Šta je novo?

Red Dead Redemption 2 PC

• Začetnik teme Začetnik teme Leon4
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nisam siguran u detalje, ali sve sto je bitno ce se preneti, osim para, zlata i konja. Nisam siguran za nakit. Mislim da se stvari koje skupljas poput koza, perja i slicnih stvari prenose, kao i oruzje, odela, itd, u sustini sve sto je bitno.

Na zalost od konja mozes da se oprostis, ali bice dobrih konja i posle, cak ces moci da nadjes i neke od konja clanova bande...

Da, postoji fora da se pare prenesu u epilog, tako sto te opljackaju u Aberdeen pig farm. Pronadji ga na mapi i idi tamo. To su neki brat i sestra ludaci. Pronaci ces te pare posle u epilogu iza slike u njihovoj kuci. Mada, ne bih se opterecivao time, bice para i u epilogu.

Meni je bio smor da igram sa Dzonom, tako da sam gledao da uradim sve sto mogu s Arturom. Neke stvari mogu da se urade i s jednim i s drugim, a neke samo s Dzonom, poput pecanja svih legendarnih riba, i ostalih stvari za koje je neophodno otkljucati ostatak mape.

Неко каже да пустим да ме неко опљачка, а да после као Џон то узме од тих особа.
Ne znam da li si bio na ABERDEEN PIG FARM gde su dva incestuozna debila, jedan debeli tenkre i njegova sisata sestra. Oni te opiju i opljačkaju sav keš. Ja rasprodam sve vredno što imam (zlato, naravno), dozvolim da me opelješe pred sam kraj igre, vratim se i pobijem ih, ali ostavim da pare stoje iza slike. Kada se završi prvi deo epiloga i kad Džon može slobodno da jaše po mapi, odem do te kuće a pare i dalje stoje iza te slike. S obzirom na količinu zlata koja može da se nađe i zaradi, gotovo nikad ispod 12.000 nisam ostavio, a onda se raspojasam sa trošenjem kada igram Džona. 🙂 🙂

Igram RDR2, stigao sam do V poglavlja. Priča mi je solidno bledunjava, jer likovi nisu dobro razrađeni, a odnosi sa protivnicima su gotovo na nivou Vice City-ja. Primera radi, ubismo Anđela Brontea posle jednog ili dva susreta s njim i gotovo nimalo odrađenog posla sa gospodinom. Više je zapleta bilo sa Diazom u VC.

Onda je usledio beg, brod, oluja i sad sam u Far Cry 3 modu, right?? 🤣 Tek sam stigao na Guarmu, valjda su nešto dobro smislili s tim poglavljen, ali mi se ne sviđa ovo na prvu.

Prica u RDR2 je katastrofa, kao i likovi. Igra je opet jedna od najboljih ikada zbog sveta i mehanike, fizike...
No Artur je nekako uspeo da dobije negde nagradu za najboljeg lika u igrama ikad.
Pojma nemam kako ni na osnovu cega al eto... zaradis bronhitis i odma si a la Volter Vajt iz Brejking beda - do jaja lik (i on je isto prica za sebe al ajde...)

To se desava kad armija mid ljudi ocenjuje sta je naj. Moz misliti samo njihovu kompleksnost kad im je Artur - tipicni konjusar naj-lik ikad u igrama.
Pored polovine likova iz planescepa, iz horor igara, iz akcionih rpg-ova....
Ne, konjusar odmetnik sa bullet-time i grudoboljom wins...

Pa ona zenska iz iste igre koju spasavamo na pocetku pa posle postaje punokrvni clan bande je bolji lik od njega.

Breaking Bad je najprecenjenija serija ikada.

Ne znam za tu nagradu Arturu, ali to nema veze sa životom. Njegovih unutrašnjih monologa nema, u komunikaciji sa drugim likovima nije ni duhovit ni nešto pametan, prosto izvršava šta mu se kaže i to je to. Nema čak ni blage kritike Daču kad krenu budalaštine krajem četvrtog poglavlja, ništa. Jaše, puca, lovi životinje i to je to otprilike.

Ima igra i drugih mana, o tome ću kad je završim.

Očekivao sam mnogo više.

E ovoga sam se plašio, tj što govorite za story u RDR2... Ja nisam prelazio mnogo da bih sudio kakva je priča ali sve se nešto pitam da li je ista u toj igri dobra?... To mi je veoma bitan element.

Ја не знам енглески па самим тим и не капирам причу. 😀😀 Идем решавам задатке толико знам да се снсђем, скупљам биљке, животиње, предмете...

E ovoga sam se plašio, tj što govorite za story u RDR2... Ja nisam prelazio mnogo da bih sudio kakva je priča ali sve se nešto pitam da li je ista u toj igri dobra?... To mi je veoma bitan element.

Nije tragična, ali nije ni spektakl. Na nivou GTA V, recimo, jer je pitka, ali GTA IV je za ovo Dostojevski.

Igra ima mnoge mehanike slične onim u GTA I i VC (tipa kad treba da pokupiš nešto, da podigneš nekoga i slično), pucanje je i dalje krš (kapiram da su to konzolaška ograničenja, ali me za to zabole kao PC igrača), misije su i dalje na nivou od pre 20 godina u smislu da neki grad može da gori i tamo te čeka opšti haos, ali za to vreme bez problema odeš s nekim na pecanje i taj grad će te čekati tako u haosu sve dok ti zabacuješ udicu (nikako da urade nešto na tom polju vremenske dinamike i paralelnih događaja), plus ono što sam naveo gore i još mnogo toga što ču da napišem kad odigram do kraja.

I remek delo moze da ima losu pricu i likove.

Ne može, jer onda zapravo to nije remek delo. Prema definiciji remek delo je „izvanredno, uzorno, vrhunsko, neponovljivo, majstorsko delo”, ili drugim rečima sveobuhvatno gledano, vrhunski zaokruženo umetničko delo!

S obzirom da ovu igru još uvek nisam odigrao (imam je a nikako da počnem da je igram) ne mogu u ovom trenutku bilo šta konkretno reći, ali ono što je evidentno u ovom slučaju (a to i vreme pokazuje), da je reč o igri koja je u mnogo čemu jedinstvena. Ono što mogu da kažem kao neko ko pripada umetničkom miljeu, je da ja lično ni jednu video igru zapravo još uvek ne bih mogao da nazovem remek delom, ali i dodatno da konstatujem, da je zahvaljujući internetu sam pojam remek-delo postao skoro pa obesmišeljn. Citiraću ovde jedan od pregleda koji sam našao na internetu:

"Remek delo" se u internetskom diskursu koristi kao hiperbola za opisivanje bilo kojeg sadržaja koji korisnik smatra iznimno kvalitetnim ili estetski savršenim. Iako je termin izvorno vezan uz visoku umetnost, u komentarima na YouTubeu i TikToku on služi kao najviši oblik pohvale za pesmu, spot ili čak dobro montiran video. Korisnici ovim izrazom žele naglasiti da je nešto iznad proseka i da zaslužuje posebno priznanje.

Mojih 5 centi na priču o igrama u dumenu remek dela bi bio sledeći. Po nekoj mojoj proceni, video igre se u ovom momentu nalaze otprilike na nivou na kome se nalazio strip negde krajem 30tih godina 20. veka. Još uvek to nije u domenu visoke umetnosti, niti su video igre okarakterisane kao umetnost. Razlog zašto je to tako je pre svega koncepcijske prirode. Moraće još malo vode da proteče dok video igre ne prerastu nivo na kome se sada nalaze i postanu nešto malo ozbiljnije od puke zabave. Audio - vizuelan deo je OK, tu su neke stvari mogli bi smo reći već sada na zadovoljavajućem nivou, ali sve ostalo zapravo nije pošto je esencijalan deo koji definiše video igre još uvek u fazi razvoja, menja se i menjaće će. I to će tako biti sve do nekog momenta kada će video igre konačno dostići svoj puni potencijal odnosno sopstveni limit, a što je opet ultimativni trenutak koji praktično zaokružeje čitav koncept. Zato ništa od ovoga nije remek delo i ne može biti. Kad se stvari budu sumirale jednoga dana to će taman tako biti okarakterisano i u najboljem slučaju neke naslove ćemo moći da stavimo u kategoriju "honorable mentions" kao prethodnice nečega većeg i značajnijeg a što će tek doći.

Poslednja izmena:
Mesas remek delo sa savrsenstvom.
Mnoga remek dela imaju velike falinke i to im daje jos veci smek i draz.
Mona Lisa recimo, remek delo bez sumnje, a nema trepavice ni obrve. Teorija zasto je to tako je mnogo, ali cinjenica ostaje.

Price nisu nikad bile jaca strana kod rockstara, nego izvedba, otvoren svet i mehanika. Sa druge strane avanture, rpg-ovi i neki drugi zanrovi su bili bolji u tom polju.

A sto se tice toga sto tvrdis za umetnost. debelo nisi u pravu.
Evo ti muzika iz jedne pucacine iz godine 2001 ako se ne varam, pa mi reci koliko se ovo razlikuje od klasicne muzike recimo koja je ustanovljena umetnost:

Na igri, kao i na filmu, mora dosta umetnika iz vise oblasti da radi.
Rekao bih da je to skup umetnickih dela, manje ili vise uspesnih.
Mora pisac da napise, glumac da odglumi, kompozitor da iskomponuje, muzicar da odsvira/otpeva i na kraju tek dolaze programeri koji to sastavljaju.
Takodje, tu je i sama grafika/dizajn, izvedba zvucnih efekata, rezija i ostalo, sto je takodje u domenu umetnosti.

Sve je to tesko striktno definisati, pa je samim time malo i bespredmetno pricati o tome sta je sta.
I najbitnije, sve je stvar licnog utiska, mnogima je bela crta na plavom platnu umetnost vredna 50 miliona dolara, pa ne znaci da sam ja u obavezi da se sa tim slazem.
Nekome remek delo, nekome glupost, pored toga sto je mnogo umetnickih dela postalo poznato i smatraju se remek delima vise zbog prica iza i oko njih, nego samog kvaliteta dela.

Tako i igre, neko ih ceni vise, neko manje, neko se fascinira nekim stvarima, nekome su bezveze ili totalno nebitne, a primeti nesto totalno trece...

Meni licno je u gta 4 bolja prica, ali ne i izvedba, izvedba u RDR2 je fenomenalna i za pozeleti u 99% igara.
Od RDR2 meni postoji soliran broj igara sa boljom pricom, kao sto su CP2077, God Of War(prvi moderni), Witcher 3, Baldur's Gate 3, Bioshock...itd.
To ne znaci da su sve to bolje igre, nego mi je u RDR2 uvek vise fokus bio u trenutku, kako je sve super odradjeno, ima milion i jedna stvar koja je vrhunska i zanimljiva, ali sama prica me nije vukla da igram igru, prakticno tokom igre jako malo mislim o prici, imam osecaj da je tu da bi igra imala narativ i razlog da se igra, a ne da je sustina igre da proigras pricu. Tu je ukljucen i sam lore unutar igre i oko price.
Cak recimo, Gothic 2 mi ima bolju pricu, ne nuzno zato sto je zaista kvalitetnija, vec meni prosto vise bitna za igru, ona je ta koja te uvlaci u taj svet, dok je u RDR2 nekako sama prica sekundarna, vecinu vremena mi nije previse bitna, vise je fokus u tome da prozivis ceo taj svet, a ne da ispratis pricu.
U CP2077, koliko god lutao okolo i radio sekundarne stvari, uvek sam imao pritisak da idem dalje u prici, da se bavim main pricom igre i cak je i vecina sekundarnih stvari u igri bilo fokusirano oko glavne price, sto ti nikada ne da da zaboravis sta ti je cilj.
To su meni najbolji spojevi i ono sto je po mom misljenju cilj svake price, da te tera da igras igru i da te dalje uvlaci u svet, a ne da te odvoji od igre i da imas osecaj kao da periodicno gledas epizode, izmedju igranja, kao sto je u mnogim igrama.

To je moj ukus, sta je meni zanimljivo, sta mi ostavlja trajniji utisak, vuce me da igram, gledam i prodjem kroz pricu...

Poslednja izmena:
Standardna pozicija za gamedevove je 2D artist , 3D artist, concept artist, vfx artist, sound artist (u poslendje vreme je engineer) cak postoje i story artist-i koji vise prave one stripove i smisljaju ideje kako cutscene trebaju da izgledaju, nego sto su na poziciji klasicnog scenariste kao u filmskoj industriji.

Dakle mnogo artista tu ima i u zavisnosti od truda i talenta a vala i od dostupnog vremena, to se sve prenese na igru u manjoj ili vecoj meri.
I nakon svega toga reci da igra ne moze da bude umetnost, je ravno bogohuljenju.
Jedini pravi argument sa kojim se delimicno slazem, je da umetnicko delo samo po sebi ne sme da ima primenu.
Igre sluze za igranje tako da tehnicki ispadaju iz oblasti umetnosti.
Ali ako je umetnost uskazani trud i talenat izrazen na nekom mediju, materiji ili digitalnom obliku u kome moze da se uziva na neki nacin, onda je totalno nebitno da li se radi o fresci u sikstinskoj kapeli ili korpi u maxiju. Ako ih ljudi nalaze fascinantnim na neki nacin, to je dovoljno umetnost i kao takva bi trebala da se ceni bez obzira sto je elitisti i snobovi nisu izlozili u svom ateljeu u Londonu.

Ne sećam se više svega,al Crveni baron i njegova quest linija je bila vrhunski odredjeno W3
Ako bi krenuo redom koje su mi ostale u sećanju kao vrhunske,znači priča i izvedba.Skoro pa remek delo,prvi bi bio,FF7, HL2,W3,Elder,Baldur3.RDR2,odlična grafika,super otvoreni svet,al brate isti ko današnji Grimson,nezanimljivi questovi,priča skoro da je nema.Tako da RDR2 i jeste i nije dobra igra.Kraj priče.

Ima.
Dolazi industrijska revolucija a vasa prevazidjena banda odbija da evoluira.
Vau...

RDR2 ima sjajnu priču, a i RDR nakon njega, a to sa industrijskom revolucijom i bandom je tematsko okruženje. Zapravo sjajno odabrano za likove i radnju, period kraja "divljeg zapada" i šta god da je to predstavljalo nekome, slobodu ili bezakonje.

RDR2 ima sjajnu priču, a i RDR nakon njega, a to sa industrijskom revolucijom i bandom je tematsko okruženje. Zapravo sjajno odabrano, period kraja "divljeg zapada" i šta god da je to predstavljalo nekome.
Шта се игра прво? Двојка па кец? Тренутно играм Rdr2, али нисам играо скоро два месеца, стигао до пред крај 6 поглавља, још као Артур.

Suštinski je svejedno, ali ako si već započeo sa dvojkom, onda završi pa predji na kec posle. Tako bi hronološki nastavio radnju.

Dobro ajde bez guglanja, i iz glave, sad svi vi zagovorsnici te dobre price, navedite mi nekoliko momenata koji su posebni u igri za razliku od drugih igara, gde je prica pokidala.
Ali prica. Ne izvedba.
Sve sto je dobro u RDR2 je vec vidjeno u spageti westernima pa cak i razvodnjeno, jer treba mali John da se ne istraumira.

Dobro ajde bez guglanja, i iz glave, sad svi vi zagovorsnici te dobre price, navedite mi nekoliko momenata koji su posebni u igri za razliku od drugih igara, gde je prica pokidala.
Ali prica. Ne izvedba.
Sve sto je dobro u RDR2 je vec vidjeno u spageti westernima pa cak i razvodnjeno, jer treba mali John da se ne istraumira.
Druze S.... kao trudna foka.
TI mislis sve nagativno ova igra tebi ne valja u redu je i to je to nemoj vise smarati ljude da svi moraju da misle kao vas par ovde

Vidjeno u spageti vesternima ali ne i napravljeno i predstavljeno tako dobro kroz igru, tj igrano.

Kao sto sam i mislio. Hvala na dokazanoj tvrdnji.
Prica toliko dobra da se ne secate nicega.

Nazad
Vrh Dno