Šta je novo?

Carina na pošiljke (2026)

Mislim da mogu da pojasnim firmu iz Simanovaca. To je zapravo jedino cisto u ovoj prici. Znaci drzava nema pravo kao takva (po trenutnom zakonu) da naplacuje nista sem PDV-a na posiljke vrednosti manje od 50eur. Svaki uvoznik, ima pravo da naplacuje uslugu spedicije, odnosno procesa carinjenja. Firma Feliks logistics ili tako nekako je verovatno poduznica kineza/aliexpressa, koja to radi besplatno - jer im je u interesu da se narod ne globi dodatno (pricamo o CN*** posiljkama).. Znaci oni organizuju avion iz kine, prodju kroz pakete, i PDV se legalno naplati. Cak i isporuka najcesce ide kroz postu - i sve to je naplaceno u ceni postarine... DHL, Fedex i slicni su poznati po tome da je ta usluga spedicije bila drasticno skupa i kao takvu smo je svi zdusno izbegavali - da se paket nikako ne posalje preko istih... (pominje se 5600/3200din i sl).. A pritom nista ne rade i samo prikupljaju neku dokumentaciju od krajnjeg korisnika. Pisalo se o tome..

Ono sto je ovde problematicno je sto je Posta (ako se ne varam) jos uvek drzavna firma. Kao takva je u jedinstvenom polozaju da je zaduzena za postanski saobracaj sa inostranstvom. Ta posta itekako od kineza dobije deo cene postarine za isporuku paketa u Srbiji.

Ono sto je problematicno - kao sto sam gore napisao, drzava ima moc prinude, i moze da raspise magicni APP trosak cega god koliko hoce. To je odluka drzave, odnosno vlasti koju smo, barem zvanicno, mi birali. Mi kao gradjani mozemo da iskazemo svoje (veliko) nezadovoljstvo prema drzavi zbog troska i nameta za koji ne smatramo da je fer. Drzava po zakonu ima pravo da rasipse koliko god hoce. Da li ej to FER - pa moje misljenje je da nije. Kako mi to mozemo da promenimo - tako sto glasamo za nekog drugog, a ne ovu ekipu koja je donela ova pravila i harac. Naravno to je pod uslovima da su izbori fer i posteni. Ako nisu, i vlast nece da sidje sa vlasti demokratski - za to postoje primeri u istoriji kako se obicno zavrsi.. Elem, svi mi koji smo besni zbog 260din globe za nista (famozni app trosak), treba da se trudimo da znamo za koga glasamo na izborima i da budemo vrlo glasni u vezi svog misljenja o tome - sa prijateljima, ali i babama, dedama i svim ostalim koji mozda podrzafvaju ekipu koja je donela ova pravila. A ekipa moze da misli da li im je ovo pametan potez u 2026j/2027.. I ovako im se drma.. Mada su oni dokazali da nisu bas preterano mudri, a i prilicno drski, oholi i sve ostalo.. Opet moje misljenje naravno 🙂.

Država daje narodu taman toliko da se ne bi pobunio, ni manje ni više, oduvek bilo i biće.

Meni su stigla bez globe dva paketa male vrednosti UC...HU, naručeni početkom februara. Na onom sajtu carine jedan obračunat, jedan nije. Ništa mi nije jasno. Ja sam se razmišljao da li da ih preuzimam uopšte, ali nisam hteo da ispalim prodavce.

Da li je postojala oduvek ili ne je irelevantno. Cinjenicno stanje je da postoji globa od 260din koja je arbitrarno raspisana, i mogla je biti i 2600din. Po toj "logici" to bi bilo jednako legitimno zar ne? Prolazak kroz OCR skener svakako ne kosta 260din ni u kojoj paralelnoj realnosti.

U svakom slucaju nije ok da se naplacuje 260din za paket koji ceo vredi 50 din, i perspektiva 99% postenog stanovnistva ce biti ista. Velika vecina ce imati vrlo jako misljenje i stav o globi/haracu/pljacci ili "legitimnom trosku" kako bi kolega to da definise.

Lazni legalizam je tu ili zarad nekog sopstvenog cistunstva ili zarad drugih ciljeva - pravdanja necega sto realno nema opravdanja.
Gde sam ja i kako, na bilo koji način, pravdao visinu nameta i način na koji je isti ustoličen?

Edit: Inače, ništa nije "irelevantno", jer usluga koju pošta ne naplati korisniku, naplatiće radniku koji nije propisno zadužio pošiljku.
Dakle, nevezano da li je paket ocarinjen ili samo pregledan, usluga "podnošenje na carinski pregled" se od uvek naplaćivala.

Poslednja izmena:
Za fizička lica DHL špedicija je 3159 din, Fedex 5520 din. DHL je pre par godina bio nešto skuplji.
Screenshot_20260408_184806_com.android.chrome_edit_68143815860954.jpg
2820din spedicija, poslednja s kraja januara 2026. Svaka prethodna je bila 5520din.
Paket je bio otvaran prvi put, ne znam jel to uticalo nesto

Drugaru danas stigla dva paketa, oba sa LA...HU praćenjem, za oba je preuzeo "obračun" sa web sajta carine, PDV mu je 20 din za jednu, 34 din za drugu pošiljku. Ukupno naplaćeno: 475 din...

Dva paketa, oba naplaceno 260d plus pdv.

Interesantno je da su stigli za 11 dana, LA..HU numeracija

"200 dinara fiksni trošak za uslugu carinskog pregleda i 60 dinara provizija za prenos novca."
Šta ti je ovde "fantomsko" ?
Meni je za pošiljku sa Ali-ja, koju sam platio oko 22 Eura, naplaćeno samo 60 dinara. Ako je to iznos naknade za prenos novca, onda je baš, baš "fantomsko".

Ako je kinez napisao manje (a verovatno jeste) mozes ti da platis i 500 evra, desi se da uvaze to sto je Kinez napisao tamo.

Ako je odgovor upućen meni:
1. Kinez nije naveo nikakvu cenu ili ja nisam uspeo da nađem taj podatak na pakovanju.
2. Ako je 60 dinara iznos naknade za prenos novca, ne znam kakav prenos novca je obavljen ako nisam platio ništa drugo?

To nije nikakva naknada za prenos novca, vec kad su u pitanju CN posiljke, obradjuje ih privatna firma iz Simanovaca, naplacuje PDV po nekakvoj fakturi koju im dostavi Kinez (vrv elektronskoj), u tvom slucaju je naveo verovatno 3 dolara (300 dinara), pa si zato platio 20% od te sume, tj. 60 dinara.

Narucio sam nesto preko choice, i znam da je ranije bilo 260 din + 20% pdv.
Danas kad mi je stigao paket, naplaceno je samo 20% pdv.
Da li su mozda ukinuli tih famoznih 260 din?

Islo kao CN posiljka? Ako jeste, onda je slucaj opisan u postu iznad tvog

Danas mi stigla CN pošiljka, plaćena 1.38$ i na to treba da platim 28 din što je tačno 20%.
Dobro je što sa CN pošiljkama ide pdv na pravu plaćenu cenu, a ne na proizvod pre popusta.

Prilozi

• IMG-20260323-WA0007.jpg
    IMG-20260323-WA0007.jpg
    74.9 KB · Pregleda: 23
@Burgija te dve AP što imaš takođe mogu da pređu u CN i da platiš samo PDV, bez onih 260 dinara.
Hvala na obavestenju.
Ako sam dobro razumeo kad se placa 20% pdv i dodatnih 260 din to ide preko firme iz Simanovaca, a kad se placa samo pdv to ide preko poste?

To nije nikakva naknada za prenos novca, vec kad su u pitanju CN posiljke, obradjuje ih privatna firma iz Simanovaca, naplacuje PDV po nekakvoj fakturi koju im dostavi Kinez (vrv elektronskoj), u tvom slucaju je naveo verovatno 3 dolara (300 dinara), pa si zato platio 20% od te sume, tj. 60 dinara.
Stigla mi je preko pošte i dobila poštin broj PJ7.......RS

To je finalni kod, posto firma iz simanovaca ima ugovor sa postom, pre toga je bio CN ili AP.

Danas mi stigla CN pošiljka, plaćena 1.38$ i na to treba da platim 28 din što je tačno 20%.
Dobro je što sa CN pošiljkama ide pdv na pravu plaćenu cenu, a ne na proizvod pre popusta.
Ovo zapravo nije bas 100% tacno. Sad mi je stiglo nesto na sta sam iskoristio 3$ kupon (aliexpress)... Bilo je 26.xx$-3$ = 23.xx$.. Naplaceno mi je 527din PDV-a (CN posiljka), sto tacno u dinar odgovara 0.2*26.xx... Seller je state-ovao svoju cenu, a aliexpress je dao popust meni izgleda...

Jedno pitanje, planiram da odbijem posiljku za koju su oni procenili da je 65eur iako je debelo ispod, pa su nakarikali dodatne troskove...
kad je odbijem, kako da podnesem zahtev za reviziju carine i dazbina?
Da li treba u Posti ili Carini?

Jedno pitanje, planiram da odbijem posiljku za koju su oni procenili da je 65eur iako je debelo ispod, pa su nakarikali dodatne troskove...
kad je odbijem, kako da podnesem zahtev za reviziju carine i dazbina?
Da li treba u Posti ili Carini?

Proveri da li će ti se isplatiti prvo.
Taj prigovor se naplaćuje negde oko 500 dinara i to ne dobiješ nazad.
Generalno, odeš na poštu, ne prihvatiš paket već kažeš hoću da podnesem prigovor na visinu dažbina.
Oni ti daju obrazac koji popuniš, uplatiš neki iznos (pomenutih 500 ili više din) i uz taj obrazac i uplatu
treba takođe da dostaviš dokaze koliko si zapravo platio predmet, recimo skrinšot sa tvog naloga tu gde
si kupio proizvod i gde se vidi koliko je plaćen, zatim skrinšot sa paypala isto uvažavaju, gde se isto vidi
koliko je plaćeno, onda skrinšot sa ebankinga gde se vidi koliko novca je skinuto sa tvog računa isl...
To ne moraš u istom danu da odradiš, možeš danas da odeš u poštu kažeš da hoćeš da podneseš prigovor
i da ćeš im sutra doneti sve potrebne dokaze pa da sutra vrate na carinu.
Odneseš sve pomenuto, negde naznačiš koji ti je email, broj telefona, da mogu da te kontaktiraju ako im
nešto nije jasno i to tako sve sa paketom ide nazad na carinu.
Mislim da imaju oko 30 dana da odluče po tvom prigovoru.

Nazad
Vrh Dno