Šta je novo?

[Oblivion split] Sadrzaj igre, questovi, spoileri

Teže? Zavisi od načina kako se igra. No pošto je on početnik može se prebaciti na lite verziju.
Pa samo udji u prvu rusevinu kad izadjes iz tamnice,ako se dobro secam mislim da se Vilverin zove,i uporedi sa kolikom lakocom ces ocistiti prva 2 nivoa rusevina gde su banditi na 1 levelu u obicnom i koliko(i da li ces uopste) u oscuro modu.
Ili udju na level 2 kroz prvu kapiju i vidi sta ces zateci tamo u oscuro modu.Ja sam zatekao storm atronache koje sam tad prvi put video,posto ih u obicnom nema ni na 10-om a kamoli drugom levelu.

@exste

Bilo bi dobro da ubaciš oscuro's oblivion overhaul mod. Promijenit će ti način levelovanja i još mnogo toga, i učinit će igru dosta zanimljivijom.
Ako hoćeš da još uljepšaš igru ubaci oblivion texture replacer lanscape1024 i landscapelod. Ovi modovi ti neće ubiti framerate.

Ja sam igrao nekih 24 sata ukupno i osmi sam level,da li vredi da ubacim taj mod?Ponovo mi se igra pa mozda ce biti zanimljivije da nastavim s tim modom.Moze direkti linkovi za mod i texture ako nije problem?

extra, buduci rpg fan :)

izabrao si odlicnu igru za uvod u ovaj zanr ;)

@fortes
Opet velim, zavisi od načina kako se igra. Ne možeš s nerazvijenim likom i čačkalicom u ruci upasti recimo u arenu i raditi dar mar! Logično!
A postoji lite i full verzija Oscuro moda, i dolaze u istom paketu.

@Nenad22
Što nebi vrijedilo? S ovim modom češ recimo moći odraditi neki Deadra shrine quest tek ako si nivo 15. Kako kaže sam Oscuro, bilo je smiješno da Deadric Lord dozvoljava jadniku sa 2 levelom da ga služi i poslije da mu još daje moćno oružje :)?
Ovdje možeš naći linkove http://www.tweakguides.com/Oblivion_4.html

Hvala na pomoci...
Nasao sam konja(jupiiiii), dao mi ga onaj Jafferov brtother.Krenuo sam da trazim Martina i u sput pokupih onaj quest (12 scales za ribara bez noge) ali za sada bezuspesno tragam za njima...

Obavezno ih trazi uz pomoc detect life magije/predmeta, bez toga je prilicno smorno...

Opet velim, zavisi od načina kako se igra. Ne možeš s nerazvijenim likom i čačkalicom u ruci upasti recimo u arenu i raditi dar mar! Logično!

Kol'ki lvl mislis da je minimum za Arenu? Ja sam sa 5 lvl zapoceo Arenu a zavrsio je za dva radna dana sa lvl 7 (Gray Prince uracunat) od opreme sam koristio Steel Longsword, i komplet Iron/Rusty Iron armora.

Poslednja izmena:
lol, Might & Magic serijal je prilika da se čoveku zgadi svaki RPG (a ujedno i prilika da se pošteno nasmeje).

Sta ovo iznad znaci?

Dok je New World Computing sa Jon Van Caneghem pravio Might&Magic to je bilo nesto posebno
,igrao sam ga u prvom pokusaju jedno 4 meseca pa snimi save pa posle nekog vremena opet 3meseca itd...i nikad me igra nije smorila.Jeste da grafika nije nesto ali to je tip igre u kome grafika ne cini srz igre kao npr u oblivionu,glavna stvar je prica,izvodjenje,atmosfera...

Kol'ki lvl mislis da je minimum za Arenu? Ja sam sa 5 lvl zapoceo Arenu a zavrsio je za dva radna dana sa lvl 7 (Gray Prince uracunat) od opreme sam koristio Steel Longsword, i komplet Iron/Rusty Iron armora.

Jeste! Ali ovdje pričamo o modovanoj igri.

@starac
poenta ovog moda je drugaciji sistem levelovanja i combat behavior-a.Tacnije sistem levelovanja AI likova.Dakle vise ne prate slepo tvoje levelovanje kao u originalu.Nekim likovima je level statican,nekima napreduje ali razlicitom brzinom od tvojeg napredovanja.Promenjen je nacin spawna,pa se desava da na 2 levelu naletis na medveda a na 50-om na vuka.
I kako god igras,na pocetku je teze nego u nemodovanoj verziji.Dao sam ti primer sa banditima u Vilverinu.Oni su po originalnoj skripti npr. tvoj ili 1+ level,i kad god odlucis da odes da cistis rusevinu oni ce biti tvoj(1+) level.U Oscuro modu oni su na pocetku recimo 8 level i ako odes odmah tamo imaces mnooogo problema.Ali ako odes recimo kad budes bio 16 level oni ce i dalje biti 8 ili eventualno porasti za 1 ili 2 nivoa,pa ces ih bez muke srediti.
upravo zbog toga je Oscuro mod daleko bolji od originalne igre jer levelovanje ipak ima smisla,pa se nece desavati da spasitelj Cyrodila,grandchampion arene,Gray Fox,Archmag,Listener DB-a,Guildmaster fighters guilda i vitez od svega i svacega,na 50 levelu se muci pola sata sa nekim medvedom,jer po originalnoj skripti ovaj mora da bude npr. 5 nivoa iznad njega.
Isto tako ne mozes da zavrsis igru na 10-om nivou jer je minimum da bi uradio bilo koji daedriq quest koji ti je neophodan da bi zavrsio main,cini mi se 15.
Neko je pitao za arenu.I evo iz opisa moda kako je to reseno:
"Arena fights are completely changed. They do not simply scale according to your level. Now, each batch of fighters has its own level range, increasing up until a much more epic fight with the Grandchampion. You will not be able to beat the Arena unless you are highly experienced and decked out. This is a significant change from the original, where the Grandchampion of Cyrodiil, capital of Tamriel, was a fearsome level 10 warrior! Morituri te salutant!"
Isto snaga cuvara zavisi od grada do grada i fiksirana je.Sto znaci da ces na vecim nivoima bez problema izlaziti na kraj sa njima.
" All guards in the game are now level-capped. They are not lowly beginners, but you will not get the feeling that they are so powerful that your presence in Cyrodiil is a nuisance. At high levels you will be able to school most guards. Some towns have stronger regiments, others are weaker. Guards in the stages of the main quest are leveled appropriately, stocked with some healing potions and ready to rumble. Still, powerful enemies will take them down more easily than they can do the same to you. This also applies to the blades and the imperial guards."
Ima jos mnogo promena kojima ovaj mod cini igru daleko boljom i logicnijom.

@fortes

A što si se raspisao!? Ne kužim zašto si osjetio potrebu da mi objašnjavaš nešto što mi je već poznato? Taj readme sam pročitao davno i znam šta je izmjenjeno. Pregledaj malo Oblivion thread.
Oblivion sam prošao bez tog moda, a čim se pojavio i sa njim.

...

Koliko samo zara u vasim pricama, mada moram priznati da nije lako igrati ako ne strebas prethodno. Trenutno mi najvise muke zadaje sta cemu sluzi od gomile predmeta, kao i sta cu sa njima.Ali polako sam skapirao da se igra kroz questove koji su nelinearno poredjani tako da mozes da lutas pa da odradujes malo od ovoga malo od onoga.
pitanja:
1. koliko utice izbor klase i specijalnosti na pocetku (ono u tunelu). Ja sam izabrao Bart (smeker, hahaha).Da li to moze da odluci u igri?
2.Brate nema sanse da posecem strazara ili vojnika?Mozda ja ne znam da se borim.

Najvaznije pitanje:
1.Da li da se odmah bacim na main quest ili na sude quest, tj. da li da prvo ojacam skupljajuci svasta (levelovanje, tako se zove zar ne?) pa tek onda da odradjujem quest?
Recimo u situaciji sam u Kapeli u Kvatchu, gde Martin nece da izadje a ostali iz kapele stoje ko usrani. Treba da ga vratim kod Jaffera a on nece da ide dok su mu prijatelji u kapeli.
Sad kontam da bi onda trebalo njih da izbacim pa ce valjda i on da krene?U kapeli sam sneak-ovo kapetana (uzeo kljuc) ali ne otvara ni jedna vrata u kapeli (ona dole ako se secate..inace tamo sam odspavao po prvi put )
Generalno sam skapirao da mozda nisam nesto odradio pre toga ili da nisam na dovoljnom levelu, sta li, pa nece da ide (Martin)?
Dakle da vidim sta kazete za ove konkretne situacije (kapela i martin, i izbor klase (tunel) i borba sa vojnicima), a posle toga svako po jedan predlog strategije igranja OBLIVION!
Uraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

Poslednja izmena:
@starac
ma samo objasnjavam zasto je ovo teze na pocetku,bez obzira kako igras.Na tebe se odnose samo prva 2 pasusa.
Ovo delovi iz readme nisu tebi bili namenjeni vec coveku koji je pitao za razliku u areni,pa sam dodao jos primera da mu malo(i ostalima koji ne znaju za ovaj mod) priblizim Oscuro mod.

1.Da li da se odmah bacim na main quest ili na sude quest, tj. da li da prvo ojacam skupljajuci svasta (levelovanje, tako se zove zar ne?) pa tek onda da odradjujem quest?
Recimo u situaciji sam u Kapeli u Kvatchu, gde Martin nece da izadje a ostali iz kapele stoje ko usrani. Treba da ga vratim kod Jaffera a on nece da ide dok su mu prijatelji u kapeli.
Sad kontam da bi onda trebalo njih da izbacim pa ce valjda i on da krene?U kapeli sam sneak-ovo kapetana (uzeo kljuc) ali ne otvara ni jedna vrata u kapeli (ona dole ako se secate..inace tamo sam odspavao po prvi put )
Generalno sam skapirao da mozda nisam nesto odradio pre toga ili da nisam na dovoljnom levelu, sta li, pa nece da ide (Martin)?
Neprijatelji se uglavnom prilagođavaju tvom levelu, tj. ne moraš da se budžiš, možeš odmah da završavaš glavni quest. To ti preporučujem pošto je kratak i posle na miru možeš da se posvetiš guildama i side questovima.
To sa Martimom se ne sećam, ali pogledaj quest log, ne sećam se da sam imao nekih problema tu. Možda traži da očistiš dvorište pre nego što izađe?

@exste
http://www.uesp.net/wiki/Oblivion:Oblivion
ovde ces naci pomoc za mnogo toga
a sto se tice pitanja:
1.utice mnogo,jer pocetne vrednosti skillova,brzina napredovanja,koliko mozes da nosis opreme,koji intezitet magije,jacinu udarca svakog oruzja i sl. dosta zavise od izabrane klase,specijalnosti,birthsigna i rase.Sve u svemu kompletna strategija igranja zavisi od toga.
2.o tome sam i pricao kad sam opisivao mod.U obicnoj verziji strazari su uvek 15 levela iznad tvog

1a. strategija kako ces da igras je apsolutno stvar tvog izbora,questovi nisu vremenski ograniceni,mozes da izmedju dva questa u mainu uradis koliko hoces sporednih i guild questova
2a. da bi Martin krenuo sa tobom moras da prvo zatvoris Oblivion kapiju ispred Kvatcha.A da bi to uradio moras da udjes kroz kapiju u Oblivion.Level nema nikakve veze sa mogucnoscu da resavas main quest.

Poslednja izmena:
A kapiju zatvaraš tako što uđeš u Oblivion i popneš se na vrh najviše kule (ako ih ima više) gde treba da pokupiš neki kamen koji disipira energiju :) Vodi računa da put najčešće nije pravolinijski, recimo ja sam izgubio više od sat vremena u prvoj Oblivion kuli dok nisam shvatio šta treba da radim i gde da idem.

...

Bracjo ratnici......odo ja u Oblivion! (kroz kapiju naravno)
javljam se posle...

Pratim ovu temu sa osmehom (bez imalo sarkazma), i gledam kako neko "ulazi" u svet RPG-a preko Oblivion-a ... da li se tu moze steci iskrivljena slika RPG zanra ili pak ne :trust:
Da li je Oblivion pravi predstavnik RPG-a ... da li ce tek posle njega nailaziti "pravi RPG" naslovi ... vreme ce pokazati !!!
Go 4it exste ;)

Hoće, igraće mu se baš Baldur i NWN2 nakon Obliviona, kako da ne :d

I šta su to "pravi RPG" naslovi? Koliko se sećam, nekada su se maltene samo Fallout, Baldur i Planescape i stariji Elderi (Dagerfall itd.) svrstavali u RPGove, sve drugo smo karakterisali kao limunadu i akcione RPGove, uključujući i NWN. Sada su NWN, Kotor, Gothic i još ponešto "hardcore" rpgovi, a neki drugi to nisu i to samo zato što ih igra puno ljudi. Valjda treba da pukne prodaja neke igre ili da je igra strašno malo ljudi da bi bila proglašena za "hardcore" ili za "pravi RPG"

Kasnije ako te zatvaranje kapija smori mozes izbeci makljanje sa kojekavim karakondzulama na putu do Sigil kristala, jednostavno protrcis pored svih neprijatelja iskoristis po koju precicu i zatvoris kapiju 3-4 min. posto si usao u Oblivion. Posle 20-ak zatvorenih kapija nastao je smor, pa sam morao da improvizujem.

P.S. Pre nego sto uzmes Sigil, ne zaboravi da pogledas crvenu cauru, postolje sa crvenom vrecom koje se nalazi u blizini Sigila, zove se punished ako se ne varam, u njoj uvek ima neki dobar predmet.

Poslednja izmena:
Rpg

Desilo se, kad sam usao u kulu, mada sam prethodno otkrio mortar u kome se muckaju ingretiens.Skapirao sam u cemu je igra i kako se vozi.Bez vas bih sigurno lutao, cak vise verovatno da bih odustao da nije bilo brzog reviewa i uputa kako gde sta.RPG ne ide na prvu loptu jer kompleksniji.Budzenje lika je kompleksno i sve je oko tebe.Uzmi i izaberi 234.456-tu finesu ili karakteristiku. Bas me zanima cemu sluze kosti?Da sada ne govorim o tome da bih promenio sadasnjeg lika i krenuo od pocetka, sto cu i uraditi od sutra.
Zamerke:
1.Akcij je suvise realisticna, Mislim to je sa tehnicke strane fenomenalno, ali sa igracke mozda malo vise interakcije. Npr. zamislite Oblivion sa HL2 combat modom i FEAR AI-jem.
Uz sve ostale magica, fatique, spell, potions, paradajz, hleb itd aspekte, koji su me oborili sa nogu.Takav nacin da se poigras.Rafinirano!
Kretanje i akcija je mogla biti mnogo tecnija u prostoru koji je dinamicniji.Naravno to je pitanje ukusa.
Pohvale:
2. Logika igre - bez reci.Nisam verovao da ce me interesovati da skupljam pecurke ali desilo se...

Ne bih se upustao dublje u komentarisanje RPG sveta jer ja sam tek na kapijama Obliviona!

Ungaua!

Blago tebi :( Ja sam tek 32. lvl koji sam dostigao jos pre mesec dana i vise i jos uvek nisam dotakao glavni quest. Igra je fenomenalna ali ja nikako ne mogu da stignem da igram, mogu samo da vam zavidim.
I da, kosti ne vrede nicemu ako nemas instaliran bone collector mode ili tako nesto, gde sa tim modom mozes da ih prodajes ili da pravis magicne iteme, ali to meni vec vuce na cheat. Mozda gresim.

Kasnije ako te zatvaranje kapija smori mozes izbeci makljanje sa kojekavim karakondzulama na putu do Sigil kristala, jednostavno protrcis pored svih neprijatelja iskoristis po koju precicu i zatvoris kapiju 3-4 min. posto si usao u Oblivion. Posle 20-ak zatvorenih kapija nastao je smor, pa sam morao da improvizujem.

P.S. Pre nego sto uzmes Sigil, ne zaboravi da pogledas crvenu cauru, postolje sa crvenom vrecom koje se nalazi u blizini Sigila, zove se punished ako se ne varam, u njoj uvek ima neki dobar predmet.
Pa sto si se uopste mucio sa zatvaranjem 20 kapija kad ti treba samo ta prva u kvatchu,7 (a i te su opcione mada preporucljive) po jedna kod svakog grada u Allies for Bruma i velika kapija u Battle for Bruma.Ja sam se nevidjeno smorio zatvarajuci ovih 9 a kamoli da sam pokusao da zatvaram one random po Cyrodilu koje se ionako non-stop obnavljaju dok se ne zatvori velika u Battle for Bruma.Zato i kazem da mi je main quest bio najdosadniji deo igre.

@exste
samo si zagrebao povrsinu Obliviona,cekaj da pocnes da radis guild questove narocito DB-a i Thieves guilda,pa budzenje opreme i oruzja sa magijama(enchantovanje),daedric questovi,zatim ima sjajnih side questova,pa kupovina i ukrasavanje kuca narocito one najskuplje u Skingradu,pa Arena(mozes i da se kladis na meceve)+bezbroj pecina,rusevina i tvrdjava koje istrazujes...Ova igra je u stvari je paralelni svet iz koga se nerado izlazi :D

Jedno pitanje/savet, hteo sam da raskinem sa tradicijom igranja samo meele charactera u svakom RPG-u, pa sam poceo ponovo da igram ali kao wood elf/archer, zanima me ima li kakva dobra fora za zombie i ostale undedove kada ih tucem sa strelama, obicni ljudi padaju posle jedne strele/3x sneak attack dok u zombia moram da pohranim oko 10-ak strela kako bi popio patos.

to ti je verovatno druga klasa zombija, tzv. DREAD zombiji, i oni su malko zayebaniji...ostali piju patos bez problema...jos ako ih bijes sa daedric\fire lukom i strelicama...posto verovatno i za njih vazi pravilo k'o i za vampire- da im stetu cine samo neka egzoticna oruzja tipa elven\dedric\silver...

Poslednja izmena:
Jedno pitanje/savet, hteo sam da raskinem sa tradicijom igranja samo meele charactera u svakom RPG-u, pa sam poceo ponovo da igram ali kao wood elf/archer, zanima me ima li kakva dobra fora za zombie i ostale undedove kada ih tucem sa strelama, obicni ljudi padaju posle jedne strele/3x sneak attack dok u zombia moram da pohranim oko 10-ak strela kako bi popio patos.
A mogao bi i da enchantujes luk sa nekom destruction magijom,i recimo neki deo opreme(najbolje prsten u stvari) sa fortify agility(mislim da tu spada archer skil,proveri).

Hoće, igraće mu se baš Baldur i NWN2 nakon Obliviona, kako da ne :d

I šta su to "pravi RPG" naslovi? Koliko se sećam, nekada su se maltene samo Fallout, Baldur i Planescape i stariji Elderi (Dagerfall itd.) svrstavali u RPGove, sve drugo smo karakterisali kao limunadu i akcione RPGove, uključujući i NWN. Sada su NWN, Kotor, Gothic i još ponešto "hardcore" rpgovi, a neki drugi to nisu i to samo zato što ih igra puno ljudi. Valjda treba da pukne prodaja neke igre ili da je igra strašno malo ljudi da bi bila proglašena za "hardcore" ili za "pravi RPG"

kako se pro*eravas :d

Nisam instalirao onaj oscuro mod,nisam znao da je toliko velik,pa nastavljam da igram normalno.Sada sam 10 lvl,igram sa Red guard-Warrior-Knight,pa me zanima kakvo oruzje i armor da mu nabavim i gde?Trenutno imam dosta soulbond maceva i sekira svi su uglavnom oko 12dmg jedan je samo 16dmg ali ima beskorisnu magiju pa ga i ne punim.Nosim onaj armor od Valova iz Arena,dobar je ali me nervira smesan izgled,lik izgleda kao zena u njemu :).Ajde ako vam nije tesko recite gde da potrazim dobre iteme za heroja,pa da nastavim questove...

...

Konacno level 2. Jupiiiiiiii!!!!
Nisam znao ovo za sigil stone sad cu da se budznem jos malo imam ih nekoliko....
***, od kada sma provalio igru skupljam sve i svasta.Narocito mi se dopada sto sam ojacao Aparatures (pokupio kod Jaffera kad sam doveo Martina) pa cu da pravim ubitacne potions.Mnogo mi se svidja da ih muckam. Medjutim nisam zadovoljan sa snagom i ubitacnoscu u borbi sa protivnicima.Mora da ih secnem jedno 10 puta dok ne otegnu (gremlini, lakse ubijem one madjionicare ili ratnike Obliviona nego gremline. I dalje obicne imperialne vojnike, vitezove, strazare, nema sanse da posecem.Sad ih izbegavam i trudim se da me ne vide dok sneakujem). Kako da nabudzim ovaj aspekt?Ocu da ih sobalim iz prve (moze iz druge)?

Poslednja izmena:
nigde, enchantuj ...
sa zatvaranjem svake kapije dobijes sigil stone, njega aktiviraj na mac, oklop .... moze se dobiti jako dobri itemi :)

Pozatvarao sam sve kapije za quest allias for bruma,cini mi se da je najbolji sigil sa frost dmg 10,a imam i jedan desingrate armor 30...Da li vredi da probam malo sa lukom i strelama sa ovim herojem?

Vrh Dno