Šta je novo?

NAS -- sam da ga napravim ili kupim?

Možda je bolje da sklapaš unraid server
Svaki mjesec uzmeš nešto

Izgleda vrlo zanimljivo.
Imam jedan slican mini pc na poslu, gmktec sa 8845hs (ne pro). Kolega razmislja o NAS pa smo diskutovali da li bi mini pc uz USB JBOD kuciste bilo resenje. Nije fancy single case form factor, ali bi bilo vrlo funkcionalno.
Ovi su jos dodali intel 10gb karticu i brdo m.2, ali su ih ogranicili na x1 i x2, sto je ok za vecinu stvari.

Je li ovo dobar procesor za plex transcode
Koja je cijena, nigde ne vidim

Izgleda vrlo zanimljivo.
Imam jedan slican mini pc na poslu, gmktec sa 8845hs (ne pro). Kolega razmislja o NAS pa smo diskutovali da li bi mini pc uz USB JBOD kuciste bilo resenje. Nije fancy single case form factor, ali bi bilo vrlo funkcionalno.
Ovi su jos dodali intel 10gb karticu i brdo m.2, ali su ih ogranicili na x1 i x2, sto je ok za vecinu stvari.
Za NAS nije preporuka kačiti diskove preko USB-a.

@tambur88
U vezi cene, na sajtu stoji da je rasprodat a Vendal kaže da je valjda osnovna cena oko 700 dolara. Na ovu cenu dodaj RAM i m.2 diskove. To jevaljda bila neka predprodaja, tako da ovo uzmi sa rezervom.

Za NAS nije preporuka kačiti diskove preko USB-a.

@tambur88
U vezi cene, na sajtu stoji da je rasprodat a Vendal kaže da je valjda osnovna cena oko 700 dolara. Na ovu cenu dodaj RAM i m.2 diskove. To jevaljda bila neka predprodaja, tako da ovo uzmi sa rezervom.
koja je razlika kako se kače diskovi?

Koliko sam ja ispratio, gubiš deo dijagnostike, USB je manje pouzdan, gubiš opcije povezivanja diskova u RAID nizove i sl.
Koristim OMV pa odatle ovi saveti, u mom slučaju USB samo za privremene konekcije, kopiranje nekih podataka i to je sve. Za NAS diskove, samo direktno povezivanje.

Možda neko od SysAdmin-a/IT-jevaca može ovo bolje i detaljnije da ti obrazloži.

U principu dosta ima problema sa usb i/ili enclousirima, od recimo neprepoznavanja smart-a, do prekida konekcija i slicno. Zato je i volker(OMV) zabranio da se prave raid nizovi na usb diskovima, sto naravno vas uopste ne sprecava da radite to preko cli-ja.
Jednostavno, taj usb moze da se zakaci,prekine veza,iskrivi kabl itd itd.
Ja sam isto imao tako gomilu problema sa 2.5gbit/s preko usb-a, i na kraju sam nabavio masinu sa fizickim i resio to. Jednostavno,svi kablovi gde nema nekog fizickog zaglavljivanja ili slicno(ili su unutar kucista) su podlozni gravitaciji,kidanju i glupostima.
Ako radite u kucnim uslovima i bas vas briga, onda je sasvim ok da ih koristite, ali u poslovne svrhe jednostavno previse trazi vremena. Vecina OMV masina koje sam ja uradio za firme samo podesis i to je. Naravno oni,povremeno odrzavaju,ja dizem upgrade sistem i to je to.

Ako neko koristi Docker Desktop App:

Pa i jas sam tako mislio. I prvo kada sam pogledao listao je samo Synology kao kompatibilne ali sada vidim da su premestile third-party diskove u drugu drop down meni koje nije bilo vidlivo. Ali kako nisam zabelezio to pogledao sam ove QNAP i sada TS-233 deluje mi kao bolja opcija zbog velicinu RAM-a a NPU, ali ne znam kakav je OS i ostale stvrare.
Kako sam uzeo DS223j u koji ima jedan disk od 8TB (WD Red serija) i sluzim ga vec vise od mesec dana zelim da spodelim moje iskustvo.

Ukratko sada najverovatnije ne bih kupio NAS vec samo externi HDD koji bih nakacio na usb port na ruteru i ustedeo neki 200 eur.

Moja ideja je prvicno bila da zameni 1TB koji be bio usb portu na ruter (TP-Link Archer AX20), i koji je sluzio kao mjesto na koje su video fajlove i slike i po neki dokument. Video fajlove i slike se strimaju preko Kodi na 2 TV i poneki kompjuter. Sa ovu konfigarciju nisam imao probema i smislu da steka striming i slicne stvari. Kada prebacujem stvari kod velikih fajlova brzina je bila oko 15-20MB/s.

Prvi problem kod NAS je mala brzina i retko kada prelazi 5MB/s kod velikih fajlova, a slicna brzina je kad prebacujem folder sa mnogo manjih fajlova. Ja sam ocekivao da bude u rangu od 40-60MB/s kod velikih fajlova. DS223j je na gigabitni port na ruter.

Drugi problem je i sam setup accounta. Ja sam mislio da bice mnogo jednostavnije ali ima toliko mnogo opcija da ne znam sta je sta i prosao sam mnogo vremena samo dok ne postavim basic settings.

Treci problem je sync foldera. Sve sam mogao da resim mnogo jednostanije sa mapirani network folder i freefilesync. Postavke kod Drive su malo kompliciranije sa sve usere.

Cetrvti problem mi je Photos. Ocekivao sam da bice mnogu jednostavnije, da se slike od telefona da automatski se prebacuju na NAS kada se povrzim na kucnu mrezu, ali izgleda da Photos mora da ima account, pa dali slike u photos i shared spaces i sve je to mnogo kompliciranije.

Ovo su moje najvece zabeleske. Mozda neke stvari ne znam da uradim, imam lose postavke i slicno i zelio bih da cujem sugestije.

Kako sada gledam na stvar, ukoliko ne treba completni miror na hdd i ne zelite pristup preko interneta mislim da kod 90% usera nema potreba od NAS.

Nešto ti tu nije dobro sa tom mrežom, proveri prvo taj deo, na 1GBit mreži bi morao da imaš ~90-100MB/s transfer za velike fajlove, za sitne je druga priča i to nije do NAS-a nego do HDDa.

Potencijalno je moguće da su ti i ti veliki fajlovi fragmentirani žestoko pa kad krene i njih da kopira SA NAS HDDa krene da obara brzinu, ako imaš dovoljno prostora, prvo uzmi i iskopiraj nešto sveže veliko na NAS, tu bi morao da ima punu brzinu, ne znam koji HDD si ubacio, ali skoro svaki od 8TB bi trebalo da može da izvuče 100MB/s... jedino ne znam ovi SMR kakvi su, ali oni pa svakako nisu preporuka za bilo koji NAS i inače.

Kako nemaš neku komplikovanu mrežu, možeš da radiš sve kao admin, a možeš i da otvoriš sebi korisnika pa da dodeliš max prava pristupa pa onda istražuj šta možeš da ugasiš/ograničiš bez da ti prestane sa radom neka opcija koju koristiš. Ako samo ti koristiš sve to, nema ni neke poente, ako imaš još korisnika, najbezbednije a i najjednostavnije je da dobiju samo readonly pristup.

Mapirani network folder možeš i ovde naravno da postaviš, samo treba prvo podesiti šta se tog NAS-a vidi u mreži kao shared folder i dalje sa računara mapiraš i podešavaš sve kao što si i navikao. Verovatno samo nisi uključio odgovarajući file share. Slično je i za Photos, neko od kolega će već da ti da konkretnije savete za podešavanje na QNAPu, ima nekih 10tak godina kako sam poslednji put to radio. :)

Sve to inače jeste stepenik ili dva iznad običnog file share sa USB HDD-a na routeru (mada si i tamo mogao da podižeš dodatne servise), ali vredi malo se pomučiti i naučiti šta se i kako podešava, videćeš da ima dosta prednosti. Još kad dodaš i drugi disk pa dobiješ lagano proširenje prostora (ili staviš u mirror da osiguraš podatke od crkavanja tog jednog diska)...

I ja nisam ocekivao te male brzine. Malo sam testirao tada i ispada je problem bas u NAS-u. Kada prebacujem na drugi shared folder na PC ukacen na taj gigabitni port redovito imam oko 80-120 MB/s. Kade prebacujem za usb koji je direktno povezan na NAS prebacuje sa oko 80-90 MB/s.
Kada sam gledao tutorijale kako da se postavi video sam neku opciju kao agregate SMB ili nesto u tom stilu, ali sam mogao da je pronadjem kod mene u meni to nije postojalo.

@nikola2004mkd ja ima Synology DS215j i bez problema ide 50-80MB/s.
Nešto ti tu ne štima.
ChatGPT i lagano dijagnostika

Mozda je jednostavno disk los/spor. Kazes da ti usb na nas-u takodje ide 80-90 MB/s.

Do harda je garant.Za slike pogledaj Imich lagano se instalira na Synology.

Nas na wifi?

Eto nam i odgovora :) Nije problem da se NAS nakači na wifi, ali je svakako to poslednji način na koji bi trebalo meriti performanse istog. Poveži ga na kabl pa vidi koje su brzine kopiranja.

Još ako je ruter kršina

A ja ludak se ložim da 2.5g nije dovoljno i jurim 10g pa se još patim da bude pun protok, a ne samo približno.

Ma jok, pravim agregaciju 2x10g

Pa to je i dalje 10g,ako pristupas sa jednog klijenta.

Svakako je bila sala. No da ne duzimo na tu temu nepotrebno.
Inace sam stvarno porucio 2 komada pci kartica sa po 2 rj45 10gb porta. intel x540 cip. Iskacu po aliexpressu za neke jako male pare, cak i po 13-14$.
Ne verujem da cu ubacivati u svoj komp osim za testiranje. Ne znam da li su stalno vrele ili samo tokom velikog opterecenja.
Za server sam uzeo i nekoliko alu hladnjaka da vidim sta bih mogao da namontiram umesto fabrickog i da nabacim neko aktivno hladjenje. I to je pod znakom pitanja da li bih zadrzao, ali je veca verovatnoca da hocu ako sredim hladjenje.

Vrele su stalno jer nemaju aktivno hlađenje, očekuju da server za koji su namenjene ima protok vazduha, ali lako se rešava ovim mini ventilatorima.
Evo je moja X520, sa dodatkom 5040 ventilatora, mlaka na dodir i u skučenom Lenovo Tiny kućištu.
Definitivno se isplati za tu cenu dodati i ventilator za nekoliko $ i da ne misliš oko hlađenja.

Prilozi

• lenovo_x520.jpg
    lenovo_x520.jpg
    601.1 KB · Pregleda: 47
Vrele su stalno jer nemaju aktivno hlađenje, očekuju da server za koji su namenjene ima protok vazduha, ali lako se rešava ovim mini ventilatorima.
Evo je moja X520, sa dodatkom 5040 ventilatora, mlaka na dodir i u skučenom Lenovo Tiny kućištu.
Definitivno se isplati za tu cenu dodati i ventilator za nekoliko $ i da ne misliš oko hlađenja.
Mesta nije baš da ima :ROFLMAO:
Nadam se da ću pre kaveza za HDD moći da napakujem nešto za duvanje.
Inače sam uzeo i druge kaveze. Ovo je ostatak od nekog drugog kućišta pa sam iskoristio, ali smeta malo PCI kartici. Ne vidi se možda na slikama, ali je kartica kriva.
Mislim da su drugi kavezi taman za toliko manji da ne smetaju. Kad stigne, probaću.

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    291.6 KB · Pregleda: 28
  • IMG_20240926_104354_preview.jpeg
    IMG_20240926_104354_preview.jpeg
    148.4 KB · Pregleda: 28
Sigurno imaš više mesta nego što je u ovim 1L mašinicama :LOL: a i slike to potvrđuju. Ti možeš komotno tu da staviš šta hoćeš da je hladi, od mini Noctua od 4/6cm do većih ventilatora koji će da prave promaju u delu sa diskovima, bilo kakav protok vazduha će joj drastično oboriti temperaturu.

Meni bio zanimljiv poduhvat da nađem ove slim blowere da bih mogao opušteno da vratim poklopac a da se kartica ne istopi unutra jer ne može prst da se drži na njoj inače.
Dodatno sam jurio da bude 4pin da može da se nakači na custom smart kontroler i poveže dalje za dodatnu kontrolu brzine uz neki temp senzor, ali za sad sam ostao na tome da se napaja sa 5V iz USB porta preko adaptera... Privremeno rešenje koje radi evo već godinu dana. :D

I ništa bez vezica za kačenje

Još ako je ruter kršina
Vrlo čest slučaj, uz to da ovo pravi problem čak i kada je server (u ovoj temi NAS) vezan kablom.

Čak ljudi često sa telekomovog rutera povuku kabl sa posebnog porta i onda dobiju i lošiji rezultat nego da su ga vezali na neki jeftini L2 untagged switch.

Za svaku kućnu mrežu koja danas ima 2 TV, 3 mobilna, 2 Laptopa, 1 PS, 1 PS4/5, 1 tablet, 1 NAS... Investicija u rutet je ustvari prva, a ne posljednja od navedenog 😁

Normalno da nije NAS na Wi-Fi. Vec sam pisao da je na gigabitni port.
Ali laptop je na Wi-Fi.
Te sto sma zaprimetio ovo jutro je da sam NAS izgleda ide u sleep mode, i nije bio dostupan na prvi zahtev. Nakon 10 sekundi radi bez problema. Treba da proverim dali sam HDD ide u standby, te treba mu vremena dok se ne probudi.

Vrh Dno