Šta je novo?

PC se gasi bez ikakve naznake zasto, pomoc

Na slici se vidi ventilator kako se vrti
Na pocetku se gasio, ali su ventovi i rgb ostajali da rade, sada, konkretno danas, kad god bi bilo gasenje, gasio bi sve sa sobom, ostane RGB da svetli, ali se vise ne vrte ventovi.
Danas, je bilo gasenja mnogo puta i jedva se uspevalo uci u Windows, ciscenje BIOS-a vadjenjem CMOS baterije na kraju nije uspelo da pomogne, racunar sam odneo da ne moze da se upali. Znam, bas sam majstor.
I kad sam uspevao da ga upalim to je bilo sa jednim stikom, nije hteo sa dva vise, da li je i system postao toliko korumpiran sta li vec, nestabilnost ozbiljna.

Graficku ne bih stvarno racunao kao problem vise. Ovo je druga karta, koja je radilo odlicno kod komse ai moja odlicno radi kod njega.
Memoriju sam nocas dok mi je radio racunar istestirao na MEMTEST86 dva puta, jednom na 2400MHz drugi put na 3600MHz ni jedan error, nista. Pa ako taj MEMTEST nesto znaci, izuzeo bih i RAM onda.

Sad da sam imao drugi RAM pa da zabodem i probam, ako se ugasi, nista, onda uzmem drugo napajanje, ako se ugasi, drugi CPU ako se i tad ugasi, druga maticna, i nasao bih sta je.

Da i Vas ovde sve maltretiram a ne mozete mi nista pomoci ai sebi da cupam kosu sa glave i da razmisljam sta je, necu vise.

U svakom slucaju VELIKO hvala svima na svakom savetu, kada resim ovo, okacicu sta je bilo.
Iz ličnog iskustva, a koje je identično tvom problemu, u pitanju je ploča, ako si isključio napajanje..Kod mene se tako isto dešavalo, dok na kraju ploča nije potpuno otkazala..Zamenjena drugom i sve ok!
Kad sam pricao sa covekom koji ce odraditi servis isto je rekao da mu na to lici.

Pozdrav. Opet ja :LOL:, ja dok popravim PC, rat ce se zavrsiti u Ukrajini :ROFLMAO:

PC je bio na servisu, covek je uspeo da ga vrati u zivot vadjenjem 24pin za maticnu. Testirao, vrteo stres testove i sve radilo.
Procesor sam zamenio, umesto 5600g sad imam Ryzen 7 5700x, jedan lep upgrade, tako da ono, memorijski kontroler vise ne bih racunao, sad je drugi CPU.
Graficka RX6600 mi je na servisu kad je vec u garanciji, menjaju ventilatore, od komse s kojim sam se menjao uz doplatu sam odkupio svoju RX570 jer vise nemam integrisanu da baca sliku.
5700x je strasnom brzinom podigao sistem kad sam prvi put palio PC, onda sam upalio i XMP na 3600 i istrenirao je memoriju jako jako brzo, brze nego kad sam to radio sa 5600g.

Do sad je bilo da se racunar gasio ali da je RGB ostajao da svetli. Sad se restartuje, za 10 dana koliko ponovo koristim PC, 2 restarta, prvi put pre par dana i veceras ponovo, prosli put sam nasao neku gresku vezan za RyzenMaster, i mislio sam da je to, nasao resenje i vise ne prikazuje gresku u Event Vieweru. Ali veceras je usledio nov restart, to zapravo kad razmislim i nije full circle restart, nego izgubi sliku, RGB svetli, windows logo i vraca se, oba puta je AMD Adrenalin vracen na fabricka podesavanja, izbaci odmah poruku po ulasku u Windows za Adrenalin.

Znaci drugi CPU, na GPU ne sumnjam jer kod komsije se racunar ne gasi, i kod njega je moja graficka radila bez problema, jos je kod njega 500w LC Power neko napajanje, nista specijalno, i5 trece generacije... Racunam da CPU i GPU nisu problem vise, PSU, RAM i ploca ostaju.
Na servise ne mogu ni da se oslonim, niko vise nece detaljno da uzme i da istestira 7 dana komp, svi nemaju vremena, neku komponentu, i generalno nece da gube vreme na servis od 1000-2000 dinara 7-14 dana. Ostaje da sam provalim.
Sledece sto planiram jeste cist WIN11 da dignem ali cekam i RX6600 da se vrati i da sve bude cisto, da ne reinstaliram drivere.
Ono sto hocu da pitam je nasta Vam sada lici, napajanje? Meni nekako na to ide, da se komp restartuje od RAM-a, ili od neispravne maticne ploce??? hmm
Koje savetujete da kupim? Dajte nesto pristojno a ne skupo, znaci RX6600, 5700x, 16GB RAM, realno meni vise od 550w ne treba, ali ajde da gledamo i za neku buducnost pa nek minimum bude 750w.
FSP Hydro K pro?

Da, sad kad malo bolje razmislim, komp zapravo kao pre krene da se gasi, ali kao da uz pomoc ovog 5700x on ipak uspe da se vrati...😵‍💫😵‍💫😵‍💫
Ne znam dal je ovo sto kazem lupetanje ali prosto imam sad utisak da je 5600g u kucistu da bih umesto ova dva restarta imao dva moja "shutdown"
Ne vredi, moracu prvo da probam novo napajanje, pa da se nadam da mi to resi problem, ako ne, idem dalje sledecu komponentu.
Na kraju cu sklopiti jos jedan komp od delova sto budem vadio 🤣
isključivo ovde
Nemoj se momo ljutiti, ovde postavih, jer je usko vezano za moj problem koji se rastegao na 8 strana 😅

Danas su bila jos dva restarta, sto znaci da je malo ucestalije, do sad ukupno 4 restarta. Dok gledam drugo napajanje i cekam kartu sa servisa, probao sam sa RAM-om na defaultu, 2400MHz i opet se desava restart, primetio sam da je u sva 4 puta bilo u idle, samo google chrome sa par tabova u pozadini sve pogaseno.

Da li bi znacilo nesto da u BIOS probam malo da se igram sa voltazama, cisto da probam kakvog ce uticati imati i da li ce imati uopste?

I ponovo sam cesljao net, sta konkretno radi ova opcija ako je sa auto prebacim na typical current idle, jel sam dobro razumeo, da je opcija namenjena starijim napajanjima i da moze da omoguci bolju stabilnost?

Prilozi

• IMG_20250526_180430.jpg
    IMG_20250526_180430.jpg
    329.2 KB · Pregleda: 23
  • IMG_20250526_180425.jpg
    IMG_20250526_180425.jpg
    281.3 KB · Pregleda: 22
@Bokii99

Procitao sam brzinski vecinu postova, vjerovatno ti je cpu neispravan.
Najlakse je da posudis bilo koji drugi AM4 cpu i vidis stanje sa njim.

@Bokii99

Procitao sam brzinski vecinu postova, vjerovatno ti je cpu neispravan.
Najlakse je da posudis bilo koji drugi AM4 cpu i vidis stanje sa njim.
Pa ovo je sad drugi CPU, nov kupljen, ako sam baksuz za dva komada da mi se zadese jedan za drugim u razmaku od 3 godine, e onda...

Koja je onda poenta garancije, ako ces ti da je rastavljas i podmazujes?
Kartu poslao na garanciju, danas stigla nova 😁😁😁
Poslusao sam i poslao kartu da zamene ventilatore, Comtrade je inace u pitanju, jutros donosi brza posta paket, otvaram, kad ono nalepnica na kutiji. Tako da sam za 100e dobio novu kartu. 😁😁😁

Danas su bila jos dva restarta, sto znaci da je malo ucestalije, do sad ukupno 4 restarta. Dok gledam drugo napajanje i cekam kartu sa servisa, probao sam sa RAM-om na defaultu, 2400MHz i opet se desava restart, primetio sam da je u sva 4 puta bilo u idle, samo google chrome sa par tabova u pozadini sve pogaseno.

Da li bi znacilo nesto da u BIOS probam malo da se igram sa voltazama, cisto da probam kakvog ce uticati imati i da li ce imati uopste?

I ponovo sam cesljao net, sta konkretno radi ova opcija ako je sa auto prebacim na typical current idle, jel sam dobro razumeo, da je opcija namenjena starijim napajanjima i da moze da omoguci bolju stabilnost?
Da se nadovezem na ovu poruku, typical current idle nije pomoglo, vratio sam na AUTO kao sto je i bilo, danas je karta stigla sa reklamacije, poslali su novu RX 6600, kao i prosli put kad sam radio promenu GPU, isto se desilo, racunar ne moze da bootuje, muci se, i kad je uspeo iz treceg, cetvrtog puta, nedugo posle ulaska u WINDOWS bi se gasio. Prosli put kad mi se ovo desilo odneo sam kod coveka u servis, i rekao mi je da je uspeo normalno da ga upali nakon cupanja i vracanja 24pina za maticnu, probam isto i najnormalnije racunar se bootuvao, instalirao svez driver i evo "radi" ???
Jel ima nekog ovo smisla, sta znaci to cupanje i vracanje 24pinca?
Samo da se vratim malo pre menjanja karte, dok je RX570 bila u PC, skidam unapred RX6600 driver, komp ubacujem u SAFE MODE, DDU brise stari driver i gasi racunar bez restarta, raskacim LAN kabal (da mi WINDOWS ne bi upadao sa njegovim brljotinama sa driverima po bootu sa novom kartom), raskacim PSU kabal, zadrzim POWER dugme da se isprazni struja koja je ostala, vadim kartu, stavljam novu 6600, sve vracam sem LAN kabl, jer vec imam skinut unapred driver za nju. Par puta ne uspesnih bootovanja, i kad sam napokon usao sistem se gasi, posle toga, vise nema paljenja. I onda ide ovo sa 24pincom i sve posle toga "radi".
To sam se jos sad setio, kompjuter sam bio spremio za sutra ujutru da odnesem u servis, da sad probaju drugo napajanje, da vidimo hoce biti bOotovanja. Vec gledao drugo napajanje da narucim. Ali nekako mi pocinje liciti i na maticnu plocu???
Dajte bilo kakav komentar pomoci
@ilidan @Djolekg @danilo989 @GoranM @techone @Ostoja

Tebi ne treba pomoc prijatelja, tebi treba zamena svake komponente (jedna po jedna) u sistemu...ipak ova tvoja tema traje 8 meseci.
Ali da, kreni od napajanja i maticne.
Ali prvo od napajanja. Jer u 90% slucajeva je napajanje.

Poslednja izmena:
Tebi ne treba pomoc prijatelja, tebi treba zamena svake komponente (jedna po jedna) u sistemu...ipak ova tvoja tema traje 8 meseci.
Ali da, kreni od napajanja i maticne.
Ali prvo od napajanja.
Slazem se sa tobom, mislio sam da mozda neko od vas ima iskustva sa ovim vadjenjem i vracanjem 24pina pa da podeli to. Promenio sam CPU i GPU, samim tim sam odradio i upgrade koji sam svakako planirao, nadao sam se da je mozda nesto od toga, nazalost nije. Mislim da je ili napajanje ili maticna, RAM ne verujem da bi mogao bas ovo da radi, ne lici mi bar. Samo gledam da sto vise saberem informacija pred sledecu kupovinu, ne bacaju mi se pare, ova maticna mi je jako sumnjiva... Kako je ovo mrtva platforma vise ni nema neke ponude B550/X570 maticnih.

Klasicna dilema, dal' je maticna ili napajanje,
Napajanje je, u tvom slucaju, mozda i najbolja futureproof investicija...
Aj probaj bas neko krsteno od 750W pa javi... pljusni 100 evra, sluzice te vise generacija... pa bas javi.
Izgubiti neces nista, samo ces dobiti. Dizem ulog na 95% da je do napjanja.

Oce ploce tako da zezaju poluispravne, svakako ne mozes biti siguran dok ne promenis deo kad se ne moze diagnostifikovat za 24-48h, ja sam uvek kretao od napjanja jer ga je lakse zamenuti i pasuje svaki, mada su tu uglavnom bili losi brandovi u pitanju a ne brandirana

Klasicna dilema, dal' je maticna ili napajanje,
Napajanje je, u tvom slucaju, mozda i najbolja futureproof investicija...
Aj probaj bas neko krsteno od 750W pa javi... pljusni 100 evra, sluzice te vise generacija... pa bas javi.
Izgubiti neces nista, samo ces dobiti. Dizem ulog na 95% da je do napjanja.
Svakako bi bilo super da je napajanje, videcu da uzmem nesto malo bolje, gledacu i 10god. garancije
Maticna mi druga ne treba ni za sta, i kad budem menjao platformu, mogu uzeti sve sem maticne i CPU.

^^ @techone
OK, kapiram... svako ima svoje iskustvo, meni recimo ni nakon 15 godina GB ploce nisu otkazale (od 15 masina nijedna, a ima ih budzet friendlu pola...), a otkazivala su napajanja.
To je taj momenat, kada je mozda najbolja solucija pojazmiti jace napajanje od drugara.

@Bokii99
Probaj drugo napajanje.

^^ @techone
OK, kapiram... svako ima svoje iskustvo, meni recimo ni nakon 15 godina GB ploce nisu otkazale (od 15 masina nijedna, a ima ih budzet friendlu pola...), a otkazivala su napajanja.
To je taj momenat, kada je mozda najbolja solucija pojazmiti jace napajanje od drugara.

@Bokii99
Probaj drugo napajanje.
Najverovatnije cu uzeti Power Zone 2, ako ne bude nesto jeftinije a slicno, jel bio koji bild sa B550M Aorus Elite? :D

Nemoj kalkulisati , uzmi to napajanje, odlicno je, sluzice te jos 10 godina minimum...
Imam osecaj da ces kada ga dobijes, ugasiti ovu temu... sa obrazlonjem da je ipak bilo do napajanja.
* 8 meseci sine brate tema traje :rolleyes: :censored:

Nemoj kalkulisati , uzmi to napajanje, odlicno je, sluzice te jos 10 godina minimum...
Imam osecaj da ces kada ga dobijes, ugasiti ovu temu... sa obrazlonjem da je ipak bilo do napajanja.
* 8 meseci sine brate tema traje :rolleyes: :censored:
Znam, kontam da kad vidite poruku od mene, zeludac Vam se okrece 🤣, izvinjavam se sto sam bio naporan.

napajanje moze biti samo ako je malo "lose" i ako ima cudnih padova napona na 220v... ja imam jedno XFX majnersko stao vent i resetuje masinu i u idle ali diagnotifikovano za <1 dan kad je krenuo restart
ploce isto znaju da su puluispravne, vecinom je jednostavnije jer samo crkne ili su izrazito nestabilne pa se lako resi, ovako kad me neko danas pita da ima problem u x dana/nedelje ne bi se angazovao da resavam ;)

@momsab
Molim administratora da zatvori temu kao resenu.
Hvala svima na pomoci, @srkiller, da, bilo je napajanje, proslo je nekih mesec dana od novog napajanja (BeQuiet POWER ZONE 2 750W) kako ga koristim i sve radi odlicno, ni jednom ni jedan problem, nadam se da ce tako i ostati. Da nije do napajanja do sad bi vec pokazalo, al nije.

Nadam se da si naučio ono što su meni rekli iskusni likovi kada sam počeo da se bavim sa kompjuterima - NIKADA ne štedi na dobroj ploči i dobrom napajanju, to je srce svakog sistema, sve ostalio je manje bitno.

Nadam se da si naučio ono što su meni rekli iskusni likovi kada sam počeo da se bavim sa kompjuterima - NIKADA ne štedi na dobroj ploči i dobrom napajanju, to je srce svakog sistema, sve ostalio je manje bitno.
1/1, overkill za napajanje ne postoji. 👍

Nazad
Vrh Dno