Šta je novo?

Trenutno stanje u IT-u kod nas

"Outsourcing odlazi van" mi je jako konfuzan pojam.

Da li to znaci da firma umesto tih ljudi zaposljava nekog jeftinijeg van Srbije ili da se povlace iz outsourcinga iz Srbije?

Edit: umesto opcije sa zakucanim mesecima i "pre godinu dana" bilo bi dobro staviti neki picker ili slobodan unos za mesec i godinu pa bi tako skupio vise istorijski tacnih podataka

Ne znam da li ima smisla dodati i situaciju kada se nas outsource menja sa in house ljudima, to se na primer meni desilo.

Ameri su valjda prosle i pocetkom ove godine potpisali neke silne sporazume sa Indijom a valjda i EU. Mi sa druge strane smo ugasili subvencije, nije tesko analizirati aktuelnu situaciju i gde vodi.

A igre su jos postale nepristupacne zbog preskupih kartica.
To je i do samih kompanija. Ima igara iz 2013. I 2015. sa grafikom koja je dan danas zadivljujuća i radi odlično na karticama koje koštaju 100-150€. Ako kao studio koji pravi igre, ne umeš da pročitaš tržište i da vidiš da većina ljudi ne može da priušti karticu od 1000€ kao minimum da bi tvoja igra radila, onda ne možeš kasnije ni da se žališ na lošu prodaju.

Ne mora svaka igra da se dizajnira oko UE5. Najbolje igre prethodnih godina su došle od indie developera i imale mnogo skromnije zahteve. Na velikim studijima i gaming kompanijama je da se tome prilagode, ali izgleda da ih korpo inercija u tome većinski sprečava, što dovodi do otkaza i zaposlenih i igara u razvoju. A i generalno lošim igrama.

US/EU velike kompanije nece ni smeti da se prebace na DeepSeek i ostale varijante iz "neprijateljskih zemalja".

Prvo da vidimo koliko ce realno da poskupi
Mislim da su Kinezi tu prvenstveno izveli pokaznu vežbu kako za mnogo manje resursa može prilično de se dobije sa tendencijama za razvoj u tom smeru.

Konkretno open-source AI tj open-weight forma i to self-hosted naspram zatvorene tipa Claude, mnogo je direktnija, lakša u kodu, jednostavnija a bez puno over-engineered koda ali to ne pravi long term velike pare i tu je ista zamka kao i dinosaurus SAP i MS licence. Ušuškalo se previše.

Mislim da osim LLaMA, Mistral/Mixtral, Qwen ii Gemma modela na Zapadu i nema nekih drugih opcija i jako teško će se promeniti taj corporativni mainstream mindset. To nije otvorena Uni priča kao kod Kineza i mislim da je kasni u startu zarad isključivo profita. Neka me ispravi neko ako tu grešim u rezonu.

Recimo da je pameti u Srbiji, domaće naravno ne za strani kapital, kao i par nekih tech labaratorija sa pametnim ljudima kao nekad što se razvijalo, mogao bi se iznedrilti neki light self-hosted upotrebljiv LLM makar za e-government, administraciju i statistike, ekonomske modele razvoja da ne kažem popis i izbore pa da me odmah isključe..

Nema to sanse... jer mi nemamo izbor odavno sta/cije kupujemo ili razvijamo.

Nema to sanse... jer mi nemamo izbor odavno sta/cije kupujemo ili razvijamo.
U pravu si potpuno.
Setih se da sam video skoro, kod nas finansiranje obrazovanja ide u ovome smeru:

A kada porastu biće i frižider.

Recimo da je pameti u Srbiji, domaće naravno ne za strani kapital, kao i par nekih tech labaratorija sa pametnim ljudima kao nekad što se razvijalo, mogao bi se iznedrilti neki light self-hosted upotrebljiv LLM makar za e-government, administraciju i statistike, ekonomske modele razvoja da ne kažem popis i izbore pa da me odmah isključe..
Mi to vec imamo, mislim nije nas srpski proizvod ali je bas ta prica koju pominjes. Ono, pet sposobnih ljudi sa Claude sub od 20 evra skuva za 6 meseci takve agente i proizvode. Inace je i razvojni tim takav, sve vajb koderi. Ima egov jos nesto slicno, usko spec. ali na istu foru. Ali bez poznanstva da dobijes posao, zaboravi...

U globalu tu su neki botovi sto zovu tudji api i alat za njihov trening uz pratecu infra i servise.

SAP, razlog je outsourcing velikoj konsultantskoj firmi koja bila radila 24/7 support.

Nigde nije idealno, ali ako sam već primoran da šaltam poslove i jurim bolje opcije, pre bih to radio preko, iako ni tamo ne cvetaju ruže...
SAP Development? Nisam znao da i to prati trend otpustanja, uglavnom mislim da je SAP prica za sebe i da ne prati trendove

SAP Development? Nisam znao da i to prati trend otpustanja, uglavnom mislim da je SAP prica za sebe i da ne prati trendove
Consulting generalno: implementacija, changover, support itd... Support je prvi likvidiran, ovo ostalo se i drži nekako. Opet, velike konsultantske firme jednostavno imaju previše zaposlenih koji rade za niže plate od internih konsultanata (iako ne znaju interne biznis procedure). To je trade-off koje neke firme prihvataju: lošija usluga zarad veće dostupnosti konsultanata. Iskreno, ne slažem se sa tim pristupom, ali okej...

SAP je izbacio Joule for Consultants, meni je ustedeo gomilu para u budzetu za konsultante.

Rasprava o emigracija prebačena na novu temu

Ko ima predlog za bolji naslov, neka piše

Nazad
Vrh Dno