Šta je novo?

5G stigao u Srbiju! [nije tema za rezultate merenja brzine ni za Samsung]

• Začetnik teme Začetnik teme Echo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Na 4G cini mi se da tako radi koristi b20 za upload a za download koristi agregaciju. Ista je brzina uploada bio samo na B20 ili imao agregaciju. Ne kazem da je cela mreža tako podešena sli kod mene bira taj mod...

Pošto postoji agregacija, tj. ima više linkova, valjda se ovi bolji koriste za upload, tj. on bi trebalo da ide strogo preko LTE dela, i to baš ima smisla da se za to bira konkretno 1800.
Problem je sto se u danasnjem slucaju (NSA) to ne desava "native" u okviru 5G-a vec modem radi duplo, bez obzira ciju frekvenciju koristi, mora da odrzava i onu drugu generaciju.

Modem mora da drži aktivna dva radio linka istovremeno (4G LTE za kontrolu/anchor + 5G NR za data), a ako je upload preko LTE, 5G opet mora da ostane sinhronizovan (ne iskljucuje se). Tako da na kraju imas dupli rad u rezimu koji je energetski prezahtevan (upload). Telefon je mali, nije povezan na strujnu mrezu kao bazna stanica, a mora da se bori sa zidovima i duplim signalom tokom uploada, zato je 5G NSA posebna smrt za bateriju.

Poslednja izmena:
Zna li neko kad će mts kranuti sa širenjem 5g mreže po gradovima gde nema?
Prođoše 2 meseca A1 i yettel imaju skoro u svakom vecem mestu dok mts još nije pokrio ni sve gradove!?

Obratite pažnju na ovaj plot twist. Pre puštanja 5g signala kod mene kući na 4g+ smo izvlačili oko 80mbit u kuci, po gradu okon150. Paketi yettel 20 i supruga neki surf paket. Puste oni 5g, supruzi radi, meni ne. Aj sad, nema veze sto su me nasankali za taj 5g koji mi realno ni ne treba ako nije SA, ali obratite pažnje na brzine:

Surf paket max 50mbit-a dl, a moj pokojni yettel 20 ne prelazi 30mbit-a download, kao da su ograničili brzinu 🙂. Gde god da izmerim. Klasična srpska posla, ja ne mogu da verujem. I ako deluje neverovatno, ovo je korak u nazad za sve koji ne plaćaju neke sumanute pakete. Kolega plaća 4k neki yettel besni paket, i na honoru i izvlači 500mbit bez problema.

Zna li neko kad će mts kranuti sa širenjem 5g mreže po gradovima gde nema?
Prođoše 2 meseca A1 i yettel imaju skoro u svakom vecem mestu dok mts još nije pokrio ni sve gradove!?
Kao što je već pisano. Na teritoriji 10 upravnih okgura istočne, jugoistočne, južne i jugozapadne Srbije, mts koristi Huawei bazne stanice, a kako piše u Vašigtonskom sporazumu koji je potpisao kad je sedeo na hoklici kod Trampa, Srbija neće koristiti Huawei opremu ni u jednom delu 5G infrastrukture, pa ni što se tiče baznih stanica. mts zato sve i da hoće, ne sme da pusti 5G na bilo kom mestu na kom su u upotrebi Huawei BS.

Da stvar bude gora, pomenuti sporazum je potpisan u jesen 2020. godine, a mts je Huawei bazne stanice instalirao u periodu od 2021. do 2023. godine.

mts 5G nemaju (a imaju 5G makar - makar po jednu BS - jednog od druga dva operatera) sledeća mesta: Kladovo, Majdanpek, Negotin, Bor, Zaječar, Boljevac, Soko Banja, Knjaževac, Pirot, Vlasotince, Leskovac, Lebane, Vranje, Bujanovac Preševo, Merošina, Prokuplje, Trstenik, Vrnjačka Banja, Kraljevo, Kopaonik, Mrčajevci, Čačak, Novi Pazar, Tutin, Lučani, Požega, Arilje, Ivanjica, Užice, Zlatibor, Bajina Bašta.

Kada će i kojom dinamikom mts menjati Huawei BS po lokacijama, velika je nepoznanica.

Od pre par dana desava mi se jako “zanimljiva stvar”. Inače sam na Soko Lite, iPhone 15 Pro, Novi Beograd i otkad je pušten 5G izvlačio sam oko 1 Gbps na speed test aplikaciji i na ostalim testovima. U poslednjih par dana odmah mi zakuca na 500 Mbit i samo se spusta do 170 otprilike i tu testovi svi završe i pokažu tu brzinu, inače imam e-sim. A sad, još zanimljivije, majka mi ima isto 15 Pro, isto esim, paket 5ica L (ekvivalentno Soko Lite-u), stavim telefon pored mog, opalim iste testove i kod nje bude brzina normalna (700-1000 Mbit). Kao da mi je brzina iz nekog razloga na mom telefonu ogranicena na nekih 170… Jel to moguće i šta eventualno mogu da probam? Restart telefona nije urodio plodom…

Koliko sam citao,mts je isto ogranicio brzine kao i Yettel iako se po Yettelu drvlje i kamenje. Mts prosao neopazeno.

Koliko sam citao,mts je isto ogranicio brzine kao i Yettel iako se po Yettelu drvlje i kamenje. Mts prosao neopazeno.
Gde si citao? Mislim tako deluje… Samo bih voleo da pročitam šta kažu tacno ako znaš gde si citao to 🙂

Tačno. Nisam duže vreme proveravao. Evo sada baš pustio Ookla speedtest. Na lokacijama gde sam pre mesec dana izvlačio dl 700-1200 mbps, sada dl test naglo krene preko 600, pa se polako spušta do oko 150 i na tome se zadrži do kraja testa. Mts, Soko lite.

mts je uveo limite brzine za stare pakete. Pročitajte mts temu.

Yettel Mobile M 2024 paket, ogranicena brzina 5g.
Znam da nije tema ali stavljam zbog ogranicenja. Samsung A52s, lokacija merenja ista, nbgd, blok70a.
Pre i posle ogranicenja..

Prilozi

• IMG-ac9998313d0b7a955f208decf7adafaa-V.jpg
    IMG-ac9998313d0b7a955f208decf7adafaa-V.jpg
    91.2 KB · Pregleda: 122
Yettel Mobile M 2024 paket, ogranicena brzina 5g.
Znam da nije tema ali stavljam zbog ogranicenja. Samsung A52s, lokacija merenja ista, nbgd, blok70a.
Pre i posle ogranicenja..

Nevezano za priču. Evo savršenog primera kako se poboljšava download ping kad je ograničena brzina downloada (isto se dešava i sa uploadom, kad je ograničena brzina).

Može li neko da objasni konkretno ovu pojavu, tj. zašto je brzina odziva pri DL i UL bolja kada su brzina DL i UL ograničeni od strane operatera?

A nek ograniče i onda i upload bar, nije lepo da UL prelazi DL 🤡IMG_8461.jpeg

Od pre par dana desava mi se jako “zanimljiva stvar”. Inače sam na Soko Lite, iPhone 15 Pro, Novi Beograd i otkad je pušten 5G izvlačio sam oko 1 Gbps na speed test aplikaciji i na ostalim testovima. U poslednjih par dana odmah mi zakuca na 500 Mbit i samo se spusta do 170 otprilike i tu testovi svi završe i pokažu tu brzinu, inače imam e-sim. A sad, još zanimljivije, majka mi ima isto 15 Pro, isto esim, paket 5ica L (ekvivalentno Soko Lite-u), stavim telefon pored mog, opalim iste testove i kod nje bude brzina normalna (700-1000 Mbit). Kao da mi je brzina iz nekog razloga na mom telefonu ogranicena na nekih 170… Jel to moguće i šta eventualno mogu da probam? Restart telefona nije urodio plodom…

Napisao kolega ovde lepo 😃

mts je uveo limite brzine za stare pakete. Pročitajte mts temu.

Nevezano za priču. Evo savršenog primera kako se poboljšava download ping kad je ograničena brzina downloada (isto se dešava i sa uploadom, kad je ograničena brzina).

Može li neko da objasni konkretno ovu pojavu, tj. zašto je brzina odziva pri DL i UL bolja kada su brzina DL i UL ograničeni od strane operatera?
Ovo je rezultat fenomena nazvanog Bufferbloat.
Bufferbloat.net

Bufferbloat is the undesirable latency that comes from a router or other network equipment buffering too many data packets.
If a router doesn’t use a better algorithm, it will happily place every newly-arriving packet at the end of a single FIFO queue.

There’s also a bottleneck at your ISP. Their high-speed lines feed traffic to the (slower) link coming toward you. That fast-to-slow transition within the ISP equipment can also build up significant queues.
U suštini, internet se zasniva na prenosu podataka podeljenih u pakete. U standardnim mrežama jedan paket ima veličinu najviše 1500B. To znači da se pri brzini od 1Mbps jedan paket šalje 12ms. Pri brzini od 12Mbps, jedan paket se šalje 1ms.

Iako su brzine na 4G/5G mreži često mnogo veće od pomenutih, proizvođači mrežne infrastrukturne opreme stavljaju u fokus brzinu prenosa po svaku cenu, čak i po cenu da imaju ogromne bafere (koji utiču na to da i pri lošim RF uslovima 100% poslatih paketa stigne do korisnika). Ovim osiguravaju da na speedtestu ti vidiš najveću moguću brzinu, ali uz to i ogroman latency jer se ogroman broj paketa "zaglavi" u bufferu.

Na primer ako se pojavi u speedtestu latency od 6000ms, a brzina bude 6Mbps to znači da su oni sačuvali čak 3000 paketa pre nego da ga dostave na drugu stranu.

Ograničenje brzine se radi na nekom ruteru u njihovoj mreži koji nema bafer od 3000 paketa već mnogo manje (možda 100 paketa). Onda pošto nikad ne uspeš da popuniš onaj ogromni buffer od 3000 paketa, već te ograniči ruter koji ima svega 100 paketa bafer, ti vidiš mnogo manji loaded latency.

Koliko sam citao,mts je isto ogranicio brzine kao i Yettel...
Ne znam za mts, ali malopre proverih za Globaltel običan prepaid preko mts mreže, nisu dirali. 🤔
Neko reče da postoji limit 400Mbps, ovoliko je bilo i na početku...

Globaltel_5G.png

A koje je onda ograničenje za nove, mts 5ica pakete? Ako ga trenutno nema, zar ga neće uvesti kad-tad, kopirajući Yettel?

Nema za 5ica pakete, to je uvedeno pre neki dan za stare a nisam ni ja primetio. Ne kopiraju oni bas sve lose i dobro od Yettela.
Malo ovo malo ono kao neprimetno.

Netacno je da su ograniceni stari paketi iako vidim sad da pise, ja imam soko max stari paket i DL preko 500 Mbps a navodno je ogranicen na 150, al izvlacim 500 jer tu kod mene nije ni moglo od 02.12.2025 ni vise jer mi ni BS nije toliko blizu, mogu da stavim SS brzine sa vrwmenom i datumom nije tema za to al ako neko ne veruje.

Netacno je da su ograniceni stari paketi iako vidim sad da pise, ja imam soko max stari paket i DL preko 500 Mbps a navodno je ogranicen na 150, al izvlacim 500 jer tu kod mene nije ni moglo od 02.12.2025 ni vise jer mi ni BS nije toliko blizu, mogu da stavim SS brzine sa vrwmenom i datumom nije tema za to al ako neko ne veruje.

Da, promena se primenjuje postepeno, u etapama, dok ne obuhvati sve korisnike.

Samo sto je Yettel uveo za nove pakete. Velika razlika. Neverovatno kako se lako manipulise istinom. Dobro je da je odmah pojasnjeno o cemu se radi.

Nazad
Vrh Dno