Wero postoji od 2024. i trenutno je dostupan samo u 5 država EU. Realistično gledano, u Srbiji ga ne treba očekivati u toku ove decenije.Kada udjemo u SEPA sistem nadam se da ce onda nekada i WERO biti dostupan. On ce nuditi sve to o cemu pricate.
Naravno, gde si morao da odes u banku i das licno dozvolu.To je moglo i pre SEPA i pre evra u Nemackoj (trajni nalog)
Wero nova usluga i treba vremena da zaživi kao i svaki novi proizvod koji se pojavni na tržištu.Imam Wero mogucnost odavno preko bank app ali nikada nisam imao potrebu da ga koristim.
Sto je najgore, niko od kolega nije ni cuo za to.
Prekasno je stigao jer npr PayPal digital visa card nudi sve to + mnogo vise.
Neki su davali online mogucnost. Stric je koristio za telefon valjda (fixni) jos 200., bio sam sa njim, nije nista trebao u banci.Naravno, gde si morao da odes u banku i das licno dozvolu.
Danas vise nista nije kasno. Rano je da se o tome prica ali wero ce sve to nuditi. Bar po onome sto se pise.Imam Wero mogucnost odavno preko bank app ali nikada nisam imao potrebu da ga koristim.
Sto je najgore, niko od kolega nije ni cuo za to.
Prekasno je stigao jer npr PayPal digital visa card nudi sve to + mnogo vise.
Kod SEPA sistema mi je super automatizacija procesa placanja i mogucnost sklapanja ugovora na daljinu.
Npr svake godine registrujem motor od kuce.
Stigne pismo sa ponudom od os. kuce sa sepa ovlascenjem i qr kodom.
Sken koda me odvede na moju ponudu na njihovom sajtu gde sve potvrdim i dam sepa ovlascenje za skidanje iznosa.
Posle par dana mi skinu iznos i stigne pismo sa potvrdom da sam osiguran i sa tablicom za motor. Toliko.
Ili mob provajderi. Ja pojma nemam gde je i ko je moj provajder (osim naziva) a imam 3 broja kod njih, sve sam online odradio sa trajnim sepa nalozima.
Wero je besplatan.Wero ne dodaje bitno stvari koliko vidim, ali je skuplji?
Nije besplatan za primaoca. Neko uvek placa (i ppal ti izgleda frei za tebe ali nije - a taj fee uvek platis kao kupac).Wero je besplatan.
Provizija, ako postoji, isključivo zavisi od banke primaoca i/ili primaoca (ako su neke pilićarske), ali Wero je besplatan. Evo i dokaza:Nije besplatan za primaoca. Neko uvek placa (i ppal ti izgleda frei za tebe ali nije - a taj fee uvek platis kao kupac).
Kartice i prenos u SEPA su 2 razlicte stvari.Da li verujes da banka primaoca nikako nece zaradjivati?
Ako verujesz nema dalje price 🙂
Poents je kupac to placs, ovako ili onako, ovome ili onome.
Kao da tvrdis da te ne kosta kartica kada placas.
PRicano o Wero i Dirext Debit. To nije besplatno za primaoce (pa tim ni za kupce).Kartice i prenos u SEPA su 2 razlicte stvari.
U skladu sa izmenama regulatornog okvira Evropske unije u oblasti platnog prometa i pravilima Single Euro Payments Area (SEPA), Narodna banka Srbije je usvojila propise i preduzela radnje kojima je podstakla banke koje posluju u Republici Srbiji da se usklade sa SEPA standardima i pristupe SEPA platnim šemama, uključujući SEPA Credit Transfer.
SEPA Credit Transfer predstavlja poseban, novi kanal transfera iznosa u evrima, koji će omogućiti građanima, preduzetnicima i pravnim licima da uplate u evrima šalju i primaju brzo, sigurno i uz značajno povoljnije naknade. Na ovaj način, međunarodni transferi u evrima postaju jednostavniji i efikasniji za sve korisnike.
U skladu sa navedenim, obaveštavamo Vas da će od 4.5.2026. godine HALKBANK a.d. Beograd (Banka) omogućiti uslugu SEPA Credit Transfer - novi kanal za brze, sigurne i pojednostavljene transfere u evrima, namenjen građanima, preduzetnicima i pravnim licima.
Radi usklađivanja sa SEPA standardima, Upravni odbor Banke usvojio je izmene Opštih uslova poslovanja koji regulišu pružanje platnih usluga, a koje izmene se primenjuju počev od 4.5.2026. godine.

Jos ne radi, barem ga ne vidim jos 🤷♂️Pre 20ak dana nadjem info o SEPA, bas kad sam planirao da uplatim depozit za letovanje. Nadjem i da je Aik banka u sistemu. Igrom slučaja ta banka mi je preko puta posla. Odem sa pričom Sepa ovo ono, žena na šalteru zna šta je I sve radi ali moram da imam račun u banci da bih obavio transfer. Takodje mi je rekla da će biti omogućeno kroz app sve to obaviti. Čitala mi je neko interno obaveštenje jer je poznajem lično.
Dostupnost SEPA uslugama u Srbiji je planirana od maja 2026. Dakle jos 2 meseca.Pre 20ak dana nadjem info o SEPA, bas kad sam planirao da uplatim depozit za letovanje. Nadjem i da je Aik banka u sistemu. Igrom slučaja ta banka mi je preko puta posla. Odem sa pričom Sepa ovo ono, žena na šalteru zna šta je I sve radi ali moram da imam račun u banci da bih obavio transfer. Takodje mi je rekla da će biti omogućeno kroz app sve to obaviti. Čitala mi je neko interno obaveštenje jer je poznajem lično.
Obicno salteski radnici nisu bas najupuceniji, tako da nije iznenadjenje.To su info koje sam dobio u tom trenutku. Moguće da je gospođa pogrešila.
Odakle je info ili samo trolujes?Izgleda da ce SEPA transferi do 1.000 eur biti 1.000 do 1.500 dinara, do 10.000€ oko 2-2,5 000, dok ce maksimum ici na 40.000 din ili 1% ofnosno 1,5% za elektronske odnosno papirne naloge.
Tako je, taj OUR bi morao ići na nulu. Mnoge banke ga navode kao trošak korespodentske banke, u Swift saobraćaju. Upravo taj trošak bi morao ići na ~0.Evo sad sam pogledao ove moje, SWIFT je 0.15% minimum 1300 dinara.
OUR je po zonama
Do 5k je 1150 dinara
5 do 12.5k je 1500 dinara
Do 50k je 2.300 dinara
Preko 50k je 4000 dinara
Dakle, minimum je 2.450 dinara i toliko je za sve do 5.000eur.
Hvala za info. To je racunica konkretne banke, ali sacekajmo pocetak maja kada ce NBS objaviti maximalne provizije, kao sto je to uradila CBCG.@magnetic imam pametnija posla nego da trolujem ozbiljne teme. 🙂
Jedna od vecih banaka kod nas je racunala da sa ovim ocekivanim cenama u odnosu na dosadasnji klasicni transfer koji je bio od pocetka 2025. do 2/26 ima oko 67% manje provizije dok recimo realni troskovi su oko 85% manji ali ima ulaganja u cbs da se omoguci sepa.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari