Problem je u tome što se često mešaju pojmovi: pravi
eLSD je praktično mehanički LSD koji ima pametno elektronsko upravljanje. Njegova osnovna prednost je što može da reaguje
proaktivno, koristeći podatke sa raznih senzora uz čitanje podataka i sa ESP-a. To je lepo objasnio
@hsv.stoned , kao i za klasični mehanički LSD.
Ono što većina novijih automobila danas ima je zapravo
simuliranje LSD-a kao softverska nadogradnja ESP-a. Proizvođači ih zovu drugačije (XDS, EDS, EDL), ali je to praktično ista stvar. Glavna razlika je u tome što kod pravog eLSD-a
nema gubitka snage i "davjenja" motora, jer sistem ne koristi kočnice da bi preusmerio moment, već to radi mehanički preko kvačila (odnosno kočnice koristi samo kao poslednju opciju ukoliko je to neophodno). Pravi eLSD je fantastičan jer daje osećaj da su kola praktično kao na šinama, a u krivinama kod sportske vožnje jako pegla greške vozača i daje maksimalni osećaj sigurnosti i gripa.
Sve ovo se najbolje oseti u praksi. Imao sam priliku da vozim M5 G90 na BMW Experience-u i tek tamo zapravo vidiš kolika je razlika... Taj njegov
Active M Differential te bukvalno ispaljuje iz krivine i daje fenomenalan osećaj vožnje. Instruktor nam doduše nije dao da gasimo sve sisteme kako bismo videli čistu razliku u vožnji sa i bez asistencija, ali se i pored toga jasno oseća kako mehanika radi i pruža bolji grip tamo gde bi obični sistemi samo „sekli“ snagu i davili motor.
Inače, moja gospođa se juče zaglavila ( novi Qashqai 4x4 Kleber HP3 zimske stare 2 i kusur godine i 8k samo prešle) u Dolini gladnih koja nije čišćena verovatno uopšte, pa se stvorila velika ledena brazda ( tipa Titanik killer) izmedju dve trake, a ona ga uguzila skroz do ivičnjaka i ostavila mesta da neko može da stane iza jer je frka sa parkingom ( tu svi staju nepropisno u krivini), ali nije očekivala da će kralj iza da stane na 20cm i da će ispred da se parkira još jedan opet na 20cm.
Kako krene napred ili nazad uključi se AEB i sam je zakoči jer misli da će da udari, pa se vrtela par minuta, menjala režime vožnje ali ništa i zove me... dok sam došao lik ispred je izašao i bukvalno kako se auto pomerio minimalno unapred lagano se izašlo. Naravno, nije mi dao đavo mira, morao sam da simuliram i probam da li ću uspeti da izađem kad isključim taj AEB i posle par minuta napred nazad i priljubljivanja uz ovog iza uspeo sam da uhvatim deo gde nije bilo toliko leda i izađem...
Tako da ti napredni sistemi često mogu da prave problem, mada opet, da nije toga verovatno bi ona se barem jače priljubila uz neki od ova dva auta ( ako ne i skoz ga opalila 😃 ), a i malo je drugačije kad umesto drugog parkiranog automobila isped stoji ona sa svetloobojenim prslukom...