Šta je novo?

Poslednji odgledani filmovi 2026

Prosvetlite me malo film APEX jel valja nesto?
Odustao negde na pola, nije me držao. Nije loš da bude iritantan ali je isto toliko udaljen od toga da bude dobar.
Standardna konfekcija koju treba da proda Charlize (i Egerton).

Kako odolevaju jeftinom video AI da nemamo poplavu po bioskopima predobrih efektima bogatih filmova sa savršenim glumcima. Plate rendering par miliona što je za Holivud smešno. Već smo trebali imati AI celebrity glumce sa zlatnom zvezdom na pločniku

Masters of the Universe 2026, velikodusnih 3/10.

Prosto je neverovatno da nisu u stanju snimiti krsten film gde se vec sve zna unapred.

Ova scena je bolja od celog tog fima:

Disclosure day je krsina epskih proporcija.
Razbacano, zbrda-zdola, gluma debilna, slican shmek prosvetljenosti kao Cloud Atlas, samo jos gluplje....ko bi rekao da je moguce....traje dva i po sata, deluje kao da traje 3 i po sata....
Woke/Inkluzivno u par navrata, vidi se jasna namera da su hteli da prezentuju ljude svih boja i nijansa sto je skroz ok kada bi imalo bilo kakvu svrhu osim toga da su eto svi tu na broju.....
Normalno belac zloca, mudri crnac dobar. U taboru belog zloce sve belci u taboru dobrog crnje sve sareni.

Od braće, ovaj sestara Wachowski bi se tako nešto i očekivalo (kada već pominjemo Cloud Atlas) ali od Stivija S...

Ajde da ne pljujemo Cloud Atlas koji je uprkos svojim woke manama jako originalan film i impresivno umetničko delo, kako u glumačkom, tako i u tehničkom delu.

Mora malo da se pljucne, kada je nesto usiljeno. Da nam nisu nacrtali i forsirali osecaj prosvetljenosti zbog povezanosti ljudi energijom ili sudbinom kroz beskonacni niz inkarnacija nego da su nas suptilno upucivali u pravcu da sami dodjemo do takvog zakljucka, onda bi bilo intelektualno stimulativno remek delo.
Ovako je lepa prica za ljude kojima se primilo, a razocaravajuce zbog propustene prilike za ljude kojima se nije primilo.

Strange Harvest (2024)

Konačno nešto da me pozitivno iznenadi iz žanra koji već godinama deluje zamrlo. To, naravno, ne znači da treba odmah pohrliti da se pogleda, jer se verovatno jednom broju ljudi neće svideti. Film u suštini ne donosi ništa revolucionarno, ali uspeva da ponovo uhvati deo zamaha i atmosfere koju je ovaj žanr nekada imao.

Dva filma koja mi padaju na pamet - jedan u istom (Lake Mungo), koji je više udara na emocionalni realizam i tugu (meni je "numero uno") i drugi u približnom (The Poughkeepsie Tapes) formatu koji je više "cold case", su mi u TOP2 (trećeg nema, ***) da imaju veze sa mocumentary pristupom.
Ali eto, Stranger Harvest koji je ipak procedural true crime (zodiac, horoskop, stari novi zavet...), mogu slobodno uvrstiti kao trećeg, jer film ima tu preko potrebnu autentičnost, bez onih jeftinih jumb scare scena na koje pada klinčurija, jer se oslanja na atmosferu i brutalne scene zločina.

Naravno, kao i kod svakog sličnog filma ima trenutaka kada se zakoluta očima, posebno kada se otišlo na temu apstraktnosti, ali imao je i momenata kada se čini da se žanr vraća na stazu stare slave.
Da se nešto ovako bez ikakvih najava o fejk formatu, pusti na ID-ju, iako imaju sterilniji pristup, bila bi premijera u udarnom terminu i teško bi se provalilo, bar ne do kraja da je u pitanju fejk događaj.

The fall guy (2024)

nisam bas gledao (ceo) ali jesam pokusao...
feministicka fantazija i smece od filma, gde Gosling ponovo (nakon barbike) "pati" i "zali" ovog puta za uzasnom Emili Blunt, koja ima neku boss babe ulogu kojoj stoji kao piletu grudnjak. U Sikario-u je kidala, ali je ovde eto ona takva prilika, gde jedan po svemu sudeci poznati stuntman za filmove, koji bi u holivudu verovatno mogao samo prstom da pokaze kakvu zensku hoce, on ovde zna da je ona savrsena za njega, iako je mediocre u najboljem slucaju.

0 od 10. I to u avgustu da se javi da odgovara za nulu..

GoodFellas - Fantastican film koji vam sve vreme tokom gledanja drzi paznju. Verovatno je vecina ljudi sa foruma vise puta pogledala Goodfellas ali moram da ga pomenem u ovoj temi jer se takvi filmovi vise ne prave. Neverovatan broj poznatih glumaca i odlicna rezija kakva se ne vidja u novim/modernim filmovima. Naleteo sam na film pre nekoliko dana na tv-u i ponovo bih mogao da ga pogledam za mesec dana.
Jedna scena iz filma Luj de Fina koju sam stavio na forum ali ne u ovoj temi 🙂

I neverovatno da Martin Skorseze nije dobio oskara za film te godine jer je u pitanju remek delo filmske umetnosti. Pobedio ga je tada Kostner sa Plesom sa Vukovima. Takođe vrhunski film ali ne kao ovaj, po mom mišljenju.

Prezasicenost mafijaskim filmovima je učinila svoje a i Skorseze je realno pokupio do tad silne oskare na boljim radovima.

@luka74
Napisao sam na forumu da je ranije bilo zanimljivo gledati dodelu nagrade za najbolji film i da su ljudi posle dodele mogli da iznesu svoje misljenje o nominovanim filmovima za naprestizniju filmsku nagradu. Novi filmovi obicno nepotrebno dugo traju zbog razvucenih scena koje smo videli u filmovima Drive iz 2011 i Blade Runner 2049. Stariji filmovi sa liste 250 najboljih filmova su se skoro svima svidjali a ovi moderni uglavnom samo novim ljubiteljima filmova koji ne gledaju ono najbolje sto je snimljeno u drugoj polovini proslog veka. Skoro svaka scena u filmu GoodFellas je odlicno rezirana i ni u jednom trenutku film nece postati dosadan. Odlicno ispricana prica zahvaljujuci veoma dobroj reziji i fantasticnim glumcima koji su u ono vreme znali da rade svoj posao.

Smeo sam da se kladim da je pokupio oskare za sve prethodne filmove pa nisam ni proveravao.
Mnogi to misle zato što je imao mnoštvo nominacija - ja znam da nije jer je jedno vreme bila priča kako su on i DiKaprio poprilično iz nekog razloga anatemisani kod žirija uzimajući u obzir broj nominacija i toga koliko zaslužuju Oskara. Na kraju nekako obojica dođoše do po jednog - zanimljivo Skorseze baš uz pomoć Lea...

Nazad
Vrh Dno