Šta je novo?

PC se gasi bez ikakve naznake zasto, pomoc

Bokii99

Poštovan
Učlanjen(a)
26.12.2021
Poena
95
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 5700X & Arctic Freezer 36
Matična ploča
Gigabyte B550M Aorus Elite V1.1
RAM
KINGSTON Fury Beast RGB 16GB (2 x 8GB) DDR4 3600MHz CL17 - KF436C17BBAK2/16
GPU
PowerColor Fighter RX6600 8GB / RX570 4GB (rezervna)
Storage
Kingston KC3000 1TB; Zenith Geil 256GB SATA III; Seageta Barracuda 1TB 7200rpm 64mb HDD
PSU
COOLER MASTER MWE 550W Bronze V2 230V EU
Kućište
MS Titan II (V710)
Monitor
PHILIPS 23.8" IPS 24M1N3200ZA/00
Miš & tastatura
Corsair C70 Core & Fantech Zeus x5s
Pristup internetu
  1. Optički internet
Computer Type: Desktop

GPU: RX 570 4GB, Sapphire Nitro +

CPU: AMD Ryzen 5 5600g

Motherboard: Gigabyte B550m Aorus Elite

BIOS Version: F20a

RAM: KINGSTON Fury Beast RGB 16GB (2 x 8GB) DDR4 3600MHz CL17 - KF436C17BBAK2/16

PSU: COOLER MASTER MWE 550W Bronze V2 230V EU

SSD+HDD: Kingston KC3000 1TB (Glavni drive, OS na njemu)
Zenith Geil 256GB SATA III
Seageta Barracuda 1TB 7200rpm 64mb HDD

Case: MS Titan II (V710)

Operating System & Version: WINDOWS 11 PRO 23H2

GPU Drivers: AMD Adrenalin 24.7.1

Chipset Drivers: AMD B550 CHIPSET DRIVERS VERSION 6.07.22.037

Background Applications: /

Problem se poceo javljati vec neko vreme, prvo sam imao problema sa tim da kad pokrecem neke igre sa HDD da igra ponekad jednostavno pukne, pogledam u EVENT VIEWER-u i vidi se da je taj disk bio removed (okacicu sliku cisto da vidite), onda sam isprobao puno stvari, proverio da je disk u AHCI modu, promenio drive timeout, disk checker i uradio CHKDSK (nije nasao nista). Promenio SATA kabal i promenio mesta na maticnoj ploci. Nista nije pomoglo dok igre nisam premestio na SSD i vise nemam tih problema, sad se sa HDD pokrecu samo filmovi i serije na PLEX-u.

Novi problem koji se poceo desavati jeste da u nasumicnim situacijama se kompjuter "ugasi", pod znacima navoda jer se sve ugasi a RAM ostane da svetli.(poslednja slika).Desava se dok igram neku igru, dok gledam YT, citam nesto po internetu, jednom se desilo tri puta u pola sata, sumnjao sam odmah na napajanje, pustim OCCT test i pratim u HWmonitoru 12V, 3,3V i 5V grane, jako mala odstupanja i nisu stalna, znaci bude +- 100mV. ali gotovo da je ravna linija, temperature su dobre kad je u idle u load za vreme gejmanja CPU ide do 78C, GPU do 76C, drive-ovi do 40 stepeni, kc3000 49-50c, kuciste ima tri venta napred i jedan pozadi, jako je prozracno. Nekada davno sam imao isto problem ali samo u igrama, ispostavilo se da je XMP na 3600MHz nije radio stabilno, ali samo u igrama, tad sam bio spustio XMP na 3200, posle nekog vremena je izasao noviji BIOS i to resio, od skoro sam kupio polovno ovu rx 570 i nastaju problemi. Temu sam vec postavljao na drugom forumu ali nisam uspeo nista da uradim po pitanju ovog sada, svaka pomoc dobrodosla.

Prilozi

• od danas.jpg
    od danas.jpg
    286.9 KB · Pregleda: 78
  • occt.jpg
    occt.jpg
    445.4 KB · Pregleda: 43
  • occt 2.jpg
    occt 2.jpg
    443.7 KB · Pregleda: 39
  • HD SENTINETAL 2.jpg
    HD SENTINETAL 2.jpg
    265.1 KB · Pregleda: 41
  • opet w.jpg
    opet w.jpg
    239 KB · Pregleda: 58
  • IMG_20240715_210931 (1).jpg
    IMG_20240715_210931 (1).jpg
    248.6 KB · Pregleda: 77
Poslednja izmena:
Za početak probaj ti drugo napajanje ali minimum 650W. Uzmi od nekog druga i probaj na par sati pod opterećenjem da vidiš kako se ponaša. Meni te temperature idu malo više gore nego što bi trebalo, a to može da bude usled nestabilnog napona, to jest snage...

Za početak probaj ti drugo napajanje ali minimum 650W. Uzmi od nekog druga i probaj na par sati pod opterećenjem da vidiš kako se ponaša. Meni te temperature idu malo više gore nego što bi trebalo, a to može da bude usled nestabilnog napona, to jest snage...
Hvala na odgovoru, nemam od nikog da uzmem, i ko ima treba njemu, tu jedino mogu da kupim drugo, sumnjao sam na PSU, ali vise ne, jer se sad desava i kad se nista ne radi, tad racunar ne verujem da vuce vise od 100w. Ceo sistem u full load-u ne moze da predje 400w, temperature su i malo vece jer je i vreme sad dosta toplije, a i cpu kuler je stock....

za neispravno napajanje nema veze koliki je load

Dobro, znaci, probati drugo napajanje je jedna opcija, nek malo tema odstoji pa da cujem dal jos neko ima neko misljenje, jos cu probati da spustim RAM na 3200Mhz i mogu izvaditi graficku da ostanem na integrisanoj, ako se i dalje bude javljao problem onda mogu sumnjati jedino na psu

Ja sam imao rpoblem sa napajanjem i sve bude ok, a uocio sam to tako što se usb kontroler na ploči ponašao čudno... Nikad ne bi rekao da je napajanje, a sve vrednosti su bile ok, nema pregrevanja i slično. Ali, gle čuda. Nakačim dva eksterna hdd-a i onda jedan posle nekog vremena kao da je ostao bez struje, pa se vrati. Kao kada izvadiš usb i vratiš ga, ali se ne vidi dok ne restartuješ računar. Pri tome imam kamericu, joystic, usb bt, miš, tastatura... Nemoj kupovati, već od nekoga pozajmiš na par sati računar, izvadiš napajanje i probaš.

lako je kada imas od koga da pozajmis....

ne kazem da je sigurno napajanje neispravno, ali takvi simptomi skoro uvek budu zbog neispravnog napajanja

Dobro, znaci, probati drugo napajanje je jedna opcija, nek malo tema odstoji pa da cujem dal jos neko ima neko misljenje, jos cu probati da spustim RAM na 3200Mhz i mogu izvaditi graficku da ostanem na integrisanoj, ako se i dalje bude javljao problem onda mogu sumnjati jedino na psu
Svakako probaj par dana samo integrisanu grafiku kad već imaš mogućnosti, ne košta ništa.

Svakako probaj par dana samo integrisanu grafiku kad već imaš mogućnosti, ne košta ništa.
Prvo cu probati sa spustenom brzinom na RAM, ako crashuje vadim GPU i teram integrisanu, potrajace sad ovo testiranje al sta cu... nit mi se spustala brzina na ram-u niti mi se vadi gpu al sta cu...

to je ono sto te ne kosta nista, osim vremena

Nije RAM, opet se dogodilo, ista prica, slusao muziku na YT i gledao nesto po netu. XMP setovan na profile 2, tj. 3000Mhz.

Prilozi

• ponovo se ugasio.jpg
    ponovo se ugasio.jpg
    267.3 KB · Pregleda: 57
  • ponovo se ugasio 2.jpg
    ponovo se ugasio 2.jpg
    366.4 KB · Pregleda: 47
  • IMG_20240802_001453.jpg
    IMG_20240802_001453.jpg
    208.9 KB · Pregleda: 62
Rekosmo da ugasiš xmp,ne da ga stavljaš na drugi profil.
Štapovi su u 2 i 4 slot?
Tako je 2 i 4 slot, tako je za ovu maticnu. Probao oba profila XMP, posle sam update-ovo BIOS na poslednju verziju i taj update je setovao RAM na stock brzine, 2400MHz, gasio se u svakoj situaciji, koja god brzina bila namestena. Sada sam izvadio graficku, i koristim samo integrisanu, nekih sat vremena vec i nije se ugasio, koristim ga isto i pratim dal ce opet da ugasi.
Što se ram memorije tiče možeš još da pokušaš da povadiš obe,očistiš kontakte i vratiš u slotove.Više puta mi se dešavali isti simptomi i memorija je bila problem.
mogu probati

Pagefile.sys je sistemski fajl u koji Windows upisuje podatke kad nema dovoljno RAM-a.

Podešava se ovde: Settings > System > About > Advanced System settings > Virtual Memory > Change > Drive > Custom Size > pa upišeš minimum i maximum i onda Set za selektovani disk. Staviš na jedan SSD nekih 800MB i za min i za max, za ostale diskove No paging file pa Set.

Eto, nadam se da ćeš se snaći. Pozz!

Nabavi drugo napajanje pa testiraj sa njim. Nema svrhe provjeravati ostalo dok se ono ne eliminiše kao uzrok.

Možeš i da probaš OCCT https://www.ocbase.com/download pa da uradiš par merenja. Zatim pogasi diskove i digni sistem sa Strelecom zato što je Windows PE i nekim live Linuxom i drži ga tako da vidiš kako se ponaša. Ako pada i sa novim napajanjem onda je plaoča.

Ja sam imao slican problem kada sam pre dve godine kupio nov komp sa ryzen 3600 i b450 aorus elite i fury kingstonove memorije.
Od samog starta mi se gasio komp sam od sebe kad on hoce, nekad radi ceo dan, ali obicno jedan do dva puta.
Updateovao sam bios, diler koji mi je prodao memoriju je rekao da je fury losa generalno serija i da se treba drzati na nizoj, frekvenciji.
Meni je proradilo kada sam spustio na 2400Mhz.

Nabavi drugo napajanje pa testiraj sa njim. Nema svrhe provjeravati ostalo dok se ono ne eliminiše kao uzrok.
Teram bez graficke pa da vidim, nije se jos ugasio, ne znam dal da krivim gpu ili psu ako se ne bude gasio, bice kupljeno neko 750w napajanje uskoro
Možeš i da probaš OCCT https://www.ocbase.com/download pa da uradiš par merenja. Zatim pogasi diskove i digni sistem sa Strelecom zato što je Windows PE i nekim live Linuxom i drži ga tako da vidiš kako se ponaša. Ako pada i sa novim napajanjem onda je plaoča.
Nisam nikad jos koristio Windows PE niti ijedan Linux, OCCT sam vrteo, radilo je sve, kazem, grane na napajanju su stabilne, nema odstupanja, izvadio sam graficku sad sam na integrisanoj pa da vidim dal ce biti gasenja
Ja sam imao slican problem kada sam pre dve godine kupio nov komp sa ryzen 3600 i b450 aorus elite i fury kingstonove memorije.
Od samog starta mi se gasio komp sam od sebe kad on hoce, nekad radi ceo dan, ali obicno jedan do dva puta.
Updateovao sam bios, diler koji mi je prodao memoriju je rekao da je fury losa generalno serija i da se treba drzati na nizoj, frekvenciji.
Meni je proradilo kada sam spustio na 2400Mhz.
Sve bi to bilo okej da kod mene nije radilo gotovo dve godine na 3600mhz, problem je skoro nastao od kad je zasebna graficka tu, a situaciju sam poredio sa onim sto sam imao pre sa RAM-om i pre BIOS-a koji je omogucio tih 3600MHz, zato ovoliko o RAM-u pricamo, inace ja na njega uopste ne sumnjam

Ti si beše nagazio vram i čip na karti u isto vreme kroz test?

Pa test za vram ti je posebno na occt programu,postavi ga na 100% i upali furmark,u isto vreme 15 min..

Pa test za vram ti je posebno na occt programu,postavi ga na 100% i upali furmark,u isto vreme 15 min..
Sto bi rekoa Zika, ne mogu ni da hocu :ROFLMAO:, sala mala, graficka je napolju, isprobavam na integrusi sad, aj ako je vratim, zapamticu.

Prosto mi je neverovatno koliko je izgleda ovde "tesko" uzeti flesku, downlodovati memetest 86 i pustiti da provrti test. To je prvi korak, ako to radi, ako nema gresaka sto se tice memorije onda se VISE NE BAVIS MEMORIJOM i problem trazis na drugom mestu. OCCT i ostala sr*nja kao test stabilnosti memorije ne bi ni komentarisao, neozbiljno je. Hajde lepo Memtest 86 pa javi sta se desava, ako sve radi trazicemo problem na drugmom mestu.

Nazad
Vrh Dno