Šta je novo?

Aku busilica?

Hvala na iskustvu, i ja za srafcigere uglavnom Wera i Wiha, a za klesta Knipex
😎 .

Kazi mi molim te za GDX 200c, da li moze da se koristi na dosta malom broju obrtaja, kada se lagano pritisne dugme? Imam novi GDX 285, dosta je jak, ali pocinje sa dosta velikim brojem obrtaja, pa je nezgodno za srafljenje cesto?

Apropo multi tool-a, slazem se sa tobom, odlican alat za otvore u drvetu i iverici, plus za svasta okolo - ja imam zeleni Bosch 18v i Parkside 12v zeleni.
GDX 200c ima male obrtaje, moze da radi sporo ko srafilica, s tim sto je ja ne koristim za srafljenje, probao sam, stavio udarne bitove i uvek razvali glavu srafa, a ako stavis obican bit, razvali bit, cim cekic krene da udara. Prosto, nije joj glavna svrha za to. Koristim je uglavnom za narodski receno "Gedore" kad treba njima da stezem. Ono sto sam video je da preko grane koriste imbus srafove vise nego philips. Imbus se manje haba kad cekic krene da lupa.

ja za srafcigere uglavnom Wera i Wiha, a za klesta Knipex
😎 .
Haha.. ništa ti ne znaš.
Nenadmašni. I jedni i drugi.

1000004751.jpg

Ono sto sam video je da preko grane koriste imbus srafove vise nego philips. Imbus se manje haba kad cekic krene da lupa.
Kada god je moguće, a naročito za šrafove koji trpe veće opterećenje prilikom šrafljenja - gledam da budu torex.. (njih barem ima i kod nas za kupiti)

06f52363-9bae-4f13-a958-b1d9d87b1e7d-1_all_10558.jpg

Međutim, može i PH i PZ bez problema da se ušrafi. Čak i oni manji.
Krene se polako, taman toliko da se ne aktivira čekić.
I zadrži se ta brzina do kraja.
Kada šraf "uhvati" toliko, da se čekić aktivira - on radi to polako i sa manjom snagom. Maltene, samo broji kako preskače. Tak-tak-tak.
Čim šraf dođe do kraja i još jednom do dva puta udari, to je to.

I naravno, ovo ima smisla kada se ne žuri.

Ali zato - ili odgovarajuću šrafovi (PH i PZ na poslednjem mestu) ili bez žurbe.

Poslednja izmena:
Ok, moze polako sa philips srafovima i udarnim, ali ono sto je problem, bar meni, kad imam 150 srafova da usrafim, ne mogu bas svaki da cinculiram i budem pazljiv, zato klasicna srafilica to mnogo bolje odradi u smislu da je neznija, i ne moram iz sve snage da pritisnem srafilicu na sraf kao sto moram sa udarnim, jer u suprotnom preskoci i razvali glavu srafa. Udarnu ipak ostavljam za grublje radove i "gedore"

Najveći problem ko udarne je što može da otkine šraf. I ako ga ne otkine, može da ga oslabi, a da to ni ne znaš.
Obišnom šrafilicom ono što ušrafim 99,9999% i odšrafim. Udarnom je 99% OK, a 1% otkine glavu, bilo kod šrafljenja, bilo kod odšrafljivanja. Čak i kod ovih debljih
1765529336965.png

Mogu i ja da napišem svoja iskustva sa Parkside-om. Ne koristi se ponekad nego maltene svaki dan već 5 godina u nazad.
Udarni pištolji, veliki i mali, šrafilice, brusilice, zeleni i crni. Nikad ništa nije crklo, a kola se popravljaju svaki dan. Skidaju se menjači, poluosovine, odvrću se šrafovi na radilicama, nosačima motora itd.
Po alatu kaplje redovno neko ulje, mast, antifriz itd. I dalje šljaka sve kao prvog dana.
Imam 2x 2Ah, 3x4Ah i 1x8Ah baterije, sve i dalje šljaka.

Iskreno za taj novac, radi posao i više nego što sam očekivao.

Ma da bre, nista mu ne fali, za nase trziste i uslove takav alat je ok. Zavrsava posao, jeftin, postoji garancija i postuju je. Ima boljih i skupljih, ali je pitanje jel stvarno potreban bolji ili ovaj moze da zavrsi posao.

Ja sam bio u fazonu - probaću, ako bude zezalo, preći ću na nešto drugo i gotovo. Medjutim, još uvek ništa crklo nije, a težak mu je život svaki dan, ne štedim ga 🙂

@stevanovic019, @lanmi86, @component

Zaboga, udarni odvijač nije namenjen za uvrtanje/odvrtanje takvih šrafova?!?
Može da se koristi k'o šrafilica, kratko i na brzinu, ako nemamo pri ruci odgovarajući alat, uz dosta pažnje u radu.
Ali to zaista nema mnogo smisla.
To k'o kad bi u Hilti TE-70 (onaj od 10kg samo mašine), stavio burgiju od 4mm.

Udarni odvijač je namenjen da odvrće zapekle mašinske štrafove. I da ih zavrće, snažno.

U Siemens fabrici visokonaponskih prekidača u Nemačkoj, šećka se neki matori Šulc/Fric/Hans, zaboravih mu ime...
Lupa minuse na platu svakome koga uhvati da koristi neodgovarajući alat. Čak i šrafciger, ako nije baš onaj vrh koji je za odgovarajući šraf.
Udarni odvijač, za npr. samorezac, pa mislim da bi ga tačno strefila srčka.
😛 😀

Ја сам користио ударни одвијач за хиљаде шрафова за терасу 4,2x55 mm. Ниједан шраф није пукао, ево ни после 5 година. Алат далеко практичнији и лакши за коришћење од класичне шрафилице. Пожељно је имати одговарајуће Torx наставке.

1765550313710.png
1765550423824.png

Problem je u komunikaciji, jer mi nemamo u našem jeziku, a čak ni distributeri i prodavci nemaju ustaljen naziv ni za jedan od dva alata koji su jako slični, a drugačije su namene:

1) Impact driver
2) Impact wrench

Impact driver, najčešće nazivaju udarna šrafilica, i tome i služi, za šrafljenje vijaka , brzo i koliko god dugo treba, neće mu ništa biti od dugotrajnog zavrtanja, radi po istom principu kao impact wrench, samo slabije, ali dosta brže.

Impact wrench, najčešće nazivaju udarni ključ, ili udarni pištolj, namenjen kratkotrajnom odvrtanju i zatezanju Šrafova, matica, brezona, (sa mašinskim navojem) velikom snagom, kratkotrajno , obično do 10-ak sekundi.

Kostrukcija im je jako slična, razlikuju se u tome što se U šrafilicu stavljaju nastavci(bitovi...), a NA udarni ključ navlače nastavci(gedore ..)

Postoje i kombinovani,sa šestougaonim prihvatom 1/4" (za bitove, šupljina) i četvorougaonim prihvatom od 1/2"(za gedoru), nešto sa snagom između...i ti mogu primiti bitove, a može se navući i gedora. Takvima se može bez bojazni šrafiti do mile volje, i koristiti kao udarni ključ do određenih veličina šrafova i matica, može i preko ali bez uspeha 😂.
Takvi, nešto između, bi trebalo i da su Bosch gdx.

E bravo, upravo sam krenuo da kucam to. Sve zavisi koji se koristi. Sigurno se nece srafiti philips srafovi sa udarnim pistoljem za tockove od ~1800NM 😀
mada i ovi "pola-pola" mi nisu bas za srafove, kao sto rekoh, ako se ide polako, moze, al cesto se desi da se stisne malo jace oroz, cekic odvali i eto problema, meni licno se desilo, zato sam ga i izbacio iz upotrebe sa philips srafovima. samo za 1/2 cola i slicno.

Udarni odvijači su za mašinski navoj i udara kada oseti opterećenje (zateže vijak/navrtku) a to zavrtanje vijaka sa samourezujućim navojem uvija vijak kod malog opterećenja i ako ne pukne oštećen je, nema više svoju nosivost.

Problem je u komunikaciji, jer mi nemamo u našem jeziku, a čak ni distributeri i prodavci nemaju ustaljen naziv ni za jedan od dva alata koji su jako slični, a drugačije su namene.
Upravo tako.

Prelazi postoje, ali se po default-u misli na alat koji je čemu namenjen..

1000004752.jpg
180 Nm impact driver.
Uzet baš za šrafove za drvo, metal i sl.

Za mašinske šrafove, imam garnituru nasadnih ključeva. Plus okasti, viljuškasti i sl.
Ne radim toliko DIY, da bi mi trebao i impact wrench.

Inače, istina da se za onu prvu varijantu može komotno koristi i bušilica.
Čak je zbog kvačila i zgodnije.
Ali, samo za tanje i kraće šrafove u drvetu.
Oni veći - udarni odvijač je meni bolji izbor.

Ali stoji. Naši nazivi umeju da odvedu u pogrešnom smeru,
kao NShappy što je razumeo.

Ја сам мислио на ударну шрафилицу (око 200 Nm), штагод у коју и иду ови bits nastavci 1/4”. Далеко лакши рад и мање оптерећење тучног зглоба кад се ради са шрафовима за дрво, итекако приметно кад се ради са већом количином. Мени, опет уз адекватне адаптере, служи и за точкове за кола, али не за почетно одвртање и крајње дотезање.

Ovako već ima smisla...

Mislim da sve zavisi od situacije, u koji materijal se šrafi, veličina srafa, količina šrafova i slično.
Udarna Bosch GDX 200c može da sluzi i za odvijanje i stezanje točkova, ali ukoliko se koristi uz kilo ključ, ja samo sa njim stežem završno, na 150Nm i posle je pesma skinuti točak.

Evo jedne situacije gde naučiš ponešto kroz loše iskustvo.
Prilikom zamene pneumatika, vulkanizeri su mi pretegli šraf udarnim pištoljem, i onda mi posle nekog vremena pukla guma na Ibarskoj, , pa onda oblaznuo nasadni ključ prilikom pokušaja skidanja točka faktički oljuštio glavu šrafa, došao i mobilni vulkanizer i na kraju smo čekićem nakucali 16-icu na pojedenu glavu 17 i nekako skinuli velikom ručnom racnom. Od tad obavezno napominjem vulkanizerima da ne stežu previše, ili ako se setim ponesem kilo ključ pa proverim. I da, od tad samo CR-MO nasadni ključevi za točkove, CR-VA može al za neke druge stvari.

Sam menjam zimsle-letnje točkove. Koristim zeleni Parkside udarni odvijač, na osećaj. A onda na kraju pritegnem ručno istim alatom koji imam u gepeku kad idem na put i sa kojim ću da skidam točak ako se nešto desi.

Кад мењам гуме стегнем све по правилима момент кључем, проблем је што, после било какве интервенције у сервису која захтева скидање точкова, ови локал-мајстори затегну на макс, и онда мора да силујем да скинем точкове. Код куће није проблем јер имам дугачке кључеве, али би могло да буде незгодно ако морам негде на путу да мењам точак.

Ta womax je brushless i dolazi u koferu sa dve baterije, parkside dolazi bez baterije

A cena im skoro ista o tome ja pricam da je precenjeno

@lanmi86 , @component :

Ako se ne varam, vi ste pazarili ovaj fen za vruć vazduh. Da li je neko od vas u mogućnosti, i da li je voljan da proba da li taj Fen može odlemiti tranzistor sa PCB ploče korišćenjem onog najužeg nastavka. Logika je da ja lemilicom povremeno majstorišem, a ona je na 400°, pa kontam da ovo čudo od 500° deklarisanih stepeni možda može poslužiti kao vazdušna lemilica sa onim najužim nastavkom?

Inače, ja najveće temperature sa onim slabijim zelenim fenom postižem sa najmanjim nivoom izduvavanja, pa imajte i to na umu kao opciju ako ne ide, probajte sa sporim duvanjem.

Ako to može, to je onda sjajno, em mi treba vazdušna lemilica, em mi je loš zeleni fen, a treba mi i fen...

A šta znam, dečija igračka, bilo šta od pokvarene bele tehnike, kod mene uvek ima nešto pokvareno(slomljeni daljinci dominiraju 🫣🫣🫣, grafičke stare, matične), kontam ovo je benchmark forum, svi imaju viška takve robe u otpisu 😉

Drage volje bih ti pomogao ali iskreno nemam nikakvu PCB plocu pri ruci za te igranke.

Nabijem skalpere-preprodavce na onu stvar.

bio kući danas, pričam sa ćaletom, kaže crkava mu šrafilica, rekoh taman daću ti moju a uzeću sebi onaj komplet iz lidla.

18950.jpg

naravno ni u jednom ni drugom lidlu nema, na KPu naravno 18-20k oglasi od pre dva dana.

ako neko kojim slučajem vidi u nekom Lidlu, ako može da mi uzme i pošalje, pošto su Pančevci počeli da se bave samo švercom.

Nazad
Vrh Dno