Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Posmatraj to ovako - kad je Windows instaliran, ima da jede resurse mašine da pokreće sopstveni OS, uz to deliš resurse te mašine sa onim što si postavio u podešavanjima VirtualBox-a.

Moj savet ti je da na toj mašini staviš Proxmox - što ti je platforma za virtualizaciju bazirana na Debianu (Linuxu). Nećeš imati neke drastične razlike u brzini, ali ako već ne koristiš Windows na toj mašini gde ti je VirtualBox, nema potrebe da bude tu. Ukoliko ti Windows u nekom trenutku zatreba kasnije, lako ćeš ga vratiti kroz VM u Proxmox-u.

Koristi li ko ove notifikacije?
Kod:
https://community.home-assistant.io/t/frigate-mobile-app-notifications-2-0/559732

Sve mi podešeno kako bi trebalo,uslovi u smislu verzija ispunjeni,ali ne radi.Neka ideja?

Odakle kupujete IOT uredjaje, i da li su bezbedni oni sa AE, konkretno sa oznakom Tuya preko apk CozyLife i Smart Life popu utičnica,temp, sijalica itd...
Kupio sam i jeftine IP kamere preko Temu-a preko aplikacije SQCOM, nije moguće pristupiti lokalno, sve je P2P preko kineskih servera predpostavljam...pa ne znam koliko je bezbedno?

Imam i DVR sa analognim kamerama, kada onemogućim im internet mogu da pristupam preko IP adrese i porta lokalno ali preko telefona preko aplikacije ne mogu iz nekog razloga, dodao sam IP,port,user,pass ali nešto neće da se poveže tako pa koristim onu opciju preko Serial Number..ne znam kod DVR na koji fazon radi predpostavljam da mogu da imaju pristup kamerama ili? Ako neko zna, aplikacija koju koristim za DVR je XMEye Pro. DVR je dodat preko opcije Serial Number a ne IP, zašto neće ne znam.. stariji uredjaj je u pitanju nisam siguran za brend.

Ako neko može da preporuči nešto značilo bi,hvala.

Tuya uredjaji sa Alija su dosta povoljni, mada ne i najprecizniji. Senzore nemoj da kupujes sa WiFi nego iskljucivo Zigbee, jer ti onda ne trebaju sve te njihove aplikacije inko-zna-sta sa njima, vec Home Assistant i slicna lokalna resenja.

Te no-name kamere koje zahtevaju ko zna kakav Cloud tek :) Imas Reolink i Xiaomi, trebalo bi da su dosta globalniji i pouzdaniji.

Tuya uredjaji sa Alija su dosta povoljni, mada ne i najprecizniji. Senzore nemoj da kupujes sa WiFi nego iskljucivo Zigbee, jer ti onda ne trebaju sve te njihove aplikacije inko-zna-sta sa njima, vec Home Assistant i slicna lokalna resenja.

Te no-name kamere koje zahtevaju ko zna kakav Cloud tek :) Imas Reolink i Xiaomi, trebalo bi da su dosta globalniji i pouzdaniji.
Nisam znao kako Zigbee funkcioniše znam da treba onaj njihov hub kao, pa sam ih sve izbegavao baš zbog toga...neke mogu da rade lokalno kada nema wifi a neke bas forsiraju preko kineskih servera čak utičnica/adapter za struju

Vidim da imaju Zigbee hub, samo za Zigbee a neki su i sa WiFi + Bluetooth, koja je prednost sa ovim? Predpostavljam da bih onda mogao ove WiFi uredjaje što imam da ih povežem i korisitm lokalno samo ili? ( https://www.temu.com/rs-en/-zigbee-...ble-build-iot-adopters-g-601101137120377.html ) , običan ( https://www.temu.com/rs-en/-multi-m...logy--compatible-with--g-601101172412037.html )

I znači radiće lokalno bez interneta sve preko Zigbee ako mu onemogućim int?

Poslednja izmena:
Nisam znao kako Zigbee funkcioniše znam da treba onaj njihov hub kao, pa sam ih sve izbegavao baš zbog toga...neke mogu da rade lokalno kada nema wifi a neke bas forsiraju preko kineskih servera čak utičnica/adapter za struju

Vidim da imaju Zigbee hub, samo za Zigbee a neki su i sa WiFi + Bluetooth, koja je prednost sa ovim? Predpostavljam da bih onda mogao ove WiFi uredjaje što imam da ih povežem i korisitm lokalno samo ili? ( https://www.temu.com/rs-en/-zigbee-...ble-build-iot-adopters-g-601101137120377.html ) , običan ( https://www.temu.com/rs-en/-multi-m...logy--compatible-with--g-601101172412037.html )

I znači radiće lokalno bez interneta sve preko Zigbee ako mu onemogućim int?
Edit: Vidim ima i da se kupi kao USB adapter?

@G17 da počneš sa zigbee i HA možeš za 15€,mislim na hardver,u smislu ako ti se ne daju pare ako misliš da ti to neće odgovarati.Sa wi fi uređajima si ogranićen dometom rutera dok kod zigbee svaki uređaj koji se napaja strujom je hub,znači svaki sledeći se može kačiti na njega.I ja sam krenuo sa wifi pre par godina i sada ih sve izbacio.U HA postoji integracija za Tuya uređaje tako da ako već imaš neki možeš da ih integrišeš.
Nemaš razloga da uzimaš ove gateway-e sa Temu ili Alija za iste pare ćeš napraviti svoj i na njemu instalirati HA.

@G17 da počneš sa zigbee i HA možeš za 15€,mislim na hardver,u smislu ako ti se ne daju pare ako misliš da ti to neće odgovarati.Sa wi fi uređajima si ogranićen dometom rutera dok kod zigbee svaki uređaj koji se napaja strujom je hub,znači svaki sledeći se može kačiti na njega.I ja sam krenuo sa wifi pre par godina i sada ih sve izbacio.U HA postoji integracija za Tuya uređaje tako da ako već imaš neki možeš da ih integrišeš.
Nemaš razloga da uzimaš ove gateway-e sa Temu ili Alija za iste pare ćeš napraviti svoj i na njemu instalirati HA.
Imam Orange Pi Zero3, jel onda da kupim samo onaj USB dongle za ZigBee, i to je to? Pošto vidim ako kupim ove sa AE morali bi da rade preko njihove apk.

Imam Orange Pi Zero3, jel onda da kupim samo onaj USB dongle za ZigBee, i to je to? Pošto vidim ako kupim ove sa AE morali bi da rade preko njihove apk.
Da, potrebno je da kupiš USB dongle za ZigBee i svi ZigBee uređaji će da ti rade (nebitno je da li su sa AE ili su Ikea ili ...)

• Like
Reagovanja: G17
Koja je svrha kucista? :)
Ok je da stiti od vode zapravo, ali sunce se svakako da zagreva tu plastiku i imaces nerealna ocitavanja..

Možda stoji u hladu? A i ako je na suncu, opet će biti malčice realnije ako je u kućištu, nego da je direktno osunčan.
Inače, 3 ovakva ista takva držim napolju bez kućišta. Sva tri su zaštićena od padavina i direktnog sunca.
Jedan je na gredi na ulaznoj nadstrešnici, jedan iza spoljne jedinice toplotne pumpe i jedan zalepljen na donjoj strani stola na terasi.
Evo trenutnih merenja (pada kiša trenutno):
1752747525826.png
i za ovaj mesec:
1752747649699.png
Ovaj kod TP ima malih pikova kad sunce dođe tako da obasjava direktno, ali ništa strašno. U senci od TP je, ali svejedno se sve oko njega gdeje od sunca, tako da tada ima skok od par stepeni.

Skoro sam naleteo na neki Zircon3D projekat koji prikazuje mapu i deluje zanimljivo. Nisam još stigao da se udubljujem. Da li je neko probao nešto slično. Ovako izgleda:
1752747990726.png

jel to HASS ?
koja je to tema? mnogo je lep
koje sijalice koristite? chatgpt mi kaze da su gledopto pro gu10 bas dobre, on ih koristi i zadovoljan je 😄😜
Ja koristim:

1. samostalne od 1 eur sa alija sa senzorom
Pogledajte prilog 487083
2. Ikea samostalne sa senzorom, oko 10 eur su
Pogledajte prilog 487084
3. Smart, tj led traka u profilu sa senzorom za vrata plus Ikea Zigbee drajver
Pogledajte prilog 487085
kakva je ikea zigbee? jel radi? ja sta god sam gledao na sajtu nije zigbee nego nesto njihovo i trazi neki njihov hub itd... a kao i svaki normalan ponosan srbin benchmarkovac beogradjanin i dete iz 90tih -- nisam u SAAScloud fazonu xD

Poslednja izmena:
Ikea zigbee je odlična,sve radi kako bi trebalo.Pitaš uopšteno ili za nešto konkretno?Sve što im je zigbee je podržano u HA.Pogledaj ovde pa traži na njihovom sajtu :)

Ikea

Njihov hub ne mora da ima pristup internetu, nije "cloud". Barem ona prethodna verzija tako radi kod mene...

jel to HASS ?
koja je to tema? mnogo je lep
Neka tema koju sam našao na netu i prepravio mojim potrebama.
koje sijalice koristite? chatgpt mi kaze da su gledopto pro gu10 bas dobre, on ih koristi i zadovoljan je 😄😜
Ja koristim obične led sijalice i panele, a switch-eve u doznama koristim da ih opametim.
kakva je ikea zigbee? jel radi? ja sta god sam gledao na sajtu nije zigbee nego nesto njihovo i trazi neki njihov hub itd... a kao i svaki normalan ponosan srbin benchmarkovac beogradjanin i dete iz 90tih -- nisam u SAAScloud fazonu xD
Ikea zigbee je kao i svaki drugi zigbee uređaj, moraš da imaš usb zigbee dongle na HA i rade svi ikea uređaji (njihovi uređaji rade sa punjivim baterijama od 1.2V, pa ponekad "brljave" kada se stave AAA baterije koje nisu punjive a koje su od 1.5V). Nije potreban njihov hub ako imaš HA sa zigbee donglom, naravno ako nemaš HA onda moraš da imaš njihov hub za kontrolu uređaja.

Ja koristim obične led sijalice i panele, a switch-eve u doznama koristim da ih opametim.

Ikea zigbee je kao i svaki drugi zigbee uređaj, moraš da imaš usb zigbee dongle na HA i rade svi ikea uređaji (njihovi uređaji rade sa punjivim baterijama od 1.2V, pa ponekad "brljave" kada se stave AAA baterije koje nisu punjive a koje su od 1.5V). Nije potreban njihov hub ako imaš HA sa zigbee donglom, naravno ako nemaš HA onda moraš da imaš njihov hub za kontrolu uređaja.
imam HASS sa zigbe sonoff dongleom

jel su svi ikea 'pametni' uredjaji zigbee? jer nigde na sajtu uopste ne psie zigbee

recimo

Ova 4 što si postavio jesu svi zigbee uređaji. Piše im na kutijama uglavnom.

Možda nisi video,pa ću ponoviti :) Odeš lepo na ovaj sajt i sve vidiš...
Kod:
https://www.zigbee2mqtt.io/supported-devices/#v=IKEA
Možda nisi video,pa ću ponoviti :) Odeš lepo na ovaj sajt i sve vidiš...
Kod:
https://www.zigbee2mqtt.io/supported-devices/#v=IKEA
e da vidim sad, ne videh maleni podvuceni ikea link malo pre xD sjajan sajt! hvala

hajde da pitam jos jednom, mada ste vec rekli - ali sa ovim velikim korporacijama se nikad ne zna - ikea zigbi je bukvalno zigbee i radi sa bilo kojim normalnim zigbee dongle-om spojenim na hass, ne treba mi specijalan ikea dongle (negde sam cuo da treba - i da je kod nekih brendova tako)

Tako je. Ja imam podnu lampu koju si linkovao iznad, radi bez problema sa bilo kojim dongle-om.

Tako je. Ja imam podnu lampu koju si linkovao iznad, radi bez problema sa bilo kojim dongle-om.
e bas je lepa lapma jel da? kako si zadovoljan sa njom?
huh.. da li gresim kad kazem da nisam fan mattera? to mi deluje kao cloud lockin, samo na finjaka
Ova 4 što si postavio jesu svi zigbee uređaji. Piše im na kutijama uglavnom.
hvala btw :)

aha... korisne informacije
nije lose i sa svicevima, mada ja ovde imam vec izvedenu instalaciju. kada bi radili od nule, kako bi pristupili? idealno je da svaka uticnica buge zigbee i da mze da se kontrolise, i takodje svaki prekidac / relej / ++ rgbccw sijalice gde ima smisla, gde nema obicne pa preko switcha ( a svakako nije lsoe ako se radi od nule kupiti sve zigbee u startu)

Btw... kao sto rekoh, meni se matter ne dopada uopste , jer sam cuo da mora na cloud ( da li je tacno? )

Pa ne znam baš, npr Nuki je skoro ušao u onaj 'works with home assistant' program, ali je neophodna aplikacija za inicijalno povezivanje. I nisu jedini.
To znači da sutra kad oni stave ključ u bravu, vi možete da uzmete taj proizvod i da ga bacite.
Tako da, što se mene tiče, živeo ZigBee.

Što se tiče pitanja kako bi radio da radim instalaciju iz početka - nula do svaka dozne, i same dozne da budu što dublje, da može relej da se ubaci.

Nazad
Vrh Dno