Šta je novo?

Zimske gume

Svako će doneti svoj sud i procenu. Nije mi normalno da se ovde piše "ne treba" ili "treba" neku gumu, ili celu klasu guma, kupovati, a da nije potkrepljeno činjenicama.
Vidim, dosta se piše da ne treba kupovati jeftinije All Season (AS) gume. Na osnovu čega ta tvrdnja, ima li neke statistike da je broj saobraćajnih nesreća veći u toj kategoriji, u Srbiji? Čisto sumnjam.
Stoga, napisaću - ja sam kupio kineske AS gume - Triangle Season X TA01. Oslanjajući se na rivjuove kojih nema mnogo, i reputaciju kompanije.
Pre toga sam imao dva seta točkova, letnje fulda i zimske taurus koji su prestali prevelika obaveza zbog prostora i cene menjanja x2 godišnje.
Prelazim 10000 godišnje, 80% po gradu (NS), mali auto. 4 gume 17000 din. Vozim normalno, ne gazim niti se vučem po putu. Autoput do 120.

Suludo mi je napisati sada da osetim bilo kakvu razliku, trenutno dva meseca vozim, ne proklizavam kao ni pre, buka nešto manja, ja zadovoljan.
Jeste ovo prelazno godišnje doba, idealno. Videćemo leto i zimu.
O trajnosti možemo da pričamo ako ih bacim ranije, a ako izguraju 3 godine već sam na dobitku. Sigurno ću i napisati ovde ako bude loše iskustvo.

Samo ću da napišem - isto se sve pisalo i za Xiaomi u telefonima, pa pogledajmo gde su sada. Kinezi preuzimaju primat u svemu, trenutno generalno u automobilima, a mi pričamo da gume ne valjaju. Svaka generalizacija je pogrešna, mislite svojom glavom i novčanikom i oslanjajte se na činjenice.

"Svaka generalizacija je pogrešna, mislite svojom glavom i novčanikom i oslanjajte se na činjenice."

Testovi koji se sprovode ti nisu činjenice i "rivjuovi" su ti relevantniji? Ne znam šta mi je više pogrešno u tvojoj poslednjoj rečenici

Kada neko nema ili nece onda je sve prihvatljivo
Vec smo pisali o tome x puta
Onda se postavlja pitanje ,pa sto imas kola kad nemas za odrzavanje?
Ili vozis jaku masinu a stavljas na nju lose delove
Pa opet idemo u krug
Jednostavno tako je to ,slazem se da je vozac najbitniji cinilac svega ali i stanje masine koja se vozi je izuzetno bitna stvar,a ona se ne dobija stavljanjem najgorih delova u nju i na nju kao i neodrzavanjem iste

Svako će doneti svoj sud i procenu. Nije mi normalno da se ovde piše "ne treba" ili "treba" neku gumu, ili celu klasu guma, kupovati, a da nije potkrepljeno činjenicama.
Vidim, dosta se piše da ne treba kupovati jeftinije All Season (AS) gume. Na osnovu čega ta tvrdnja, ima li neke statistike da je broj saobraćajnih nesreća veći u toj kategoriji, u Srbiji? Čisto sumnjam.
Stoga, napisaću - ja sam kupio kineske AS gume - Triangle Season X TA01. Oslanjajući se na rivjuove kojih nema mnogo, i reputaciju kompanije.
Pre toga sam imao dva seta točkova, letnje fulda i zimske taurus koji su prestali prevelika obaveza zbog prostora i cene menjanja x2 godišnje.
Prelazim 10000 godišnje, 80% po gradu (NS), mali auto. 4 gume 17000 din. Vozim normalno, ne gazim niti se vučem po putu. Autoput do 120.

Suludo mi je napisati sada da osetim bilo kakvu razliku, trenutno dva meseca vozim, ne proklizavam kao ni pre, buka nešto manja, ja zadovoljan.
O trajnosti možemo da pričamo ako ih bacim ranije, a ako izguraju 3 godine već sam na dobitku. Sigurno ću i napisati ovde ako bude loše iskustvo.
Prešao si sa letnjih FULDA i zimskih Taurus na AS Triangle, naravno da nećeš primetiti neku posebnu razliku, sve je to low-end segment (pa i Fulda, bez obzira na brend i malo višu cenu).

Samo ću da napišem - isto se sve pisalo i za Xiaomi u telefonima, pa pogledajmo gde su sada. Kinezi preuzimaju primat u svemu, trenutno generalno u automobilima, a mi pričamo da gume ne valjaju. Svaka generalizacija je pogrešna, mislite svojom glavom i novčanikom i oslanjajte se na činjenice.
Složićeš se da nikako nije isto biti beta tester kineskih android telefona i automobilskih guma. Kinezima je trebalo preko 10 godina da počnu da prave prave premijum telefone, za to vreme su izbacivali svakakve hw/sw krševe, ali ako ti se chi android pokvari ili zabaguje, brikuje, to jednostavno ne može da se poredi sa sumnjivim kvalitetom/performansama guma na kojima se voziš.

Ja uopšte ne sumnjam da će kineski brendovi za 5-10 godina napraviti gume pravog premijum kvaliteta, ali će i cene pratiti sve to, biće malo niže od vrhunskih brendova ali znatno više nego što je to danas slučaj.
Na kraju, do tog trenutka neka njihovi razvojni timovi i vozači budu testeri guma u kontrolisanim uslovima, a ne mi u haotičnom domaćem saobraćaju i na ovakvim putevima.

Na osnovu čega ta tvrdnja, ima li neke statistike da je broj saobraćajnih nesreća veći u toj kategoriji, u Srbiji? Čisto sumnjam.
Ne postoji, naravno. Nigde neces naci podatak - "Vozači na Continental gumama imaju X% manje nesreća od onih na Triangle gumama."

Ali ce te pojedinci na forumu i dalje ubedjivati da je to istina i slicno. 😉

Ono sto istrazivanja vezana za gume i nesrece pokazuju je - Odrzavanje guma - redovna kontrola pritiska jer lose naduvane imaju tri puta vise sansi da puknu u voznji. Losa sara, stare gume, losi putevi koji doprinose pucanju guma. Preko 50% pucanja je izazvano probijanjem od predmeta sa puta, srafovi, krhotine, ekseri... Oko 20% zbog niskog pritiska u gumama. I naravno faktor vozac. Kad mu pukne guma lose reaguje, naglo ukoci, naglo zaokrene...

Najvaznije - makar jednom mesecno provera pritiska, zatim gledati dubinu sare i naravno pregled guma na vidljiva ostecenja, izbocine, zabijene predmete...

Imam 4x CC2 iz 2021. za donaciju, za prave ljubitelje AS guma. 205/55 R16.
Prešle oko 35k km - zima 2021/22, leto 22, zima 22/23, leto 23, zima 23/24, leto 24, (skinute zima 24/25 jer krš), leto 25.
Šara dobra, preguraće leto, kome trebaju za vožnju po njivama, za prikolicu koja se malo koristi i sl.

Pa testovi su zapravo jedino merilo koje bi trebalo da se uzima u obzir, umesto review random lika koji kaže, dobre su gume (a vozio prethodno na gumama starim 7god, plaćenim 30e, posle njih su svake bolje). Testovi su sistematični, rade se u istim uslovima, na istom automobilu. I onda svako proceni šta mu je kriterijum. Nekome je kriterijum apsolutno najbolje držanje ili upravljivost. Nekome trajnost. Nekome zaustavni put. Nekome cena.

Ja sam isto tako bio u fazonu, ne vozim ja brzo, vozim odgovorno, itd. Ali sam shvatio da nisam sam u vožnji, da može da mu izleti na putu neki ludak, da ti oduzme prvenstvo neočekivano, da naiđeš na baru na autoputu, da naletiš na čoveka koji vozi suprotnom stranom autoputa. E tada postaje važno da li je zaustavni put 40m ili 35m. I ne zavisi samo od tvoje vožnje ishod, već i od onog drugog.

Ja lično ne pokušavam da ubedim nikoga da kupuje premium gume, veliki je to izdatak, plus menjanje na godišnjem nivou svakako nije mala stvar. Uz 1000 drugih troškova koje imamo, ovo je stvarno opterećenje. Ali moje lično mišljenje je da treba da (ja) uradim sve što mogu da budem bezbedan u vožnji, pa mi se pokazalo da je najbolje da imam premium gume (daj Bože da nikada ne dođem u situaciju gde me je spasilo to što njih imam). Vozio sam ranije hankook letnje i tigar zimske na malom autu, pa onda na kompaktu imao conti eco contact (kupljen nov) i sava zimske (užas su mi bile), tako da sam odlučio za veliki auto da uzmem premium gume. Došao je sa cpc6, ja sam uzeo zimske gy, i prošle godine zamenio letnje za opet gy asy6.

Ali obavezno znajte da postoji razlog zašto su te gume jeftinije, da imaju lošije karakteristike od drugih guma i da imaju svoje granice. Potreban je viši nivo svesti u vožnji.

I na kraju, za isključivo gradsku vožnju, saglasan sam da su jeftinije gume i all season gume sasvim ok izbor. Ali za manje dimenzije razlike u cenama nisu tako visoke, pa se možda i tu isplati doplatiti par hiljada po gumi, ako ništa zbog dužeg trajanja tih guma.

Niko ne spori da sve klase guma imaju svoje tržište i opravdanost kupovine. One se prodaju kako kod nas tako i svugde u svetu. Samo jedna stvar je tu bitna i potencijalno opasna. Ubeđivanje sebe i drugih da to nije bitno i da nema veze.
I sâm sam bio prinuđen u određenim periodima da kupujem gume srednje klase zbog nedostatka para. Samo što nisam izmišljao razloge tipa premium je prenaduvana cena, premium ne opravdava tu cenu itd. Rekao sam nemam para za premium, u ovom trenutku sam prinuđen da pravim kompromis, nadam se da ću nekad u budućnosti imati para da ne štedim na tome i to je to.

Upravo je poenta u tome. Ne treba potencirati da samo premium gumu treba gledati/kupovati. Prosto neko nije u mogucnosti da kupi ono sto mu drugi preporucuju i onda treba biti realan sta je best buy, tj za tu neku odredjenu klasu i odredjenu svotu novca najbolje. Ja se zato jezim od potenciranja AS guma jer su kompromis u necemu ma koliko god ih platili.

@MiloshBg
A ja se ježim izraza "best buy" kada se radi o gumama. Nema tu best buy, nije to televizor ili mašina za pranje suđa.
A sa druge strane naravno da treba uvek preporučiti najbolje osim ako čovek ne kaže da nema para za to

Objasnio sam sta mislim pod best buy - najbolje recimo u 205/55r16 do 8k dinara.. Jasno je napisano. Ni ja ne volim takve izraze ali eto.

Best buy za nekog ko jako mnogo prelazi je premium guma, ako ga kilometar košta najmanje, pošto nije duplo skuplja od prosečne, a prećiće duplo više - na primer. Pretpostavka je da zbog toga dugo u saobraćaju, značiće svaki kilometar u najboljoj gumi. Win-win.

Za nekog drugog korisnika može biti potpuno drugačija matematika.

Ne treba samo uzimati najgore sa testa, makar toliko.

Kada kvalitet postane dovoljno visok, to mora da isprati i cena

Ihaj, ima ih na koliko hoćeš mnogo ozbiljnijim automobilima. Pre neki dan videh ih na 430-ci, a bukvalno svakodnevno na nekom A6, bmw-u 5-ci, pa i na Q5 i X5.

U Kneza Miloša Range Rover Sport. Ćelave zimske. Tek mi ti ljudi nisu jasni.

Mnogi od njih nisu nikad imali svoja kola pre, pa možda ni ne znaju šta znači uopšte potrošena guma, letnja, zimska, kako da znaju ako su juče seli u to. Možda nisu nikad ni imali kola u porodici.

Nazad
Vrh Dno