Šta je novo?

5G stigao u Srbiju! [nije tema za rezultate merenja brzine ni za Samsung]

• Začetnik teme Začetnik teme Echo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Od jutros pušten 5g (Yettel) kod nas u selu - Neradin, opština Irig. selo ima ~500 stanovnika..
brzine su slične kao i na 4g

Prilozi

• Screenshot_20260729_074345_NetMonster.webp
    Screenshot_20260729_074345_NetMonster.webp
    24 KB · Pregleda: 97
  • Screenshot_20260729_074857_Speedtest.webp
    Screenshot_20260729_074857_Speedtest.webp
    19.2 KB · Pregleda: 84
Pa sad gledam nije ni omasio previse n7 i n41 gotovo da imaju iste frekvencije. Tako da je verovatno stvar prikaza jer se preklapaju frekvencije.
Исте су фреквенције само б7 има посебне фреквенције за слање и пријем а б41 је тдд.

Prijatelj je prešao sa mts na A1, inače često putuje po Srbiji zbog posla i baš je razočaran sa A1. Kaže da je cenovno odličan, ali kvalitet mreže dok je u pokretu ga je razočarao. Ostaje još da proba Yettel kad mu istekne ugovor.

Standardni A1 ,vec godinama ista prica. Pokrivenost kilavo,brzina odlicna.

Kako gde, ja sam hvatao 4-5 releja a brzine bile više nego kilave. Do 20 Mbps najviše.

Ja sam uglavnom po Vojvodini i stekao sam utisak da su fino pokrili.
Novi Sad, Srbobran, Vrbas, Kula, Becej, Temerin, Zrenjanin, Subotica... Izmedju gradova je uglavnom LTE ali i on sasvim fino radi.

O A1 govorim, da ne bude zabune.

Браничевски округ Пожаревац свака базна станица има н78, остала места ништа нису пипнули, за разлику од телекома који има по нешто и у мањим местима и јетела који је увео б28 у скоро свако село.

Kod mene (Pirotski okrug).

mts ima najbolju LTE pokrivenost generano. Osim kod mene u selu, tu nemaju ni GSM! Bukvalno indoor mts nema ni GSM, na samo 5km od centra grada. Yettel imam odličan signal al samo B20 i B28 LTE, A1 imam odličan signal B20 i B1, bazna nema B3 LTE. Jednostavno mts nije stavio ni jednu jedinu BS blizu, koristi 7km daleku BS na brdu visoko.
mts nema ni jednu jedinu 5G ćeliju u celom okrugu.

A1 je sledeći po LTE pokrivenosti. 5G u Pirotu ima n78 na 4 BS, i kad uhvatite LTE sa neke druge BS a zakači 5G na neku od tih, okolo nema 5G.
A1 je jedini operater koji ima 100% LTE na putu Pirot - Babušnica, i 100% LTE pokrivenost na putu Pirot - Knjaževac. mts je blizu, ali nije 100%.

Yettel daleko daleko, daleko iza. U Pirotu ima n78 na 3 BS, okolo nema ništa, n28 nemaju uopšte. Kad izađete iz grada u neko ruralnije područje, ako uopšte imate signal, to je bazna stanica sa LTE 700 + LTE 800 i GSM 900 i WCDMA 900 bez ikakvog signala na višim frekvencijama, brzina 10Mbps, sad sa dodatkom LTE 700, možda 20 ili 30Mbps. Naravno imaju ubedljivo najviše rupa bez bilo kakvog signala.

mts ima čitavih 9 administrativnih okruga u Srbiji bez ikakvog 5G signala, bez i jedne jedine 5G BS.

Biće valjda vremenom...

Ne boj se,nije ni na severu sjajno.

Zanimljivo je što je sad ova mapa (a i Kragujevićeva) ažurnija od Yettelove zvanične, koja ne prikazuje pokrivenost ni na svim lokacijama dodatim u prethodnom talasu. Doduše, možda ima neka fora, tipa da su te ćelije isključene ili tako nešto. Ipak, koliko sutra bih možda mogao da proverim jednu, jer ću biti u prolazu, pa ću u tom slučaju javiti.

Da, evo kako sada izgledaju mape sa update-om od danas, za 5G na svim frekvencijama.

Screenshot 2026-07-31 at 17.31.22.webpScreenshot 2026-07-31 at 17.31.30.webpScreenshot 2026-07-31 at 17.31.39.webp

Kod mene (Pirotski okrug).

mts ima najbolju LTE pokrivenost generano. Osim kod mene u selu, tu nemaju ni GSM! Bukvalno indoor mts nema ni GSM, na samo 5km od centra grada. Yettel imam odličan signal al samo B20 i B28 LTE, A1 imam odličan signal B20 i B1, bazna nema B3 LTE. Jednostavno mts nije stavio ni jednu jedinu BS blizu, koristi 7km daleku BS na brdu visoko.
mts nema ni jednu jedinu 5G ćeliju u celom okrugu.

A1 je sledeći po LTE pokrivenosti. 5G u Pirotu ima n78 na 4 BS, i kad uhvatite LTE sa neke druge BS a zakači 5G na neku od tih, okolo nema 5G.
A1 je jedini operater koji ima 100% LTE na putu Pirot - Babušnica, i 100% LTE pokrivenost na putu Pirot - Knjaževac. mts je blizu, ali nije 100%.

Yettel daleko daleko, daleko iza. U Pirotu ima n78 na 3 BS, okolo nema ništa, n28 nemaju uopšte. Kad izađete iz grada u neko ruralnije područje, ako uopšte imate signal, to je bazna stanica sa LTE 700 + LTE 800 i GSM 900 i WCDMA 900 bez ikakvog signala na višim frekvencijama, brzina 10Mbps, sad sa dodatkom LTE 700, možda 20 ili 30Mbps. Naravno imaju ubedljivo najviše rupa bez bilo kakvog signala.

mts ima čitavih 9 administrativnih okruga u Srbiji bez ikakvog 5G signala, bez i jedne jedine 5G BS.
Treba mts malo da se ubrza i resi taj problem, mada kolko vidim boli ih uvo, samo znaju da lazu i podizu cene paketa. Prvo su obecali da ce do Aprila biti svi gradovi 5g i da ce tada krenuti sa 5g SA tehnologijom ali izgleda da je to bila Aprilska šala direktora mts-a koji se time hvalio pocetkom decembra kad je krenuo 5g.

Mene je mts spasio sa 5g mrežom na mojoj lokaciji, sad više nemam problem ni tokom loših vremenskih uslova. Yettel ima ali slabo a a1 je bio prvih par dana aktivan i posle ništa ali primećujem da im je 4g sad bolji jer mi je mobilni net a1.

da li yettel ima ogranicenje brzine na prepaid-u kada se na primer dokupi neki dodatak sa nekoliko mb/gb , zeleo bih da testiram brzine medjutim vidim da su svi prepaid planovi ograniceni na 50mbps ?

da li yettel ima ogranicenje brzine na prepaid-u kada se na primer dokupi neki dodatak sa nekoliko mb/gb , zeleo bih da testiram brzine medjutim vidim da su svi prepaid planovi ograniceni na 50mbps ?
Imam yettel prepaid kao dadatnu karticu i kad imam net na njoj nema ogrančenja brzine ide do maximuma, kupljena bas kad su krenuli sa 5g

A1 je pustio 5G u Backo Petrovo Selo (Bečej),N7 band 😲 .Na eNB 12159, jedini BS u selo. Interesantno, selo sa 5000 stanovnika ranije dobije 5G kao mi, dobro nismo ni mi nešto veliki, sa oko 7000 nešto stanovnikom, ali čudno je i ovako. Najviše brzina koji sam merio u centru sela je 325 mbps, mi imamo u centru slično brzinu na 4G mrežu sa 3CA agregacijom. Ne znam koliko ima smisla da i kod nas puštaju N7 band koji daje slično brzinu kao 4G. Možda nećemo uskoro dobiti 5G, u centru grada na BS koji ima nisu još bile nikakve radovi , na drugi BS od koji dobijem signal kod kući, dobio 3 Nokia AHFII RRU pre mesecu dana, ali do sad ništa nije se desilo.

Prilozi

• Screenshot_20260802_200358_NetMonster.webp
    Screenshot_20260802_200358_NetMonster.webp
    38.8 KB · Pregleda: 39
  • Screenshot_20260802_200325_Service mode RIL.webp
    Screenshot_20260802_200325_Service mode RIL.webp
    55 KB · Pregleda: 43
U Apatinu pre par dana postavljena nova bazna stanica, početak Jezerske ulice, ne znam čija je.

20260803_163154.webp20260803_163135.webp

Od kad je pušten 5G na 2-3 kilometra od centra grada (gradska plaža i dalje uzvodno Dunavom) mts mreža ima katastofalan prijem.

Nazad
Vrh Dno