Problem je sto se u danasnjem slucaju (NSA) to ne desava "native" u okviru 5G-a vec modem radi duplo, bez obzira ciju frekvenciju koristi, mora da odrzava i onu drugu generaciju.Pošto postoji agregacija, tj. ima više linkova, valjda se ovi bolji koriste za upload, tj. on bi trebalo da ide strogo preko LTE dela, i to baš ima smisla da se za to bira konkretno 1800.
Kao što je već pisano. Na teritoriji 10 upravnih okgura istočne, jugoistočne, južne i jugozapadne Srbije, mts koristi Huawei bazne stanice, a kako piše u Vašigtonskom sporazumu koji je potpisao kad je sedeo na hoklici kod Trampa, Srbija neće koristiti Huawei opremu ni u jednom delu 5G infrastrukture, pa ni što se tiče baznih stanica. mts zato sve i da hoće, ne sme da pusti 5G na bilo kom mestu na kom su u upotrebi Huawei BS.Zna li neko kad će mts kranuti sa širenjem 5g mreže po gradovima gde nema?
Prođoše 2 meseca A1 i yettel imaju skoro u svakom vecem mestu dok mts još nije pokrio ni sve gradove!?
Gde si citao? Mislim tako deluje… Samo bih voleo da pročitam šta kažu tacno ako znaš gde si citao to 🙂Koliko sam citao,mts je isto ogranicio brzine kao i Yettel iako se po Yettelu drvlje i kamenje. Mts prosao neopazeno.
Bravo, to je to… Samo su precutno ograničili i cao…Evo ovde.
Tačno. Nisam duže vreme proveravao. Evo sada baš pustio Ookla speedtest. Na lokacijama gde sam pre mesec dana izvlačio dl 700-1200 mbps, sada dl test naglo krene preko 600, pa se polako spušta do oko 150 i na tome se zadrži do kraja testa. Mts, Soko lite.Evo ovde.
Yettel Mobile M 2024 paket, ogranicena brzina 5g.
Znam da nije tema ali stavljam zbog ogranicenja. Samsung A52s, lokacija merenja ista, nbgd, blok70a.
Pre i posle ogranicenja..
5g sa ovakvim ogranicenjima gubi smisao.
Od pre par dana desava mi se jako “zanimljiva stvar”. Inače sam na Soko Lite, iPhone 15 Pro, Novi Beograd i otkad je pušten 5G izvlačio sam oko 1 Gbps na speed test aplikaciji i na ostalim testovima. U poslednjih par dana odmah mi zakuca na 500 Mbit i samo se spusta do 170 otprilike i tu testovi svi završe i pokažu tu brzinu, inače imam e-sim. A sad, još zanimljivije, majka mi ima isto 15 Pro, isto esim, paket 5ica L (ekvivalentno Soko Lite-u), stavim telefon pored mog, opalim iste testove i kod nje bude brzina normalna (700-1000 Mbit). Kao da mi je brzina iz nekog razloga na mom telefonu ogranicena na nekih 170… Jel to moguće i šta eventualno mogu da probam? Restart telefona nije urodio plodom…
mts je uveo limite brzine za stare pakete. Pročitajte mts temu.
Stare postpejd tarife imaju ograničene download brzine protoka data saobraćaja, u 4G/ 5G mreži: Morava (50 Mbps), Omorika S (100 Mbps), Omorika M (100 Mbps), Soko Lite (150 Mbps), Soko Max (150 Mbps), Bit (50 Mbps), Zmaj (50 Mbps), Zvrk (50 Mbps) i Sokolić (50 Mbps).
Ovo je rezultat fenomena nazvanog Bufferbloat.Nevezano za priču. Evo savršenog primera kako se poboljšava download ping kad je ograničena brzina downloada (isto se dešava i sa uploadom, kad je ograničena brzina).
Može li neko da objasni konkretno ovu pojavu, tj. zašto je brzina odziva pri DL i UL bolja kada su brzina DL i UL ograničeni od strane operatera?
U suštini, internet se zasniva na prenosu podataka podeljenih u pakete. U standardnim mrežama jedan paket ima veličinu najviše 1500B. To znači da se pri brzini od 1Mbps jedan paket šalje 12ms. Pri brzini od 12Mbps, jedan paket se šalje 1ms.Bufferbloat.net
Bufferbloat is the undesirable latency that comes from a router or other network equipment buffering too many data packets.
If a router doesn’t use a better algorithm, it will happily place every newly-arriving packet at the end of a single FIFO queue.
There’s also a bottleneck at your ISP. Their high-speed lines feed traffic to the (slower) link coming toward you. That fast-to-slow transition within the ISP equipment can also build up significant queues.
Ne znam za mts, ali malopre proverih za Globaltel običan prepaid preko mts mreže, nisu dirali. 🤔Koliko sam citao,mts je isto ogranicio brzine kao i Yettel...
Netacno je da su ograniceni stari paketi iako vidim sad da pise, ja imam soko max stari paket i DL preko 500 Mbps a navodno je ogranicen na 150, al izvlacim 500 jer tu kod mene nije ni moglo od 02.12.2025 ni vise jer mi ni BS nije toliko blizu, mogu da stavim SS brzine sa vrwmenom i datumom nije tema za to al ako neko ne veruje.
Samo sto je Yettel uveo za nove pakete. Velika razlika. Neverovatno kako se lako manipulise istinom. Dobro je da je odmah pojasnjeno o cemu se radi.Koliko sam citao,mts je isto ogranicio brzine kao i Yettel iako se po Yettelu drvlje i kamenje. Mts prosao neopazeno.
Znao sam da ce neko to napisati.Da, promena se primenjuje postepeno, u etapama, dok ne obuhvati sve korisnike.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari