Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Imaš Fuka kafeteriju kod pijace, traži samo neki medium roast za početak. Light ume da bude zeznut za dial in.

Kreni od nekog espresso blenda, najlakše ćeš se uhodati, najkonzistentniji ćeš biti. Ima nas više ovde koji uzimamo od esp****oDirekt njihov Alba blend, meni baš prija i to mi je osnovno šta pijem, a povremeno uzimam neka manja pakovanja "specialty" kafa, bude dosta skuplje, zanimljivo da se promeni, ali (barem meni) nije finansijski održivo. Ionako sam sada na oko 2kg mesečno kafe, kada pijem filter bude manje. Verujem da ćeš se za mesec dana uhodati da nećeš morati ni da razmišljaš o procesu, ali hajde, kako moj proces izgleda:

0. Prethodno veče aparat očišćen, backflush odrađen, portafilter očišćen.
1. palim aparat (ali moj ima termoblok koji je zagrejan posle par sekundi), ubacujem PF, stavljam šoljicu ispod i puštam jedan šot.
2. šoljicu odlažem sa strane, vadim PF i sušim ga.
3. meljem kafu direktno u PF (ne radim single dose, imam mignon specialita pa po vremenu određujem količinu, ti verovatno meriš svaku dozu)
4. Odradiš wdt ako ima grudvica (ja sam prestao, ne osećam razliku)
5. lupiš PF par puta o radnu površinu da se slegne kafa
6. Tampiraš kafu (ovde će ti trebati malo vremena da stekneš osećaj, ne premalo, ali ne baš ni previše da pritiskaš)
7. Stavljaš PF u aparat, prosipaš vodu iz šoljice, stavljaš šoljicu na vagu i puštaš ekstrakciju.
8. Zaustavljaš ekstrakciju kada si došao do željene količine kafe

Na šta da obratiš pažnju? Ako imaš previše mesta u portafilteru nakon tampovanja, premalo je kafe, treba povećati dozu. Ako kafa u PF dodiruje grupu kada ga postaviš u aparat, previše je kafe. Ako si pogodio količinu, ali ti ekstrakcija traje prektratko (recimo 15s do tih 35-40g u šoljici), prekrupno je samleveno, melji sitnije. Ako traje predugo, ili jedva da kaplje kafa iz portafiltera, melji krupnije. Ako si pogodio otprilike i količinu kafe, odnos in-out, vreme trajanja ekstrakcije, ali ukus ne valja (kiseo espresso obično znači under-extraction, gorak je over-extraction), produži vreme ekstrakcije (kada je kiseo), odnosno skrati. Neke kafe su ukusnije sa malo većim (manjim) odnosom in-out nego taj "zlatni standard" od 2.

Na kraju svega, imaš održavanje aparata, ja svaki dan posle popodnevne kafe radim backflush, aparat sam podseti kada treba da se radi descaling i klasično čišćenje (recimo da uradiš na 2 meseca). Preporuka je da koristiš kafu sa niskim sadržajem minerala (opet, više nas ovde koristi vodu Vlasinu - imaš besplatnu dostavu na kućnu adresu ako kupiš 6 balona). Ako koristiš tu vodu (i Rosa je valjda slična po sadržaju minerala), ne očekuj da ćeš imati problema sa kamencem, recimo da radiš descaling na 6 meseci. I pored toga, ja odradim descaling po potrebi, ali kamenac nisam nigde video. Ako koristiš neku tvrđu vodu, ili ne daj Bože česmovaču :D radi descaling malo češće.

Silvia je tenk, bukvalno za ceo život mašina (osim ako dobiješ želju za upgrade). Meni je bila u užem izboru ali sam otišao na drugu stranu jer nemam ustaljeno vreme kada pijem kafu pa da mogu da planiram kada ga palim, a ne volim da čekam 10-15min kada poželim kafu.

I od mene preporuka za Loveramics, ali za kapućino (egg šolje). Mislim da oni nemaju staklene sa duplim zidom.

Razmišljam se da pređem na paprini puck screen. Trenutno imam metalne, ali me sve više mrzi da ih čistim i da ih vrele vadim iz korpe kad istresem.
Da li neko koristi i kako je zadovoljan?

Ja već duže koristim papir u korpi za espreso, ali ne preko kafe, nego ispod. Skinem portafilter, isperem grupu, pa papir malo nakvasim tom vodom, stavim ga na dno korpe (to malo vode pomogne da se priljubi uz dno korpe), sameljem, WDT, tampujem i kuvam. Koristim HE korpu (vrlo je slična Wafo Spirit) i definitivno se oseti razlika sa papirom i bez. Prvo sam kuvao bez papira i te HE korpe tako umeju da dodaju neku oštrinu šotovima (verovatno zato što je % ekstrakcije sa njima viši u odnosu na obične korpe, merio sam i otprilike 2-3% je viša ekstrakcija sa HE korpom), kao da nije sasvim u balansu, nego nešto štrči. Papir uklanja to štrčanje, pa su šotovi glatkiji i balansiraniji. Uglavnom kuvam kafe iz 73 Roasters i Hotel BGD.

Papir ti verovatno omogući dužu ekstrakciju, a da ne dozvoli gorčini da prođe dalje, jer su to krupniji molekuli. Interesantno je to što radiš, definitivno ću da probam. Imam brdo papira za aero pres, da li je to ista propusna moć pitam se?

Otkad koristim HE korpe, skoro nikada ne idem ispod 1:2,5 sa odnosom, a često puštam i 1:3. Ja sam takođe opsecao Aeropress filtere na početku, ali mi se čini da su oni dosta manje propusni od ovih namenskih papira. Ima ih masa na Aliju, ako treba konkretna preporuka, pustim PP. Ove koje sada koristim sam uzeo za nekih 8 € za 500 komada. Samo izmeri donji prečnik korpe obavezno, HE korpe su ravne, pa im je i donji prečnik 58 mm, a papira ima još od 54 i 51 mm.

Info koji može biti interesantan Nišlijama za nabavku kafe u zrnu je skoro otvorena kafeterijica Coffe Box, koji se nalazi u Voždovoj preko puta gimnazije Stevan Sremac a pored roštilja TOP.
Pored gotovih napitaka nude u zrnu svoju Gvatemalu, CF Etiopiju i CF za tursku kafu. Gvatemala im je sasvim ok i po pristojnoj ceni.
Lokal je baš, baš mali i lako se prođe a da se ne primeti. Da mi drugar nije skrenuo pažnju na njih i da prodaju i kafu u zrnu, verovatno nikad ne bi ni ušao.

^ Molim za pojašnjenje. Magnet?

Ovaj Puck Screen mi se pokvario. Naručim drugi preko Temu i ne reaguje na magnet. Odnosno minimalno, nije dovoljno.

Ima li neko da je skoro uzeo i da je metal, da radi na magnet?

upravo sma danas to i ja provalio. sa temu/ae puck screen ne reaguje na magnet :)

Sa istog sajta Mishchief imate i magnetizovane screen-ove. Jednostavniji model ima Ilija iz Tokara (ko je iz Bga i želi lično da ode/proveri)

Prvo, kako se to pokrvari puck screen?
Drugo, da li ima neko preporuku za AE ili Temu za neki kojim je zadovoljan. Hoću da menjam svoj koji nije magnetni. Ovaj koji koristim izgleda ovako
1753862818043.png
Nešto mi ovakvi sa "rupama" ne ulivanju poverenje... zar nije bolje da voda prolazi celom površinom, a ne samo gde su te rupe?
1753862924814.png

Imam oba tipa, nisam osetio neku razliku u kafi.

ovaj sa rupama ima ispod tanku mrezu, koja ume da se nakrivi, odvoji od debljeg rupicastog dela...

a ovaj prvi se meni zaglavio u basketu jer sam ga stavio u prazan basket i pustio vrucu vodu kroz portafilter, pa sam morao da ga krivim da bih ga izvukao... I to bukvalno pre prve upotrebe... :)

Prvo, kako se to pokrvari puck screen?
Drugo, da li ima neko preporuku za AE ili Temu za neki kojim je zadovoljan. Hoću da menjam svoj koji nije magnetni. Ovaj koji koristim izgleda ovako
Pogledajte prilog 500585
Nešto mi ovakvi sa "rupama" ne ulivanju poverenje... zar nije bolje da voda prolazi celom površinom, a ne samo gde su te rupe?
Pogledajte prilog 500586
Koristimo oba.

Gornji sam kupio u svim debljinama koje postoje (0,75, 1.5 i 2mm ako ne grešim) i ostavio najdeblji za Vivu sa oprugom na 12bar. Možda će na 9bar da bude previše, videćemo. Kolegama sam u kancu ostavio ceo setap i pokazao šta rade, tako da se oni dalje staraju o tome. Naručili su oprugu, pa ako je instaliraju javim. Bitno utiče na ekstrakciju (u pozitivnom smislu). Bez njega razvaljuje pak, prejaka je Viva.

Ovaj kao donji, brendiran 3HW Bomber, sam uzeo za Bambino i ima minimalan uticaj na ekstrakciju ali popriličan na higijenu, tako da ga uvek koristim.

Ja i ne znam dal bi iko u blind testu mogao da prepozna koja kafa je spremljena sa puck screenom, a koja bez, tako da se zbog higijene i strukture površine paka jedino i koristi.

Pa jedino možda ako se desi da dolazi do channelling-a bez puck screen-a, pa da to značajno utiče na ukus. Ali ako je ok distribucija vode, i ako pritisak nije previsok, mislim da ne pomaže mnogo (osim da drži čistiji shower screen). Ali kod ovih jeftinijih aparata, naročito sa 15bar, mislim da ima smisla koristiti ga.

Ovih dana u Maxiju na akciji Delongi ECP 31.21 za čitavih 6k. Kupih danas, pa koga interesuje... za ove pare nema ništa drugo da se kupi.

On je 20 hiljada po radnjama, u kom Maxi to ima? Da li može da se depresurizuje?

li ima neko preporuku za AE ili Temu
Na aliju je sve poskupelo duplo. puck screen sam kupovao za 300/350. Sada su duplo skuplji a ne znaš koji je čelik.
Sada sam našao ovaj na Temu i magnet zajedno.
Link
Ovoliko su na AE

zar nije bolje da voda prolazi celom površinom
Ni na jednom ne ide celom površinom voda i bez puck screena

Nazad
Vrh Dno