Šta je novo?

Windows 11

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Već odradih. Nema neke razlike. Možda instaliram onaj tiny w11.. Po YT sam video da nema razlike neke izmedju w11p i w11ltsc. Dok je kod 10 imalo smisla ići na 2021. ltsc.

Na iole solidnom kompjuteru, taj debloat ne znači ništa. Na Ltsc još manje, jedina razlika je u apdejtu. Tiny još ponajmanje, više se gubi nego dobija, čim nešto ozbiljnije zatreba, e pa nema, moraš da dodaješ pa na kraju ispadne veći, to je za mile bakice na nekom dual koru.

26100 = 24H2
26200 = 25H2
26300 = 26H2
All three of those versions are based on the same Windows platform release, codenamed Germanium
28000 = 26H126H1 is based on a newer version of the Windows platform, codenamed Bromine.Bromine is newer than Germanium, but will only be available on new PCs powered by Snapdragon X2 (and other next-gen Arm chips) for now.26H1 is essentially a separate track specifically for this new wave of devices. There is no 26H1 for existing Windows 11 PCs, and that means no upgrade to 26H1 will be offered to 25H2 users at any point.The next version update offered to existing Windows 11 PCs on 25H2 or older will be 26H2, based on Germanium.

Ma laptop gazi lagano win 11 stock nego me nervira njihova politika ubacivanja svega mogućeg u win.

Ma laptop gazi lagano win 11 stock nego me nervira njihova politika ubacivanja svega mogućeg u win.
Ta politika se nece promeniti sve dok im je na celu kompanije onaj indijski celavi kondor. Trazio je i dobio silne milione za menadzerisanje Copil-ceta, pa sad mora da ga ubacuje u sve i svasta da ne bi dobio lisice.

Nijedan OS do sada nije pojednostavljen, samo se ida na više. Šta je tu čudno? Više mogućnosti, više komplikacia.

Sto ne znaci da tako treba i da je u interesu široke narodne mase.

Tako je kako je za sve pa i za kompjutere i OS. Kompjuteri su postali komplikovaniji pa mora i OS da može da upotrebi sve sa njih. Ljudska vrsta je postala i ostala zzbog toga što se lako prilagođava a ne tako da je čekala da joj jabuka padne na glavu zato što je jednostavna.

@Pauk, da li bi mogao da navedeš neki konkretni primer šta je to komplikovanije/novije sa HW strane a da zahteva izmene na strani SW/OS-a, na koje se korisnici (neopravdano) žale?

Ja ću navesti neke novine koje nemaju nikakve veze sa HW ali se MS trudi da ih nametne kroz OS:
  • MS nalog i redovni pokušaji ukidanja Local Account-a,
  • Nametanje integracije i upotrebe OneDrive-a,
  • Čitav AI s(k)lop alata na računarima koji nemaju lokali NPU (AI koprocesor) već se AI zahtevi obrađuju na MS Cloud-u:
    • Copilot,
    • Recall, koji je slao screenshot-ove ekrana, zajedno sa osetljivim sadržajem (privatni i poslovni podaci i sl.), bez saglasnosti korisnika na MS servere.

To je vrlo naivno razmišljanje.
Kako možeš to uopšte da pitaš, uporedi samo procesore i njihove funkcije između recimo prvog PCa sa 8 bita 8088/8086 sa 2 ekstenzije i posleednjih sa AES , AMD-V , AVX , AVX2 , AVX512 , FMA3 , MMX-plus , SHA , SSE , SSE2 , SSE3 , SSE4.1 , SSE4.2 , SSE4A , SSSE3 , x86-64bita. šta misliš koliko linija koda samo za to treba. A tek šta ima od buseva kao PCIe, skladištenja, grafičke još i mnogo više.
To što si naveo nije OS i nema veze sa OSom a i lako se zaobiđe, izbaci ili samo ignoriše. To što ti, ja i ,mogi drugi smatraju za "višak i komplikacija", drugima je hleb nasušni i tek će biti, Ko misli da MS ili bilo ko drugi može i hoće da napravi OS po baš njihovom ukusu, bolje da spremi koju milijardu dolara, možda mu neko usliši ako je uopšte moguće.
Kao što rekoh, prilagodi se, niko neće tebi/meni da se prilagođava.

🪂jel treba novi sistem pri zameni maticne?

Ne mora uvek, zavisi od razlika nove i stare platforme specijalno Intel na AMD ili obrnuto. U večini slučajeva ako je ista ili slična platforma, dovoljna je zamena drajvera jer se samo o drajverima i radi. To može da se uradi unapred uz pomoć SysPrep-a ili jednostavnim brisanje drajvera pre poslednjeg isključivanja,ili posle ako uopšte butuje.

Koja je najbolja debloat metoda za win 11? Neki lagani debloat da odradim, a bitno mi je da bude "safe".
Sredinom prosle godine ovo je lepo radilo na tada dostupnom up to date iso-u: schneegans.de/windows/unattend-generator/ (imas dole ka kraju liste "Debloat" sekciju), i dalje koristim tu verziju. Sve lepo radi, regularni oem licencirani windows. Pitah ovde dal je neko koristio novije updatove od tada ali niko se nije javio, pogledaj po netu kompatabilnost.

Kako možeš to uopšte da pitaš, uporedi samo procesore i njihove funkcije između recimo prvog PCa sa 8 bita 8088/8086 sa 2 ekstenzije i posleednjih sa AES , AMD-V , AVX , AVX2 , AVX512 , FMA3 , MMX-plus , SHA , SSE , SSE2 , SSE3 , SSE4.1 , SSE4.2 , SSE4A , SSSE3 , x86-64bita. šta misliš koliko linija koda samo za to treba. A tek šta ima od buseva kao PCIe, skladištenja, grafičke još i mnogo više.
Nisam nigde primetio da se neko buni zbog uvođenja podrške za nove CPU instrukcije, niti generalno podršku za novi HW. Sa moje tačke gledišta, ovaj argument ne stoji.

To što si naveo nije OS i nema veze sa OSom a i lako se zaobiđe, izbaci ili samo ignoriše.
Za običnog korisnika, koji kupi gotov preinstaliran računar, sve što sam naveo u mom prvom odgovoru stiže u osnovnoj instalaciji. Većina prosečnih korisnika ne zna toliko o Win OS-u da bi skidali skripte tipa Krisa Titusa i modifikovali sistem (OS).

Pauk, preformulisaću moje početno pitanje: na koje nove funkcije se generalno bune korisnici a koje su unapređenje sistema (bilo HW podrška, unapređenje rada sistema ili nešto treće ali da je direktno ili indirektno korisno za korisnika)?

2026-01 Security Update (KB5074109) (26200.7623) ovaj updejt preuzme instalira i nakon restarta ode u repair pa se opet restartuje. HP Elitebook 840 G9 je u pitanju.
Ima li neko predlog ili resenje ovog problema?

1769727396218.png
Edition Windows 11 Pro
Version 25H2
Installed on ‎20.‎9.‎2025.
OS build 26200.7705
Experience Windows Feature Experience Pack 1000.26100.291.0

2026-01 Security Update (KB5074109) (26200.7623) ovaj updejt preuzme instalira i nakon restarta ode u repair pa se opet restartuje. HP Elitebook 840 G9 je u pitanju.
Ima li neko predlog ili resenje ovog problema?

Predlog za indirektno rešenje, tj. odlaganje instalacije apdejta u prvom periodu nakon objave.
Ako i dalje možeš da pokreneš OS, napravi sledeća podešavanja u Local Group Policy Editor-u:
Local Group Policy Editor:
Computer Configuration >Administrative Templates >Windows Components >Windows Update >Manage updates offered from Windows Update*
  • Select when Preview Builds and Feature Updates are received:
    • Semi-Annual Channel
    • Defere 30 days (podesi broj dana po svom izboru, maks. 360 dana)
  • Select when Quality Updates are received - ovo podešavanje obuhvata Security Updates:
    • Defere 5 days (podesi broj dana po svom izboru, maks. 30 dana)

Valve: Over 66% of Steam users now run Windows 11

1714631433_steam.jpg

Windows: 94.62%
Linux: 3.38%
macOS: 2.01%

Poslednja izmena:
Pomocu revios-a sam dodatno ocistio sistem koji je inace bio vec poprilicno sredjen.
Broj pozadinskih procesa je opao za 53. Sa 159 na 106.
Nije da osecam neku razliku u radu posto je jaka masina ali je lep osecaj kad se malo pocisti nered i rastereti sistem.

Baš kako stručnjaci kažu jedan redak koda u poweršelu i Windows Server 2025 poboljšava performanse i brzinu ovih SSD diskova.😉🙂☺️😇 Šteta što ta komanda ne radi i u Windowsu 11. 😕🙁☹️🥺😭😭😭
2026-02-11 15_14_45-Settings.png

Nazad
Vrh Dno