Šta je novo?

Carina na pošiljke (2026)

Kod mene bez ikakve viber/sms poruke.

Taj UC je cak bio pracen i na postinom sajtu, ono sve redovno GPC statusi i sve sto ide za LA pakete. I kako se priblizio za konacnu isporuku tako je naprasno nestao sa pracenja uz poruku da posiljka nije u sistemu.
Koja je vrednost, meni je danas stigao UC bez naplate, 2,44e piše na njemu? Pre 15 dana poručen, BG carina.

Ja sredinom februara u Ikei zatrazio par zamenskih srafova i oni poslali besplatno. Mesec dana kasnije dolazi postar i kaze "Imam neku posiljku iz Kine za tebe, 375 dinara treba da platis". Vrednost posiljke je bila 60 centi 😀

Stigla mi test UC HU (posto mi ranije 10tak nije doslo) toocki cicak traka za kablove placena 100 din bez dodatnih troskova i to po meni relativno brzo, 20 dana.
Takodje tws sluske placene 44$ kinaz napisao 5$, LR NL, placeno 360 din globe.

Poceli su daju dokaz o placanju
IMG_20260327_152320.jpg
+ na to 260 dingera haraca za svaki pojedinacni paket za fantomsko otvaranje paketa.
Edit: iznosi su PDV nije bilo osnove za carinjenje.

Stigla CN pošiljka, naplaćeno pored pdv-a i onih 260 din. Tako da izgleda da su i za neke CN pošiljke počeli da naplaćuju taj harač.

+ na to 260 dingera haraca za svaki pojedinacni paket za fantomsko otvaranje paketa.
Digli cenu i za to?
Nekad bilo, cini mi se 145 dinara i zvalo se usluga otvaranja paketa ili tako nesto ne secam se.
Samo mi nije jasno ako vec prodje kroz njihov skener zasto imaju potrebu da ga otvaraju osim da uzmu novac, kad mogu i preko skenera videti sta je u paketu.

Ne otvaraju ga ali naplaćuju. Verovatno će preformulisati to u pregled, obrada pošiljke ili nešto slično. Sam pregled je 200 din, 60 je provizija pošte i ona se naplaćuje ako ima PDV-a ili carine.

Zdravo
Čekam dokumenta iz inostranstva. Nema kretanj
20.03.2026 02:36:2010200 GPC BEOGRADOtprema
19.03.2026 18:16:1811019 BEOGRAD 170Otprema
19.03.2026 03:34:0610200 GPC BEOGRADOtprema
18.03.2026 19:45:3810250 POŠTA CARINJENJAOtprema
18.03.2026 15:54:4411003 IZMENIČNA POŠTAPrispela

Rečeno mi je da čeka carinsko odobrenje. Da li je to normalno? Šta treba da se uradi?

Da li je neko imao situaciju da mu u lokalnoj pošti čuči paket zbog tehničkog problema sa strane carine (pitao sam poštara šta se dešava, kaže tehnički problem i ne može da dostavi dok se ne raspetlja stvar, to jest dok carina ne odobri uručenje).
Nisam kontaktiran od strane carine ili slično (barem za sad), sitnica od par dolara je u pitanju, a od 23.03. je stopirana u mojoj lokalnoj pošti.
Ja lično nisam imao ovakvu situaciju, a bilo je podosta paketa za sve ove godine.

Ja sam pre par godina imao situaciju da nisu hteli da mi daju pošiljku, koja je po praćenju bila kod njih. Obrazloženje je bilo da nije dobila status od carine da ne treba da se carini. Kažu ako je propuste, a carina se onda seti da nije trebalo, oni moraju da nadoknade. Kontroler je pisao carini da mu pošalju mejl da je stvarno oslobođena carine. Isporučili su je za dan, dva posle toga, bez troškova.

Traže mito? 😁
čim su skontali šta ih čeka odma u štrajk 😆

bilo prvo 3 dana kad su uveli novi sistem, pa evo trenutno 7. Sad će i uskrs pa to ide na laganih dve nedelje, znači još gore nego pre

Inače u pitanju je china post ems, koja ima priority status i po starom sistemu je prolazila odmah sutradan iako se otvara i carini dok su redovni paketi čekali 6 dana 💩

Imam situaciju da mi je retailer poslao paket razdvojeno (poslat iz različitih magacina / država).
Umesto jednog paketa, najverovatnije su poslata 3-4 za istu porudžbinu.

Stigao mi je juče prvi paket, a naplaćen mi je PDV 20% na ceo iznos (iako se na paketu nalazi i faktura za tu jednu stvar koja se nalazi u paketu i očito je da nije cela porudžbina u pismu). Svakako glupa greška i od preprodavca da ostavi celokupnu fakturu pored pojedinačne, kad već razdvaja pakete.
Nisam preuzeo pošiljku jer me u pošti nisu savetovali ništa korisno osim da sačekam koji dan da vidimo da li će biti ponovo kompletna naplata na druge pakete.

Da li da ipak uzmem taj paket da mi se ne gomila ležarina, pa da se posle probam boriti sa carinom ako mi je na svaki naplaćen full PDV?
Pre je bio pakao išta pokušavati protiv njih, ali sada bih ostao u minusu od 4-5k dinara pa mi se ne isplati podizati pakete, ako nemam nikakve šanse da mi refundiraju

Danas stigao LA__HU paket. Naplaceno 260din haraca + pdv (kinez stavio vecu vrednost od placene - za to ce dobiti odgovarajuci feedback)

Inace postar podelio dve stvari (a dobar je decko i nije nalozen ni na jednu stvar):
  • od 1. apr ce se sve ovo odnositi i na temu
  • njegovo licno misljenje je da je od pocetka temu bio "povezan sa nekim iz zle druzine"- jer kaze da je posta pakete isporucivala gotovo besplatno. ocigledno zloj druzini trebaju pare za nesto, pa ni temu vise nije izuzet pdv-a
Sad narucio nesto i vidim da je i shipping UI drugaciji - nudi free land shipping i neki air.. Zanimljivo..

I od mene je Kinez dobio dve lagane jedinice kao feedback. U redu što nije hteo da stavlja vrednost 1 ili 2 dolara, ali je stavio veću vrednost nego što sam zapravo platio, što je čist bezobrazluk s njegove strane i nepoštovanje kupca.

Verovatno si mu trazio da stavi dolar, nije mu bio dan i stavio vise... Ko zna koliko ljudi danas to i traze.

Verovatno cemu obrisati ako se obrati podrsci i dostavi dokaze sa porukama...

Zapravo i nisam, pre kupovine sam ga pitao jel moze da stavi 5 dolara, rekao je ne, na sta sam se zahvalio, ipak porucio, a on stavio vecu cenu i od one po kojoj sam platio.
Ako mu je to neki bizaran sistem odbijanja kupaca, ok, uspeo je svakako.

Meni danas stigao jedan LA....HU paket, koštao 68 centi, kinez napisao 5$, trošak kod nas 356 din.
Ali glavna fora što nisam dobio nikakvo obaveštenje od pošte da je došao paket, da treba da se plati, kao do sad što su slali, najpre sms pa viber poruka, za jedan te isti paket!!! Saznao sam tako što me je poštar zvao da proveri jesam li kući da mi donese.
Na paketu su svi podaci čitljivi.
Da li je sad ovo nova taktika pošte, s obzirom da se dosta paketa ne preuzima zbog dodatnih troškova, da više ne šalju informaciju šta je stiglo kako bi ljudi morali da odu po paket a kad su već u pošti više će ljudi preuzeti !!!

° Ne izgleda mi kao da je nova taktika pre će biti standardni haos i neposlovnost.
Meni je danas stigla la-hu pošiljka kojoj je tracking pošte izlistavao da je još uvek na carini (dobio sam obaveštenje na viber od pošte da je stigla i koliko treba platiti). A tek noćas se ažuriralo praćenje.
A pre par komentara iznad sam pisao o stopiranoj pošiljci koja još uvek čuči u pošti i čeka.
13440.jpg

Imam još jedan LA...HU koji je naručen 4 dana posle ovog što je danas stigao, po praćenju rekao bi da će uskoro i taj paket pa ću prijaviti kako je prošao:
1774996932667.png

@Poolmaker

Meni je jedna cucala od 20.3. (Tad pustena sa poste carinjenja, 10250) i tek urucena u petak, 27.3, cak sam recimo 25.3. pisao i prigovor posti jer su mi druge dve posiljke iz iste serije urucene u ponedeljak 23.3, i dobio sam brz odgovor da posiljka jeste u lokalnoj posti ali da se cekaju "papiri" sa carine da bi se pustila na urucenje. Moguce da je isti slucaj i kod tebe.

Nazad
Vrh Dno