Šta je novo?

5G stigao u Srbiju! [nije tema za rezultate merenja brzine ni za Samsung]

• Začetnik teme Začetnik teme Echo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa da, to je onda u pitanju, nisam ni znao za to dok nisam procitao tvoju poruku, hvala za info.
Evo sta kaze google ai "As of the official launch in early December 2025, 5G internet in Serbia is primarily deployed using Non-Standalone (NSA) technology. "
U principu iskoristili su sve sto su mogli od starih 4G instalacija, najvece i najvidljivije poboljsanje je u brzini preuzimanja i otpremanja, kada su u pitanju ping i latencije pitanje je da li je doslo do ikakvog poboljsanja 🙁
samim puštanjem 5g rasterećuju se i 4g. Konkretno kod mene je 4G bio do 100 Mb/s, sad je već 240 Mb/s download, ping 21.
Čekam da i ovu baznu na mojoj prebace na 5G, taman da se posle prebacim sa mts bakra na A1 5G kucni net sa TV

Uđem danas u Rodu Niš (tržni centar), od spolja na zgradi se vide prikačeni 4g i 5g predajnici, na dva suprotna kraja zgrade. Uđem unutra 5g 2 crte signala, (A1). Net Monster kaže NSA 3700, to je jedina frekvencija za 5g. Uđem u jednu od radnji i signal ode na 4g+ 🙂 ... Znači postavili su te najbrže 5g NSA 3700 predajnike, koji su maltene specijalno namenjeni samo tom tržnom centru, i njega ne mogu da pokriju 100%. Znači ta brza NSA 3700 frekvencija je izuzetno osetljiva i moguće je koristiti lokalno, za tržne centre i sl. Za manje gradove, varošice i sl nema nikakve poente

Poslednja izmena:
Mislim infrastrukturno, kako pokriti neko mesto gde nema viših zgrada tim brzim 5g internetom? Da kače na strujne bandere, ili ko u Nišu na privatne kuće. Drugačije je kad u gradu nakačiš na zgradu visine 10-15 spratova, i ima više potencijalnih korisnika. U manjim gradovima/varošica a jedino ima smisla NSA 700/800 gde će se to pokriti sa nekoliko baznih stanica koje su na brdima.

Nikako ne može da se poredi 5G na n78 sa 100-130MHz širine kanala sa b28 ili b20 gde imaju po 10MHz.

Bazne stanice na privatnim kućama nisu nikakva retkost u Srbiji. Ima toga svuda.

Noćno gašenje 4G na baznim stanicama A1 je dovelo do toga da primetim da je na A1 5G NSA mreži primenjen Inter-Site Dual Connectivity. Odnosno, u isto vreme signal B3 dolazi sa jednog (daljeg) tornja, a signal n78 dolazi sa drugog (bližeg) tornja. Na tom bližem tornju, sa koga dolazi n78 su ugašene sve 4G frekvencije.

Screenshot (199).png

Da javim jedno zanimljivo iskustvo, pa možda bude nekih komentara i sličnog.

Prethodnih dana sam intenzivno testirao bateriju svog telefona (Redmi Note 14 Pro+) i deo tog testa bilo je poređenje potrošnje u zavisnosti od preferirane generacije mreže. Dosad je bilo dosta žalbi da 5G troši znatno više baterije, ali moji rezultati su iz nekog razloga suprotni. Manja mi je potrošnja kada mi je uključen 5G nego kada forsiram 4G+.

Reč je o višednevnom testu, naizmenično sam jedan dan koristio LTE, drugi 5G. Upotreba telefona mi je otprilike ista svaki dan, a i kretao sam se po istim lokacijama, centar BG i šire. Za praćenje potrošnje koristio sam aplikaciju AccuBattery, čisto da napomenem, nije samo moj utisak o potrošnji. Tu se jasno vidi da su skoro sve aplikacije koje koriste internet trošile poneki procenat baterije više po satu na 4G+ nego na 5G. I tako svaki dan, po pravilu. Naravno, ciljano mi je Wi-Fi bio isključen, sve vreme sam bio na mobilnim podacima.

Kompletnosti radi, prilažem parametre mreže koje prijavljuje NetMonster, a koji se odnose na lokaciju na kojoj sam najviše vremena provodio, tj. na kojoj sam najviše koristio internet, u centru BG. Ne razumem se mnogo u to, ali jasno mi je da su važni ukoliko neko bude želeo da prokomentariše ovo moje nekarakteristično iskustvo. Bio sam, dakle, i na drugim lokacijama, i ume 5G da padne na 4G+, čak i na neočekivanim mestima, npr. na ulazu u Narodni muzej, ali ta previranja očigledno nisu negativno uticala na potrošnju baterije.

Edit: zaboravih da pomenem da je provajder Yettel, mada se vidi na priloženim snimcima ekrana.

Prilozi

• 4G_NetMonster.jpg
    4G_NetMonster.jpg
    77.6 KB · Pregleda: 38
  • 5G_NetMonster.jpg
    5G_NetMonster.jpg
    78.1 KB · Pregleda: 51
Poslednja izmena:

Prethodnih dana sam intenzivno testirao bateriju svog telefona (Redmi Note 14 Pro+) i deo tog testa bilo je poređenje potrošnje u zavisnosti od preferirane generacije mreže. Dosad je bilo dosta žalbi da 5G troši znatno više baterije, ali moji rezultati su iz nekog razloga suprotni. Manja mi je potrošnja kada mi je uključen 5G nego kada forsiram 4G+.

Reč je o višednevnom testu, naizmenično sam jedan dan koristio LTE, drugi 5G. Upotreba telefona mi je otprilike ista svaki dan, a i kretao sam se po istim lokacijama, centar BG i šire. Za praćenje potrošnje koristio sam aplikaciju AccuBattery, čisto da napomenem, nije samo moj utisak o potrošnji. Tu se jasno vidi da su skoro sve aplikacije koje koriste internet trošile poneki procenat baterije više po satu na 4G+ nego na 5G. I tako svaki dan, po pravilu. Naravno, ciljano mi je Wi-Fi bio isključen, sve vreme sam bio na mobilnim podacima.

Kompletnosti radi, prilažem parametre mreže koje prijavljuje NetMonster, a koji se odnose na lokaciju na kojoj sam najviše vremena provodio, tj. na kojoj sam najviše koristio internet, u centru BG. Ne razumem se mnogo u to, ali jasno mi je da su važni ukoliko neko bude želeo da prokomentariše ovo moje nekarakteristično iskustvo. Bio sam, dakle, i na drugim lokacijama, i ume 5G da padne na 4G+, čak i na neočekivanim mestima, npr. na ulazu u Narodni muzej, ali ta previranja očigledno nisu negativno uticala na potrošnju baterije.

Edit: zaboravih da pomenem da je provajder Yettel, mada se vidi na priloženim snimcima ekrana.
Vidis ja bi možda mogao da iz praktičnih razloga objasnim. Pošto si jako blizu BS verovatno koristis najjefikasnije parametre 5G mreze. I najmanju moguću snagu te radio na telefonu radi sa minimalnim naporom. Dok kod 4G nije toliko optimivizovan i nema tu brzinu kao 5G te radio ostaje duze upaljen koristeći starije standarde. Problemi se javljaju kad je 5G slabiji a sto je mnogo brze zbog frekvencije. I onda kad se pati modem i nema optimalnu modulaciju. Tako da radio cesto Trazi ponavljanje odnosno promenu modulacije. Dok 4G u tim uslovima ne radi nista losije nego inace kad je i dobar signal.

Evo ga ažuriranje poslednje za S21U, nema 5G naravno.

Isteklo vreme za edit. Evo odgovora od jetela zašto nemam 5g.Screenshot_20260203_205931_Samsung Internet.jpg

Yettel 20. Skoro potpisao ugovor. Malo pre nego što su pustili 5g.

klasicno prebacivanje lopte sa jedne na drugu stranu. oni uglavnom kazu da je do samsunga, eto sad su izmislili i ovo. samsung kaze da je do operatera i tako u krug, zabava bez prestanka 🤔

Naravno da je slična potrošnja, nego kod nas kada za nešto vlada neko mišljenje, ljudi su ubeđeni u to iako to nije tačno (redrasude).

@Imax, zavisi od mikrolokacije i kako se koji deo grada optimizuje. Prvih mesec dana od dolaska 5G, moja dnevna soba, koja je inace okrenuta prema gradu, uopste nije imala 5G signal (znaci ni jednu crtu), dok je ostatak stana imao 2-3 crte. Sada mi dnevna soba ima pun signal, a ni jedna nova antena nije postavljena. Naravno da se telefon sada muci mnogo manje da odrzi stabilan signal.

Jel ima neko huawei MiFi E6888-982 5G modem iz mts-a da napiše kakav je? Hoću da prevremeno raskinem ugovor sa a1 i pređem na mts mobnet XL. Ovaj modem je izgleda prenosiv nešto kao mobilni telefon.

Vidis ja bi možda mogao da iz praktičnih razloga objasnim.
Naravno da je slična potrošnja, nego kod nas kada za nešto vlada neko mišljenje, ljudi su ubeđeni u to iako to nije tačno (redrasude).
zavisi od mikrolokacije i kako se koji deo grada optimizuje.
Može se reći da potrošnja baterije malo zavisi od jačine signala, a ne da li je 5G ili 4G.
Hvala svima na komentarima. Svakako nije mit da 5G često više troši. Imali smo i ovde navedena loša iskustva, a i meni sam telefon sugeriše da ga isključim za uštedu baterije, iako mi je to ispalo kontraproduktivno. Stoji i da lokacija na kojoj sam najčešće boravio ima odličan signal, ali napomenuo sam i da sam bio na drugim mestima i da sam primećivao da telefon spada na 4G. Drugim rečima, bio sam i na loše pokrivenim područjima, pa sam očekivao da će ta previranja negativno uticati na bateriju, ali u globalu nije bilo tako i to me je iznenadilo.

Pošto je na Yettelu krenulo ograničavanje brzine na 150 Mbit u većini paketa od 01. februara, sada ima besplatni tarifni dodatak Speed Booster na Mobile i Yettel paketima koji omogućava neograničen net i maksimalnu brzinu, uz jednu aktivaciju mesečno.

Info je sa stranice postpejd paketa Mobile.

Speed Booster

Uz tarifni dodatak Speed Booster na raspolaganju imaš neograničen internet po punoj brzini 7 dana. Aktivacija dodatka je besplatna i moguća jednom mesečno putem Yettel aplikacije.​

Jel ima neko huawei MiFi E6888-982 5G modem iz mts-a da napiše kakav je? Hoću da prevremeno raskinem ugovor sa a1 i pređem na mts mobnet XL. Ovaj modem je izgleda prenosiv nešto kao mobilni telefon.
Kolega sa foruma gicko ga je skoro uzeo i pisao u ovoj temi o tome. Mozes da pogledas on je zadovoljan.

Info je sa stranice postpejd paketa Mobile.
Tako je, 7 dana za Mobile pakete, 5 za Yettel 100, 2 za Yettel 30, ništa za osnovne pakete (Start i Surf), a nepoznanica je situacja sa starim i skrivenim paketima. Ipak, novi paketi i dalje rade bez ograničenja. Čini se kao da su nešto obrnuli i zasad ograničili samo starima, jer oni prijavljuju brzine u nivou 100-150 Mbps.

"super" je sto su meni na mobile M(stari) ogranicili na 110mbps (verovatno 100 a ne 150mbps) a nemam ni speed booster da aktiviram. pustili su izgleda neko dete da se igra i stiska dugmice.

Može se reći da potrošnja baterije malo zavisi od jačine signala, a ne da li je 5G ili 4G.
Samo da pojasnimo ovo. Zavisi i od jacine signala i od konfiguracije 5G mreze. Tek kada se oba uslova ispune mozemo reci da je za bateriju nebitno da li je 5G ili 4G.

Glavni problem je priroda 3500 Mhz na kojoj danas radi 5G. 3500 ima veliki problem sa dometom i penetracijom zidova (u poredjenju sa 1800, a da ne pricamo sa 800/900), to su fizicki limiti. I dok kod relativo dobro podesene i pozicionirane bazne stanice telefon nema problem sa prijemom signala (download), telefon se neproporcionalno mnogo vise muci da uploaduje nazad - jer njegova mala antena mora da se muci da probije sve te zidove nazad (frekvencijom koja se po dizajnu jako tesko probija kroz zidove), i da dobaci do bazne stanice koja u trenutnom stadijumu jos uvek nije dovoljno gusto rasporedjena.

Resenje ce doci kada se 3500 mhz bude koristio za download, a 1800 mhz za upload (mada krajnji cilj je da bazne stanice budu dovoljno gusto rasporedjene da i upload na 3500 radi bez mucenja).

Tako da nije ovde pitanje da li 5G trosi isto kao 4G, nego koliko jos ima da se sljaka da 5G mreza udje u taj stadijum. Vazno je da se razume da se 5G mreza danas ne ponasa optimalno cak ni kada je 5G signal relativno dobar, ako je upload link 3500 mhz.

E sada, kako onda neko i danas prijavljuje da mu 5G ne trosi nista vise baterije nego 4G. Prosto, nalazi se dovoljno blizu 5G baznoj stanici, recimo u vecem gradu gde su bazne stanice od starta mnogo gušće rasporedjene. U ovom slucaju, gustina baznih stanica nije samo kapacitet mreze, vec u isto vreme omogucava da se telefon mnogo manje muci tokom downloada/uploada.

Poslednja izmena:
Da. kada je slab signal ili prekida, ređaj mora stalno da pinguje BS da bi ostao u kontaktu a zato mora da rad i radio odašiljač koji inače eadi samo kada je aktivna komunikacija tj. kada pročaš ili razmenjiješ podatke. Odašiljač troši više struje od prijemnog dela.

Resenje ce doci kada se 3500 mhz bude koristio za download, a 1800 mhz za upload (mada krajnji cilj je da bazne stanice budu dovoljno gusto rasporedjene da i upload na 3500 radi bez mucenja).
A čemu onda agregacija? Baš na mom snimku ekrana se vidi trostruka veza. Jeste 5G NSA na 3500, ali tu je u 4G LTE na 2100 i 1800. Ne ide valjda sve preko 3500?

Agregacija se u NSA koristi pre svega za download, dok upload uglavnom ide preko jednog kanala. 5G ce postati energetski efikasan tek kada izbaci LTE anchor i postane SA (standalone).

Na to zapravo i ciljam. U prethodnoj poruci si napisao da se i za upload koristi neefikasni link 3500, što ne bi trebalo da je slučaj. Pošto postoji agregacija, tj. ima više linkova, valjda se ovi bolji koriste za upload, tj. on bi trebalo da ide strogo preko LTE dela, i to baš ima smisla da se za to bira konkretno 1800.

Nazad
Vrh Dno