Šta je novo?

IT sličice 2026

-
Lol, kakva kanta.
Sećam se da je moj ortak imao 386 DX/40, sa 2MB Rama, i mučenik nije mogao da igra 80% igara za 386, jer mnoge igre su zahtevale 4MB.
A i to što smo igrali, izgledalo je ko smeće. Džaba VGA kad su pikseli veliki ko kuća.
Al' zato (kod drugog ortaka) na (petostruko jeftinijoj) Amigi 500, igre su maltene bile ko na arkadama.
Još crt TV onako fino blurne piksele... ko besplatni antialias. 🙂

SX - sirotinjska edicija. Inače, ni do 286sx nisam mogao da dobacim tada 🙂

-
Lol, kakva kanta.
Sećam se da je moj ortak imao 386 DX/40, sa 2MB Rama, i mučenik nije mogao da igra 80% igara za 386, jer mnoge igre su zahtevale 4MB.
A i to što smo igrali, izgledalo je ko smeće. Džaba VGA kad su pikseli veliki ko kuća.
Al' zato (kod drugog ortaka) na (petostruko jeftinijoj) Amigi 500, igre su maltene bile ko na arkadama.

Ako se dobro secam ( a ne secam se) prva 'ozbiljinija' igra koja je trazila 4mb je bila Commanche. Ostale su radile sasvim lepo, posebno na dx procesoru.

A razlika izmedju vga i amige tesko da je bila bas tolika:

Nadjoh ovo na brzinu. U svakom slucaju, amiga je imala nesto posebno, ali je na zalost napustena (propala). :/

@jaksa

Nije postojao 286sx, bio je 386sx i 486sx

Jeste Commanche, m**** joj. Kostalo me para.

-
Lol, kakva kanta.
Kako bre kanta, da mi je neko tada rekao da postoji 386 i sega mega drive 2u1, ne bih mu verovao. Bukvalno masina iz snova za to vreme (iako je SX)

Ako se dobro secam ( a ne secam se) prva 'ozbiljinija' igra koja je trazila 4mb je bila Commanche. Ostale su radile sasvim lepo, posebno na dx procesoru.
Doom
Mortal Kombat 1 i 2.
Msm... za šta će ti komp, ako ne možeš mortalicu da poteraš? 🙂
Još je 386 tada važio za zverku (barem kod nas)

A razlika izmedju vga i amige tesko da je bila bas tolika:
Na papiru VGA je daleko bolja od OCS Amiga čipseta (256 boja na ekranu VS 32), ali u praksi, najslabija Amiga je imala akcione igre koje su daleko nadmašivale one sa PC.
Prvo, te 32 boje se biraju iz moćne palete od 4096 boja, drugo skrolovanje je bilo smooth, a ne kao na PC, da ti izgrebe oči skrol. Već sam pominjao mogućnost povezivanja na crt TV koji je imao harverski soft blur, dok je na PC (preskupim) monitorima piksel bio oštar ko žilet.
Zvučna kartica se podrazumevala na Amigi, dok si za PC morao basnoslovne pare da daješ, ili si osuđen da ti biper para uši.
Džojstici koje si na Amigi (i sličnim kompovima) mogao da koristiš su bili skupi ko kesa čipsa, dok je džokstik za PC bila ekskluziva i 95% ljudi je primorano bilo da piči igre na tastaturi.

vratimo se na temu

1000016936.webp

2001 ili 2002 neki septembar svakako pred izlazak sledeće Fife. Nacrtao ikonicu postavio kao prečicu i dodelio tu ikonicu, stavio na desktop, printscreen celog ekrana i postavio kao pozadinu i obrisao tu ikonicu. To na kompu na i informatici. Kako su se ljudi lozili da kliknu 🤣. Rekoh au ovde ima nova Fifa a još nije izašla.

1000017056.webp

Nazad
Vrh Dno