Šta je novo?

Zimske gume

Danas su najrasprostranjenije haldex (škoda, audi,..) i slične varijante elektronski kontrolisanih diferenfijala. Mehanika polako izumire.

Moram da kažem da sam za sad prezadovoljan sa Quadraxer 3 gumama. Ovo je sad treća sezona i nekih 35.000 km, odo toga većina po toplom vremenu, jer manje radim zimi zbog prirode posla.
Prošao sam svuda bez problema i kad je bio onaj prvi duboki sneg i posle, kad je došao led. Nisam išao po velikim uzbrdicama/nizbrdicama kad je bio led, jer nisam baš toliko voljan/lud da plaćam popravke i mlatim se sa osiguranjem.🙂
Bukvalno nigde nisam imao problem, samo se pali ESP/ASR, malo prokliza i ide dalje. Negde je trebalo malo zaleta i to je to. E sad, tu verovatno dosta utiče što je prednji kraj, gde su pogonski točkovi, težak oko 1000 kg, pa pravi dobar pritisak na podlogu i ide lepo, iako su tu lošije gume. Zato zadnji kraj ne mrda nikuda, jer je tu šara i dalje odlična (manje opterećenje i nisu pogonski niti upravljajući točkovi).

Za sledeću sezonu ću morati da uzmem bar dve nove, a ove pozadi da prebacim napred. Samim tim mi se definitivno više isplati jedan all season set, jer su super za moje potrebe i ne moram da razmišljam kako i gde da čuvam drugi komplet.

Jedini je problem koje felne zadržati.😁

P.S.
Da prelazim veći kilometražu, kao ranijih godina, verovatno bi koristio dva seta (zima/leto), jer mislim da preko 40.000 km već ne bi bile baš upotrebljive, bar ne pogonske. Naravno pitanje je koliko je težak auto i kako se vozi, jer sve to utiče na potrošnju guma.

ASR se različito implementira i u okviru linije vozila a kamo li po brendovima

Naravno.

Ako lupa kočnica kao da će da vam izlomi čitav auto na komadiće, na naglo dodavanje gasa po klizavom ili na putu sa neravninama, auto ima kočenje točka koji proklizava. To je vrlo lako prepoznati, isprepada sve u autu ko ne očekuje.

Ako se to ne dešava, samo oduzima gas.

Uzeo danas kleber quadraxer 3, ali sam se iznenadio da se prave kod nas u zemlji. Gledajuci po netu bio sam ubedjen da ce biti iz Poljske ili Rumunije

Moram da kažem da sam za sad prezadovoljan sa Quadraxer 3 gumama. Ovo je sad treća sezona i nekih 35.000 km, odo toga većina po toplom vremenu, jer manje radim zimi zbog prirode posla.
Prošao sam svuda bez problema i kad je bio onaj prvi duboki sneg i posle, kad je došao led. Nisam išao po velikim uzbrdicama/nizbrdicama kad je bio led, jer nisam baš toliko voljan/lud da plaćam popravke i mlatim se sa osiguranjem.🙂
Bukvalno nigde nisam imao problem, samo se pali ESP/ASR, malo prokliza i ide dalje. Negde je trebalo malo zaleta i to je to. E sad, tu verovatno dosta utiče što je prednji kraj, gde su pogonski točkovi, težak oko 1000 kg, pa pravi dobar pritisak na podlogu i ide lepo, iako su tu lošije gume. Zato zadnji kraj ne mrda nikuda, jer je tu šara i dalje odlična (manje opterećenje i nisu pogonski niti upravljajući točkovi).

Za sledeću sezonu ću morati da uzmem bar dve nove, a ove pozadi da prebacim napred. Samim tim mi se definitivno više isplati jedan all season set, jer su super za moje potrebe i ne moram da razmišljam kako i gde da čuvam drugi komplet.

P.S.
Da prelazim veći kilometražu, kao ranijih godina, verovatno bi koristio dva seta (zima/leto), jer mislim da preko 40.000 km već ne bi bile baš upotrebljive, bar ne pogonske. Naravno pitanje je koliko je težak auto i kako se vozi, jer sve to utiče na potrošnju guma.
A kakve su leti u odnosu na čisto letnje?

P.S.
Ovo me interesovalo kakve su posle par godina,samo sto su meni savetovali da ih rotiram svake godine,prva mi je zima sad i isto sam znaci odusevljen,testirao sam ih pre neki dan kad je bio minus 10 i padavine,namerno sam se manijacio,dok su svi vozili 40-50 moj auto nije osetio,kakve su onda premium ako su ove ovakve,sledece cu da uzmem te miselin najbolje bas cisto radi uporedjivanja.

A kakve su leti u odnosu na čisto letnje?
Skroz su ok u odnosu na Fulda EC HP2 budžet varijantu. Verovatno je lošija u odnosu na neku premijum letnju gumu, ali ni njihova all season guma nije premijum, pa je merodavnije da se poredi sa nekom srednjom klasom. Test mi je određena krivina po kiši, koju prolazim skoro svaki dan i sa Fuldom je prednji kraj proklizavao pri 60 km/h, a sa Kleberom je moglo malo brže da se prođe dok su bile nove, a sad je tu negde.

Ne jurim nigde, a shvatio sam da su vrlo male šanse da me guma spasi od nesreće, jer sam do sad imao tri velika sudara, gde mi gume nisu značile apsolutno ništa - jedan je bio direktan (lujka skrenula levo iz trake za pravo, gadan sudar bez kočenja), drugi sa strane (ciga sa nekim kršom, samo izleteo iz sporedne ulice, ne gledajući da li neko ide glavnom, odvalio desnu stranu auta), a treći od pozadi (gledao u telefon, a ja naglo zakočio, jer je izleteo pešak van pešačkog i napravio lepu štetu). Sitna čukanja ne računam, a imao sam ih par, gde sam uzeo neki dinar (nekad i ništa) i nastavio dalje.🙂

Vožnja po ograničenju i obraćanje pažnje na svet oko sebe su mnogo bitniji od najbolje gume na svetu, ali to uglavnom samo kazne mogu da dovedu u red, jer ovako je haos i pravo je čudo da nema više saobraćajnih nesreća.

^^^ ovo važi, ali samo u situaciji ako nemaš gumu za pogrešnu sezonu, zimska leti od 15 do 30m u extremnim uslovima i veći zaustavni put od letnje, letnja zimi, posebno po ledu, ali i snegu još gore i do 5x duži zaustavni put... tako da koliko god da je sve navedeno bitno, loša guma znači da ideš 60 ili 70 tamo gde si sa dobrom već stao...

Kakvi su inače propisi za autobuse u pogledu zimskih guma? Nešto se ne sećam da sam ikada video zimske gume na autobusima. Nemam položenu D kategoriju pa ne znam
Бацих поглед док сам поред аутобуса…
IMG_4817.jpeg

Ahm, rekosmo da si ti van konkurencije 😁 Odnosno tvoji uslovi (država)
This is Spar... pardon, Srbija

Lomim se oko ovog februara, trenutna prognoza je da će biti malo/ako uopšte dana sa minusom i oko nule.
Sledeće nedelje mi stiže auto sa letnjim gumama, ostavio sam novac za zimske al me sad muči ako bude ovakvo vreme, možda da ostavim za jesen pa da dobijem svežiji dot.
Sad svakako dobijam 2025, nije nemoguće i 2024 (ako se kupuje online).
1.jpg2.jpg3.jpg

Svakako prognozu uzimam sa velikom rezervom, razmišljam se da sačekam pa ako vidim da će biti narednih dana minus ili nula, onda da kupim.

Jel uzimao neko skoro gume (januar npr) i koji je dot dobijao?

Lomim se oko ovog februara, trenutna prognoza je da će biti malo/ako uopšte dana sa minusom i oko nule.
Sledeće nedelje mi stiže auto sa letnjim gumama, ostavio sam novac za zimske al me sad muči ako bude ovakvo vreme, možda da ostavim za jesen pa da dobijem svežiji dot.
Sad svakako dobijam 2025, nije nemoguće i 2024 (ako se kupuje online).
Pogledajte prilog 526084Pogledajte prilog 526085Pogledajte prilog 526086

Svakako prognozu uzimam sa velikom rezervom, razmišljam se da sačekam pa ako vidim da će biti narednih dana minus ili nula, onda da kupim.

Jel uzimao neko skoro gume (januar npr) i koji je dot dobijao?
Bice talas minusa nedelju dana u feb sigurno,a dot pola godine gore dole ti nista nece skodi.

Stigle mi danas 2 kom. quadraxer 3 za prednje točkove sa ananasa i baksuz dobijem jednu deformisanu gumu, upravo reklamirao. Dot 4925.

1000042093.jpg

Gledam Vredestein Quatrac na Ananasu fina im je cena, sad' ovaj deformitet me malo pokolebao. Vidim da čuveni Spark šalje gume uglavnom, korisnička podrška na pitanje koji je DOT odgovara da su "uvek sveži" i ne daje konkretan odgovor.
Na stranu što vagam između Vredestein, Nokian SP2 i Dunlop. Ima neko neka iskustva?

Ja sam zimus uzeo Uniroyal winter expert, malo se više čuju. Dunlop su mi bile bolje, al ajd da promenimo

Gledam Vredestein Quatrac na Ananasu fina im je cena, sad' ovaj deformitet me malo pokolebao. Vidim da čuveni Spark šalje gume uglavnom, korisnička podrška na pitanje koji je DOT odgovara da su "uvek sveži" i ne daje konkretan odgovor.
Na stranu što vagam između Vredestein, Nokian SP2 i Dunlop. Ima neko neka iskustva?
Ja sam u poslednje dve godine dva puta naručivao po komplet guma sa ananasa. Uvek su bili sveži dotovi (3-4 meseca). E sad taj deformitet se mora reklamirati verujem da neće biti problema osim malo iugubljenog vremena

Vidim da svi dosta hvalite Kleber koji je nema srednja klasa ali u testovima se Vredestein i Nokian dosta bolje kotiraju pa ne znam je li vredno ulaganja još 50e preko za nešto višu klasu, imam još par dana da prelomim.

@Note10
Ako sam dobro shvatio kupuješ AS gume?
U tom slučaju se isplati ići na premium, mada naravno pitanje je i koliko prelaziš, u kojim uslovima itd.

Da da, posle besmislenog drndanja letnje/zimske u prethodnih 5 godina, jasno mi je da više nema potrebe. Ne zimujem, ne idem na planine.
80% Beograd 20% autoput za porodična putovanja, 15k godišnje.
Išao bih na višu klasu ali ne baš Conti, GoodYear, Michelin, nema potrebe... ove koje sam naveo su sve oko 11k po gumi.

Na koje Nokian misliš, Seasonproof 1 ili Seasonproof 2?
SP2 je jedna od najbolje ocenjenih AS guma u poslednje vreme, dok SP1 verzija nije tako ubedljiva, više neki prosek srednje klase.

Dvojka u velikoj prodavnici guma na K košta 11k za moju dimenziju, Dunlop je 100rsd skuplji po gumi, Vredestein na Ananasu 100rsd skuplji nego Dunlop.
Ne razumem se u gume, zainteresujem se evo jednom u 5 godina kada treba da se menjaju pa pročešljam recenzije i evo zaglavim se. Na prethodnom autu sam imao Crossclimate i u četvrtoj godini je škripao u tržnom centru da me je bilo sramota a jedini veći sneg koji ih je zadesio u trećoj godini mi nije bio prijatan za vožnju, tako da iz mog iskustva ne vrede tih para nikako.
Vidim da SP2 ima jako dobre ocene na testovima, Vredestein ima još bolje u nekim drugim kategorijama. Ako dobro shvatam SP2 čuva glavu za zimske uslove a ponavljam - ja ne idem u zimske uslove, osim ako me isti ne zadese u Beogradu, na Banovom brdu gde živim pa tu jednom-dva puta godišnje u proseku poslednjih 5 godina zatreba.
Ja bih samo da ne mislim 5 godina ako može. I bitnije mi je da se dobro snalaze u natopljenim kolotrazima autoputa kada vozim celu porodicu i po rupčagama grada Beograda koje se ne vide od vode, dakle kiša i voda su mi veći izazov od snega kojeg gotovo da više i nemamo (osim ona dva dana dok službe ne posole ulice). Pa hajde ako je neko čitao više neka pomaže.

@Note10
Zaboravi na 5 godina!
Ako uzimaš AS gume, prava mera je 3 godine i posle toga nove. Ipak su to gume koje prežive i temperature u mimusu i na +40, a to ostavlja posledice. Na kraju krajeva, uštedećeš na vulkanizerskim uslugama toliko da možeš ranije da menjaš gume nego što bi da imaš dva seta.
Sa tvojom kilometražom (15k), apsolutno premium, znači michelim, conti, pireli itd., veruj mi isplatiće ti se.

P.S.: Škripanje u tržnom centru je sasvim normalno i očekivano za dobru gumu. One koje ne škripe na toj podlozi su plastične i odmah u smeće

Nazad
Vrh Dno