Šta je novo?

Poslednji odgledani filmovi (2025)

Večeras cu drugi deo za koji mislim da sam pročitao da je lošiji.
Blade Runner 2049 ?
Film je vrhunski, meni, a koliko sam vidio i mnogima. Ocjene su dobre i na Rotten Tomatoes i na IMDb, a po meni bi mogle biti i nešto veće. Ja sam ga do sada gledao tri puta :)

Dugo su čekali da se pojavi zaista dobar scenario (bilo je raznih verzija koje su odbačene), kad se pojavio ovaj tek tada su uzeli da prave nastavak.

"Denis Villeneuve je kasnije izjavio da je Blade Runner 2049 bio jedan od rijetkih filmova za koji je odmah pristao da ga režira, jer je scenario bio dovoljno „hrabar, melankoličan i filozofski“ – u duhu originala."

Svi viking filmovi su takvi. Stereotipni do koske, skoro kao samurajski samo sto japanci znaju da naprave zanimljiv twist sa njima povremeno. Kurosava je maltene samo taj period i radio pa mu svaki kadar remek delo.
O, ne. To je ogromna razlika, Nisu za poredjenje. Vikinzi su trajali jedva dvestotinak godina, plemensko drustvo o kome se nista nije znalo da npada na Englesku i nista znacajno nisu ostavili iza sebe osim toga da su bili izuzetni ratnici pa su i cuvali cara u Konstantinopolju - Varjazi. Sa druge strane samuraji su trajali nekih sedamsto - osamsto godina, bili su samo deo jednog razvijenog drustva i Kurosava je imao o cemu da snima. Ponajvise o tadasnjem drustvu, drustvenom sistemu, borbi za vlast... A ne treba zaboraviti da je i on snimio koji propagandni film na pocetku karijere. ;)

Blade Runner 2049 ?
Film je vrhunski, meni, a koliko sam vidio i mnogima. Ocjene su dobre i na Rotten Tomatoes i na IMDb, a po meni bi mogle biti i nešto veće. Ja sam ga do sada gledao tri puta :)

Dugo su čekali da se pojavi zaista dobar scenario (bilo je raznih verzija koje su odbačene), kad se pojavio ovaj tek tada su uzeli da prave nastavak.

"Denis Villeneuve je kasnije izjavio da je Blade Runner 2049 bio jedan od rijetkih filmova za koji je odmah pristao da ga režira, jer je scenario bio dovoljno „hrabar, melankoličan i filozofski“ – u duhu originala."
Pogledaću baš večeras ili ovih dana pa ću javiti utiske. Da li je Ridli Skot imao kakvog udela u filmu?

Pogledaću baš večeras ili ovih dana pa ću javiti utiske. Da li je Ridli Skot imao kakvog udela u filmu?
Ovo sam pronašao: "Ridley Scott, reditelj originalnog Blade Runner-a, godinama je razmatrao nastavak, ali nije želio da krene u produkciju dok priča ne bude na visokom nivou. Zajedno sa Hamptonom Fancherom, koji je bio i koscenarista prvog filma, radili su na raznim idejama, od kojih su mnoge bile odbačene. Fancher je napisao priču i treatment (kostur scenarija), ali pravi scenario je kasnije napisao Michael Green (Logan, American Gods). Tek kada su Denisu Villeneuveu (reditelju filmova Arrival i Sicario) predstavili scenario koji mu se dopao, projekat je konačno krenuo."

Kada se Blade Runner 2049 tek pojavio u bioskopu pogledao sam ga dva puta u razmaku od sedam dana, da bolje pohvatam neke detalje i priču. Dosta kasnije sam pogledao još jednom.

Ja sam sa novim istrebljivačem baš zadovoljan, ušao sam sa malo predrasuda, ali sam se obradovao brzo, Goslinga sam zavoleo i sada ga poštujem, dobar nastavak ali i dovoljno različit da bude svoj.
Tužan film, pokazuje koliko je sve krhko i nesigurno, bilo za ljude, bilo za replikante.
Moram ga pogledati još jednom.

O, ne. To je ogromna razlika, Nisu za poredjenje. Vikinzi su trajali jedva dvestotinak godina, plemensko drustvo o kome se nista nije znalo da npada na Englesku i nista znacajno nisu ostavili iza sebe osim toga da su bili izuzetni ratnici pa su i cuvali cara u Konstantinopolju - Varjazi. Sa druge strane samuraji su trajali nekih sedamsto - osamsto godina, bili su samo deo jednog razvijenog drustva i Kurosava je imao o cemu da snima. Ponajvise o tadasnjem drustvu, drustvenom sistemu, borbi za vlast... A ne treba zaboraviti da je i on snimio koji propagandni film na pocetku karijere. ;)
Jedno je film a drugo dokumentarac, tako da veze nema cija je istorija i koliko trajala. Praznine su mogle da se popune lako u slucaju potrebe, ali ni to ne opravdava sto su svi ti filmovi i serije potpuno iste. Nebitno je da li je film propaganda ili ne, mnoga umetnicka dela su nastala kao propagandni materijali cak i u srednjem veku kad je umetnik mogao da se probije jedino radom na freskama po crkvama. Umetnik uvek nadje nacin narocito ako je tu kvalitet i originalnost. Ovi danas imaju svu slobodu sveta, pa opet lepe banane na zidu i prodaju nevidljive predmete sa sertifikatom da postoje, za pare za koje su ovi snimali filmove pre 40ak godina.

Jedno je film a drugo dokumentarac, tako da veze nema cija je istorija i koliko trajala. Praznine su mogle da se popune lako u slucaju potrebe, ali ni to ne opravdava sto su svi ti filmovi i serije potpuno iste.
Pa sta moze da se snima o vikinzima?! Skupi se drustvo i idu u pljacku. Kraj. Sve ostalo je varijacija na tu temu. A samuraji u ogromnoj vecini japanskih filmova - serija, nisu centralna vec vise sluze kao sporedna prica, kao dopuna glavnoj prici. I tema, uzevsi u obzir njihovo visevekovno postojanje, ima bezbroj, za raliku od vikinskih tema. Neuporedivo. Al' dobro.

How to train your Dragon 7/10
Klasična savremena bajka o vikinzima i Zmajevima. Nema tu šta specijalno dodati sem što je zanimljiva zabava.

Blade Runner 2049
Je vrhunski nastavak i kao takav teško mu je dati ocenu jer ga je teško svrstati, tj, uporediti sa bilo čim sličnim. Uskoro ću i ja da ga repriziram jer vredi. Bukvalno , zajedno sa prvim delom, spada u antologijska ostvarenja.

I mene čeka treće gledanje BR2. Totalna sam krečana postao zadnhih 5 godina, bukvlano mogu da vrtim 100 najboljih filmova i 15 serija i da uvek gledam kvalitet koliko zaboravljam. A pte toga bukvalno 20 god nisam reptizirao jel sam se vividno sećao detalja. O krštenico na ....te navijem

Uh i meni je vreme da pogledam ponovo BR2. Tesko mi je opisati ali neka atmosfera od prve scene me uvuce i totalno uzivanje. Ja sam jedan od onih koji je prvo pogledao drugi deo, pa onda prvi. I podjednako su mi dobri...

Prvi Blade Runner je SF klasik a drugi je malo razvucen i znam da se nije svideo svim fanovima prvog dela sto ne znaci da je los film.
Cini mi se da je tesko ponoviti atmosferu iz filmova Blade Runner, Jaws, Alien a bilo je dosta pokusaja prethodne dve decenije.
Scena na krovu iz prvog dela se pamti zbog dva odlicna glumca a drugom delu to fali.
Moguce je da nisam objektivan kada kritikujem nove sf filmove i da to radim zbog nostalgije ali mi smeta kada veci deo filma iz tog zanra lici na neki game cinematic.

Legendarni monolog na kraju filma:
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."

Legendarni monolog na kraju filma:
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."
Kakva je legnada bio Billy Idol

Dobar film. Ali za ljubitelje zanra, nije da se kezual pogleda tek tako. Jos je bolji ako ste bolesnik.
Bas mi je drago sto su ovi burazeri naucili da prave film i ispravili sve greske iz prethodne katastrofe.
Jedina zamerka sto subplot nije vise eksplotisan
ruska sekta, demoni, otkud demon u malom... jer ovako deluje kao da je malog narucila sa temua i dobila user manual kasete da gleda i vrati cerku...
jer je zanimljiv, ima mesta za prequel.

Dobar film. Ali za ljubitelje zanra, nije da se kezual pogleda tek tako. Jos je bolji ako ste bolesnik.
Bas mi je drago sto su ovi burazeri naucili da prave film i ispravili sve greske iz prethodne katastrofe.
Jedina zamerka sto subplot nije vise eksplotisan
ruska sekta, demoni, otkud demon u malom... jer ovako deluje kao da je malog narucila sa temua i dobila user manual kasete da gleda i vrati cerku...
jer je zanimljiv, ima mesta za prequel.
To mu i daje šmek što je poreklo svega nepoznato a istina bilo bi baš gotiva da razrade tematiku.

Malog je po vhs uputstvima odradila, šta i kako bog sveti zna. Inače mali preslikan živi kod mene u kraju, jezivo koliko liče.

Na snimku su lepo odradili kada debeli u gaćam veša domaćina (devojku u čije telo posle ulazi žena onog lika koji joj se obraduje posle bljuvanja "prenosica") cenim da mu se žena obesila pa su je tako vraćali.

Kako je sve vhs kontam da je originneka priča iz 90ih

Задња 3 дана - 4 филма (2 дана слободан 😁 ). Па да сумирамо утиске:
  • Burn After Reading (2005) - добра екипа глумаца. Немам појма како ми је овај филм промакао, али некако сам ових дана "натрчао" на њега па ха и погледах. Вреди погледати, а за оцену се слажем са IMDB -7/10.
  • Jurasic World Rebirth - губљење временена. Претпостављам да ће ову франшизу (као и многе друге) мусти до изнемоглости. Једино вредно пажње у филму јесте предњи део Скарлет Јохансон у крупном плану у неколико кадрова. Остатак за заборавити - 5/10.
  • Меган 2.0 - још једно губљење времена, далеко лошији од првог (а ни он није био неко ремек дело). Имам утисак да ће бити и трећи део, зашто да не. Оцена - 5/10.
  • 28 година касније - шта рећи а не заплакати? А хтео сам да погледам Чаков живот (The Life Of Chuck). Да нисам видео да филм траје непуна 2 сата, помислио бих да траје једва сат и који минут. Није да се радња брзо дешава, него је реално толико и требао да траје. Ни прићи првом делу. Ако га оцењујем као део (за сада) трилогије 5/10. Ако га поредим са претходно одгледана 3 филма - 5/10. Заобићи.

Što se tiče BR, i ja sam ga skoro reprizirao što je otprilike treće gledanje za 40 i kusur godina, i tek sad skontao da je Axl Rose svoj čuveni uvod u "Welcome to the jungle" na koncertima devedesetih ukrao od androida Leona.

("Wake up, time to diiiieeeeeeaaaaaajjjjjjeeeeeeaaaaaaaaooooouuuuuuaaaaeeeee....")

Jurassic World: Rebirth
Nakon sat vremena sam ugasio. Apsolutno nista novo, zanimljivo, sve predvidljivo i klišeizirano, cede suvu drenovinu a Skarlet je tu dan privuče gledaoca više, al njena gluma u fazonu "daj da otaljigam ovo" čini film u neku ruku smešnim.

Final destination bloodlines prolazna ocena ,može da prodje 5.5/10
Novi superman više liči na neku vrstu parodije nego na ozbiljan nastavak čoveka od čelika. Nema ocene .

Ja sinoc posle filma gde sam krnuo 10 piva pola litre atlantik vodke sa lokalnim klosarima u parku. Ispovracan, uneredjen posle 1 ulicne borbe s polovinom klosara, odbio sanitet jer odeljenje toksikologije vojno medicinske akademije me vise videti nece, sputavam disajne puteve kasirki obliznjeg STR jer je htela da mi naplati kauciju za flase.
Q8KthZR.jpeg
8 jaka bio bi 10 da je Zek imao mozga. Inace film je vise komedija nego horor.

Poslednja izmena:
Još jedan naziv filma koji je vrhunski preveden na naš jezik :D

Mrzim domace prevode ali ovaj je zapravo odlican. Jer film je random nazvan Weapons. "Pileca supa" bi cak bio adekvatniji.

Poslednja izmena:
Leave no trace
6.5/10

Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh Dno