Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Iako je ovo tema za ev vozila svašta ste napisali za phev, teoretski a praksa je malo drugačija

Byd Atto2 dmi boost 18.7kw baterija, nemam svoj punjač, prešao sam 7000km do sada, statistika kaže 50% km na struju a 50% u hev. Ukupan prosek na svih 7k km je 3kw i 3,9l benzina na 100km Par puta sam punio u podzemnoj garaži u Modene gde su naplacivali po kw + parking (sad je out of order), ostalo u inostranstvu na brzim punjač po 0.4eur/kw (6.6kw max AC monofazno za ovaj model), ostatak na monofazno suko punjacu koji se dobije uz auto brzine 1.5kw po raznim lokacija gde ima monofazna utičnica a ja se zadesim (free).

Potrošnja bez klime:
  • po gradu ev mode 9-10kw, hev mode 4.3l
  • medjugradska 80kmh, ev mode 13kw, hev 4.2l
  • autoput 130kmh, ev mode 28kw, hev 6.5l

Ako neko želi da računa domet, rezervoar je 45l a na raspolaganju je oko 15kw baterije.

Sa klimom dodajte u ev modu 2kw a u hev 1.5l benzina pogotovo ako su relacije kratke kad klima radi uvek na max hladjenje. Za tešku nogu ne znam koliko se dodaje.

Duže putovanje Novi Sad -Tasos preko Vlasinskog jezera i Strezimirovaca, Banskog i Goce Delčeva uz 120kmh brzine na auto putu u Srbiji i 140kmh autoput u Bugarskoj ostalo po ograničenjima sa pređenih 2245km potrošio je 94l benzina i 72kw struje što je 4.2l benzina i 3.2kw na 100km, sve sa klimom, 4 putnika i pun gepek kofera. Krenuo sam da 100% baterije, punio u Banskom Bugarska par puta (spavali 2 noćenja plus obilasci Banskog) i na Tasosu par puta napunio bateriju (javni punjač) tj po Tasosu vozio isključivo na struju 10 dana.

Za vozilo od 1600kg plus putnici ja sam prezadovoljan potrošnjom koja je daleko ispod sličnog vozila na benzin a o obrtnom momentu i ugodjaju vožnje da ne pišem, pogotovo u ev modu i na uzbrdicama.

Nikad ne punim bateriju sa sus motorom jer je to najneisplativija opcija ali zato punjenje regeneracijom je vrhunska ušteda u celoj priči kad se pametno koristi npr. pri spuštanju sa Banskog dopunila se baterija 22% i usput nebrojeno puta manje procente.

Baterija se prazni do max 20% jer je to rezerva za pomoć sus motoru pri zaobilaženju ili uzbrdicama. Vozio sam uzbrdo sa "praznom" baterijom i nije bilo pada u performansama vozila.

Da imam utičnicu u garaži statistika generalne potrošnje bi bila još bolja.

Izvinjavam se na pisanju o ovome u ovoj temi ali vidim da ima dosta nedoumica pa mislim da nije loše napisati par stvari iz prakse da se malo razjasni.

Hvala na detaljnom postu. Dugo sam razmatrao baš ovaj model i smatram da je best buy ali na kraju sam ipak odustao iz 3 razloga:
  • BYD Srbija ga nije imao dostupnog za test vožnju niti su planirali da ga imaju
  • Nisam znao nikoga kod nas da ima nekog iskustva s njim
  • U CRO je nov bio osetno jeftiniji nego kod nas pa me to malo iznerviralo 🙂
Na kraju sam uzeo običan HEV i ovih dana se vozim po planini i "nerviram" što kada se spuštam 20km, baterija se napuni posle minut a svo ostalo kočenje se baci što kod PHEV-a ne bi bio slučaj.

@Gizmo
Pogledaj video za REEV koji sam okačio iznad, SUS koji se namenski razvija za svrhu generatora bi trebao da bude manje zahtevan što se tiče održavanja.

Kod mene iste prve dve stavke, ali mi je treća bila utisak/izgled. Sve mi je ok - PHEV, oprema, imam gde da ga punim, odgovara domet ali mi se ne sviđa, a mora da mi se svidi.

Inače, razumem stav članova kada je u pitanju PHEV star 10, 15 god pa te čeka realno više problema nego sa običnim motorom/održavanjem.
Ali kada kupuješ nov, benefit je velik.
Jedino je upitno koliko će vredeti nakon 5 godina i koliko će se "lako" prodati. U potpunosti uzimaći u obzir da je "lakoća" prodavanja bilo kog automobila uvek bar 30% sreća/tajming.

Lepo je što je @BigBoy svima malo približio iskustvo vožnje/posedovanja takvog automobila.

Kad smo kod toga, čitao sam da je bučan na autoputu (buka od strujanja vazduha), jel tačno to?

Do 115kmh je tih a preko počinje da se čuje šuštanje vetra oko retrovizora, nista strasno ali se čuje. Ipak nema dupla stakla i izolaciju kao stariji brat seal u. Ako misliš na buku iz motora, preko 130kmh se čuje ali ništa dramatično. Opet ta buka je subjektivna, nekome ko je pre vozio neki premium nemački auto sigurno smeta buka.

Što se tiče izgleda, lepota je u oku posmatrača. Imam utisak da je slično kao sa nisan juke, ili ti legne izgled odmah ili nikad.

Ajde i par mana kad već pretresamo model:
  • zadnja polica je katastrofalno urađena kao Punto iz 2002. Jadna plastika, tanja, nije roll, nosači su neke plastikice tanke,... Kao da ne pripada ovom automobilu. Prvo će da se izlomi.
  • fali mi pregrada za stvari u kabini.
  • deo za punjenje i odlaganje telefona je napred a deo za flašice za vodu je na zadnjem delu te kad se stave flašice vrlo smetaju. Bolje bi bilo što se tiče ergonomije da su flašice napred a deo za telefone iza.
  • gornja tačka pojasa ne može da se podigne ili spusti a pošto imam 200cm pojas mi ne stoji na ramenu kako treba te ako ikad je daj bože zatreba ne znam šta će biti
  • na ekranu klima ima brojčanik za temperaturu za vozača i suvozača što aludira da ima klimu dvozonskau ali nije dvozonska, nema sync dugmeta.
  • usmerivači za vazduh se podešavaju gore dole ali levo desno je zapravo određivanje količine protoka vazduha a ne usmeravanje vazduha levo desno, krajnje čudno i fali ti levo desno usmeravanje, pogotovo za zadnju klupu
  • postavlianje torzione grede nazad umesto multilinka se oseti što se tiče udobnosti ali ovo je mali suv a ne limuzina pa je oprošteno.

Pre kupovine probao sam sve na tržištu gde sam mogao da sednem (visine sam 200cm) i u krajnji izbor je ušao ovaj atto2 i geely starray Emi. Byd je izabran jer je ženi bio lepši (meni su vrlo slični), zbog blade baterija, subjektivno kvalitetnije urađene unutrašnjosti (ali ne i udobnije), byd sus motor je atmosferac i dostupnosti u tom trenutku. U opciji su bili i čisti ev modeli bez obzira što nemam kući punjač ali je ovaj phev koncept pobedio zbog komfora. Mana je bio samo uvoznik byd i katastrofalna iskustva sa servisom kad sam imao škodu ali tu je Segedin koji mi je blizu ako me ovi iznerviraju 🙂

Uzbrdice uvek u čistom ev modu (kad ima struje u bateriju) i potpunoj tišini a značajan deo energije svakako vratim pri spuštanju.
Svakako ne vratiš ništa na nizbrdici, osim ukoliko kočiš. Što se sitnih mana tiče, njih ima svaki auto i nisu vredne pomena.

Nizbrdica vrati maltene koliko je otišlo u minus uzbrdo, bar na ovoj našoj velikoj bateriji. Otprilike kao da voziš konstantno.

Svakako ne vratiš ništa na nizbrdici, osim ukoliko kočiš. Što se sitnih mana tiče, njih ima svaki auto i nisu vredne pomena.
Kako ne vratis, rekuperacija u zavisnosti od podesenog nivoa radi i odrzava brzinu.

Sa Peugeot 3008 PHEV, spustajuci se sa Vlasine, bukvalno da sam par puta stisnuo kocnicu, a ako me secanje sluzi, vratio je oko 10% baterije..

Stigao novi Leapmotor B03X kod nas - nisam gledao recenzije, ali ko traži mali auto poput Atto2, svakako treba da uzme u obzir i ovaj B03X. Cenovno mislim da je najbolja ponuda kod nas u toj B-SUV klasi EV automobila.

1787042907307.webp

Edit: izbacili ponudu i za B05 model (Golf klasa). Jel' ovo najpovoljniji EV sa 67+kWh baterijom na našem tržištu?

1787043281722.webp

Poslednja izmena:
Kako ne vratis, rekuperacija u zavisnosti od podesenog nivoa radi i odrzava brzinu.

Sa Peugeot 3008 PHEV, spustajuci se sa Vlasine, bukvalno da sam par puta stisnuo kocnicu, a ako me secanje sluzi, vratio je oko 10% baterije..
Pa tempomat je kočio i vraćao, bez kočenja nema rekuperacije.

Nizbrdo ne možeš bez kočenja, inače polete (osim ako je vrlo blaga nizbrdica). Drugo, na EV je default podešavanje da čim pustiš gas kreće rekuperacija (blago kočenje). Tako da moraš da držiš gas da te auto ne bi kočio. Ali slažem se da principski rekuperaciju imaš samo kada auto usporava.

To se podešava, i zavisi od auta i snage motora, veličine i napunjenosti baterije.

Neki viši segment, baterija i 4 vuče, neka vam @Gizmo posvedoči kako to može da zakoči samo rekuperacijom.

Nizbrdo ne možeš bez kočenja, inače polete (osim ako je vrlo blaga nizbrdica). Drugo, na EV je default podešavanje da čim pustiš gas kreće rekuperacija (blago kočenje). Tako da moraš da držiš gas da te auto ne bi kočio. Ali slažem se da principski rekuperaciju imaš samo kada auto usporava.
Nije na svakom tako, na većini imaš modove vožnje, na Audi/Wagen biraš između D (drive, normalna vožnja) i B (brake), koji koči kada podigneš nogu sa pedale i nije uopšte zabavno za vožnju. Default je D.

Neće nikad ostati skroz bez struje, drži bateriju na 20-25%(doduše ovo je podesivo vrv).
Sus motor radi kao generator koji direktno napaja elektro motor. Ako odjednom zatreba više struje nego što sus motor proizvodi(preticanje/uzbrdica), softver će ostatak da povuče iz baterije.

E sad tvoje pitanje je verovatno šta se dešava ako je baterija na 0%, ali to ne bi trebalo da se desi nikad. A i da se desi kontam da bi radio isto sus motor kao generator, a onda bi po potrebi(veće brzine) prešao u klasičan sus.

Ovo je mantra prodavaca, jer teorijski je moguć scenario da je baterija skroz prazna, npr. dugačak uspon od nekoliko desetina kilometara. Ostaješ na atmosferskih 98 KS i generatoru nepoznatih kW. Da li je to dovoljno da se savladaju svi otpori kretanja vozila, kakve su performanse u tom slučaju, to nigde ne piše.

Ne znam za druge ali na atto2 dmi se vrati i to značajno, bez pritiskanja kočnice.

Od Novog Sada preko venca do Rume 36km, start 100% baterije, do Iriskog venca penjanje samo u ev modu, baterija 78% na vencu. Nakon toga kreće spuštanje ka Irigu i Rumi i rekuperacija. U Rumu stizem sa 78% baterije, dakle od Iriškog venca do Rume sam došao da kažem za džabe zahvaljujući rekuperaciji bez dodirivanja kočnice.

Od Banskog 1250m nadmorske visine do Potosa na Tasosu oko 260km, krećem sa 100% baterijom i pošto je nizbrdica rekuperacijom bez pritiskanja kocnice se dopunjavam toliko da stizem sa baterijom na 23% i potrošene 2l benzina (na sve to 45minuta sam čekao trajekt i pomerao se sa uključenim klimom).

Rekuperacija radi i to odlično što se mene tiče bez pritiska kočnice. Jedino sam primetio da rekuperacija bolje radi kad se vozi bez ukljucenig adaptivnog tempomata pa je tako i koristim.

Ovo je mantra prodavaca, jer teorijski je moguć scenario da je baterija skroz prazna, npr. dugačak uspon od nekoliko desetina kilometara. Ostaješ na atmosferskih 98 KS i generatoru nepoznatih kW. Da li je to dovoljno da se savladaju svi otpori kretanja vozila, kakve su performanse u tom slučaju, to nigde ne piše.
Teorijski da, u praksi vrv jako tesko. U svakom slucaju zanimljivo pitanje.
@BigBoy da li ti se desilo nekad ovo?

Desilo se, od Vlasinskog jezera do Strazimirovci graničnog prelaza i na pola penjanja prema Banskom, baterija 21% a uspon. Motor je radio na visokim obrtajima ali performanse nisu bile smanjene. Pratio sam brzinu ostalog saobraćaja bez problema.

Na autoputu sa baterijom na 20% motor uopšte nije u visokim obrtajima jer je veza sa točkovima direktna a ako treba ubrzati elektromotor neprimetno pomogne (zato i čuva 20%) i sve je isto kao i da je baterija na 50%>

Ovo sve napisano važi za atto2 dmi i ne treba generalizovati, verovatno je za druge modele drugačije.

Vidim da neki automobili imaju da mozes i da forsiras odredjeni procenat baterije. To nije losa opcija da se izbegnu ovakve neprijatnosti. Npr. znas da te ceka veliki uspon, isforsiras da je pre njega baterija na 60-70-80%.

Edit: izbacili ponudu i za B05 model (Golf klasa). Jel' ovo najpovoljniji EV sa 67+kWh baterijom na našem tržištu?
Ja bih rekao da jeste. Ovaj Life Pro od 26k eura je bas onakav auto kakvih ima malo, solidan domet, brzo punjenje i ok cena bez nepotrebne dodatne opreme. Tehnicki to je poptuno isti auto kao B10, znaci punjenje do 170kw i oko 20 minuta od 20-80%.
Gledao sam neke recenzije, ima nekih mana kao na primer manjak mesta pozadi ili neki softverski bagovi, ali za ove pare ne moze sve da bude idealno...

B03X nisam gledao recenzije, ali deluje obecavajuce.

Mogu da posvedočim za čist EV, kad sam se spuštao niz Francuske Alpe sa 1800 metara. Pričamo o kočenju koje se automatski dešava čim otpustiš gas, regen braking, to je kad elektromotor vraća energiju u bateriju. Zavisi naravno od slučaja kako voziš, ali ako se spuštaš relativno umereno bez da kočiš ko manijak u krivinama diskovima, možeš dosta energije da vratiš nazad u bateriju.

Više puta sam išao gore dole kad sam bio na odmoru, vozikao sam se okolo, i mislim da sam jednom prilikom u podnožju završio sa 5% više baterije nego kad sam krenuo sa vrha. Deluje ti čudno jer obično viđaš kako procenti opadaju a ne da rastu 😎 Inače ne mora da bude nizbrdo, uvek vraćaš mali procenat energije kad se zaustavljaš na semaforima, samo što te dobitke ne vidiš u praksi na ekranu kao kad se spuštaš niz planinu, ali tu su, koliko mali bili.

@BigBoy koliko cesto ga punis na punjacu?
Hvala za iskustva iz realne upotrebe, to me je zanimalo
Punim kad imam prilike, šalimo se u kući da treba više da se družimo sa ljudima koji imaju kuće i utičnicu 🙂 Rešavamo garažu i utičnicu uskoro

Svakako do sada sam vozio na struju (trio hev 3631km, trio ev 3475km) što obzirom da nemam svoju utičnicu je prilično iznenađujuće i za mene neočekivano Da ponovim 3kw i 3.9l benzina na 100km je prosek ili ukupno trenutno 278.2l benzina i 336.2kw na 7106km (grad, medjugradkska i autoput su podjednako zastupljeni).

Nije na svakom tako, na većini imaš modove vožnje, na Audi/Wagen biraš između D (drive, normalna vožnja) i B (brake), koji koči kada podigneš nogu sa pedale i nije uopšte zabavno za vožnju. Default je D.
Kona ima od 0 do 3 podešavanje, na 0 nema rekuperacije čim otpustiš gas (ima kad kočiš). Na 3 je kočenje baš značajno čim pustiš gas, nisam nikad tako vozio osim da probam. Ja vozim na 1, tast na 2.

Ja bih rekao da jeste. Ovaj Life Pro od 26k eura je bas onakav auto kakvih ima malo, solidan domet, brzo punjenje i ok cena bez nepotrebne dodatne opreme. Tehnicki to je poptuno isti auto kao B10, znaci punjenje do 170kw i oko 20 minuta od 20-80%.
Gledao sam neke recenzije, ima nekih mana kao na primer manjak mesta pozadi ili neki softverski bagovi, ali za ove pare ne moze sve da bude idealno...

B03X nisam gledao recenzije, ali deluje obecavajuce.
Odgledah Tomasovu recenziju. Za sad mi je najveća mana položaj sedenja na zadnjoj klupi:
1787057933733.webp

Ne secam se ciju sam recenziju gledao, ali zamerka je bila da ne mozes stopala da stavis ispod sedista, i da ce visoki ljudi imati problema pozadi sa prostorom za glavu.. Ali generalno ovo je hatchback, ne mozes da ocekujes da ce neko sa 190cm lagano sesti pozadi.

Još jedna stvar koju sam propustio jeste da - ne znam kako je kod drugih EV - ali kad pričamo o regenerativnom kočenju, Tesla je tu vrhunski rešila osećaj one pedal vožnje. Kočim diskovima samo kad mi neko izleti, inače u 98% slučajeva, samo otpustim papučicu i to je tako prirodno i smooth da je Tesla još 2021. skroz izbacila mogućnost da podešavaš nivo regenerativnog kočenja. Sad je to automatski, i tako lepo podešeno da je uživancija voziti tako. Eto, ne znam kako da prenesem utisak drugačije, morali biste da probate lično da se uverite, ali gde god da sam pročitao po netu, svuda su bile reči hvale.

Bimer sve sam, snima situaciju i podešava. I bez nav nalaziš na raskrsnicu, ako daš migavac fino uspori da skreneš. Kao da čita misli.

Juniper se ne sećam da je čitao raskrsnice, već odmah usporavao, ali možda grešim. Bilo je pre dva meseca, i kratko sam se provozao.

Ne poznajem taj sistem na bimeru, o čemu je reč? Tesla jedino može da čita raskrsnice kad je FSD aktivan, ovako ne znam kako bi drugačije prepoznao tvoju nameru - radi ono što mu ti preneseš u ručnoj vožnji, nema drugih sistema koji ti se mešaju u kočenje - ako ne računamo emergency braking collision avoidance, koji ne možeš da ugasiš.

Ovaj uvek zna sve i zasad bez greške. Gleda sve unaokolo i zna, aktiviran assist drive ili ne. Merc C mild je samo reagovao na vozila ispred i isto se vozilo sa 1 papučicom uglavnom, a sa ovim bukvalno jedna, do zaustavljanja (ako snimi ispred da tako treba). Potrošnja na BC ode u minus kad puni.

Iako je ovo tema za ev vozila svašta ste napisali za phev, teoretski a praksa je malo drugačija

Byd Atto2 dmi boost 18.7kw baterija, nemam svoj punjač, prešao sam 7000km do sada, statistika kaže 50% km na struju a 50% u hev. Ukupan prosek na svih 7k km je 3kw i 3,9l benzina na 100km Par puta sam punio u podzemnoj garaži u Modene gde su naplacivali po kw + parking (sad je out of order), ostalo u inostranstvu na brzim punjač po 0.4eur/kw (6.6kw max AC monofazno za ovaj model), ostatak na monofazno suko punjacu koji se dobije uz auto brzine 1.5kw po raznim lokacija gde ima monofazna utičnica a ja se zadesim (free).

Potrošnja bez klime:
  • po gradu ev mode 9-10kw, hev mode 4.3l
  • medjugradska 80kmh, ev mode 13kw, hev 4.2l
  • autoput 130kmh, ev mode 28kw, hev 6.5l

Ako neko želi da računa domet, rezervoar je 45l a na raspolaganju je oko 15kw baterije.

Sa klimom dodajte u ev modu 2kw a u hev 1.5l benzina pogotovo ako su relacije kratke kad klima radi uvek na max hladjenje. Za tešku nogu ne znam koliko se dodaje.

Duže putovanje Novi Sad -Tasos preko Vlasinskog jezera i Strezimirovaca, Banskog i Goce Delčeva uz 120kmh brzine na auto putu u Srbiji i 140kmh autoput u Bugarskoj ostalo po ograničenjima sa pređenih 2245km potrošio je 94l benzina i 72kw struje što je 4.2l benzina i 3.2kw na 100km, sve sa klimom, 4 putnika i pun gepek kofera. Krenuo sam da 100% baterije, punio u Banskom Bugarska par puta (spavali 2 noćenja plus obilasci Banskog) i na Tasosu par puta napunio bateriju (javni punjač) tj po Tasosu vozio isključivo na struju 10 dana.

Za vozilo od 1600kg plus putnici ja sam prezadovoljan potrošnjom koja je daleko ispod sličnog vozila na benzin a o obrtnom momentu i ugodjaju vožnje da ne pišem, pogotovo u ev modu i na uzbrdicama.

Nikad ne punim bateriju sa sus motorom jer je to najneisplativija opcija ali zato punjenje regeneracijom je vrhunska ušteda u celoj priči kad se pametno koristi npr. pri spuštanju sa Banskog dopunila se baterija 22% i usput nebrojeno puta manje procente.

Baterija se prazni do max 20% jer je to rezerva za pomoć sus motoru pri zaobilaženju ili uzbrdicama. Vozio sam uzbrdo sa "praznom" baterijom i nije bilo pada u performansama vozila.

Da imam utičnicu u garaži statistika generalne potrošnje bi bila još bolja.

Izvinjavam se na pisanju o ovome u ovoj temi ali vidim da ima dosta nedoumica pa mislim da nije loše napisati par stvari iz prakse da se malo razjasni.
Hvala ti puno na detaljnom opisu... I moram reći da mi se ta matematika jako sviđa 🙂

Kod Tojote po defaultu u D modu puni bateriju kada pustiš gas i kočiš do određene granice, a u B modu glumi one pedal driving i čim pustiš gas stiska i kočnicu uz prethodno punjenje baterije.

Dakle sa D puni isto kao sa B, samo sa B jače usporava.

I da dodam, jasno se vidi charge skala na kontrolnoj tabli i sve do maksimum charge-a ne aktiviraju se kočnice, pa uz malo vežbe može i više da se uštedi. B položaj je useless.

Nazad
Vrh Dno