Šta je novo?

Windows 11

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
S vremena na vrema u Reliablity Monitory imam grešku: ""Windows was not properly shut down", a u Event Vieweru: "The Previous shutdown was unexpected". Nakon toga sledeći boot ne ide kao fast boot nego onaj klasični sa onim kružićem što se vrti. Na Googlu sam našao da je baš Fast Boot uzrok toga ? Da li to jš neko ima ?
Nije ništa nasilno gašeno niti restartovano, uvek regularno.

Prilozi

• Screenshot 2025-02-17 184056.png
    Screenshot 2025-02-17 184056.png
    91.9 KB · Pregleda: 31
  • Screenshot 2025-04-15 111629.png
    Screenshot 2025-04-15 111629.png
    51.1 KB · Pregleda: 30
Provjeri da li ti je ovo upaljeno u Folder Options kao i prikaz Preview Panea.
Ту сам прво гледао, али није хтело.
Сад је прорадило. Ко зна шта сам ја радио.

Hvala na savetima.Problem je bio u količini odvojenih gigabajta za tačku vraćanja.Smanjio sam to i sada je sve u redu.

Hvala na savetima.Problem je bio u količini odvojenih gigabajta za tačku vraćanja.Smanjio sam to i sada je sve u redu.
Za ubuduće imaš onaj maleni free program Tree Size Free on će ti reći tačno na šta ti ide koliko gigabajata u diskovima i tako ćeš da vidiš šta ti puni diskove.

Na nekom HP mini PC imam windows 11 koji je sve normalno radio do danas, valjda ima zvaničnu licencu tako mi reče ovaj od kog sam ga kupio, bila je sveža instalacija kad sam ga kupio, radio sve normalno updates
Uglavnom mi dole u taskbar izbacuje da ova verzija win 11 vise nije funkcionalna i da moram skinuti noviju, pokrenem windows update nece izbacuje error
Šta tu može biti u pitanju i kako to da rešim?

Na nekom HP mini PC imam windows 11 koji je sve normalno radio do danas, valjda ima zvaničnu licencu tako mi reče ovaj od kog sam ga kupio, bila je sveža instalacija kad sam ga kupio, radio sve normalno updates
Uglavnom mi dole u taskbar izbacuje da ova verzija win 11 vise nije funkcionalna i da moram skinuti noviju, pokrenem windows update nece izbacuje error
Šta tu može biti u pitanju i kako to da rešim?
Idi u Settings - System - About pa na nam napiši koju verziju 11-ke imaš instaliranu.

Najvjerovatnije imaš verziju 11-ke kojoj je istekla podrška.

Win update ume da pukne, ali pitanje je da li si koristio neke alate za stopiranje update/telemtriju itd?

Uglavnom ako ništa ne pomogne, in place upgrade reši problem s update, a da ne moraš da gubiš vreme sa reinstalacijom ako nemaš već image backup.

Na LT koristim win 10,
kada pogledam na site-u u drv.za win11 stoji i update BIOS-a. Da li to znaci ako instaliram win11 moram da radim i update biosa, a ako hocu da se vratim na win10, necu moci?
Ako instaliram win11 i ako ne uradim update biosa, da li ce biti problema?

Update BIOS je poželjan, možeš slobodno da se vratiš na Win 10 posle. Koji laptop imaš?

Cudno mi je bilo zato sto u drv.za win10 nema update biosa, vec samo u drv.od win11?Thinkbook 16 g7 intel.

To ni ne treba da koristiš sa Windows 10.

Znaci nece biti problem ako odem na w11 sa novim biosiom i ako hocu da se vratim na w10?

Neće, ali nema nikakve poente da koristiš Windows 10, podrška se ukida na kraju godine, i to je nov procesor za koji Windows 11 ima optimizacije.

Windows 11 i Chrome/Chromium bazirani browseri sa 20+ tabova (uglavnom youtube) su izgleda loša kombinacija, bar u mom slučaju.
Imam i3 9400 i 16 GB RAM-a. RAM se napuni na nekih 70%, ali zauzetost procesora skače na preko 80 ili 90%. Chrome se zaglavi i nekad treba nekoliko minuta da se odglavi.
Probao sam Chrome i Brave, isti je problem. Chrome sam deinstalirao/ponovo instalirao, ništa nije rešilo.

Firefox sa istim brojem tabova, zauzetost procesora ne prelazi 30-35%.

Na poslu imam laptop i5 osme generacije sa 8 GB RAM na Windows 10. Chrome radi tečno iako ga "zatrpam" sa 30-ak tabova...

Ovaj problem traje nekoliko meseci, pa gubim nadu da će ga neko ažuriranje rešiti.

Jel još neko ima problem ovakve prirode?

Poslednja izmena:
Jesu li isti tabovi/sajtovi u pitanju? Jesi li probao Edge? Koristiš li neke ekstenzije?

Pozdrav,

Koju aplikaciju koristite za scan/instalaciju dodatnih drajvera?
Odradio sam posle zamene graficke novi clean restart Win-a ,poskidao ove esencijalne drajvere sa sajta maticne + za gpu zasebno ali mi i dalje u Device Manager-u prijavljuje 3-4 stavki i prepoznaje samo kao "Unknown device"...
Znam da ima pregrst aplikacija na netu,sto placenih sto free ,ali buduci da jako dugo nisam u toku,trebala bi mi preporuka za neki od softvera.Hvala!

Pozdrav,

Koju aplikaciju koristite za scan/instalaciju dodatnih drajvera?
Odradio sam posle zamene graficke novi clean restart Win-a ,poskidao ove esencijalne drajvere sa sajta maticne + za gpu zasebno ali mi i dalje u Device Manager-u prijavljuje 3-4 stavki i prepoznaje samo kao "Unknown device"...
Znam da ima pregrst aplikacija na netu,sto placenih sto free ,ali buduci da jako dugo nisam u toku,trebala bi mi preporuka za neki od softvera.Hvala!
SDIO https://www.glenn.delahoy.com/snappy-driver-installer-origin/

Jesu li isti tabovi/sajtovi u pitanju? Jesi li probao Edge? Koristiš li neke ekstenzije?
Jesu, sve uglavnom youtube.
Napravio sam eksperiment. Ekstenzija OneTab postoji za FF i Chrome. Njom sam kopirao tabove iz Chrome u FF. Dok se Chrome gušio u njima, FF je radio kao da ima otvorena tri taba.
Nisam probao Edge.
Da. Imam 10ak aktivnih ekstenzija. Probaću da li će pomoći kad uklonim neke. Dosta njih mi više ne treba. Mada, te iste ekstenzije ne prave problem na Windows 10 laptopu na poslu.
1746475217064.png

1746475294590.png

Da, Firefox ima bolji memory management. Probaj Brave kako ti radi, on je na Chromiumu. Možeš i Zen, on je baziran na Firefoxu.

Aj ti lepo deinstaliraj Chrome komplet pa sveza instalacija. Javi kako se onda ponasa.

Planiram da istaliram na Lenovo laptopu W11 IoT LTSC. Znam da nema Store, pa me zanima kako se stariji korisnici LTSC-a snalaze u vezi aplikacija koje se skidaju samo sa Store-a? Npr. WhatsApp i Lenovo Vantage, to mi prvo pada na pamet...Znam da ima opcija da se aktivira Store, da li je to rešenje, ako se hoće LTSC?

Jesu, sve uglavnom youtube.

Nisam probao Edge.
Ja imam sličan problem sa Chrome. Kada otvorim followers na LinkedInu i krenem da skrolujem Chrome posle nekog vremena zakuca, dok Edge radi kao sat i generalno mnogo brže radi nego Chrome. Sa FF sam davno prešao na Chrome, sad sam zaboravio i što, ali vreme je da polako menjam navike. Ima dosta stvari na koje sam navikao, ali nadam se da će fluidnost rešiti te navike.

Planiram da istaliram na Lenovo laptopu W11 IoT LTSC. Znam da nema Store, pa me zanima kako se stariji korisnici LTSC-a snalaze u vezi aplikacija koje se skidaju samo sa Store-a? Npr. WhatsApp i Lenovo Vantage, to mi prvo pada na pamet...Znam da ima opcija da se aktivira Store, da li je to rešenje, ako se hoće LTSC?
Ako ti trebaju aplikacije sa Store-a, instaliraš normalnu W11 verziju i problem rešen.

Sto se brauzera tice Edge radi OK,takodje preporucujem da probate CCleaner browser.

Nazad
Vrh Dno