Šta je novo?

Diskusija o cenama kripto valuta (2025)

Kao što je rečeno već gore, uticalo je prošle godine u junu kada se desio prvi napad (~7%). Danas svega 3.5%.
Kada je rat u Ukrajini krenuo dnevni pad je bio 12%.
I šta se isčuđavaš?

Iran je na vreme kupio rakete i dronove, pa danas nije morao da prodaje BTC da bi se dopunio 🤣 .
Dajte ljudi, da li je neko stvarno mislio da će napad Izraela i SAD na Iran da utiče na cenu BTC?
Da li znaš da je upravo zatvoren Ormuski zaliv, kuda protiče 20% svetske nafte. Da li si svestan kolika je to opasnost za tržište i ekonomiju ?
Zanimljivo je da ratovi uvek počinju petkom, krajem dana, petak na subotu, isto kao i sa Venecuelom, kada se zatvara berza. Što znači da Amerikanci misle da će svakako trulu državu Iran, odnosno islamski režim da sruše preko vikenda, gde narod i onako se raduje bombardovanju, slično kao sa Kubom i Venecuelom.

Ako Persijski zaliv bude zatvoren kratko, par dana, tržište će se stabilizovati, ako bude zatvoren nedeljama cene počinju da rastu, ekonomija počinje da se guši, a ko bude zatvoren mesecima sledi globalna recesija.

Da li znaš da je upravo zatvoren Ormuski zaliv, kuda protiče 20% svetske nafte. Da li si svestan kolika je to opasnost za tržište i ekonomiju ?
Zanimljivo je da ratovi uvek počinju petkom, krajem dana, petak na subotu, isto kao i sa Venecuelom, kada se zatvara berza. Što znači da Amerikanci misle da će svakako trulu državu Iran, odnosno islamski režim da sruše preko vikenda, gde narod i onako se raduje bombardovanju, slično kao sa Kubom i Venecuelom.

Ako Persijski zaliv bude zatvoren kratko, par dana, tržište će se stabilizovati, ako bude zatvoren nedeljama cene počinju da rastu, ekonomija počinje da se guši, a ko bude zatvoren mesecima sledi globalna recesija.
Sve to nema apsolutne veze sa cenom BTC-a.

Sve to nema apsolutne veze sa cenom BTC-a.
Ljudi i dalje nikako da shvate da ono sto citaju je samo pokrice za sve ono sto se desava u kriptu. Da je sve isplanirano, izmanipulisano i koriste se/cekaju takvi momenti da bi mali Pera,Mika, Zika psovao Trumpa ili Jao Ciao Minga umesto market makere za sve ono sto se desava sa cenom.

Ljudi i dalje nikako da shvate da ono sto citaju je samo pokrice za sve ono sto se desava u kriptu. Da je sve isplanirano, izmanipulisano i koriste se/cekaju takvi momenti da bi mali Pera,Mika, Zika psovao Trumpa ili Jao Ciao Minga umesto market makere za sve ono sto se desava sa cenom.
Pa cena je zaista pala u vreme samog napada, ali premalo.
Na kraju krajeva, cilj je kupiti kada padne cena, nebitno da li je uzrok Ali Hamnej, Tramp ili neki nepoznati špekulant.

Loše bi bilo ako bi manipulisali najnižom cenom, da recimo nekako održavaju nivo da nikada više ne padne ispod 60k i da nas ostave na cedilu jer čekamo od 35-50k recimo.

Pa cena je zaista pala u vreme samog napada, ali premalo.
Na kraju krajeva, cilj je kupiti kada padne cena, nebitno da li je uzrok Ali Hamnej, Tramp ili neki nepoznati špekulant.

Loše bi bilo ako bi manipulisali najnižom cenom, da recimo nekako održavaju nivo da nikada više ne padne ispod 60k i da nas ostave na cedilu jer čekamo od 35-50k recimo.
O tome i pricam, vesti su pokrice. Cekaju se takve situacije da bi se nastavilo sa daljom manipulacijom.

Svi faktori pokazuju 35-45k ali je isto tako bilo i za alt sezonu. Pisao sam nedavno o tome i zbog razloga da su se pravila igre promenila ne bi me cudilo da ne odemo ni blizu tih 35k i da ostane kako si rekao ali udjemo u superciklus.

Ovaj ciklus bi trebao da nas je naucio da ocekujemo neocekivano.

Poslednja izmena:
Hoces da kazes sta god da se desi ti ces biti u pravu 🙂 Ne znam kako drugi ja pratim Simketov savet od pre stranu dve.

I sad ako sam dobro shvatio od kolega sa foruma... btc je pao zbog napada izraela na iran, pa je skocio jer je iran napao dubai i burdz kalifu? i tramp je objavio da je ubijen predsednik Irana ali to jos nije proverena informacija....
Daj te ljudi...
Klasicno vikend ciscenje high leverage pozicija... oko 700 miliona long i short pozicija je likvidirano. pratite malo onchain data sto je svima dostupno. Tu nema greske... ovo sa medija je klasicna manimulacija, satro blokiran moreuz, ubijen predsednik irana i sta jos sve....
Inace, vikendom berze ne rade za ne upucene, i odlicno je vreme da se rasciste malo orderi. Nikad ne verujte u vikend pump ili vikend dump, jer se po otvaranju marketa sve vrati na isto u roku od par dana.
Stvarno mi je fascinantno da ovde u temi o kriptu i btc-u citam geopoliticke prognoze. 😀 ugasite malo tv i pogledajte malo siru sliku, proverite informacije. Nije bas sve tacno sto se objavljuje u medijima...

Imate par postova iznad lepo napisano lvl-e koji su interesantni, 72-74 i 80k ( malo verovatno ) i pratimo situaciju, pad se nastavlja samo je pitanje sa kog lvl-a i dokle duboko ce ici.

Hoces da kazes sta god da se desi ti ces biti u pravu 🙂 Ne znam kako drugi ja pratim Simketov savet od pre stranu dve.
ocigledno ljudi ne citaju. Iz tog razloga sam i prestao da budem aktivan u temi neko vreme.
Vise vole da prate X i you tube i slusaju/citaju sta im odgovata tj, sta im serviraju 🙂

edit: Ali dobro, svako radi sta hoce i zeli i sta misli da je najpametnije . Dokle god je takvih, bice vise za nas sa zdravim razumom

Poslednja izmena:
Bez uvrede druze ali zasto razmisljas na takav sujetan nacin? Nemam apsolutno nista od ovoga sto pisem ovde, gubim vreme prenoseci steceno i nauceno da stotine drugih se ne bi patilo ili prolazilo kroz sve sto sam ja sam bez icije pomoci i gubili pare ako to ne moraju. Sa srecom ti bilo, prati koga hoces ( pritom se takodje i slazem sa Simketom )samo izbaci taj nakaradni nacin razmisljanja jer cisto sumnjam da je bilo ko od ljudi dosao ovde da bi se folirao ili dokazivao kako je upravu. Sa srecom.

Poslednja izmena:
Ima li neko objašnjene za ono što se desilo sa cenom BTC, LTC, ETH, ETC, Solane i Dogecoina između 2:10 i 6:10 pa je rast njihovih cena po goolu bio ravna linija ?

A BTC .jpg

za 15 minuta se otvara NY berza. pa neka je na pomoc...

20% svetske nafte kojom se trguje, sto je ogromna razlika.

Neki ozboljniji lvl je 72-74k u najboljem slucaju 80k ( manje verovatno ) i ponovo na dole ka 60k.

Uzdravlje i pametno sa trejdovima 🍻
pa da vidimo drugi napad na 74k... prvi je bio fail sto je bilo ocekivano. Lepo su se rascistili shortovi i sad su se o5 nagomilali kasni longovi. Ako NY potera na gore, krece cena ka 80k. Ja sam iskreno skeptican i ne ocekujem jos da se odigra taj scenario. Polako sam krenuo sa otvaranjem short pozicija i krecu da se pune orderi.
Vidim po tviteru da krecu price da je bottom in, bla bla... ali se ne obazirem na te price 🙂

Jedino se nadam da ce altovi malo jace odreagovati u ovom pump-u, pa da ih resim i sacekam ih kroz koji mesec na dosta nizim lvl-ima. Ostalo mi ih je par neresenih jos odavno gde sam i zaborabio da postavim prdere za prodaju 😀 koliko su mi bili bitni 🙂

Srecno sa trejdovima i bez zaletanja u trejdove.
Uzdravlje 🍻

Iskreno, iznenadjujuce se drzi cena iznad 70k. Sada mi napad na 80k vise ne izleda toliko malo verovato. Lepo su se rascistile i long i short pozicije u ovom range-u, pa se situacija okrenula u korist bull-ova.
Ispratih po twitteru da su krenule price da je posle zadnjih 6 fomc-a cena isla od -5 do -15%.. i to bi mogao biti jos jedan bulish signal ukoliko se odrzimo iznad 70k.

Prosao mi je jos jedan brzinski short, danas pre fomc-a, pa cekam malo jasniju sliku za sledeci trejd. Ako krene ka 80k, ponovo krecem sa short pozicijama jer mislim da je trend i dalje ka dole.

Ko trejduje, samo lagano i bez zaletanja.
Uzdravlje 🍻

Prilozi

• BTCUSDT-20260318-OneWay.png
    BTCUSDT-20260318-OneWay.png
    336.2 KB · Pregleda: 54
ju ju ju...bože bože bože

top ticked 😀
🥱

Koliko je tema mrtva..kapiram da niko nije ispratio ni btc ni spx 🙁
To je čista ljudska psihologija. Kad krene bull run, to privlači ljude, a kad krene pad, svi utihnu i nikog ne zanima.
Gledao sam na Redditu kako je neko postavio sliku ljudi koji čekaju u redovima ispred mjenjačnica zlata da kupe zlato po Australiji. Sad, kad je zlato palo 20 odsto ispod ATH-a, vjerovatno više niko ne čeka. Tako je i sa Bitcoinom.
Kad krene bull run, vratiće se i kupovaće BTC po 200k.Umjesto da rade suprotno.

To je čista ljudska psihologija. Kad krene bull run, to privlači ljude, a kad krene pad, svi utihnu i nikog ne zanima.
Gledao sam na Redditu kako je neko postavio sliku ljudi koji čekaju u redovima ispred mjenjačnica zlata da kupe zlato po Australiji. Sad, kad je zlato palo 20 odsto ispod ATH-a, vjerovatno više niko ne čeka. Tako je i sa Bitcoinom.

Cena zlata ne berzi je efektivno cena future delivery contracts koji su najčešće cash settled. To što je cena na berzi pala, ne znači da će se čarobno pojaviti nove količine fizičkog zlata u radnjama kako bi ljudi mogli i da ga kupe po tim nižim cenama. Abrakadabra iz finansijskog sveta ne fercera u stvarnom svetu. 😉

Obaška što danas LLM-ovi rade posao čoveka, pa kad tzv AI "namiriše" profit, nema psihologije, samo matematika.

Kad krene bull run, vratiće se i kupovaće BTC po 200k.Umjesto da rade suprotno.

Berzanska roba kao sto je zlato, akcije, bitcoin je jedina roba koju obicni ljudi NIKADA NE KUPUJU NA POPUSTU. Ali nikada.
Ja pratim dugo godina cenu BTC-a i tacno znam i po sebi, ako imam npr BTC i kada cena krene ekstremno da pada ili raste, po onom osecaju u stomaku mogu da osetim kada je top ili bottom, ali jako jako tesko je prodati nesto kada cena raste ili kupiti kada cena pada. Cim obicni ljudi (Public) krenu da pricaju kako BTC propada onda je bottom blizu ili kada BTC ide na milion dolara onda znas da je top blizu. Psihologija ljudi je cudo jedno, svima nam je isto programiran mozak samo treba da osluskujemo emocije i da uradimo suprotno od toga.
Ja malo znam o trzistu metala, ali jedan broker je skoro pricao da je cena srebra u jednom danu imala korekciju od -30% sto je ranije bilo nezamislivo da ima takvu volatilnost, meni je jedino objasnjenje sto je sve vise i vise obicnih ljudi uslo na market i zato se cena pomera jer MM zna kako da pogura cenu na dole do cene na kojoj zna da ce obicni ljudi prodati (a da bi MM kupio jeftino tj akumulacija) ili do cene na gore na kojoj ce obicni ljudi krenuti sa kupovinom (a da bi MM prodao sto skuplje tj distribucija)

Trenutno je sve crveno, osim nafte, baš zbog nafte.
Jednostavno, likvidnost je u slobodnom padu, pa se prodaje ono iz čega može da se dobije keš da se nekako amortizuje skok cene energenata.
Ovo neće tek tako da se vrati na cifre pre početka napada na Iran, jer em se i dalje krljaju i uništava se infrastruktura koja ne može da se obnovi preko noći, em će i da sutra prestanu, oporavak biti spor, cene energenata će biti visoke, pa će manje para ići u metale, BTC i ETF.
Moguće rešenje je štampanje, ali onda je tu inflacija, a možda i recesija, što nije nikako dobro.
Kako god, ekonomija više nije glavni drajver, sad je to politika, pa je sve moguće.

Cena zlata ne berzi je efektivno cena future delivery contracts koji su najčešće cash settled. To što je cena na berzi pala, ne znači da će se čarobno pojaviti nove količine fizičkog zlata u radnjama kako bi ljudi mogli i da ga kupe po tim nižim cenama. Abrakadabra iz finansijskog sveta ne fercera u stvarnom svetu. 😉
Zlato je bilo najbolje sredstvo koje smo u fizičkom svijetu mogli koristiti kao novac, ali digitalno doba nam je omogućilo da imamo mnogo superiornije sredstvo za novac Bitcoin.Zlato ima inflaciju do 2 posto godišnje, što znači da će se njegova ukupna ponuda udvostručiti za približno 35 godina.Zlata ima praktično neograničeno u zemlji i okeanima. Što cijena više raste, to se rudarima više isplati vaditi novo zlato, a s vremenom se razvija i tehnologija koja omogućava još veću brzu laksu eksploataciju.Bitcoin ima fiksnu količinu i difficulty adjustment, pa bez obzira na to koliko cijena skoči, koliko god rudari ulagali u opremu i koliko god se tehnologija mašina za rudarenje Bitcoina brzo razvijala, ne može se iskopati više nego što je protokol unaprijed predvidio.
Ne treba sumnjati u to koje će od ova dva monetarna sredstva na kraju odnijeti pobjedu i gdje će se dugoročno sliti sva monetarna premija.Na kraju uvijek pobjeđuje teži novac.Za 50 godina zlato se vjerovatno više neće koristiti kao novac, već uglavnom za nakit, i industriju.Izgubiće monetarnu ulogu i postati uglavnom industrijski metal. Njegova industrijska upotreba i za nakit možda čini oko 5 posto tržišne potražnje i cijene, dok preostalih 95 posto dolazi iz monetarne potražnje. Vremenom će se ta monetarna premija preliti na Bitcoin.

Ne treba sumnjati u to koje će od ova dva monetarna sredstva na kraju odnijeti pobjedu i gdje će se dugoročno sliti sva monetarna premija.Na kraju uvijek pobjeđuje teži novac.

Jašta kralju, šta će ljudima plemeniti metal, kad u ovoj instanci ove baze podataka ima ograničena količina brojeva.

Sine, zlato je novac za ljude. Bitcoin je novac za botove. Kako misliš da ja tri puta za redom tačno pogađam krajnju cenu BTC ciklusa koristeći samo Fibonači nizove? Zato što ovde odavno nema čoveka, sve je samo algoritam, finansijska abrakadabra. Evo, rat je, sve živo pada, al BTC ne, jer algoritmu niko nije objasnio šta je to naftna kriza, on piči po starom. 🤣

Jel si uradio neki short jednom da ta tri puta ?

Mislim glupo bi bilo da nisi jer eto siguran si i sve tačno pogađaš i mi smo svi botovi?

Ja pogađam svake godine tacan rezultet u finalu lige samppiona vec 7 godina, jer je sveo to uefa mafija....
NIsam nikad stavio na tiket, nisam kockar , sta ce mi to da me opet uefa prevari... ali eto pogađam.

Jel si uradio neki short jednom da ta tri puta ?

Nope. Premišljao sam prošle godine, al rekoh ma nema šanse nikakve da neće promeniti algoritam botova, kad ono međutim. Ako si ti spreman da se kladiš na to, sledeći Fib vrh ti je 176k, pa nek ti je sa srećom.

Ja sam u aprilu 2021. zavalio sav kripto u žuto i nikad više nisam gledao nazad. To je bio vrh, za jedan BTC si onda mogao dobiti 32 unce, čitavo jedno kilo, sad ne možeš ni pola. Nek je sa srećom trejderima koji su ostali, ali moje interesovanje i kapital su u boljim investicijama.

Nazad
Vrh Dno