Šta je novo?

Trenutno stanje u IT-u kod nas

"Outsourcing odlazi van" mi je jako konfuzan pojam.

Da li to znaci da firma umesto tih ljudi zaposljava nekog jeftinijeg van Srbije ili da se povlace iz outsourcinga iz Srbije?

Edit: umesto opcije sa zakucanim mesecima i "pre godinu dana" bilo bi dobro staviti neki picker ili slobodan unos za mesec i godinu pa bi tako skupio vise istorijski tacnih podataka

Ne znam da li ima smisla dodati i situaciju kada se nas outsource menja sa in house ljudima, to se na primer meni desilo.

Ameri su valjda prosle i pocetkom ove godine potpisali neke silne sporazume sa Indijom a valjda i EU. Mi sa druge strane smo ugasili subvencije, nije tesko analizirati aktuelnu situaciju i gde vodi.

A igre su jos postale nepristupacne zbog preskupih kartica.
To je i do samih kompanija. Ima igara iz 2013. I 2015. sa grafikom koja je dan danas zadivljujuća i radi odlično na karticama koje koštaju 100-150€. Ako kao studio koji pravi igre, ne umeš da pročitaš tržište i da vidiš da većina ljudi ne može da priušti karticu od 1000€ kao minimum da bi tvoja igra radila, onda ne možeš kasnije ni da se žališ na lošu prodaju.

Ne mora svaka igra da se dizajnira oko UE5. Najbolje igre prethodnih godina su došle od indie developera i imale mnogo skromnije zahteve. Na velikim studijima i gaming kompanijama je da se tome prilagode, ali izgleda da ih korpo inercija u tome većinski sprečava, što dovodi do otkaza i zaposlenih i igara u razvoju. A i generalno lošim igrama.

Nisam verovao da ću ovo da kažem ali koliko je loše stanje u IT-u kod nas govori činjenica da nekoliko mojih ortaka (kao i ja sam) ozbiljno razmatramo opciju odlaska u inostranstvo. Celo moje društvo je imalo frku sa poslom ove godine, layoff-ovi, neizvesnost projekata, downsizing... Ja sam, recimo, popio otkaz zajedno sa ostatkom IT departmenta...

Nisam verovao da ću ovo da kažem ali koliko je loše stanje u IT-u kod nas govori činjenica da nekoliko mojih ortaka (kao i ja sam) ozbiljno razmatramo opciju odlaska u inostranstvo. Celo moje društvo je imalo frku sa poslom ove godine, layoff-ovi, neizvesnost projekata, downsizing... Ja sam, recimo, popio otkaz zajedno sa ostatkom IT departmenta...
Gde u inostranstvo? I tamo je seca 🤷🏼‍♂️
Naravno da zavisi sta ko radi... ali ne vidim da je igde ok.
Cak i Ceske i Poljska mnogo manje vidjam poslova (mada ja trazim u svojoj sferi i pricam sa ljudima blizu te sfere, ne F/Bend ili ML)

Razlog?
Product ili outsorsing?

Tehnologija?
SAP, razlog je outsourcing velikoj konsultantskoj firmi koja bila radila 24/7 support.

Gde u inostranstvo? I tamo je seca 🤷🏼‍♂️
Naravno da zavisi sta ko radi... ali ne vidim da je igde ok.
Cak i Ceske i Poljska mnogo manje vidjam poslova (mada ja trazim u svojoj sferi i pricam sa ljudima blizu te sfere, ne F/Bend ili ML)
Nigde nije idealno, ali ako sam već primoran da šaltam poslove i jurim bolje opcije, pre bih to radio preko, iako ni tamo ne cvetaju ruže...

Nigde nije idealno, ali ako sam već primoran da šaltam poslove i jurim bolje opcije, pre bih to radio preko, iako ni tamo ne cvetaju ruže...
Eee, polako 😉
Ovde imas pasos... nigde te ne deportuju ako nemas posao.
U vecini zemalja imas opciju da sedis dok imas posao i fajront cim ga izgubis. Nemas cak uglavnom ni opciju da nadjes drugi da bi ostao, nego moras iz pocetka iz Srbije! (Sem ako ne ides porodicno pa preko supruznika mozes ostati, ali i to ne vazi u svim zemljama!)
Jedini plus koji sam primetio u Nemackoj je oko ovoga... ko ima Blue Card ima fore malo da trazi novi posao i zadrzi BC (3-12m, zavisi od immigration authority-a, kako im se cefne), pa predje na Chancenkarte 12-24m (o svom trosku sve vreme zivi..) itd... mada i zvanicno skoro niko sa CK nije nasao posao zadnje 2 godine.

Ali u Irskoj instant out ako izgubis posao a nemas trajnu boravisnu. Amerika 60 dana na H1B, instant na vecini drugih dozvola. Uk slicno.

To "ma naci cu lako novi posao" ne samo da nije birokratski lako kako mislis nego sada ni za lokalce nije lako.
Ako si u "crowd" sferi (back/frontend, mobile i ostalo gde ima GOMILA ljudi koji traze posao sada), polako.... prvo duboko disi, pogledaj da li mozes odande (Srbije) dobiti dobru ponudu i da firma radi dozvole.

(I imaj na umu da dosta firmi u non-Eng zemljama sada trazi da kao programer znas jezik odmah - da bi stitili radna mesta)

Svestan sam da nije lako otići preko i da to ima dosta drugih limitacija, primarno sam gledao Norvešku kao potencijalnu zemlju emigracije. Sve stoji da sam ovde svoj na svome, zbog pasoša prvenstveno, međutim vidim da dosta stranih kompanija poseže za outsourcing kompanijama i traži profil koji je vrlo sličan mom. Kod nas nema toliko otvorenih pozicija,a i ovo što postoji je blago rečeno katastrofa. Nikada nije bilo teže otići negde, ali nije kao da je kod nas sjajna situacija...

Svestan sam da nije lako otići preko i da to ima dosta drugih limitacija, primarno sam gledao Norvešku kao potencijalnu zemlju emigracije. Sve stoji da sam ovde svoj na svome, zbog pasoša prvenstveno, međutim vidim da dosta stranih kompanija poseže za outsourcing kompanijama i traži profil koji je vrlo sličan mom. Kod nas nema toliko otvorenih pozicija,a i ovo što postoji je blago rečeno katastrofa. Nikada nije bilo teže otići negde, ali nije kao da je kod nas sjajna situacija...
Otici nije tesko. Problem je da li mozes opstati dok ne nadjes posao (finansijski, pogotovu Norveska ili Svica!) i da li nalazis posao ako izgubis trenutni....
Znam dosta ljudi koji su sa chancenkarte dosli u Nemacku... NIJEDAN nije nasao posao od sredine 2024 (a to se poklapa i sa zvanicnim podacima).
Uglavnom ako te firma ne zove i ne sredjuje papire... ne rizikuj sada je moje misljenje 🙁 To je jedina opcija koja vredi. Glavobolja da radis sam (plus za porodicu ako treba!) radne i druge dozvole / vize je fuj trenutno (sem u UK, gde kako stoji na gov.uk tako je..)

(Da ne cekam pasos ja ni u ludilu ne bih sedeo u Nemackoj niti gledao da igde u EU, sem Irskoj trazim posao)

Otici nije tesko. Problem je da li mozes opstati dok ne nadjes posao (finansijski, pogotovu Norveska ili Svica!) i da li nalazis posao ako izgubis trenutni....
Znam dosta ljudi koji su sa chancenkarte dosli u Nemacku... NIJEDAN nije nasao posao od sredine 2024 (a to se poklapa i sa zvanicnim podacima).
Uglavnom ako te firma ne zove i ne sredjuje papire... ne rizikuj sada je moje misljenje 🙁 To je jedina opcija koja vredi. Glavobolja da radis sam (plus za porodicu ako treba!) radne i druge dozvole / vize je fuj trenutno (sem u UK, gde kako stoji na gov.uk tako je..)

(Da ne cekam pasos ja ni u ludilu ne bih sedeo u Nemackoj niti gledao da igde u EU, sem Irskoj trazim posao)
Hvala za dobronameran savet, ima puno smisla cela ova priča, ne treba se zanositi. Mnogi ljudi idalje smatraju da prelako otići preko i da se tamo dele poslovi šakom i kapom, a to nije slučaj. Za sada mi je primarni cilj da nađem remote posao tj da se vratim na remote režim rada, a nakon toga ukoliko uspem preko jedne outsourcing agencije, da nađem posao negde u EU za firmu koja će biti voljna da mi napravi papire. Švica bi bila idealna priča međutim ne verujem da je tamo emigracija moguća za nekoga ko nema EU pasoš, tojest da se šanse veoma male, da ne kažem - nonegzistentne.

Hvala za dobronameran savet, ima puno smisla cela ova priča, ne treba se zanositi. Mnogi ljudi idalje smatraju da prelako otići preko i da se tamo dele poslovi šakom i kapom, a to nije slučaj. Za sada mi je primarni cilj da nađem remote posao tj da se vratim na remote režim rada, a nakon toga ukoliko uspem preko jedne outsourcing agencije, da nađem posao negde u EU za firmu koja će biti voljna da mi napravi papire. Švica bi bila idealna priča međutim ne verujem da je tamo emigracija moguća za nekoga ko nema EU pasoš, tojest da se šanse veoma male, da ne kažem - nonegzistentne.

Crnjak bato i ovde u EU, popio sam otkaz kao grom iz vedra neba, uprkos tome što je firma potrošila masu para na moju edukaciju i što je morala da mi plati pozamašnu otpremninu. Meni nije neki problem, mogu da se brčkam u moru bez sikiriki, ali za nekog ko bi morao da brine o finansijama i papirama, ao majko... Sad mi je gubitak posla manja neugodnost, ali se odlično sećam vremena kada je bio ozbiljna kriza. Pu, pu, ne ponovilo se.

Crnjak bato i ovde u EU, popio sam otkaz kao grom iz vedra neba, uprkos tome što je firma potrošila masu para na moju edukaciju i što je morala da mi plati pozamašnu otpremninu. Meni nije neki problem, mogu da se brčkam u moru bez sikiriki, ali za nekog ko bi morao da brine o finansijama i papirama, ao majko... Sad mi je gubitak posla manja neugodnost, ali se odlično sećam vremena kada je bio ozbiljna kriza. Pu, pu, ne ponovilo se.
Slična priča se desila i kod mene, sva sreća pa sam takođe dobio pozamašnu otpremninu, a firma sad grca jer konsultanti iz te firme ne znaju gde je levo otprilike... Ja im rekoh na izlaznom intervjuu, kad me budete tražili za 6 meseci računajte duplo veću platu kao početnu, pa da razgovaramo...

Za SAP konsulting, po EU se masovno outsourcuju konsultanti iz Indije, Filipina, juzne Amerike... Konsalting firme poput Accenture, PWC, Delloite, Capgemini, TCS.... maltene svi uzimaju samo offshore, jer je 5 do 6 puta jevtinije, a moze da se probere, ima zaista odlicnih ako se potrazi.

Ti si u Grckoj jos, gde je zivot ipak pristupacniji.
Ja garantujem da neko u NO/CH/IRL ako je manje od 3-4g i bez da oba supruznika debelo zaradjuju, nece imati dovoljno samo finansijski da izdrzi.
Otici kao ITevac iz Srbije u Grcku ili Nemacku je jedno (vise se kod nas ustedelo!) i moze se ustedjevinom odozdo izdrzavati duze..
U NO/CH/IRL je to misaona imenica 😉

Zato... prvo ko nema EFTA pasos neka gleda gde ima vece sanse da ga dozvole skroz ne uniste ako izgubi posao a onda finansijski bude spreman da se sam izdrzava ako brzo izgubi posao.

Za SAP konsulting, po EU se masovno outsourcuju konsultanti iz Indije, Filipina, juzne Amerike... Konsalting firme poput Accenture, PWC, Delloite, Capgemini, TCS.... maltene svi uzimaju samo offshore, jer je 5 do 6 puta jevtinije, a moze da se probere, ima zaista odlicnih ako se potrazi.
Nisam znao da je to masovni trend... mi smo outsource-ovani TCS-u, a taj isti TCS je kasnije outsource-ovao to nekim konsultantima iz Urugvaja... Vidim ja da ću na kraju morati da menjam branšu ako se ovaj trend nastavi, mada bih to uradio i sada (znam tačno i u kom smeru ali ne ide to tek tako...)
Ti si u Grckoj jos, gde je zivot ipak pristupacniji.
Ja garantujem da neko u NO/CH/IRL ako je manje od 3-4g i bez da oba supruznika debelo zaradjuju, nece imati dovoljno samo finansijski da izdrzi.
Otici kao ITevac iz Srbije u Grcku ili Nemacku je jedno (vise se kod nas ustedelo!) i moze se ustedjevinom odozdo izdrzavati duze..
U NO/CH/IRL je to misaona imenica 😉

Zato... prvo ko nema EFTA pasos neka gleda gde ima vece sanse da ga dozvole skroz ne uniste ako izgubi posao a onda finansijski bude spreman da se sam izdrzava ako brzo izgubi posao.
Od drugara koji živi u Norveškoj sam dobio informaciju da bih ja kao IT stručnjak sa master diplomom mogao naći neki mid-range posao u Norveškoj i sasvim solidno mogao živeti od toga (kasnije ako bih našao neki posao koji je usko specijalizovan mom iskustvu još bolje), čak sam pre par meseci i dobio poziv da dođem kod njega i krenem u potragu za poslom. Ideja koja mi se rodila da preko tražim posao je nastala samo zbog toga što sam od prošle firme dobio finu otpremninu koja bi mogla da mi služi kao potpora u trancizionom periodu. Šta znam, možda idalje to ne treba otpisivati...

Nisam znao da je to masovni trend... mi smo outsource-ovani TCS-u, a taj isti TCS je kasnije outsource-ovao to nekim konsultantima iz Urugvaja... Vidim ja da ću na kraju morati da menjam branšu ako se ovaj trend nastavi, mada bih to uradio i sada (znam tačno i u kom smeru ali ne ide to tek tako...)

Od drugara koji živi u Norveškoj sam dobio informaciju da bih ja kao IT stručnjak sa master diplomom mogao naći neki mid-range posao u Norveškoj i sasvim solidno mogao živeti od toga (kasnije ako bih našao neki posao koji je usko specijalizovan mom iskustvu još bolje), čak sam pre par meseci i dobio poziv da dođem kod njega i krenem u potragu za poslom. Ideja koja mi se rodila da preko tražim posao je nastala samo zbog toga što sam od prošle firme dobio finu otpremninu koja bi mogla da mi služi kao potpora u trancizionom periodu. Šta znam, možda idalje to ne treba otpisivati...
Nisam mozda skroz upucen u plate IT tamo, meni se nisu cinile nesto ni top-end (nema Norveska neku IT industriju..). Fine za komforan zivot ali ne bezbrizan ako treba od ustedjevine ziveti mesecima.

Imaj na umu da valjda ne mozes naci posao dok si turista i tamo traziti dozvolu nego se vratiti i iz Srbije ici. U vecini EU (tj gde god znam..) ako to probas dobijas zabranu.

US/EU velike kompanije nece ni smeti da se prebace na DeepSeek i ostale varijante iz "neprijateljskih zemalja".

Prvo da vidimo koliko ce realno da poskupi
Mislim da su Kinezi tu prvenstveno izveli pokaznu vežbu kako za mnogo manje resursa može prilično de se dobije sa tendencijama za razvoj u tom smeru.

Konkretno open-source AI tj open-weight forma i to self-hosted naspram zatvorene tipa Claude, mnogo je direktnija, lakša u kodu, jednostavnija a bez puno over-engineered koda ali to ne pravi long term velike pare i tu je ista zamka kao i dinosaurus SAP i MS licence. Ušuškalo se previše.

Mislim da osim LLaMA, Mistral/Mixtral, Qwen ii Gemma modela na Zapadu i nema nekih drugih opcija i jako teško će se promeniti taj corporativni mainstream mindset. To nije otvorena Uni priča kao kod Kineza i mislim da je kasni u startu zarad isključivo profita. Neka me ispravi neko ako tu grešim u rezonu.

Recimo da je pameti u Srbiji, domaće naravno ne za strani kapital, kao i par nekih tech labaratorija sa pametnim ljudima kao nekad što se razvijalo, mogao bi se iznedrilti neki light self-hosted upotrebljiv LLM makar za e-government, administraciju i statistike, ekonomske modele razvoja da ne kažem popis i izbore pa da me odmah isključe..

Nema to sanse... jer mi nemamo izbor odavno sta/cije kupujemo ili razvijamo.

Nema to sanse... jer mi nemamo izbor odavno sta/cije kupujemo ili razvijamo.
U pravu si potpuno.
Setih se da sam video skoro, kod nas finansiranje obrazovanja ide u ovome smeru:

A kada porastu biće i frižider.

Recimo da je pameti u Srbiji, domaće naravno ne za strani kapital, kao i par nekih tech labaratorija sa pametnim ljudima kao nekad što se razvijalo, mogao bi se iznedrilti neki light self-hosted upotrebljiv LLM makar za e-government, administraciju i statistike, ekonomske modele razvoja da ne kažem popis i izbore pa da me odmah isključe..
Mi to vec imamo, mislim nije nas srpski proizvod ali je bas ta prica koju pominjes. Ono, pet sposobnih ljudi sa Claude sub od 20 evra skuva za 6 meseci takve agente i proizvode. Inace je i razvojni tim takav, sve vajb koderi. Ima egov jos nesto slicno, usko spec. ali na istu foru. Ali bez poznanstva da dobijes posao, zaboravi...

U globalu tu su neki botovi sto zovu tudji api i alat za njihov trening uz pratecu infra i servise.

Nazad
Vrh Dno