Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Ne mislim da će biti suviše toplo, nego koliko je otporan na UV zračenje. To je ono što obično ubije plastiku.
Meni bi palo na pamet da napravim do metala samo što verovatno neće moći signal da prođe 🙂

Metal kad se ugreje na suncu kontam da bi ti davao pogrešne podatke jer bi grejao senzor dodatno, I naravno duže dok se ne ohladi.

PLA je baš loš što se tiče i temp i UV, PETG je bolji do oba pitanja al nije skroz otporan... ASA je najbolja po tom pitanju.

Pričamo o koliko prozora za 300-400€ ?
Mene po prozoru košta motor 40€ + Zigee (ili WiFi) kontroler još 10€.
Ukupno imam 12 roletni koje se tako pokreću. Od čega su dve dosta velike na terasnim kliznim vratima.
Caos, zavrsio sam sve sa roletnom pa samo da pojasnim ovo oko cena i ugradnje ako nekog bude zanimalo.
U sustini, prica za Somfy sa wifi je da sam motor kosta 12800, daljinac je oko 3700 i Tahoma switch koji je 24000, pa su tu jos neki adapteri i pokretaci, sve u svemu preko 350 eur, sto je meni bilo suludo.
Odlucio sam se za ovaj motor https://www.raal.rs/proizvod/tronic-wi-fi-50/, dve godine garancije i kosta oko 15000 sa daljincem i kaci se na Tuya app. Daljinac i Tuya su sinhronizaovani tako da aplikacija uvek zna poziciju roletne. Motor je poprilicno jak, podize roletnu koja je 2.5m sirine aluminijumska sa poliuretan ispunom, garant je preko 60kg. Mozda je Somfy bolji kvalitet ali ta prica oko sopstevnog protokola sa skalamerijom bez plug&play za 42k mi je malo bzvz.

Da, koristim PETG beli obavezno, i uopste nije puno filamenta, za taj konkretno je 80g.

Imam i onaj okrugli, on je 51 gram ,(oko 60-70 RSD filamenta), mislim cak da je okrugli prakticniji.

Najbolje je da stoji na severnoj strani, moji su svi tako. Cak je jedan PLA Plus 2.0 i ni on nije mrdnuo na severu.

Ekstra su se pokazali.

1770670334880.png
IMG_7933.jpeg

Poslednja izmena:
To već nije mnogo, ne znam šta sam ja onda našao al bio je neki veći i zahtevao više od 200g,pa sam odustao i štampao kućicu.

Imam jedno noob pitanje, ulazim tek u smart home svet, pročitao sam dosta šta se piše ovde ali opet nisam siguran da li sam dobro razumeo.
Dakle hteo bih da krenem sa HA i ako sam dobro razumeo, a sto se tice početnog hardware-a, treba mi neki "server" ili hub i to moze da bude onaj npr home assistant green ili mozda neki minipc (koji cak ne mora nesto jak da bude) ili cak i neki Android box. Na to mi treba neki usb koordinate ili kako god da se zove poput npr Home Assistant Connect ZBT-1 ili zbt-2 ili neki drugi sličan usb dongle.
Na takav setup se povezuju smart uredjaji tipa prekidači, senzori itd
Vecina nekih smart sviceva ili recimo smart utičnica umeju da budu i ripiteri mreže pa neki udaljeni smart uredjaji mogu da budu povezani u mrežu čak i ako su daleko od HA hub-a?
Mislim, živim u stanu pa neće biti udaljenih uredjaja tipa 20m dalje ali je betonski soliter u pitanju pa i wifi ume da ima problem u nekim delovima stana.

Jel sam uklavirio princip?

To je to, ako ti repeater uredjaji tipa uticnice ne bude dovoljne, uvek mozes da kupis nezavisni repeater sa antenicom, ali verujem da ti u stanu tako nesto nece biti potrebno.
Meni HA radi PC iz 2011, tako da sta god mu das bice dosta, ne moras da spucas neke lude pare.

" USB koordinator" - kako si ga nazvao, ti treba samo ako uredjaji koje želiš da kontrolišeš nemaju WiFi. U teoriji možeš da prođeš bez njega. U praksi, verovatno ćeš u jednom momentu imati potrebu i za drugim protokolima, pored WiFi, pa će ti trebati neki "USB koordinator" (Zigbee, Thread,...).
Pozdrav

Kao što su rekli. Koordinator može i ne mora. Zavisi od uređaja koje želiš da kontrolišeš. Ukratko, Home Assistant služi za integraciju svih mogućih smart uređaja. A uređaji mogu biti Zigbe, WiFi, Matter,..
Ne brini se za domet, biće to OK. Imaš li ideju šta želiš prvo da uradiš? Obično ljudi krenu od svetla.

Hvala svima na odgovorima.

Uglavnom svetla, ne samo daljinska kontrola već i automtizacija poput reagovanja na prisustvo, noćna svetla itd. Plus razne notifikacije kao što su vrata frižidera, kontrola pristupa, stream videa sa kamere ispred vrata... Ovde sam našao mnogo korisnih ideja od vas koji ste već implementirali svašta nešto od toga a deluje da je HA jako zgodan i za dodavanje kasnije.

Kad bude vreme za krečenje bice i kontrola roletni (prošle godine sam radio krečenje ali mi nije uopšte palo na pamet da sam mogao tad da rešim pitanje struje za motore).

U stanu nema bas toliko opcija kao kad se živi u kući ali sigurno će mi još što šta pasti na pamet.

Od wi fi uređaja beži što dalje,nepouzdani su po pitanju konekcije.Zigbee i miran si,ja Matter isto izbegavam 🙂

Da, koristim PETG beli obavezno, i uopste nije puno filamenta, za taj konkretno je 80g.

Imam i onaj okrugli, on je 51 gram ,(oko 60-70 RSD filamenta), mislim cak da je okrugli prakticniji.

Najbolje je da stoji na severnoj strani, moji su svi tako. Cak je jedan PLA Plus 2.0 i ni on nije mrdnuo na severu.

Ekstra su se pokazali.

Pogledajte prilog 527482
Pogledajte prilog 527485
Odštampao pa kad sam stavio senzor bila mi čudna temperatura,ali se stabilizovala.Malo sam požurio,treba više vremena nego kad je samo senzor.
Pošalji i za ovaj okrugli link 🙂

Nisam se dobro izrazio,mada ja svakako bežim od njih nevezano za proizvođača.

Od wi fi uređaja beži što dalje,nepouzdani su po pitanju konekcije.Zigbee i miran si,ja Matter isto izbegavam 🙂

Odštampao pa kad sam stavio senzor bila mi čudna temperatura,ali se stabilizovala.Malo sam požurio,treba više vremena nego kad je samo senzor.
Pošalji i za ovaj okrugli link 🙂
Stavi senzor tako da mu otvor gleda na gore, ne na dole.

Ako je dole, onda je dosta inertniji jer je blokiran dnom.

Nalazim link za okruglo kuciste pa javljam.

Imam HA na NUCu ali premalo vremena. Samo osnovne stvari uradio i stao. Do tada moram da koristim zasebne aplikacije. Poručio sam 10 RTV Sonoff (radijator temperature valve). Imam sonoff zigbee p-bridge, ali kapiram da nema šanse da mi pokrije domet koji mi je potreban.

Želim da kupim repeatere ili nešto što će mi povećati zigbee domet. Idealno bi bilo, ako postoji, nešto što će da mi objedini prijem Sonoff, Ikea i drugih proizvođača zigbee svetala.

Šta mi zapravo treba?

Ikea Inspelning - pametna utičnica, radi kao Zigbee repeater. Cena u IKEA Bg < 1000 RSD.
Pozdrav

Hvala obojici. Da li će mi, ako kupim ikea smart utičnicu ona povećati domet i sonoff zigbee protokola i vice versa?

Zigbee je zigbee, nebitno koji proizvodjac. Svi dele isti protokol i istu mrezu

Hoće.
Kao što je rafiki napisao. Ta utičnica je i repeater. Zigbee mesh mreža radi tako što koordinator pokušava da kontaktira tvoj uređaj, ali ako ne može direktno, onda pokušava preko ostalih uređaja koji mogu da budu ruteri (baterijski napajani obično ne mogu). Možeš da kombinuješ sve što je Zigbee, bez obzira na proizvođača.

Ako ti je lakše, zamisli da se radi o WiFi. Da li treba da kupiš WiFi ruter istog prozvođača kao što je i tvoj telefon? Ne. Prozvođač je nebitan.
Ono što je bitno je da su na istoj Zigbee mreži. Recimo, ja imam 2 Zigbee mreže i uređaji jedne, ne vide uređaje druge. Ali Home Assistant zna za obe mreže i vidi sve moguće uređaje. Isto važi i za WiFi.

@component , da to objašnjava stvari. Hvala svima. Dakle i ti imaš dve zigbee mreže koje ne vide jedna drugu. Ja sam mislio da mogu da se "vide" i ukoliko nemam Home assistant. Prosto ne znam da li da proširujem domet Sonoff zigbee mreže ili Ikea zigbee mreže dok ne setupujem hime assistant u potpunosti, što se neće desiti skoro

Ne postoji sonoff zigbee mreza i ikea zigbee mreza, to je ista mreza.
@component koristi ZHA i Zigbee2MQTT, sto su dva odvojena sistema u Home Assistant, zato ima 'dve mreze'.

Razumeo sam da ducka koristi neki Ikea HUB, a da je sad napravio NUC sa Sonoff dongle. Ako je tako, onda ne treba Ikea HUB. Samo upari sve te Ikea uređaje direktno na Sonoff.
Najbolje da nam ducka opiše kakva je postavka.

Zigbee je protokol za umrežavanje različitih uređaja i standardizovan je. To znači da Zigbee uređaji različitih proizvođača rade jedni sa drugima.
Da bi ga koristio trebaju ti (u Home Assistant kontekstu) 3 stvari:
1. Host sa instaliranim Home Assistant serverom
2. Zigbee koordinator - uređaj koji hostu iz tačke 1. daje pristup Zigbee mreži. U praksi to često bude neki Sonoff Zigbee USB stick (P ili E, uglavnom svejedno)
3. Neki Zigbee uređaj - onaj koji, na kraju krajeva, želiš da kontrolišeš. Napr. ti ventili za radijatore
Ako treba da pokriješ veća rastojanja, može da se desi da koordinator i krajnji uređaj ne mogu da dobace međusobno. Onda negde između njih ubaciš neki Zigbee uređaj koji ima i repeater funkciju - on će da radi kao relay - da prima signale od koordinatora i prenosi ih krajnjem uređaju (ventilu) i obrnuto. U ducka slučaju, gore navedena Ikea utičnica će ovaj posao obaviti bez problema - preneće signal od Sonoff ventila do Sonoff koordinatora. Ako se ventil nalazi blizu koordinatora, utičnica nije potrebna.
Kod Ikee buni to što u uputstvu piše da uz nju treba i Dirigera baza. To je za HA upotrebu tačno samo ako se nema neki drugi koordinator.
Dodatno, što je component naveo, može se imati više koordinatora, i za svaki kreirati posebna mreža - koje se onda međusobno ne vide. Ali to je već "napredan" slučaj koji mnogim korisnicima nije potreban.
Pozdrav

Mogu samo da kažem da ste svi u pravu, ali ima ali.
Imam HA ali ga trenutno potpuno ignorišem. Hajde da uprostim pitanje kroz primer za razumevanje:

da li će ikea zigbee smart utičnica da poveća domet i omogući komunikaciju između sonoff zigbee termostatkog ventila i sonoff zigbee p-bridge-a?

Jednu bitnu stvar ste zaboravili,z2m dozvoljava da uparite uređaj na bilo koji ruter/ripiter.

Prilozi

• Screenshot_2026-02-11-17-26-47-802_io.homeassistant.companion.android.jpg
    Screenshot_2026-02-11-17-26-47-802_io.homeassistant.companion.android.jpg
    70.1 KB · Pregleda: 37
Nazad
Vrh Dno