Šta je novo?

PlayStation 5 - opsta tema

Nikad nisam video ovoliki online hejt i poziv na bojkot neke kompanije kao sada na Sony sa ovom odlukom.
Ako ovo ne promene ne piše im se dobro, nenormalno mnogo ljudi je otkazalo pre-order igara, Plus pretplatu. Sony i ovako nije išlo sjajno u zadnje vreme zbog slabe prodaje first party igara, a tek posle ovog im sledi katastrofa, prilika da Xbox u par pravih odluka preuzme tržište.
Iako imam možda 2 igre za PS5 na disku apsolutno sam za to da ljudi imaju izbor.

Nikad nisam video ovoliki online hejt i poziv na bojkot neke kompanije kao sada na Sony sa ovom odlukom.
Ako ovo ne promene ne piše im se dobro, nenormalno mnogo ljudi je otkazalo pre-order igara, Plus pretplatu. Sony i ovako nije išlo sjajno u zadnje vreme zbog slabe prodaje first party igara, a tek posle ovog im sledi katastrofa, prilika da Xbox u par pravih odluka preuzme tržište.
Iako imam možda 2 igre za PS5 na disku apsolutno sam za to da ljudi imaju izbor.
Ništa od toga neće da bude...

Dovoljno sam mator da se setim kada je Gaben gurnuo digitalnu aktivaciju kao obavezu za HL2 i napravio steam. Kakav je to haos bio i backlash oko te priče. Pa je lagano prošlo.

Što se tiče Xbox-a, tek se tu ne zna šta će biti. Insajderi čak nagoveštaju da se MS sprema da ugasi ili proda celu Xbox diviziju. Bukvalno po pričama ne postoji komunikacija od promena u MS-u između glavešina u MS-u i Xbox divizije.

A u međuvremenu uveliko kose studije i otkazuju podršku i ugovore za third party gamepass naslove koji su pri isticanju.

Microsoft je kompanija od 3 triliona dok je Sony smešno mala kompanija 122 milijarde, kojoj je jako bitan profit od Playstation brenda i ako ovo nastave idu u bankrot bukvalno
M$ moze da radi sta hoće sa Xbox imaju bukvalno neograničeno novca.
Ne verujem u prodaju, snizili su cene GPU, iako je i to previše po meni.

Nisu otišli u bankrot kada su dizali cene pretplate za PS plus, nisu ni kada su dizali cene igara...
Nije nemoguće da malo odlože ovu odluku, ali ne verujem da će da je menjaju.

prilika da Xbox u par pravih odluka preuzme tržište.
trziste igara se osvaja pre svega dobrim igrama i consumer friendly pristupom
da, dobio bi xbox pozitivne poene ako bi ostavio fizicke kopije i na sledecoj konzoli, ali pitanje je da li ce oni uopste i praviti novu konzolu
mislim da imaju ozbiljnijih problema od toga da mere patke sa sony-em trenutno...inace bi vec poentirali na ovome

Što se tiče Xbox-a, tek se tu ne zna šta će biti. Insajderi čak nagoveštaju da se MS sprema da ugasi ili proda celu Xbox diviziju. Bukvalno po pričama ne postoji komunikacija od promena u MS-u između glavešina u MS-u i Xbox divizije.
Pa komunikacija nikad nije bila nešto bliska koliko ja znam između njih.
A kako misliš da MS proda Xbox? Ako te kapiram ovo stvarno nema smisla... Zašto bi to uradili?

Pa komunikacija nikad nije bila nešto bliska koliko ja znam između njih.
A kako misliš da MS proda Xbox? Ako te kapiram ovo stvarno nema smisla... Zašto bi to uradili?
Prati samo stvari koje se dešavaju u poslednjih par nedelja.

Prvo izjava Nadele gde u principu priča kako MS ima više zarade od pregleda preko youtube-a nego od ostatka xbox divizije.

Pa zatim prezentaciju koji je pripremila Xbox divizija, a MS svega par dana posle prezentacije pogasio i desetkovao studije za igre koje su najavljene na samoj prezentaciji par dana ranije. Ugasili čak i Ninja Theory iako je prezentacija za Senua dobila pozitivne reakcije na samoj prezentaciji i bila highlight cele prezentacije.

I sad masovno košenje third-party projekata za gamepass

Očito se MS kompletno okreće AI-u i profitu koji tu mogu da uberu.

Na kraju je čak i PS3 prestigao X360 sa prodajom, ali tokom većeg dela te generacije Xbox jeste bio uspešniji.

Mislim da je to samo jako glasna manjina youtubera influensera. Od nekog velikog bojkota nema ništa. Kao što i ti kažeš imaš samo 2 igre na disku.Tako i ogromna većina ljudi ima više digitalno i po neki disk.

Iskren da budem, licno mi se ne svidja pravac u kome Sony ide sa ukidanjem disk izdanja igrica. Ali sa druge strane vec deceniju ako ne i vise nisam video ni jednu igru koja je izasla za PC da je imala fizicko (disk) izdanje. Kod u kutiji ne racunam kao pravo fizicko izdanje. Tako da ako gledam sa te strane ovo sto rade nije neocekivano. Bilo je pitanje samo vremena. Jedino sto meni predstavlja problem je pitanje da li ce PS6 imati disk drive? Jer ako ne bude imao moracu da zadrzim svoj PS5. Nesto mi se ne baca 30+ igara tek tako.. A da ih kupujem ponovo u digitalnoj verziji ne dolazi u obzir.

A sto se tice bojkota i ostalog sto ljudi pricaju.. od toga nema nista.. Zivi bili pa videli..

Poslednja izmena:
Ovo je sve prica kao ukidanje 3.5mm na telefonima na slusalice, desice se koliko god ljudi gundjali...

Sony da hoce bar malo da ugasi pozar, treba da najavi da ce za PS6 moci da se kupi dodatni disk drive.

E sad, jedino ako su vec zavrsili dizajn konzole, i tehnicki ne moze da se doda disk, a nece da rade redizajn

Jel ste provalili da su nestali sati igranja za mnoge naslove? Vidim po netu da se žale ljudi da je otprilike pre dve nedelje nestalo za neke igre...
Meni su izgleda nestale koje igram sa drugih naloga. Brdo naslova nemam na spisku da sam uopšte igrao. Vama?

Pre neku nedelju su nestale sve igre, juče videh na netu da su nestale igre koje nisu na nalogu. Ovo prvo nisam obratio pažnju, ali za ovo drugo juče proverih i nema (trofeji tih igara su tu). Bug neki.

Najveci problem je digitalno vlasnistvo, bez rasprave.
Apsolutno. 100%

Ovo ostalo je bzvz priča za Youtube klikove.
Tehnologija napreduje i nema potrebe da diskovi postoje.

Jedino pitanje je kako ćeš biti vlasnik igrice kad god poželiš. I da možeš da prodaš svoje vlasništvo.

Ali to je stvar gde treba da se država uključi (pre svega EU, amere zbole za zaštitu potrošača) i reši to propisima koji se tiče zaštite potrošača.

Pre neku nedelju su nestale sve igre, juče videh na netu da su nestale igre koje nisu na nalogu. Ovo prvo nisam obratio pažnju, ali za ovo drugo juče proverih i nema (trofeji tih igara su tu). Bug neki.
Iskreno se nadam da je bug.

A sumnjam da testiraju nesto oko sharinga, da i tu saseku nesto.
Mozda ne sad, ali u nekom buducem periodu

Lično nisam disk ubacio u konzolu evo još malo pa 20 godina, ali izbaciti tu mogućnost kao izbor kupca je potez za kamenovanje na sred trga.

Tačno je da je nekih 85% prodatih igara prodato u digitalnom obliku, ali za ljude koji bi da imaju svoju fizičku kolekciju ili da razmenjuju i pozajmljuju svoje igre sa familijom/društvom/ili s kim već ne smeš prosto da ukineš.

Tih 85% digital je kao kod nas kad se računa prosečna plata, realno stanje je drugačije, plus je veći procenat disk konzola prodato naspram digital (USA).

Iskreno se nadam da je bug.

A sumnjam da testiraju nesto oko sharinga, da i tu saseku nesto.
Mozda ne sad, ali u nekom buducem periodu
Negde sam video da je bug, ako iskopam kačim.
@mare037 isto ne znam kad sam ubacio disk u konzolu, imao sam debeli ps5 sa diskom, jednom ubačen disk kad sam uzeo i drugi put pred prodaju da testiram 😄
Ali da, slažem se, ukidanje izbora je kriminal potez, masa ljudi kupuje diskove i kasnije prodaje, menja itd.

Prilozi

• Screenshot_20260703_084125_X.webp
    Screenshot_20260703_084125_X.webp
    73.1 KB · Pregleda: 23
Videćemo uskoro reakciju Sony kad jedno 30-50% ljudi otkaže PSN+, ništa ne udara kao drastičan pad profita, a Sony pravi katastrofalne poteze jedan za drugim.
Nikad nisam video ovoliko buke oko nečeg u gaming u zadnjih 30g ili više koliko se dugo igram

Šlepaju se sada na GTA6, koriste jak hajp momenat za radikalne poteze, jasno je da su ovo planirali već neko vreme, a iskoristili su trenutak kada je R* izjavio da novi GTA ide u digital only formatu. Pa su brže požurili da i oni objave da prate trend dok je masa naelektrisana.

Kapiram, a verovatno i oni, da će do novembra dovoljno da se smire strasti. Ali objektivno gledano, ne verujem da će se nova generacija konzola nešto posebno proslaviti s obzirom kakav biznis model praktikuju.

Sve se ovo događa jer je konkurencija slaba, situacija bi verovatno bila drugačija i dosta bolja kad bi Mcft našao način da vrati Xbox na noge, ali trenutno deluje da ne znaju gde biju.

A što se tiče gašenja PS3 i Vita stores, potpuno očekivan potez, ali ne verujem da će kapitalisti odbaciti toliku biblioteku igara tako lako. Sve mi se čini da će sa novom generacijom da predstave neki emulation fazon koji će lagano pokretati sve te igre i peglati sa nekim Ai upscale modom. Ništa besplatno, naravno, sve će to uredno moći da se kupi. Odnosno samo licenca 🙂

Tih 85% digital je kao kod nas kad se računa prosečna plata, realno stanje je drugačije, plus je veći procenat disk konzola prodato naspram digital (USA).
Dobro, Digital Edition je svakako bilo manje proizvedeno i dostupno za kupovinu pa nije merodavno za poređenje, ali po prošloj fiskalnoj godini iz Q4 perioda, Sony je prodao 85% igara digitalno, što u nekom godišnjem proseku dolazi do baš velikih 78% na brojku od 318 miliona prodatih igara.

Q183%
Q272%
Q376%
Q485%

Yearly average: 78% digital

Ali opet sa druge strane, sa 70 miliona prodatih fizičkih kopija u 2025oj godini, Sony ne sme da donese potez za njihovo ukidanje.

Pitanje je koliko bi još pao taj procenat do 2028-e. Malo su se izleteli, mogli su još da sačekaju sa objavom ali verovatno je fora da moraju da pripreme terez za PS6.

A to da će neko da bojkotuje bilo šta nema teorije. Ti što su najglasniji prvi uzimaju PS6.

Ako zvanični Sony fiskalni izveštaj laže, onda i svi koji su preneli to lažu.

Bilo kako bilo, od Kovida na ovamo digitalna prodaja se tek pojačala i daleko premašuje fizičke kopije i te cifre mogu biti koji procenat samo niže, što i potvrđuju sami studiji koji imaju najprodavanije igre konkretno na PS5.

Ta statistika je kao prosečna plata, jer tu računaju i mp naslove koji nemaju fizičke kopije, a opasno budže statistiku.

Nazad
Vrh Dno