Šta je novo?

Kompresorski čistači / Perači pod pritiskom

Ako se dobro sećam, kod karcher-a je tek od K5 serije alu ili mesingana glava, mislim da k4 serija nema takvu glavu.

Hvala svima na odgovorima, dosta mi je pomoglo.
Gledao sam i recenziju ovu, sasvim OK izgleda ovaj Parkside.

Ako je zaista 180 bara, vredi dati 16k dinara za ovaj:

Pre nego 11k dinara za ovaj od 125 bara recimo:

Gresim li?

Pozdrav svima na temi.

Razmisljam se da kupim perac pod pritiskom koji bih koristio prvenstveno za pranje auta ali i za neka sitnija ciscenja po kuci i dvoristu. Nista ekstremno, znaci neka normalna upotreba.

Imam nedoumice izmedju 3 modela pa bi mi znacilo ako bi ste mogli da podelite samnom misljenje ili savet u vezi toga. Zainteresovan sam prvenstveno za Michelin MPX14E jer se trenutno moze naci dosta povoljno a sledece opcije su mi Bosh UniversalAquatak 125 ili Kärcher K3 Compact.

Zanimaju me vasa iskustva i da li ovaj Bosh i Kärcher zaista opravdavaju skoro pa duplu razliku u ceni u odnosu na Michelin?

Danas i ja kupih Parkside PHD 170 D2.
To je ovde bilo preporučeno kao neki best buy, sa metalnom pumpom. Propustio sam kada je bila akcija u Lidlu zbog putovanja, a ovde u NS se to jako brzo rasproda, taj jači.

I razmišljam se...ma ima sigurno neki manje prometan LIDL u NS, možda je negde i ostao, makar i otvarano pakovanje, samo da je novo, ipak je prošlo svega 10-tak dana od ponude.
I nađem Lidl na Futoškom putu prema Veterniku sa desne strane, tamo jedno 6-7 komada, neotpakovano.

Tako da ako je neko propustio akciju da zna gde ima. Još jedna stvar koju sam primetio, mnoooogo alata i uređaja ima kojih nema po drugim prodavnicama, ne znam da li je manje prometna radnja, ili tu guraju iz ostalih radnji što se ne proda, pa tako ima baterija i punjača za alate, bušilica, usisivača....ma svega. Tako da ako ste nešto promašili akciju, tu je velika verovatnoća da se pronađe 👌

I da, nisam ga probao, čekam lepše vreme 😀

@Dzigilibonglica kako si zadovoljan uređajem? Može li neki kratak review pošto planiram da kupim?

Zadovoljan sam.

Sasvim dobra snaga, za te novce odličan. U Selu imam Karcher K5, i profi sivi karcher, i ovaj Parkside je jači od oba Karchera.
Uzmi to sa rezervom, jer su Karcheri nabavljeni polovni u nekoj kombinaciji/razmeni.

Snage ima dosta. Snaga dolazi do izražaja tek kada se ubace profi dizne i tad je i više nego odličan.
Crevo je taman dugačko koliko treba, sa 10m ostaviš ga pored auta i samo vučeš njegovo crevo, Ja operem oba auta u cugu i on se ne pregreje.
Prao sam i fasadu, i stepenište, i nisam imao nikakvih problema sa njim, u smislu da se pregreje ili nešto slično, niti sa tim što je perač dole u prizemlju a ja vučem njegovo crevo i pištolj na sprat da perem stepenište i terasu, ta visinska razlika mu ne smeta.

Bučan je isto kao i Karcher, a sa pogrešnim diznama je još i bučniji :)
Da sebi olakšam život, uzeo sam nastavak sa diznama, kao i Penomat za njega.
Jedino što mu može smetati su dizne pogrešnog preseka (i ove quick Plug, i dizna na Penomatu trebaju biti odrežene veličine)

Kada se uzimaju nastavci za Parkside perač, traži se Lavor Sistem povezivanja.
Sve je dostupno na Temu, šaljem ScreenShotove šta sam od dodataka uzeo sa Temu:
Penomat.png

Uz ovaj Penomat dolaze DVE dizne, kada se ugradi manja, radi odlično. Veća je za motorne/benzinske preače koji imaju mnogo veći protok.

Sledeća stvar koju sam kupio je nastavak puške za QuickPlug dizne, sa diznama, ali su dizne pogrešne veličine:
Nastavak sa diznama.png

U pitanju je polovina puške, taj njen gornji deo za metalne izmenjive dizne, sa QuickPlug sistemom promena dizni. Sa njim perač radi odlično, ali su dizne opet za mnogo jače perače od ovih kućnih, i traže mnogo veće protoke, toliko da perač sa njiam promeni zvukm i počne da vrišti.

Zato sam odmah posle ove kupovine, kupio odgovarajuće dizne, mera je 2.5 (neka američka mera):
DizneOdgovarajuce.png

Zašto sam ovo uopšte i radio? Ne znam ni saam, perač je odličan, ali sam sa onim sivim Karcherom navikao na te QuickPlug dizne, koje su mnogo bolje od ovih fabričkih varijabilnih,
i od veoma dobrog perača, se dobije sjajan perač!!!

Na ovom snimku se može videti razlika u mlazu fabričke Vario mlaznice i odgovarajuće QuickPlug mlaznice.
Ovo su bile prvobitne mlaznice pogrešnog promera, pa je zvuk bio jači, sa istim mlaznicama odgovarajućeg promera, zvuk je kao sa fabričkom mlaznicom, a mlaz je mnogo bolji naravno. Čak je i sa ovom pogrešnom mlaz neuporedivo bolji nego na fabričkoj
Na snimku sam upoređivao zvuk tih pogrešnih mlaznica i tražio baš na ovom forumu savet u vezi toga, ali iako je fokus bio na zvuku u ovom snimku, možete videti razliku u mlazu koja je više nego očigledna...

Najveća mana ovog perača je što je više kod komšija nego kod mene :( uzimaju ga ljudi stalno na zajam....

eto nadam se da sam pomogao nekome.

Poslednja izmena:
Hvala puno, prodato!!! 😋

Istekao mi je EDIT: ako se ne varam, uzeo si 5 dizni sa rupom (orifice) 2.5, dakle sve dizne su iste i ima ih 5. Da li postoji neki poseban razlog zašto bi neko uzeo 5 dizni, da li se troše, propadaju? Ili se tako prodaju pa si morao? Ili je ista rupa a različit oblik mlaza?

Imam dva seta dizni, 5 sa protokom 3.5 Gpm (pogrešne, došle sa nastavkom za quick plug) i 5 po odgovarajućih sa protokom od 2.5 Gpm, koje sam naknadno naručio.
Ne znam im promer, mislim da je oko 0.9 kod tih od 2.5 Gpm.

Sve imaju različit ugao, kako prave lepezu, crvena dizna tuče u tačku, narandžasta uzak snop, zelena širok, bela još širi, a crna najširi.

Razlika od fabričke varijabilne je što fabrička pravi snop u kupu, tj. na meti je okrugao, a kod ovih je u trougao na izlazu, a na meti gde mlaz sedne/udari pravi skoro pa liniju, ne znam da li se razumemo.

Znači kod fabričke kada vučeš po betonu, vučeš krug, a kod ovih vučeš dužu ili kraću liniju, tj od zavisnosti od boje, pravi mlaz širi ili uži koji skoro pa u liniju tuče, sem crvene koja tuče ubtačku i seče gde udari.

Ono što sam hteo reći, svih 5 dizni u setu su istog promera, ali su sve dizne različite, tj daju različiti snop, lepezu na izlazu, različiti ugao.
Vidim na Temu da se mogu naručiti 5-10 istih, znači 5 narandžastih, 5 zelenih itd...ali to verovatno naručuju biznisi, mi smrtnici ako potrošimo po jednu od svake boje za života...super 😎

Prvo mi nije bilo jasno šta će ti 5 dizni istog promera a onda mi je sinulo usred pisanja da verovatno bacaju različite mlazeve, čim su različite boje. Svakako ću i ja uzeti taj custom nastavak i dizne, jer mi se ne dopada da mi perač baca "kupu" tj. 3D mlaz, logičnije je da bude dvodimenionalni oblik, ono je bespotrebno rasipanje vode i energije. Hvala puno na dragocenim informacijama, verujem da će mnogima biti od koristi.

Upravo slikano u GR, Lidl između Afitosa i Kalitea. 109€, razmišljam se da poteram jedan 🤣

1757097987865.jpeg

Jos ako ima u lidlu tax free...

Pa to je oko 13.000, zar mu nije to cena i ovde?

To sam postavio zbog ovog posta, nisam ni gledao da su to dve različite teme.

Mala je razlika u pritisku, laički gledano, nisam ni znao da je sličan model mogao kod nas da se kupi. Da imam gde da drzim ovu spravu i gde da je priključim verovatno bih kupio neki model kod nas. Mada, isplativost je upitna ako bih je koristio samo za “puškaranje” auta.

Inače 24% vraćaju u Grčkoj, kad predaš to Global Blue ispadne manje. Ne znam kako u Lidlu uzeti obrazac, mora da može.

Ovo je stvarno nepraktično da se o dve iste stvari koje pritom nisu primarno vezane za tematiku foruma u nekom užem smislu, diskutuje na dve različite teme. Nisam ni znao da postoji druga tema, prijaviću moderatorima pa neka spoje u jednu.
To sam postavio zbog ovog posta, nisam ni gledao da su to dve različite teme.

Mala je razlika u pritisku, laički gledano, nisam ni znao da je sličan model mogao kod nas da se kupi. Da imam gde da drzim ovu spravu i gde da je priključim verovatno bih kupio neki model kod nas. Mada, isplativost je upitna ako bih je koristio samo za “puškaranje” auta.

Inače 24% vraćaju u Grčkoj, kad predaš to Global Blue ispadne manje. Ne znam kako u Lidlu uzeti obrazac, mora da može.
Nije ni taj loš ako ima alu glavu. Ja sam rešio da uzmem ovaj bolji u ponedeljak, nije samo tu auto, ima i čamac, bazen, dvorište, i još koješta se nađe.
A svaka čast ako možeš da spakuješ perač iz Grčke, ja vozim karavana pa jedva stane i ono što smo poneli a ne ovoliki perač. 😂

Poslednja izmena:
Ma nemam ga gde, tj. veći mi je problem sto ne mogu komotno da ga koristim. Morao bi da molim komšiju u prizemlju za struju i vodu, dobro sam sa komšijom ali ne bih da mu dosađujem. Doduše, zbog garancije bih i ja to uzeo pre u Srbiji.

Cirkulišem između stana i kuće (6 km) i ne vidim nikakvu primenu ovoga van dvorišta/domaćinstva. U stanu mi ne treba u životu.

Da se javim sa utiscima, oprao auto čisto da vidim da li i kako radi, prilično sam zadovoljan. Pritisak je korektan, puška odlična, dosta praktičan uređaj sa svim onim mestima za dodatke i izvlačećom ručkom kao na koferu. Probao sam malo diznu za beton, jeste sporije, ali čisti do belog, ovaj beton sa slike nije nikad puškiran a ima otprilike 40 god. Četka nije loša ali i nije nešto, više sam pristalica sunđera za pranje automobila. Jedno pitanje, leltimično sam pretrčao manual i nisam video da se spominje ovaj filter, pretpostavljam da je rezervni, ali gde ide? Negde u pištolj verovatno?

1000015148.jpg

1000015149.jpg

Takav filter najcesce stoji iza onog konektora za dovod vode. Trebalo bi da moze da se odvrne i da unutra stoji filter. Sluze da masina ne povuce alge iz creva ili neki sitni pesak/kontaminaciju u samu pumpu.

Logično, pre a ne posle pumpe, zablokirao mi mozak jer sam morao da brzinski testiram spravu zbog ograničenog vremena. Hvala.

Nazad
Vrh Dno