@RingeRaja
Hvala drugar.
Da, svakako planiram da krenem i obilazim banke i pitam. A slobodno neka dovedu procenitelja imovine.
Mogu i da im dam pdf sa mojim freelance primanjima zadnjih 2 godine, pa da vide kako stoje stvari.
Ili čak i učešće da platim 10-20% ako treba.
Pitanje samo brzinsko ako neko zna, da li mogu dobiti stambeni kredit sa ratom kao i normalni stambeni krediti, ili se nude samo takozvani "hipotekarni krediti", za ovakve slučajeve?
Nešto gledam ove online kalkulatore i za stambene kredite ispada da im za 30k evra, ja banci vratim 36k evra (na 20 godina), što mi je ok.
A hipotekarni oko 50k evra im vraćam.. što mi je ono... hmm...
Nema na čemu.
Pošto se kod banke tretiraš kao preduzetnik, što ti i jesi, za tebe ide posebna procedura za kredit, razlikuje se od one koju treba da prođe neko ko je zaposlen po ugovoru o radu na neodređeno.
1. Tržiće ti podatke vezane za firmu, koja je, od kad postoji, potvrda banke o prilivima po preduzetničkom računu, potvrda poreske uprave da si redovan sa izmirivanjem obaveza državi, za suprugu isto
2. Kao što ti rekoše, procenitelja ti plaćaš, sa spiska koji ti daju. Oko 150 evra je procena.
3. S obzirom da je kuća, nisam siguran da će 2x vrednost biti adekvatna, za stan u BG-u da, za kuću teže
4. Može i bez učešća, ali tada MORA ono što daješ u zalog (kuća) da vredi bar 4x
5. Ako hoćeš da izračunaš tačno koliko bi ti bila rata, imaš tzv. formulu za kamatni račun, može da se nađe na internetu, ukucaš cifru koju uzimaš, broj godina, efektivnu kamatnu stopu i dobiješ koliko je mesečna rata i koliko ukupno vraćaš. Imaj u vidu da je dodatni trošak osiguranje nekretnine koja je pod hipotekom, plaća se 1x godišnje, za moj stan od 80 kvm u BG-u je oko 50 evra.
6. Na 30K evra da za 20 godina vratiš 36K evra nema šanse sa trenutnim kamatnim stopama, loš ti je taj račun.
Uz pomoć našeg kreditnog kalkulatora izračunajte sebi ratu kredita i uporedite na konkretnom primeru ponude banaka. Kalkulator za izračunavanje maksimalnog iznosa kredita Vam može pomoći da okvirno izračunate koliki kredit možete dobiti uz mesečnu ratu primerenu Vašim mogućnostima. Upišite...
efektiva.rs
Npr. za 30K evra, sa proporcionalnim metodom proračuna, na 240 meseci, kamata 4%, vraćaš skoro 44K evra.