Da javim jedno zanimljivo iskustvo, pa možda bude nekih komentara i sličnog.
Prethodnih dana sam intenzivno testirao bateriju svog telefona (Redmi Note 14 Pro+) i deo tog testa bilo je poređenje potrošnje u zavisnosti od preferirane generacije mreže. Dosad je bilo dosta žalbi da 5G troši znatno više baterije, ali moji rezultati su iz nekog razloga suprotni. Manja mi je potrošnja kada mi je uključen 5G nego kada forsiram 4G+.
Reč je o višednevnom testu, naizmenično sam jedan dan koristio LTE, drugi 5G. Upotreba telefona mi je otprilike ista svaki dan, a i kretao sam se po istim lokacijama, centar BG i šire. Za praćenje potrošnje koristio sam aplikaciju AccuBattery, čisto da napomenem, nije samo moj utisak o potrošnji. Tu se jasno vidi da su skoro sve aplikacije koje koriste internet trošile poneki procenat baterije više po satu na 4G+ nego na 5G. I tako svaki dan, po pravilu. Naravno, ciljano mi je Wi-Fi bio isključen, sve vreme sam bio na mobilnim podacima.
Kompletnosti radi, prilažem parametre mreže koje prijavljuje NetMonster, a koji se odnose na lokaciju na kojoj sam najviše vremena provodio, tj. na kojoj sam najviše koristio internet, u centru BG. Ne razumem se mnogo u to, ali jasno mi je da su važni ukoliko neko bude želeo da prokomentariše ovo moje nekarakteristično iskustvo. Bio sam, dakle, i na drugim lokacijama, i ume 5G da padne na 4G+, čak i na neočekivanim mestima, npr. na ulazu u Narodni muzej, ali ta previranja očigledno nisu negativno uticala na potrošnju baterije.
Edit: zaboravih da pomenem da je provajder Yettel, mada se vidi na priloženim snimcima ekrana.