Kreni od nekog espresso blenda, najlakše ćeš se uhodati, najkonzistentniji ćeš biti. Ima nas više ovde koji uzimamo od esp****oDirekt njihov Alba blend, meni baš prija i to mi je osnovno šta pijem, a povremeno uzimam neka manja pakovanja "specialty" kafa, bude dosta skuplje, zanimljivo da se promeni, ali (barem meni) nije finansijski održivo. Ionako sam sada na oko 2kg mesečno kafe, kada pijem filter bude manje. Verujem da ćeš se za mesec dana uhodati da nećeš morati ni da razmišljaš o procesu, ali hajde, kako moj proces izgleda:
0. Prethodno veče aparat očišćen, backflush odrađen, portafilter očišćen.
1. palim aparat (ali moj ima termoblok koji je zagrejan posle par sekundi), ubacujem PF, stavljam šoljicu ispod i puštam jedan šot.
2. šoljicu odlažem sa strane, vadim PF i sušim ga.
3. meljem kafu direktno u PF (ne radim single dose, imam mignon specialita pa po vremenu određujem količinu, ti verovatno meriš svaku dozu)
4. Odradiš wdt ako ima grudvica (ja sam prestao, ne osećam razliku)
5. lupiš PF par puta o radnu površinu da se slegne kafa
6. Tampiraš kafu (ovde će ti trebati malo vremena da stekneš osećaj, ne premalo, ali ne baš ni previše da pritiskaš)
7. Stavljaš PF u aparat, prosipaš vodu iz šoljice, stavljaš šoljicu na vagu i puštaš ekstrakciju.
8. Zaustavljaš ekstrakciju kada si došao do željene količine kafe
Na šta da obratiš pažnju? Ako imaš previše mesta u portafilteru nakon tampovanja, premalo je kafe, treba povećati dozu. Ako kafa u PF dodiruje grupu kada ga postaviš u aparat, previše je kafe. Ako si pogodio količinu, ali ti ekstrakcija traje prektratko (recimo 15s do tih 35-40g u šoljici), prekrupno je samleveno, melji sitnije. Ako traje predugo, ili jedva da kaplje kafa iz portafiltera, melji krupnije. Ako si pogodio otprilike i količinu kafe, odnos in-out, vreme trajanja ekstrakcije, ali ukus ne valja (kiseo espresso obično znači under-extraction, gorak je over-extraction), produži vreme ekstrakcije (kada je kiseo), odnosno skrati. Neke kafe su ukusnije sa malo većim (manjim) odnosom in-out nego taj "zlatni standard" od 2.
Na kraju svega, imaš održavanje aparata, ja svaki dan posle popodnevne kafe radim backflush, aparat sam podseti kada treba da se radi descaling i klasično čišćenje (recimo da uradiš na 2 meseca). Preporuka je da koristiš kafu sa niskim sadržajem minerala (opet, više nas ovde koristi vodu Vlasinu - imaš besplatnu dostavu na kućnu adresu ako kupiš 6 balona). Ako koristiš tu vodu (i Rosa je valjda slična po sadržaju minerala), ne očekuj da ćeš imati problema sa kamencem, recimo da radiš descaling na 6 meseci. I pored toga, ja odradim descaling po potrebi, ali kamenac nisam nigde video. Ako koristiš neku tvrđu vodu, ili ne daj Bože česmovaču

radi descaling malo češće.
Silvia je tenk, bukvalno za ceo život mašina (osim ako dobiješ želju za upgrade). Meni je bila u užem izboru ali sam otišao na drugu stranu jer nemam ustaljeno vreme kada pijem kafu pa da mogu da planiram kada ga palim, a ne volim da čekam 10-15min kada poželim kafu.