Šta je novo?

SEPA Srbija

Evo sad sam pogledao ove moje, SWIFT je 0.15% minimum 1300 dinara.
OUR je po zonama
Do 5k je 1150 dinara
5 do 12.5k je 1500 dinara
Do 50k je 2.300 dinara
Preko 50k je 4000 dinara

Dakle, minimum je 2.450 dinara i toliko je za sve do 5.000eu
Samo 4000 preko 50k?

Što se tiče provizija, AIK koji je najavio da prvi uvodi SEPA na naslovnoj strani sajta i dalje drži saopštenje u kome najavljuje "višestruko niže naknade":
To znači da će klijenti AikBank već od maja ove godine moći da u svega nekoliko sekundi izvrše plaćanja u evrima ka 41 zemlji članici SEPA područja i da ta plaćanja obavljaju uz višestruko niže naknade nego što je to danas

Imajući u vidu i ovo saopštenje i crnogorsko iskustvo, zaista ne verujem da će provizije biti slične dosadašnjim

Pocetak rada je 4.maja u 15:30 kada je presecni trenutak i bice nalozi realizovani 5.maja kada pocinje da radi EBA kliring.

У првој фази приступања SEPA платним шемама банке из Републике Србије поднеле су пријаве за приступање SEPA Credit Transfer платној шеми, док се тек у наредној фази, односно у наредним годинама, очекује постепено приступање банака и SEPA Instant Credit Transfer платној шеми, која ће омогућити готово тренутно извршавање платних трансакција у еврима.

Међутим, треба имати у виду да ће домаће банке овакве трансакције обављати преко посредничких банака из иностранства, што може утицати на коначну висину накнаде сваке од банака, о чему ће корисници бити благовремено обавештени пре почетка извршавања SEPA трансакција.

Poslednja izmena:

У првој фази приступања SEPA платним шемама банке из Републике Србије поднеле су пријаве за приступање SEPA Credit Transfer платној шеми, док се тек у наредној фази, односно у наредним годинама, очекује постепено приступање банака и SEPA Instant Credit Transfer платној шеми, која ће омогућити готово тренутно извршавање платних трансакција у еврима.

Међутим, треба имати у виду да ће домаће банке овакве трансакције обављати преко посредничких банака из иностранства, што може утицати на коначну висину накнаде сваке од банака, о чему ће корисници бити благовремено обавештени пре почетка извршавања SEPA трансакција.
Ma imace razlog da ovo bude skupo da bi vadili novac odavde u maticne filijale, ma jok, ko bi rekao 💀

Sorry za cross-posting. Pisao sam u temi o Erste banci, pa da podelim i ovde.

Stigao mail o izmenama uslova (Erste) koji izmedju ostalog sadrzi i neke informacije o SEPA:

Takođe, posebno ističemo uvođenje usluge SEPA kreditnog transfera, koje će Vam omogućiti brže, jednostavnije i sigurnije domaće i međunarodne transakcije u valuti EUR.

Čitajući email (citat iznad) i prilog, deluje da će preko SEPA ipak biti moguće slanje u evrima i u okviru Srbije. Odnosno ako dobro tumačim možeš da šalješ bilo gde dok je god primalac u okviru SEPA, što uključuje i Srbiju.

Znam da smo ovde pre nekog vremena diskutovali da li će dozvoliti i transfere unutar Srbije.

Znam da može ali je komplikovano/skupo. Možda grešim ali mi deluje iz teksta koji sam dobio da će se SEPA transfer u EUR ka srpskim računima tretirati isto kao ka inostranim. Možda grešim, videćemo.

Znam da može ali je komplikovano/skupo. Možda grešim ali mi deluje iz teksta koji sam dobio da će se SEPA transfer u EUR ka srpskim računima tretirati isto kao ka inostranim. Možda grešim, videćemo.
Po zakonu je tako.
Ali samo za nekretnine, slanje samom sebi između banaka, slanje užoj porodici i još nekim izlistanim dozvoljenim slučajevima.
Ja tebi ili ti meni nije dozvoljeno, sad kako će na nivou IT rešenja banke to filtrirati, videćemo.

I danas postoji filtriranje za RSD prenos unutar Srbije. Prenos između rezidenata i nerezidenata nije moguć. Mora Swift nalog.

I danas postoji filtriranje za RSD prenos unutar Srbije. Prenos između rezidenata i nerezidenata nije moguć. Mora Swift nalog.
Ma kod naših bankarskih aplikacija stalno ima glitch-eva i loše dizajniranih softverskih rešenja, tako da ne očekujem ništa bolju situaciju ni oko implementacije dozvoljenih domaćih SEPA transfera, budući da mora da se filtrira čak i transfer između rezidenata - npr. zakonom dozvoljeni slučaj kada suprug šalje supruzi koja ne nosi njegovo prezime i slično.
A moraće i da se omogući SEPA transfer između nerezidenta koji npr. kupuje nekretninu od rezidenta, takođe zakonom dozvoljen slučaj.

Da, ovo sam imao prošle godine. Neko nemačko udruženje/agencija, šta li je, je kod nas kupilo neku opremu, kao pomoć jednom udruženju sa osoba sa hendikepom. I novac nam je legao u dinarima, ali je prebačen kao SWIFT doznaka. Tek onda vidim da oni nisu rezident i svi koji sede u BG su zapravo zaposleni u nekoj kancelariju u Nemačkoj.

Da, ovo sam imao prošle godine. Neko nemačko udruženje/agencija, šta li je, je kod nas kupilo neku opremu, kao pomoć jednom udruženju sa osoba sa hendikepom. I novac nam je legao u dinarima, ali je prebačen kao SWIFT doznaka. Tek onda vidim da oni nisu rezident i svi koji sede u BG su zapravo zaposleni u nekoj kancelariju u Nemačkoj.
Stranci FL koji dodju u Srbiju valjda tek nakon 12m postaju rezidenti.
Meni su Rusi placali u dinarima, urade kao SWIFT u RF online (sa licnim bankarom, ne moze sam). I kosta ih kao SWIFT, iako je unutar RF!
Nakon 12m su mogli obicno placanje.

Meni su Rusi placali u dinarima, urade kao SWIFT u RF online (sa licnim bankarom, ne moze sam). I kosta ih kao SWIFT, iako je unutar RF!

Ova kancelarija postoji godinama u Srbiji.
Verujem da im nije problem SWIFT, jer ne plaćaju PDV ovde. Procedura slična kao za diplomatska predstavništva. Mada verujem da i sa bankom imaju neki poseban dogovor.

Malo je falilo da ih oduvam, pojavili se niotkuda, guglanjem dobiješ samo linkove gde im se neko zbog nečega zahvaljuje, ništa konkretno, hoće da finansiraju sportsku opremu za neko udruženje osoba sa hendikepom, koje takođe ne poznajemo, niti možeš da ih nađeš online, osim u APR, da se isporuči oprema, pa da plate za 60 dana.
Slučajno shvatim da jedan drugar tamo radi, pa me je uputio u više detalja. Kaže "moramo da brinemo o svakom evru nemačkih poreskih obveznika.", reko' i mi brinemo. O svakom dinari, srpskih mikro trgovaca.

Ako stranac ima nerezidentni tekući račun u domaćoj banci (npr. Alta banka je puna Rusa sa nerezidentnim statusom) i ako ta banka implementira SEPA transfere, mislim da ne postoji zakonska prepreka da taj stranac ne koristi tu istu vrstu transfera. Ako grešim, gde je to zakonski izuzeto?

Ako stranac ima nerezidentni tekući račun u domaćoj banci (npr. Alta banka je puna Rusa sa nerezidentnim statusom) i ako ta banka implementira SEPA transfere, mislim da ne postoji zakonska prepreka da taj stranac ne koristi tu istu vrstu transfera. Ako grešim, gde je to zakonski izuzeto?
Ne znam za evre koja je situacija, ovo je u dinarima bilo.
Pretpostavljam da je isto - vrvt da bi mogli da uzmu proviziju.

Malo pre listam spisak banaka koje podržavaju SCT Instant i uočim da jedina zemlja od malog broja zemalja koje su nedavno ušle u SEPA je Severna Makedonija, dok je navedena banka "PAYSERA MACEDONIA DOOEL". Gugl kaže da je ovo litvantski fintech (slično kao Revolut).
Link ka listi: https://www.europeanpaymentscouncil...nts_export/sct_inst/sct_inst.pdf?v=1773358229

Da li je neko ranije čuo za Paysera? I kakve su šanse da naše banke puste SCT Instant šemu nakon Maja?

Da li je neko ranije čuo za Paysera?
Ranije su slali kartice za Srbiju na osnovu pasoša, ali se to ubrzo promenilo i obavezan je dokaz o boravištu unutar EEA, kao velika većina fintecha.
Kakve su šanse da naše banke puste SCT Instant šemu nakon maja?
Po saopštenjima za javnost, od naredne godine, ali čak ni to nije izvesno, jer se ne čini kao obavezujuće.

Neke banke u Nemackoj nisu imale instsnt SEPA do pre nekoliko meseci.
Za nase nema sanse da privhate tek tako dok se ne izmeni zakon o deviznom poslovanju. Jer sve dok mora da se proveri pravo na transfer ne vredi instant transfer.

Fintech servisi mogu prilagoditi svoje usluge svakom pojedinačnom tržištu ako im je to tržište interesantno i žele ući.
Da uvedu uslugu gde je SEPA najbitnijia stvar a ne ponude SEPA ili naplacuju za manual review? Nece oni da se cimaju za tako nesto! Njima je iskljucivo bitno da nude usluge gde ima sto manje potrebe za icim sem softverom.

Neke banke u Nemackoj nisu imale instsnt SEPA do pre nekoliko meseci.
Za nase nema sanse da privhate tek tako dok se ne izmeni zakon o deviznom poslovanju. Jer sve dok mora da se proveri pravo na transfer ne vredi instant transfer.

Tehnički, nijedan transfer neće moći da bude instant, jer svako plaćanje ka inostranstvu podleže kontroli. Mi kao pravno lice uvek prilažemo račun na osnovu kog vršimo plaćanje, pa kad god naš predmet uzme novi referent, zaustavi transfer i traži odobrenje za promet robe dvostruke namene tj da imamo pravo da uvezemo to što plaćamo, pa mu šaljemo dozvolu za uvoz na mail. Tehnički, mogli bi uz račun svaki put da pošaljemo i sken dozvole, ali zvanično nije potrebno...

SEPA u Srbiji će moci od maja da koriste i pravna i fizicka lica. Transferi će biti realizovani naredog radog dana, tj. u početnoj fazi nece biti instant SEPA.

Sve su to samonametnuti limiti radi nečije genijalne ideje da bi trebalo cediti suvu drenovinu.
Ulazna i izlazna viza za stranu valutu, a za domaću nema veze, nek se šalje/prima bez striktne kontrole.

Nazad
Vrh Dno