Šta je novo?

PC se gasi bez ikakve naznake zasto, pomoc

Nadao sam se da ce upaliti kad izvadim graficku kartu, ali nije.
Izvadio sam CMOS bateriju i ostavio 10 minuta, vratio bateriju i racunar je uspeo da se upali, bez graficke karte, ali mislim da bih uspeo ovako i da je graficka bila unutra. Naravno BIOS je resetovan.

Usao u Windows sam srecan, vratim RX6600, upalim racunar, radi, do BIOSa odem da vidim sta se tamo desava, ostavio sve stock, RAM na 2400, da udje u Windows nakon izlaska iz BIOS-a, ugasi se ponovo i naravno ne moze da se upali ni sa grafickom ni bez nje, ponovo sam izvadio CMOS bateriju, sad vec ne znam sta da radim.
Konkretno bih otisao i kupio komponentu koja me ubija sad vec par godina, ovo mi nekako lici i na napajanje i na RAM i na CPU i na maticnu plocu

Jesi li dobro pricvrstio kuler na cpu mozda je do toga

Nije ni kod mene bilo do temperatura nego je stojao nakrivo malo a i srafovi se iz nekog razloga olabavili, valjda zbog vibracije ili pojma nemam cega .. kao i sam nosac kulera

Poslednja izmena:
Nije ni kod mene bilo do temperatura nego je stojao nakrivo malo a i srafovi se iz nekog razloga olabavili, valjda zbog vibracije ili pojma nemam cega ..
Kuler stoji odlicno, ne mrda, srafovi su stegnuti taman

Iz nekih mojij iskustava ciljam na ram memoriju.

Iz nekih mojij iskustava ciljam na ram memoriju.
Sad sve moze biti, listam i citam sam sta sam kacio, pokusavam da kolko toliko sklopim sliku, jer neku komponentu moram kupiti, kad sam nosio na servis, 7 dana su mucili racunar sa svim zivim opterecenjima, preko noci je znao da im ostane i da vrti razlicite stress test-ove, i nisu nasli apsolutno nista, rekli su tad ili je graficka ili napajanje.
Evo promenio sam kartu, i kod coveka kod koje je bila radila je odlicno, ai moja RX570 radi kod njega odlicno, ja sam video i probao, znaci, nije graficka karta.
Ostaje mi:
1.RAM
2.CPU (kao poluispravan)
3.Maticna ploca
4.Napajanje

Racunar sam uspeo da upalim nekako, vadjenjem CMOS baterije i sad radi bez RX6600 na integrusi je od 5600G. Vrtim MEMTEST86, prvo sa brzinom od 2400MHz a posle cu jos jednom sa 3600MHz.
I ako ne bude greske, precrtacu RAM sa liste.
Ostaje CPU, maticna ili napajanje. Realno najbolje bi bilo da je napajanje.

Mislim da si u pravu sa listom i redosledom, a ne verujem da je napajanje. A to sto prolazi mem test ne mora da bude odlucujuce

Imao sam i ja slicne probleme isto mi se gasio, e sad dal je pomogo bios ili zamena rama nisam siguran. Zamena napajanja 99% nije bila u pitanjE.

A mozda te i zeza sto je taj procesor G

Probaj da sa kingstona predjes na nesto drugo, corsair ili sta znam neki kinez

Lik je ok daje radnu 7 dana i vratice ti ako ne funkcionise.

Poslednja izmena:
Nema veze redosled na listi, ja nemam vise sta da probam drugo, ostaje mi da kupujem deo po deo,pa ako se zaj**em, kupim dobar, stari ce na prodaju, ja bih najvise voleo da je napajanje, jer onda lepo kupim neku FSP Vita i miran sam, ai buduce karte su mirne sa tim napajanjem.

U servisu su celih 7 dana pokusavali da izazovu da se komp ugasi i nije hteo, probali drugo napajanje, probali drugu kartu i nisu uspeli. Vrate mi racunar i on radio do mog sad menjanja karte, i razmisljam dal ja nisam nesto pogresno radio, pa gledam, pa razmisljam i ne mogu da dokucim, proveravam konektore dal su ubodeni skroz, da li je svaki na svom mestu, sve dobro 😑
I taj osecaj kad racunar radi i samo cekas kad ce da se ugasi 😑
Kad bi Dule sa PC Axe hteo da mu posaljem racunar pa bi taman mogao da snimi jos jednu epizodu iz serijala "nisam servis", pa da vidi i on

Jel koristis bilo kakve adaptere, za monitor npr. HDMI-DP i slicno?

Testiraj svaki stik posebno par sati u memtest-u, cisti kontakte ram memorije i graficke, usisavaj prasinu iz pcie i ram slotova.

@Bokii99 : imaš li nastavke strujnih kablova, atx adapter za matičnu ploču pod uglom od 90 stepeni...?

Zamenio sam napajanje pa se nista nije desilo sem hladnog znoja kad se ponovo ugasio a mozda mi je i koja suza krenula od razocarenja i poraza.. :)

Probaj ovaj drajver ali sumnjam da ce pomoci.. . https://limewire.com/d/8Fhq8#TDN6WSvceg

Jel koristis bilo kakve adaptere, za monitor npr. HDMI-DP i slicno?
Ne, HDMI dobijen kad sam kupovao monitor, taj koristom, PHILIPS-ov
@Bokii99 : imaš li nastavke strujnih kablova, atx adapter za matičnu ploču pod uglom od 90 stepeni...?
Nista od toga, nikakvi adapteri, jedan 8-pin za procesor i jedan 24-pin za maticnu plocu i koristio sam jedan 8-pin za graficku. Od pozadi 3 sata, sa kontrolera od ventova, 2.5incha ssd i jedan HDD.
Zamenio sam napajanje pa se nista nije desilo sem hladnog znoja kad se ponovo ugasio a mozda mi je i koja suza krenula od razocarenja i poraza.. :)

Probaj ovaj drajver ali sumnjam da ce pomoci.. . https://limewire.com/d/8Fhq8#TDN6WSvceg
Mrzelo me da brisem Driver od RX6600, na driveru sam sad sto Windows odradi sam, bez Adrenalina sam, desavalo se to i sa tim driverom, secam se

Poslednja izmena:
Memtest, 13 testova po 4 kruga sa RAM-om na default vrednostima od 2400MHz, sad sam podesio 3600MHz i ponovo pustio tako Memtest, cisto da budem siguran.

Prilozi

• IMG_20250509_223838.jpg
    IMG_20250509_223838.jpg
    264.2 KB · Pregleda: 11
  • IMG_20250509_223854.jpg
    IMG_20250509_223854.jpg
    170.9 KB · Pregleda: 9
  • IMG_20250509_223907.jpg
    IMG_20250509_223907.jpg
    103.6 KB · Pregleda: 10
Maticna ili CPU, na AM4 je socket budjav oce nekad i kontakti da zezaju to se ljudi zale, ali kad ubacis ponovo treba da vise ne zeza, maticna ne bi trebala jer je G procesor male potrosnje i tu VRM nije opterecen ali ko zna

Memtest sa RAMom na 3600, krace je trajao test sto je i logicno, veca je brzina memorije, nema nijedne greske, ako bih ovaj MEMTEST uzeo kao nesto relevantno, mogao bih reci da je RAM ok.
Citam na internetu svasta, sutra odoh da kupim Duracell CR2032 bateriju za maticnu plocu, ako to upali, milina.Vredi realno probati, to mi je najjeftinije.

Prilozi

• IMG_20250510_011830.jpg
    IMG_20250510_011830.jpg
    272.3 KB · Pregleda: 5
  • IMG_20250510_011837.jpg
    IMG_20250510_011837.jpg
    187.4 KB · Pregleda: 4
  • IMG_20250510_011842.jpg
    IMG_20250510_011842.jpg
    117 KB · Pregleda: 6
Kupio sam Varta baterije, nije bilo Duracell da se uzme, izvadio staru bateriju stavio Vartu, istrenira memoriju i taman sto je usao u Windows, PC se ugasi, drugi put probam ponovo odmah nakon Logo-a Aorus, znaci nije ni usao u Windows, iskljucio se, vraticu za 10 minuta staru bateriju i probati da udjem nakon toga cu probati Prime95, do sad nisam, da vidim CPU, ovo je verovatno maticna ploca.
Verovatno sledece nedelje ponovo ide kod momaka u servis, da probaju sa drugom plocom.

znaci 9 meseci kasnije nisi i dalje probao drugo napajanje?

znaci 9 meseci kasnije nisi i dalje probao drugo napajanje?
Ja ne, ljudi u servisu, jesu, i drugu graficku, 3060ti i nisu imali crashovanje 7 dana
Sta moze biti to sto se sad ugasio dok je vrteo Prime95, moze biti redovno gasenje uzrokovano xy a sad moze biti i CPU?

ako ti se kompjuter gasi onda je napajanje. krenes od njega, jer je to najveca sansa da je neispravno. moze biti i cpu moze biti i ploca, moze biti i gpu.... ali sve to ima manje sanse da ugasi racunar od neispravnog napajanja

ako ti se kompjuter gasi onda je napajanje. krenes od njega, jer je to najveca sansa da je neispravno. moze biti i cpu moze biti i ploca, moze biti i gpu.... ali sve to ima manje sanse da ugasi racunar od neispravnog napajanja
Odneo ponovo na servis, gpu nije, najvece sanse da je maticna ploca ili polu falarican CPU.

Iz ličnog iskustva, a koje je identično tvom problemu, u pitanju je ploča, ako si isključio napajanje..Kod mene se tako isto dešavalo, dok na kraju ploča nije potpuno otkazala..Zamenjena drugom i sve ok!

Novi problem koji se poceo desavati jeste da u nasumicnim situacijama se kompjuter "ugasi", pod znacima navoda jer se sve ugasi a RAM ostane da svetli.(poslednja slika)
Na slici se vidi ventilator kako se vrti

ok, onda ne treba da pise da mu se pc gasi/skljucuje

edit: onda lepo u servis, poprave ga, platis i miran si

Nazad
Vrh Dno