Šta je novo?

Carina na pošiljke (2026)

Tako je, tačno 20% plus tih 260din.
Ja imam sreću da nemam ništa sa Aliexpressa da mi stiže, zadnja dva platih po 20% PDV (PJ RS) i to je to, danas bacih pogled na Temu, ove sitnice koje sam uzimao ima sve ista cena ili jeftinije a tamo nema naplate. Ako nešto baš mora platićemu PDV i šaljem u Austriju, nema skrivenih troškova i ovih gluposti od 260 dinara.
To za Austriju je do sledeće godine, posle toga ide naplata i u okviru EU a pre toga, tokom ove godine valjda od 1.7. će ići 3eur po pošiljci.

Platih vec jedno 5-6 paketa, za carinu uredno uplatnica na 20% i 60din trosak uplate.

Onih 200 dinara nikad papir, potvrda.

jel imao neko veci paket od kako je krenuo novi sistem? jel isto samo naplacen pdv+carina i odma proslo, bez otvaranja i zadrzavanja?

Ja sam imao. Nije otvarano ništa. Bila je EMS pošiljka pa je prošla odmah tako da ne znam da li ima zadržavanja. Sa druge strane pogrešno su obračunali carinu (pisao sam već o tome).

To za Austriju je do sledeće godine, posle toga ide naplata i u okviru EU a pre toga, tokom ove godine valjda od 1.7. će ići 3eur po pošiljci.
Znam, to je za celu EU, biće 3e po artiklu pa ako imaš dva različita artikla u paketu na svaki će ići po 3e, ukupno 6e.
To će važiti za sve male pakete do 150e. Uzimaću gde je povoljnije, danas poručio tastaturu za neki laptop i nema PDV-a za Austriju što mi je čudno jedino da je imaju negde u nekom magacinu na teritoriji EU pa je već plaćen porez i uračunat u cenu.

Da li je neko naručivao kontaktna sočiva od kad su počeli da skeniraju pakete i naplaćuju PDV i kakva su iskustva sa carinom?

Ako sam dobro razumeo, sad po novom sistemu uopšte ne otvaraju pošiljke nego ih u putu carine? Zašto onda 200 din za ono nekad otvaranje pošiljke? Ili se to sad drugačije zove?

Ako sam dobro razumeo, sad po novom sistemu uopšte ne otvaraju pošiljke nego ih u putu carine? Zašto onda 200 din za ono nekad otvaranje pošiljke? Ili se to sad drugačije zove?
Trebalo bi da se zove "Rukovanje pošiljkom" ili nešto slično, kad već ne otvaraju 🙂

Mislim da je nama semanticki totalno svejedno kako ga zovu, kad svakako naplacuju. Necu se bolje osecati ako ga sutra samo preimenuju u "taksa za ino posiljku".

Kakva sad Vegeta? 😭
Oduvek je no no, ali zanima da li neko ima lična iskustva, meni je do sad uvek prolazilo bez problema.

Treba da vratim 3 ili 4 risivera ukupne mase 2 ili 2,5kg prodavcu u Slovacku jer su neispravni.
Vidim da treba da se popuni neka carinska deklaracija.
Ima li neko iskustva sa tim, radi o slanju neispravne tehnicke robe, tj. reklamaciji.

Danas mi je status pošiljke OTPREMA sa 10250 POŠTA CARINJENJA.
Kada ukucam broj pošiljke na "app1.carina.rs/info/portal/posta" dobijem ovo iz priloga.
Da li to znači da nemam ništa više da platim osim tih 54 dinara ili i dalje ima šanse da me klepe za onih 260 o čemu se dosta ovde pisalo?

Prilozi

• Carina.jpg
    Carina.jpg
    138.8 KB · Pregleda: 63
Danas mi je status pošiljke OTPREMA sa 10250 POŠTA CARINJENJA.
Kada ukucam broj pošiljke na "app1.carina.rs/info/portal/posta" dobijem ovo iz priloga.
Da li to znači da nemam ništa više da platim osim tih 54 dinara ili i dalje ima šanse da me klepe za onih 260 o čemu se dosta ovde pisalo?
Klepiće te, 54+260 = 314 din.
LA..HU isladose najgore sada, CN su isto brze a plati se samo PDV, a UC...HU se ne plaćaju još uvek, ali se baš dugo čekaju.

LA..HU isladose najgore sada, CN su isto brze a plati se samo PDV, a UC...HU se ne plaćaju još uvek, ali se baš dugo čekaju.
Ništa od sad pa nadalje će se primati samo CN-ovi, a LA-ovi ignorisati ako se zalome.
Kad su sitnice par centi/dolara u pitanju biće ta lutrija, za nešto vrednije ne bi mi bio problem da platim 260 dinara.

Najbolje kad bi Ali ubacio opciju odabira slanja za npr ECSC LA varijantu, isto tako za CN logistiku.

dajte objašnjenje u čemu je razlika LA i CN
koliko sam razumeo sa aliexpresa (i sa ostalih verovatno) se sada svejedno plaća nešto dodatno par stotina dinara

na reditu pišu da se sa temua ne plaća ništa dodatno jer je sve uračunato u tu cenu i da imaju poseban ugovor sa poštom

dajte objašnjenje u čemu je razlika LA i CN
koliko sam razumeo sa aliexpresa (i sa ostalih verovatno) se sada svejedno plaća nešto dodatno par stotina dinara

na reditu pišu da se sa temua ne plaća ništa dodatno jer je sve uračunato u tu cenu i da imaju poseban ugovor sa poštom
Na LA se dodatno plaća 260 din za magično (ne)otvaranje paketa+PDV, LA idu preko Mađara pa su malo sporije.
CN idu direkt letom za BG i onda preuzima FelixLogistics i naplati samo 20% na plaćenu cenu.
UC idu isto preko Mađara, izgleda da se za njih ne plaća ništa dodatno, ali su najsporije.

Tačno je to što pišu, da je PDV na Temu uključen i da se ne plaćaju dodatni troškovi (za sada).

U redu bi bilo da otvaranje paketa plaća samo onaj kome se random zalomi da mu nešto proveravaju što im je sumnjivo.
Ali da to svima bez izuzetka naplate od kojih velikoj većini ništa ne pregledaju je stvarno neki novi nivo bahatosti.
I da nema načina da se izbegne provizija pošte od 60 dindži npr. plaćanjem preko NBS IPS sistema je isto bezobrazluk.
Plus na nekim područnim jedinicima beogradskih pošta čak i harač za CN pošiljke uvećaju u odnosu na iznos naplaćenog PDV-a koji se vidi na trackingu, bukvalno lov u mutnom da se što više zahvati gde god se ukaže prilika.

Taj carinski portal mi nešto ne radi, ili ja ne znam da ga koristim. Imam nekih 1500 din nameta da platim. CN je u pitanju i PJ domaći broj.

Taj carinski portal mi nešto ne radi, ili ja ne znam da ga koristim. Imam nekih 1500 din nameta da platim. CN je u pitanju i PJ domaći broj.
Ako je CN, to rade Feiliks logistics i CN express firme, ne ide kao LA....HU direktno preko carine.
Nakon što odrede koliki je namet, predaju pošti s kojom imaju ugovor da uručuje te pakete.

Nazad
Vrh Dno