Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

• Začetnik teme Začetnik teme maxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Uh koje zlo da ti tako skripi turbina... Meni od tinitusa pisti u levom uvu, da mi pisti ovako klima od 200k tacno bih odlepio. Jesi mogao nesto da uradis ili se pistanje pojavilo nakon isteka garancije?

Ne znam kako si zakljucio po toj slici da mogu razliciti modeli unutrasnje?

Mogu razlicite snage sigurno, ali mislim da ne mozes koju hoces unutrasnju da zalepis na spoljasnju multi-split. Jedino ako imaju 1 model spoljasnje koji je programiran da detektuje i radi sa svim njihovim unutrasnjim jedinicama, jer spoljasnja malo toga i kontrolise kada je rad u pitanju, nije ni to nemoguce.
Nisam zakljucio, ali mi na prvu loptu delovalo moguce. Medjutim pre ce biti ovo tvoje da mogu razlicite snage sve dok je isti model unutrasnje jedinice sto i pise u katalogu za kombinaciju snage. Nigde nisu pomenuli da mogu samo isti modeli pa ostaje pitanje.
1776939746182.png

Uh koje zlo da ti tako skripi turbina... Meni od tinitusa pisti u levom uvu, da mi pisti ovako klima od 200k tacno bih odlepio. Jesi mogao nesto da uradis ili se pistanje pojavilo nakon isteka garancije?

Nisam zakljucio, ali mi na prvu loptu delovalo moguce. Medjutim pre ce biti ovo tvoje da mogu razlicite snage sve dok je isti model unutrasnje jedinice sto i pise u katalogu za kombinaciju snage. Nigde nisu pomenuli da mogu samo isti modeli pa ostaje pitanje.
Pogledajte prilog 536877
Ako se komunikacija odvija po istom pritokolu mogle bi (teoretski) i različite unutrašnje od istog proizvođača. Ali svakako to je teoretski, u praksi to nigde nisam video, sem istog modela unutrašnje a različitog kapaciteta.

Ima li neko preporuku za dobar podni nosač klima uređaja? Novu mogu da spustim na pod, ispod nivoa kapije, da ne ruži fasadu, pa gledam kako da je ugradim.

I ja ovaj da sam stavio, a ne onu skalameriju, jos cimao kuma da mi donosi iz DE.
Koliko su bese ? Mislim da je onaj koji sam uzeo bii 40 ili 50 e, tako nesto, al nije ni vazno sad, neka drugome pomogne iskustvo

Poslednja izmena:
I ja ovaj da sam stavio, a ne onu skalameriju, jos cimao kuma da mi donosi iz DE.
Koliko su bese ? Mislim da je onaj koji sam uzeo bii 40 ili 50 e, tako nesto, al nije ni vazno sad, neka drugome pomogne iskustvo
Zavisi od D x Š x V
Npr. u DE krecu od 30€ pa na gore...
Video si u privatnoj kako moja legla 🙂

Poslednja izmena:
Tebi je top leglo, postavi nek vide ljudi.
Meni ne vredi ni od Vinjaka da naprave nosac, prometna ulica, uzas. Slikacu sredinom leta da ljudi vide pa da im bude lakse kroz zivot 😀

Pozdrav ljudi pisao sam ovo u jednoj manje poznatoj temi pa nisam dobio odgovor koji sam trazio.
Kad mi na klimi stoji auto fan speed, nakon sto klima dostigne zadatu temperaturu ona smanji potrosnju na 200w-300w ali fan speed sve vreme ostaje brzini 6 ( 7 je max). Da li je to normalno ponasanje klime ili bi trebala da spusti fan speed? Jos tad duva mlako pa cak i hladnjikavo, bas me cudi da ne smanji brzinu izduva na 2-3.

Pozdrav ljudi pisao sam ovo u jednoj manje poznatoj temi pa nisam dobio odgovor koji sam trazio.
Kad mi na klimi stoji auto fan speed, nakon sto klima dostigne zadatu temperaturu ona smanji potrosnju na 200w-300w ali fan speed sve vreme ostaje brzini 6 ( 7 je max). Da li je to normalno ponasanje klime ili bi trebala da spusti fan speed? Jos tad duva mlako pa cak i hladnjikavo, bas me cudi da ne smanji brzinu izduva na 2-3.
koja klima? Nije normalno ali kineske klime su poznate po tome da im auto fan ne radi skoro pa nikako

Obicno treba da smanuje Auto-Fan kad se priblizava zadatoj temperaturi, a ne da gruva dalje skoro na Max! Na Auto-Fan sa 200-300w trebala bi da radi na 2 zbog komfora! Ovako mu dodje kao da hladi prostor na 6 🙂
Koristi onda Fix-Fan 2-3

Ako se komunikacija odvija po istom pritokolu mogle bi (teoretski) i različite unutrašnje od istog proizvođača. Ali svakako to je teoretski, u praksi to nigde nisam video, sem istog modela unutrašnje a različitog kapaciteta.
Zanimalo me pa sam trazio i izgleda da definitivno moze. Jedino sto klime moraju biti u istom rezimu hladjenja ili grejanja. 1777036369498.png

Kazu da sa pocetkom 2027 godine nece se vise prodavati klime na R32
Nove pravila su da GWP mora biti <150
R32 se zamenjuje sa R290 propan jako zapaljiv.
Sta vi mislite?

U propan i prirodni gas koji nemaju svoj miris se dodaje etil merkaptan da bi imali miris i lakše detektovali eventualna curenja.

Ja sam pisao iz ugla nekog ko koristi plin u domaćinstvu čitav život a na poslu sam radio dve godine acetilensko zavarivanje.
Hoću reći u stvarnom životu sam upoznao baš mnogo ljudi sa stavom plin meni neće u kuću, to je bomba i slično tome.
A na primer od električnih instalacija pogine nemerljivo više naroda i vrlo malo ljudi ima takav i toliko izražen strah.

U propan i prirodni gas koji nemaju svoj miris se dodaje etil merkaptan da bi imali miris i lakše detektovali eventualna curenja.

Ja sam pisao iz ugla nekog ko koristi plin u domaćinstvu čitav život a na poslu sam radio dve godine acetilensko zavarivanje.
Hoću reći u stvarnom životu sam upoznao baš mnogo ljudi sa stavom plin meni neće u kuću, to je bomba i slično tome.
A na primer od električnih instalacija pogine nemerljivo više naroda i vrlo malo ljudi ima takav i toliko izražen strah.
Nije isto sa domacinstvo.
U klimi mora biti plin cist, nista se ne dodaje.

Recimo da je tako.
Ti u stvari smatraš da su neodgovorno promenili čitavu industriju klima i da će one od sada biti opasnost?
Ok, vidim biće zanimljivo.
Predlažem da otvoriš posebnu temu za to, ne naplaćuje se otvaranje tema a biće dosta komentara kada stvar kene u implementaciju.

Kazu da sa pocetkom 2027 godine nece se vise prodavati klime na R32
Nove pravila su da GWP mora biti <150
R32 se zamenjuje sa R290 propan jako zapaljiv.
Sta vi mislite?
Da li trenutno imamo split sisteme sa r290?

Generalno bi trebalo da važi zabrana upotrebe uređaja sa r290 za sve prostorije ispod nivoa tla. Ostaje pitanje cene instalacije, obučenosti servisera, komponenti u ex izvedbi, instalacija detektora gasa...

Predlažem da otvoriš posebnu temu za to, ne naplaćuje se otvaranje tema a biće dosta komentara kada stvar kene u implementaciju

Sto bih otvarao novu temu? Eto ovo je tema za klime opsta diskusija.

Da li trenutno imamo split sisteme sa r290?

Samo toplotne pumpe vazduh-voda. Primer Daikin Altherma 4 H
I vidi sta sve ima.
SJ dolazi ti puna sa propan iz fabrike. Ta boca gde je plin mora da izdrzi pad sa 10 metra a da plin ne iscuri.
To je zastita pri transport i montaza dokolilo ured padne.
Kad se montira i otvore se ventile ima gas leak sensor, ukoliko registruje curenje plina aktivira ventilator na najjacu brzinu.

Screenshot_20260425_085205_Chrome.jpg

Citava elektronika je hermeticki zatvorena zato sto plin se pali i sa najmanja iskra.

Screenshot_20260425_085222_Chrome.jpg

I ostale ventile separatore sto sprecavaju da plin dodze do UJ zajedno sa vodom

Screenshot_20260425_085342_Chrome.jpg
Screenshot_20260425_085255_Chrome.jpg

Komplikovano i skupo.
E takve ce biti i split sisteme vazduh-vazduh na R290

Zato i pitam. Tp i monoblok su druga priča u odnosu na split.

Ako se ovo ostvari, trebaće preventivno da se reaguje i kupi klima sa r32 dok ih još bude na lageru

Jel, to AI počeo da montira klima uređaje i toplotne pumpe? Vidim iz postova da se ka tome ide! Ili je to samo na ovom forumu? Ludilo. Ali je dobro što je forum internacionalan, mada ima svega tu.

Nasao sam Daisekai 10 od 13.000 BTU za 200k tako da je to favorit za sada. Ne daje mi se dodatnih 20k za lajsne trenutno jer ne znam kako ce se uklopiti u prostor, ali otom potom oko toga.

Imam jedno pitanje jer je cudna situacija iako meni deluje 1/1 ali htedoh da proverim sa vama. Kupljena klima u velikom prasku gde su predlozili njihov neki servis koji sam preskocio. Zvao SteelSoft koji je dosao i montirao i naplatio instalaciju. Posle X meseci reklamirao klimu, dosao SteelSoft i zamenio je. Klimu cu opet reklamirati samo sto cu ovaj put uzeti pare i pretpostavljam de ce SteelSoft opet doci da je skine. Kada zavrse posao i skinu klimu, da li imam pravo da trazim povracaj para za prvobitnu instalaciju ili pravo da mi montiraju Daisekai klimu umesto vracanja para? (ne secam se koliko sam platio intsalaciju, a nisam siguran da li su mi dali racin i da ga i dalje imam).

Pored toga prodavnica gde kupujem Daisekai kaze da imam 7 godina garancije uz godisnje servise kod njih, i jos kazu da ako neki drugi servis ugradi klimu gubim pravo na garanciju. Da li imaju pravo na ovo imajuci u vidu da je SteelSoft zvanicni servis a ne neki zivorad iz dobanovaca?

Nazad
Vrh Dno