Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Stigao novi Leapmotor B03X kod nas - nisam gledao recenzije, ali ko traži mali auto poput Atto2, svakako treba da uzme u obzir i ovaj B03X. Cenovno mislim da je najbolja ponuda kod nas u toj B-SUV klasi EV automobila.

Pogledajte prilog 550170

Edit: izbacili ponudu i za B05 model (Golf klasa). Jel' ovo najpovoljniji EV sa 67+kWh baterijom na našem tržištu?

Pogledajte prilog 550172
Stvarno odlična ponuda, ozbiljni automobili, super cene... Sve mi se sviđa osim samog brenda "Leapmotor", mislim da ih to i najviše sputava. Znam da je pod Stellantisom, ali opet. Pitam se zašto nisu mogli/hteli da rebadge-uju u neki od njihovih poznatih brendova. Doduše ako neko kupuje auto bez plana da ga prodaje za nekoliko godina, već da ga vozi dok se ne raspadne, pitam se koliko je uopšte bitan brend.

B03X bi mi bio super da ima maaalo veću bateriju, ali i ovako je zbog cene dobar konkurent Atto-u 2. Zato B05 ima idealan kapacitet baterije, a i eto dobar je za mnoge koji ne vole trend SUV-ova. A mislim da je B10 najbolji odnos koliko se lima dobije za novac. Meni lično je malo preveliki za grad.

Sve mi se sviđa osim samog brenda "Leapmotor", mislim da ih to i najviše sputava. Znam da je pod Stellantisom, ali opet. Pitam se zašto nisu mogli/hteli da rebadge-uju u neki od njihovih poznatih brendova.
Stellantis je vlasnik oko 21% Leapmotora u Kini. Ali je zato vecinski vlasnik firme Leapmotor International koja prodaje njihove automobile van Kine. To im je dalo veliku prednost da koriste Stellantisovu prodajnu i servisnu mrezu sirom evrope.

Inace Leapmotor je u Kini cervrti po prodaji vozila, i mislim da su najbrze rastuca kompanija u Kini.

B10 uskoro krece da se proizvodi u Stellantisovoj fabrici u Spaniji. Moje misljenje je da su posle BYD-a oni najsigurnija kineska marka u evropi.

• Like
Reagovanja: mnt
Stvarno odlična ponuda, ozbiljni automobili, super cene... Sve mi se sviđa osim samog brenda "Leapmotor", mislim da ih to i najviše sputava. Znam da je pod Stellantisom, ali opet. Pitam se zašto nisu mogli/hteli da rebadge-uju u neki od njihovih poznatih brendova. Doduše ako neko kupuje auto bez plana da ga prodaje za nekoliko godina, već da ga vozi dok se ne raspadne, pitam se koliko je uopšte bitan brend.

B03X bi mi bio super da ima maaalo veću bateriju, ali i ovako je zbog cene dobar konkurent Atto-u 2. Zato B05 ima idealan kapacitet baterije, a i eto dobar je za mnoge koji ne vole trend SUV-ova. A mislim da je B10 najbolji odnos koliko se lima dobije za novac. Meni lično je malo preveliki za grad.
Do nedavno su gotovi svi kineski auto brendovi imali taj neozbiljan (da ne kažem buvljački) prizvuk a la adiads/nikke, ili kombinaciju slova kao da je neko udario šakom po tastaturi. Sada se to polako menja ali i dalje nije to-to, da ne govorim o potpunom odsustvu tradicije i ''težine'' brenda.

Jeste, jer šta će komšija i rodbina da misle ako kupiš brend pod nazivom "Leapmotor", neće te poštovati kao da si uzeo dobar stari tradicionalni Volkswagen koji ima težinu iza sebe. Jer automobil se kupuje ne isključivo za sebe, već i za druge, pa mora da se ispoštuje procedura prihvatanja u zajednici 🙂

Plaća se ta "težina" kao neki porez ili razlika u ceni na nešto što je ipak "provereno". Možda ipak treba da se vidi šta se dobija konkretnim modelom i koji je odnos uloženog i dobijenog i proceniti da li vredi tog rizika. Tom logikom će trebati da prođu decenije da bi tamo neki Leapmotor bio prihvaćen i da će bilo ko hteti da ga kupi polovnog posle 5,6 godina na oglasima. Šta onda raditi, pustiti druge da rizikuju i budu early adopteri, dok kineski brend prestane da zvuči kineski? Ja nemam neko rešenje za to.

Za komšije me zabole i da ima kineska slova u nazivu da i ne može da se pročita. 🙂

Što se mene lično tiče Leapmotor mi je sasvim OK, samo da nije Dongfeng i tome slično.
Mada ako se probiju i to će postati prihvatljivo.

Daj mi dobar i zaokruzen sistem kao kod zapadnih proizvođača, i možeš se slobodno zvati i Wengxiao. Naravno oi da je ono što je na papiru i u stvarnosti.

Naravno da nece ni da cuju, jer nije isto kad sednes za sto i izbacis kljuceve od BMW, Mercedesa, ili izbacis kljuceve od Hyundaija, ili nedaj boze Leapmotora.

Ovaj B03X je odlican mali SUV, ali realno za 5-6 godina good luck sa njegovom prodajom. E sad ako neko prelazi puno kilometara, i planira da ga vozi do kraja zivotnog veka onda nema problema, vec sa 200k kilometera isplatice auto kroz razliku u ceni za gorivo. Posle toga kad se pokvari, moze i na kilo da ga proda otpadu.

Mislim da bi kineski proizvodjaci kod nas morali nekako da garantuju da ce ti kroz nekoliko godina primiti auto u zameni staro za novo, po realnoj trzisnoj ceni. Mnogi bi se lakse odlucili za Leapmotor da znaju da ce imati mogucnost da ga kroz 4-5 godina zamene za nov.

Nijedan proizvođač to ne garantuje niti to ima smisla - tj može da garantuje otkup, ali ne i cenu koja će se tebi dopasti. Svaki auto se može prodati po NEKOJ ceni, poenta je da sačuva vrednost, a za takvu procenu je zadužen kupac prilikom izbora kupovine.

Meni deluje da je u toku trka do dna sa cenama. Odredjeni proizvodjaci daju ozbiljne popuste, i do 20% u odnosu na pre pola godine. I to ne za stare modele, već za modele iz 2025.

Ako ništa drugo, da zahvalimo Kinezima što su konačno malo spustili VW grupaciju na zemlju. Golf 8 TDI DSG ima za manje od 30k, a do juče je bio 35k+.

Pa i bilo je vreme, ali nije ovo do dna ni blizu jer su pre toga nenormalno podigli cene uz raznorazna opravdanja koja nisu bila temeljena na realnosti, zato su svi i imali rekordne profite dok im je prodaja navodno trpela.

Ovo je sad samo kupovanje vremena dok ljudi ne prelome u glavi da je sad 30k novih 15k. Ako uspeju cene ce malo stagnirati pa opet ici gore, ako ne uspeju onda je to win za kupce jer se cene mozda i vrate na nesto sto obican smrtnik smatra normalnim.

Sto se tice Leapmotor, ja ne bih imao nikakav problem da vozim B05, a ne bih ni izbegavao DongFeng (Forthing), sta vise S7 model mi je na sajmu ostavio najbolji utisak, jos je tad imao cenu od 24k cini mi se, sto smatram da je bila vrh ponuda za ono sto taj auto pruza.

Kona ima od 0 do 3 podešavanje, na 0 nema rekuperacije čim otpustiš gas (ima kad kočiš). Na 3 je kočenje baš značajno čim pustiš gas, nisam nikad tako vozio osim da probam. Ja vozim na 1, tast na 2.
Lične preferencije, ja je vozim na 3 🙂 Pa mi tako Novi Sad-Ruma-Novi Sad (preko venca, nešto manje od 80km) vrati 20ak km na rekuperaciju.

Najviše ih sputava baš to što su pod Stellantis-om, poznatijem kao groblje brendova... 🙂 🙂 🙂

Nazad
Vrh Dno