Šta je novo?

Poslednji odgledani filmovi 2026

Iron lung (2026)

Da se neko ne *****e kao ja... 2/10
Apsolutno nista nemam da kazem o ovom filmu. Ocekivao sam bar nesto, NISTA. Vakuum emocija, ideja vec obradjena, pokrada ideje NG Evangeliona...

Mislim, ja zaista volim sf, ali ovo... Gospode blagi, potopi i ne haj.
Bas sam se pitao ko gleda ovo 😉. Nisam mogao ni trailer do kraja da odgledam, potpuno mi je delovao besmisleno, radjen je valjda po video igri

Poslednji film od najboljeg rezisera svih vremena, kojem je trebalo 2 decenije da sazri u glavama gledalaca.
Godine zivota gledaoca, kao i iskustvo u vezi braka, mozga zene i muskaraca u istom.. drasticno menja perspektivu, kada se film gleda svakih nekoliko godina.
Reprizirao sam ga nekih 10-tak puta od izlaska u bioskope.. i svaki put sam nasao nesto novo.

Film je debelo podcenjen na imdbu, jer tera na razmisljanje i suocavanje sa realnoscu i samim sobom, izmedju ostalog!

P.S.
Jesi primetio kako kolorit u scenama igra snaznu ulogu u odnosu na to da li se protagonista nalazi u zoni komfora ili u zoni surove, ogoljene istine i buđenja?
... npr. crvena choja na bilijarskom stolu, umesto zelene.. u jednoj od najboljih awakening scena u filmu.. samo jedan primer cu dati, ostalo sam provali sledeci put 🙂
Iste godine je izasao i Matrix... u kojem je igra bojama takodje prisutna u odnosu na gore navedeno.
Primetio sam jarke boje 🙂 pogotovo u ovom novom 4k ruhu ( sa dosta “grejna”) nisam bas povezao simboliku , pa sam naknadno citao tumacenja- sex crveno, plavo - moc novca( to mi bas nije palo napamet)

Inace jos par zanimljivosti:
-sniman je blizu Londonu, iako je radnja u Nyc
-I snimanje je trajalo neverovatnih 400 dana ( upravo jer je Kjubrik bio opterecen svakim detaljem), toliko da su deca od Toma i Nikol poprimili britanski akcenat.
Po nekim pricama navodno nije finalna verzija ali je oficijalno Kjubrik uspeo da preda Warner Brosu “final edit” samo 4 dana nakon svoje smrti( i oko toga krize brojne kontroverze)
-scena koju si pomenuo sa blijarom snimana je 3 nedelje
-Kako bi pripremio svoje glumce za uloge( kao sto je poznato Tom i Nikol su bili u braku u stvarno zivotu), Stenli Kjubrik je organizovao seanse nalik psihoanalizi sa Tomom Kruzom i Nikol Kidman, tokom kojih ih je podsticao da otvoreno govore o svojim strahovima u vezi sa partnerskim odnosima i o svom stvarnom braku. Prema rečima Kidmanove, razgovori su bili izuzetno iskreni i brutalno otvoreni, do te mere da se granica između njih samih i njihovih filmskih likova gotovo izgubila. Oboje su se zakleli da nikada neće otkriti o čemu su razgovarali tokom tih seansi.

Sjajna i lepo sazeta trivia u vezi filma.. i mislim da jeste sve istinito, osim...
U vezi final edita nikada necemo znati, mada mislim da je Kjubrik i posle svoje smrti imao dovoljno snazne prijatelje rezisere u studijima koji
nisu dozvolili da se njegov kraj izmeni...
prvenstveno mislim na Spilberga, koji je i zavrsio sledeci Kjubrikov projekat "A.I".
Kraj je fenomenalan, bolji nego u knjizi..

O odnosu njega i nje pre, tokom, i posle maratonskog snimanja filma u Londonu..
govore same cinjenice, pa i njihov odnos posle wrapup-a snimanja.
Psihoanalize su uticale, po meni, razvodom na vreme..
Interesantno da su likove koje glume u filmu, nastavili da zive i posle filma (i ona i on) , sto znaci da je imao velicanstven njuh za kasting!

Poslednja izmena:
Tuner (2025)
Баш ми се свидео, држао ми је пажњу све време. Главног глумца видим први пут, али лепо је одиграо. Глумица такође. Дастин Хофман одличан.

Obsession (2025)
Одгледах га у биоскопу, доста добар, мада, чини ми се да ми неће остати у сећању.
Неко рече овде да нема jump scare момената, али ипак има, то ми се није свидело.
У пар наврата ме је обузела страва, то је одлично урађено. Мада, мислим да му се нећу враћати.

Taj film zanatski uopšte nije loše realizovan. Ima dobru dinamiku, saspens, lepo izgleda. Problem je što očigledno moraju da snimaju po unapred određenim agendama. Pored ovog padaju mi na pamet i Don't worry darling, Men, Companion, verovatno ih ima još gomila ali ovo je žanrovski nešto što pratim (SF, horor). Sve solidni filmovi, za koje se na kraju ili pred kraj ispostavi da prodaju istu priču o nesposobnim i iskompleksiranim muškarcima koji maltretiraju žene na raznorazne načine. Ne tvrdim da toga nema, ali stvarno ga preteraše, svi znamo da nije zbog toga što žele da skrenu pažnju, već zbog profita jer je priča aktuelna.

Sto se dreamlike amtosfere tice, pogodio si sasvim... film i jeste zasnovan na nemackoj knjizi iz 1926... "Traumnovelle" (ovo sam morao da izguglam, jer znam samo na engleskom naziv) , eng. "Dream Story".
Ovaj put se Stenli zacudo drzao knjige, germansku atmosferu i socijalne statuse je naravno izmenio na modernu anglosaksonsku danasnju kulturu, ne mnogo, poente su tu..
ali je kraj i poslednju rec u filmu definitivno izmenio!
naravno, na bolje, kaoi uvek, i shodno vremenu u kojem zivimo 😉

Sto se bioskopa tice, ne bi nista propustio, jer si vrv bio mlad kao i ja kada je izasao.
Ja sam ga gledao sa prijateljicom koja je isto filmofil i mindfucked smo izasli iz bioskopa.
Naravno da sa 24 godine nismo skontali o cemu se radi... gledali smo ga kao mistery/thriller, sto film je samo malim delicem...

Zanimljivo da na nemackom jeziku traumu i san deli samo jedno dodatno "a" na kraju 😉
Nalazim CRITERION COLLECTION verziju.... da gledam to ?

Sad čitam na reditu da je rescan, sa više zrna i drugačijim bojama.... hvala na brzom odgovoru
Podeljena mišljenja u suštino Criterion bliži onome što je zamisljeno dok je BR verzija navodno imala zeznut kolorit. Kome verovati s obzirom da Kjubrik nije nadgledao restauraciju ali jeste ako sam dobro pročitao direktor fotografije što je meni dovoljno da sada kada bih gledao gledam Criterion.

I moj disk je isto Criterion izdanje, ne znam za druga , ima dosta graina( zrna) , mnogi su se pitali na forumu, da li je ocekivano da tako izgleda, da li je do podesavanja, odgovor je da je takva verzija i da je normalno

Taj film zanatski uopšte nije loše realizovan. Ima dobru dinamiku, saspens, lepo izgleda. Problem je što očigledno moraju da snimaju po unapred određenim agendama. Pored ovog padaju mi na pamet i Don't worry darling, Men, Companion, verovatno ih ima još gomila ali ovo je žanrovski nešto što pratim (SF, horor). Sve solidni filmovi, za koje se na kraju ili pred kraj ispostavi da prodaju istu priču o nesposobnim i iskompleksiranim muškarcima koji maltretiraju žene na raznorazne načine. Ne tvrdim da toga nema, ali stvarno ga preteraše, svi znamo da nije zbog toga što žele da skrenu pažnju, već zbog profita jer je priča aktuelna.
Mislio sam da si napravio gresku kad si napisao dont worry darling i da si mislio na Strange darling koji je nesto drugaciji od tematike

nesto se ne secam da je tu zena maltretirana, vec je ona ta koja ubija a razlog nije nesrecno detinjstvo 🙂

Inace meni je ok Blink twice

Film je korektan, da ne ulazim u neke (loše) detalje, ali gde nadjose one dve glavne, ja ono ne bih štapom.
Ja recimo nisam mogao da preguram dugo od početka - kada je neko od glumaca/glumica koje iz nekog razloga ne mogu da svarim ja film i ne gledam a ova glavna glumica je da svojom pojavom upravo takva. Ne znam da li mi je gora ovako ili kada se nasmeši. Za ovu mi je Teyana ultra gotivna.

Sad gledam kako bre loše ribe sećam se da je neka vrh riba bila u fimu. Adria Arjona bombonica ostalih se ni ne sećam sem da je glavna bila crnkinja.

True Grit (2010)

Ne mogu za sebe reći da sam fan braće Coen, mada, ono što mi je uletelo od njih a da se svojevremeno nisam ni obazirao za potpisnike režije (kome je to uopšte i bilo bitno), su bili odlični filmovi. Počev od davne 1998 ili 1999 i Big Lebovskog sa pirat video trake, preko No Country for Old Man, pa do meni omiljenog The Man Who Wasn't There. Fargo se podrazumeva.

Šta reći za ovaj rimejk? Dok se originala i ne sećam da li sam ga ili nisam gledao, mada kao klinac Vejna nisam propuštao, ovo je meni bilo ispod očekivanja. Verujem da braća nisu htela napraviti suvu kopiju originala, iako mi je dosta stvari upravo oslikavalo tu epohu, najviše izražen kroz te stilizovane dijaloge kao neke replike, a ne kao prirodna komunikacija među likovima. Znam da su hteli oslikati to vreme, ali prosto sam prevazišao taj nivo vestern priče, pa sad tu imamo toliko puta viđene obrasce: tvrdoglava devojčica sa ciljem, a njemu ne pada na pamet da je vodi sa sobom, ona dokazuje da nije obična klinka i to natamilanje traje deset minuta, a svako može zaključiti šta će na kraju biti
Priča je u stvari klasična strip-priča, iako je ovde fokus više na tome kako je ona ispričana nego na težini same priče.

Film je ok, ali ova suluda metascore ocena, pa i imdb mi je iznenađujuće visoka , ako stavim paralelu sa brutalnim The Hateful Eight od majstora Tarantina. Jesam subjektivan ali meni su nebo i zemlja. I nisu za poređenje naravno, ali pao mi na pamet.

Ima tih Muzika filmova koji su ekstra. Meni se svideo August Rush, mojoj mami je to svetinja film koji gleda jednom godisnje ko LOTR
Pogledao film. Dobio sam dijabetes posle ovih sat i 54 minuta.
Bljakčina.

Jedini razlog zašto sam uopšte uzeo da pogledam film je Keri Russell sa neispeglanom kosom + svira violončelo.

Us (2019)
Свидео ми се, доста добар, овде га је неко препоручио, па рекох да погледам. Није толико страшан, али има добрих најава страха, које се истина не реализују увек, али свеједно, лепо изведено. Глумица поцепала улогу. Сви су ми добри, осим ћалета, мало ми је неубедљив.
Све у свему, може препорука.

Taj Get out popularni filmski "kriticarski" sajtovi redovno stavljaju u top 20 ili cak top 10 horora ikada, uz rame sa legendama zanra! Sto je tuzno i diskreditujuce.
Naravno, mesto mu nije ni u top 100. Em sto nije za vise od 7/10, em sto ga ne bih ni svrstao u horore uopste, ko sto i kazes. Jasno je da ga guraju zbog tematike... Proci ce i to valjda.

Nazad
Vrh Dno