Eth zaostaje jer je centralizovani "scam shitcoin" u kojem Vitalik Buterin i ostali insajderi imaju ogroman uticaj. Monetarnu politiku mijenjaju kako im odgovara iz deflacije u inflaciju i obrnuto.bez ikakvog ograničenja ili odgovornosti. Mogu da rade šta god požele, niko ih ne može zaustaviti. Sutra Vitalik i Joseph Lubin mogu odlučiti da sebi “isprintaju” još ETH, isto kao što centralne banke i FED printaju dolare. Suštinski, to je isti sistem . Zato niko normalan i pametan ne "holduje" ETH. To je samo još jedan scam shitcoin napravljen da napuni džepove insajderima , koji vjerovatno sve što zarade od sisanja ovaca prebacuju u Bitcoin.
Najpametnije što čovjek može da uradi s viškom fiat valuta, eurima, dolarima ili dinarima , koje su dizajnirane da gube vrijednost, jeste da ih dugoročno konvertuje u Bitcoin, pogotovo ako nema namjeru da ih troši narednih nekoliko godina.Takođe, ako neko ima priliku da digne kredit po povoljnim kamatama, i to može biti vrlo pametan potez. Na primjer, ako neko može da uzme kredit s kamatom od 6%, a Bitcoin u narednih 10 godina nastavi da ostvaruje prosječan godišnji prinos (CAGR) između 15 i 30%, .
To rade bogati , zato i postaju sve bogatiji. Koriste arbitražu uzimaju inflacijski novac, koji s vremenom gubi vrijednost, kroz kredite s niskim kamatama i ulažu ga u imovinu koja dugoročno raste brže od kamata.Samo sirotinja i kockari s visokom vremenskom preferencijom žive u iluziji da će se obogatiti preko noći , trgovanjem i kockanjem sa scam shitcoinima kao ETH
-Pre neku nedelju sam pomenuo Genius akt kao znacajan ,pa da se malo osvrnem a vezano za ovo sto ti pises.Meni se cini da Genius aktom dolazimo do Breton Woods 3.0, ako uzmemo da je Petrodolar bio BW 2.0. U cemu je sustina ovog upgrade-a posleratnog na dolaru zasnovanog finansijskog sistema. Ovaj sistem funkcionise preko duga, a kicma sistema su US obveznice. Samo odrzavanje US duga postaje u Trampovom mandatu veoma bitno pitanje, pa vidimo kako svako malo proziva Powela da spusti kamatne stope.Videli smo i kako je nedavno (navodno) pokusao da na blef spusti kamatne stope mini rusenjem berze.
-Ono sto mu do sada nije uspelo (pretpostavljam) da ce se srediti (i to sistemski) Genius aktom
-Genius aktom je odredjeno da izdavaci stablecoina moraju da imaju rezervu kes ili obveznice.Lepard je nedavno uporedio BW2.0 sa BW3.0. Evo kako
Seadmdesetih je cena nafte naglo skocila, sa 3$ na 14 pa kasnije na preko 30$. To je prouzrokovalo 2 stvari
a) Zemljama su bile potrebne vece kolicine doloresa u rezervama kako bi kupovale naftu (sto je obezbedjvalo status rezervne valute)
b) Zemlje OPEC-a su stvorile vecu kolicinu viska dolara, cime su kupovali US obveznice i deonice .
-U pocetku je rast energnata prouzrokovao inflaciju i visoke kamatne stope (P.Volker), ali od tada imamo do nedavno pad kamatnih stopa
Ono sto se izgleda sprema sa BW3 je sledece.Zbog ogranicene kolicine BTC-a pretpostavljam da ce biti lako podici cenu kroz ETF, BTC bondove...na recimo 1 milion. To ce usloviti masovno stancanje stablecoina. Povecanje stablecoina ce povecati i potraznju za US obveznicama. Dakle dolazimo do Win-Win situacije. Sto je visa cena BTC, vise je stablecoina u opticaju,veca potraznja US obveznica a samim tim i niza kamatna stopa za refinansiranje US dugova.
-Mislim da ce se kroz ovu semu stvoriti novi investicioni ciklus,gde ce banke nuditi razne investicione instrumente i za stanovnistvo kao i za penizone fondove ,osiguravajuca drustva...Npr staking ,Bit bondove(kombinaciju drzavnih obveznica i BTC-a), Btc kolaterale...
-Ovakvo resenje bi US relaksiralo u odnosu na opadajuci strani interes(Rusija,Kina...) za US bondovima, Pojeftinilo zaduzivanje, moguce donekle oslabilo i monopol FED-a..Osim toga to bi pokrenulo i trku za novim digitalnim zlatom-Bitcoinom.
-Znam da ce se ovde mnogi zaljubljenici u zlato pobuniti (pre Trampa i sam sam mislio da je zlato jedina alternativa). Sustinski sta je vrednost je politicka odluka.Zlato i BTC imaju slicne karakteristike uz neke prednosti BTC-a (bolje je deljiv,lakse se prenosi, jeftiniji za cuvanje,manje inflatoran...). Ali bez obzira na karakteristike, u monetarnom smislu (po meni) osnovna osobina BTC i zlata je da navlace prasinu u sefovima centralnih banaka. Do 19 veka je to bilo uglavnom srebro. 19 i 20. vek je bio vek zlata a 21. vek je vek digitalizovanja svega a onda i tokenizovanja . Npr. ako nemamo da platimo stan u BGH2O , moci cemo da kupimo 1 token BGH20 koji predstavlja 1m2 ili desetinu kvadratnog metra i da dobijamo dividende od rentiranja shodno investiciji. Ali da se vise ne raspljinjavam.Ovo je ukratko ono sto vidim da ce doneti Genius Akt, kao i zakoni o Market strukturi i BTC rezervi. Otud nije cudna pomama Black Rocka & Co za BTC-om,kao i predvidjanja od 1 mil i vise.