Šta je novo?

AliExpress (FAQ u prvom postu)

Ljudi, očekujte povećanje cena koje nam sada naplaćuje pošta zbog poskupljenja goriva. Koliko sam razumeo ovog sa šaltera, kaže da se sigurno neće pridržavati ove cene ako cena goriva ode na gore. Tako da, neka nam je Bog u pomoći. Šta drugo reći. Bila su srećna i lepa vreman.
Каква лепа и срећна времена смо ми имали и када? И зашто поскупљење поштанских пошиљака има неке везе са поскупљењем нафте и бензина?

Nilkin maska providna 9,9€ plus 218din mi postar uzeo
Po toj ceni sam mogao da je uzmem i ovde 🙂
Ako si mogao za tih 218 dinara razlike da uzmes ovde, sto si porucivao na aliju? Ne prozivam, samo pitam. Znam da svako ima svoju racunicu, ali za tu razliku bih svakako uzeo ovde.

Nisam gledao ovde cenu, sad uzeo bas da vidim 🙂
Racunao sam da ako su ove obicne 1000 i kusur da su brendirane bar 2000
Medjutim nadjem na nekom sajtu na popustu svakako bila bi tu i dostava…

Lepa vremena su ocigledno prosla.Cekam da mi stigne M2 SSD 125 evra placen i hladnjak za njega placen 10 evra.SSD je krenuo juce iz Holandije a hladnjak smrdi jos u Madjarskoj.Spreman sam na sva moguca iznenadjenja i da cu neke hiljade morati da platim.Na AE sam 12 godina i uvek sam dobro prolazio jer sam trosio sate i sate u pretrazi i u svakojakim proverama sta kupujem.Kupovao sam stvari kojih uopste nema kod nas da se kupe bez obzira na cenu i stvari koje su mnogo jeftinije nego kod nas.I kvaliteta ima ako dovoljno truda ulozis u pretragu.Temu nikad nije bio opcija jer jednostavno koliko god da sam trazio kvaliteta tamo uglavnom nema.Da nije AE masu toga ne bih mogao da priustim od DAP-ova(digitalni audio plejer) do raznoraznih kablova i adaptera i kvalitetnih bubica IEM za slusanje muzike,RAM memorija,maticnih ploca i jos gomile toga.Bice uzasno tesko sada da se uklopim jer su te stvari bile neuporedive jeftinije tamo nego kod nas jer nasi sisaju i na Boga ne misle.Steta i nije mi pravo uopste necu da lazem.

Bice uzasno tesko sada da se uklopim jer su te stvari bile neuporedive jeftinije tamo nego kod nas jer nasi sisaju i na Boga ne misle.
Sada će biti kod nas još skuplje i to je to. Kupiti na izvoru ili od domaćeg preprodavca, u suštini situacija se nije promenila i odgovor na nju.
A da je bilo povoljnije ranije bilo je, ali to je prošlo i neće da se vrati, nema poente kukati.

Sada će biti kod nas još skuplje i to je to. Kupiti na izvoru ili od domaćeg preprodavca, u suštini situacija se nije promenila i odgovor na nju.
A da je bilo povoljnije ranije bilo je, ali to je prošlo i neće da se vrati, nema poente kukati.
Ne kukam samo kazem da mi je krivo,od kukanja nema koristi znam to.Bice kao sto je i bilo do sada,postojace nesto sto se isplati ili ne isplati od bilo koga da se kupuje s time sto je isplativije bilo na AE bar sto se mene tice za ono sto sam ja kupovao.Debelo prilagodjavanje sledi sta je tu je.

ja sam za poslednju posiljku platio 414 rsd (214 rsd pdv + 200 rsd - kazu podnosenje posiljke na carinski pregled do 2kg, preko 2kg je 400).

Nisu mogli da mi objasne zasto mi je za prethodnu posiljku, koja je bila jeftinija od ove, naplaceno manje (mislim nekih 320 rsd). No, zato sam od njih uzeo gotovinski racun na ovih 200 rsd da imam za sledeci put ako krenu da improvizuju.

Ma znam, šalim se, nego bilo bi lepo kada bi se to normalizovalo i bilo manje lutrija kao što je sada.

Dok kinezi pišu sve i svašta na paketima teško da će svaka pošiljka da prođe baš po PS. nemoguće je pregledati svaku pošiljku i proveriti cenu a opet na ae ima toliko različitih cena za svaki artikal.
Zbog obima posla se uzima deklaracija sa paketa inače bi proces trajao mesecima a ne danima kao što može da se sad desi. Zamisli da neko uzme da proverava svaki paket, traži na ae (a nije ae jedini online market)... I kako da utvrdi da je to baš taj, da je cena baš ta koju si ti platio? Da zove stranku za svaku pošiljku da traži dokaz o vrednosti?

Ne daj boze da neko počne tako da radi.

Jel sad znamo za UC pakete male vrednosti jel ce nas obraduju sa 260din? Jel mi je stiglo 2-3 UC bez ikakve naplate, isto toliko LA sa nekim placanjima. Mada UC paketi mozda spadaju u period pre sankcija za kupce 🙂
Lepo sam napisao pre nekog vremena ovde, da ce CN express od hejta predje u "ljubav" 🙂

Šta na kraju piše kao vrednost pošiljke za ove što kupujemo preko coins-a? Ono što smo platili ili puna cena tj. na koju osnovuc se obračunava PDV.
Imam neke 4 pošiljke, nije me do sada uhvatilo ovo carinjene sa "robotima".

Zavisi od prodavca i da li je pod "choice" sekcijom...kod nekih prodavaca (u mom slucaju) je pisala puna cena bez ikakvih umanjenja (15 dolara, umesto 10 koliko sam ja platio) i to je prodavac bio izricit da ne sme da menja vrednost bla bla i rebnuli me standardnih 260 + 300 za pdv.
Kod drugih, s kojima sam uspeo da se dogovorim je i za proizvode od 30-40 dolara pisano 2 dolara na paketu i naplaceno 40 dinara za pdv + 260.

Stiglo mi danas 3 kabla koje sam odavno otpisao i refundirao. Kuda su oni putovali ko zna 🙂
Nisu nista naplaceni od postara.

Prilozi

• Screenshot 2026-03-24 113327.png
    Screenshot 2026-03-24 113327.png
    56.3 KB · Pregleda: 116
Pre par sati sam sreo na ulici jednog od sefova poste sa kojim sam dobar odavno,i kazem mu da su prosli lepi dani sa AE a on mi kaze da ista prica krece i sa Temu u julu ove godine iako su navodno ti novi troskovi bili vec uracunati u njihove cene.Znaci harac u fullu za sve sto stize iz inostranstva osim pisama.

Danas stigao UC-HU paket naručen u februaru. Na vrednost od 1.36$ (brz coina) plaćeno 80 dinara.
To je zvanično i poslednji paket sa Alija tako da ovu temu mogu lagano da bacim na "unwatch" 🙂

Danas stigao UC-HU paket naručen u februaru. Na vrednost od 1.36$ (brz coina) plaćeno 80 dinara.
To je zvanično i poslednji paket sa Alija tako da ovu temu mogu lagano da bacim na "unwatch" 🙂
Kako su uopste dosli do te cifre, verovatno si izbegao fantomsko 200din otvaranje, znaci pdv+uplatnica

Sta je uopste bila sadrzina, pa te je tih 80 dinara toliko iznerviralo? Nesto sto ne vredi ni tih 1.36?

Ако ми се нешто исплати када урачунам њихове глобе и дажбине, онда ћу нешто и купити....иначе

Prilozi

• Screenshot_20260324_231610_AliExpress_1.jpg
    Screenshot_20260324_231610_AliExpress_1.jpg
    18.2 KB · Pregleda: 96
LA...HU paketić stigao otvoren i prazan (nisam ga ja preuzeo) - da li da pokrećem refund, pošto se neko na carini očigledno usrećio na moj račun?

Pre par sati sam sreo na ulici jednog od sefova poste sa kojim sam dobar odavno,i kazem mu da su prosli lepi dani sa AE a on mi kaze da ista prica krece i sa Temu u julu ove godine iako su navodno ti novi troskovi bili vec uracunati u njihove cene.Znaci harac u fullu za sve sto stize iz inostranstva osim pisama.
Kineski maligni uticaj, jednostavno niste dovoljno informisani.

Meni stiže jedan UC HU uskoro od 2e pa ćemo baš videti da li ima naplate, BG carina.

Naručio tablete za imunitet koje se jedino prodaju na Aliju i još jednom američkom sajtu i nigde više u svetu.Na cenu kutije od 1.397,00 dinara uračunali su mi dodatno 640 dinara tog nekog pdv-a.Ne planiram više naručivati sa Alija.

"Šef iz Pošte" bi trebalo da razume da za Poštu TEMU pošiljka spada pod pošiljku u domaćem saobraćaju. Pošiljaoci su M-One ili Transfera. Pošta ne može da naplati slanje carinske deklaracije (260din) i dodatne troškove carine i PDV-a, jer je su to već uradili MONE/Transfera i Pošta ništa ne carini u tom slučaju. Pošta je dobila nadoknadu za isporuku pošiljke u domaćem saobraćaju i to radi u ovom slučaju.

Zapravo, Pošta tu nije ni bitna previše, jer je samo jedan od ispručilaca TEMU paketa koje nakon što ih uveze i ocarini angažuju Milšped (M-One) ili Transfera. Pored njih i druge kurirske službe mogu da isporučuju TEMU pakete.

Ovo bi trebalo da su jednostavne stvari.

Prvi puta mi se dogodilo u 10 godina i vise na Aliju da mi je trgovac pisao i trazio dodatno para za postarinu. Mozda je ovo tek 3x da mi neko pise od prodavaca direktno posle ordera.
Poznati shop, dobre ocene, mnogo ordera. Da ne gresim dusu ove skretnice sto sam narucio kod njih 4kom ispalo kao kod drugih 2kom, i sto to mozda ukupno ima blizu 1kg tezine. Trazio mi je 12$, ja sam mu rekao kod drugih prodavaca ima jeftnije (sto je netacno) i da mu max mogu dam jos $5, i on je kao pristao.
Mozda me navukao, ali kao sto napisah gore deluje da je realno. I naravno nikakvo placanje van Alija.
I trazio sam mu da upise 4$ ukupnu vrednost na paket 🙂

Prilozi

• Screenshot 2026-03-26 094749.png
    Screenshot 2026-03-26 094749.png
    85.4 KB · Pregleda: 59
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno