Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Ostao si malo nedorečen.
telefonom kao GSM da pozoveš? Može, ali nema potrebe verovatno.
Telefonom kroz neku od aplikacija poput Tuya? Rekao bih da je ovo najrealnije.

Ako dobro vidim, imaš mesto za prekidače gore i dole. To je verovatno povezano negde prema kući. Na isto to mesto povežeš i bilo koji pametni prekidač.
Možda ima nešto za roletne što bi imalo te funcije gore dole pa da bude intuitivno
Pošto je tema pametna kuća, mislio sam na tuya (HA) kada sam napisao telefon.
Pametni prekidač za roletne je za max 3A, a ovaj motor je jači, ima osigurač od 10A, pa me to "malo" brine.
Mislio sam da neko već ima sličan motor, sa nekim pametnim rešenjem, pa iz iskustva zna da li može i kako može itd

Pa ti ne vezujes motor na Shelly, nego taster na suvi relej Shelly-a.

Ako zelis da imas mogucnost da otvoris kapiju dok jos nisi kuci, tj nemas jos konekciju sa WiFi i HA, trebace ti Tailscale da to budes mogao.

na kontroleru imaš SWC i SWO koji verovatno služe za otvaranje i zatvaranje.
Tu nema struje, to je samo signal. Mislim da oni služe za fizičke tastere gore dole.
Dakle, ti treba da simuliraš zatvaranje kola.

Ako ne koristiš home assistant, mislim da nije još korak samo zbog ovoga jer zahteva server, plus, kao što kolega reče, treba ti direktna veza prema tom serveru...
Tuya radi preko eksternog servera i treba ti samo bilo kakva internet konekcija na telefonu.

Što se samog pametnog prekidača tiče, zigbee zahteva neki hub, a ima i wifi koji idu direktno na ruter. Ako nemaš ništa, wifi je brži i jednostavniji, ali onda kada kreneš da se bakćeš, postaje limit i zigbee je dosta bolji. Ja bih od starta uložio u hub jer nisu posebno skupi.
Samo jedna stvar je bitna. Većina pametnih prekidača se napaja preko faze 230V i tu istu fazu propušta na kontakt. Tebi to ne treba, čak je i problem jer ne želiš 230V na tom kontaktu

Edit:ima namenski sliding door

Poslednja izmena:
Stigose zigbee termometri koje ste mi preporucili.
Da li ste ih testirali i kalibrisali ili vam pokazuju tacne vrednosti (temp/hum)?
Druga stvar, ovi moji nisu baš ažurni na promene stanja/vrednosti, tj umeju da spavaju i 1h.
Da li ste to promenili i kako?
Npr aqara mi odmah odreaguje na promene, i definitivno ima bolji domet i povezanost od ovih termometara (svih 9 komada koliko mi je i stiglo).
Ali mi definitivno trebaju termometri sa punjivim AAA baterijama, zato sam ih i porucio.

Prilozi

• Screenshot_20260310-230222.png
    Screenshot_20260310-230222.png
    107 KB · Pregleda: 68
  • Screenshot_20260310-230241.png
    Screenshot_20260310-230241.png
    103.2 KB · Pregleda: 63
Ja ih imam 13 i koliko vidim svi su dobro kalibisani, mozes i ti da proveris sa nekim živinim termometrom ili bar ih stavi sve na istom mestu i proveri posle par sati da li daju istu temperaturu. Što se ažuriranja tiče moraš da se navikneš na to jer izgleda da tako čuvaju bateriju. Ne znam da li zavisi i od jačine signala na mreži jer neki daju refresh na par minuta, neki idu i do 50 minuta.

Trebalo bi da možeš da promeniš reporting preko Zigbee2mqtt, ali ne preporucujem jer ćeš tako skratiti trajanje baterije.

Neki updateuju na par minuta, neki dosta redje, bukvalno lutrija sa njima.

Aqara, Ikea i sl imaju bukvalno gladak history graph kod mene, za razliku od vecine ovih no name 2xAAA

Stigose zigbee termometri koje ste mi preporucili.
Da li ste ih testirali i kalibrisali ili vam pokazuju tacne vrednosti (temp/hum)?
Druga stvar, ovi moji nisu baš ažurni na promene stanja/vrednosti, tj umeju da spavaju i 1h.
Da li ste to promenili i kako?
Npr aqara mi odmah odreaguje na promene, i definitivno ima bolji domet i povezanost od ovih termometara (svih 9 komada koliko mi je i stiglo).
Ali mi definitivno trebaju termometri sa punjivim AAA baterijama, zato sam ih i porucio.

Imam dosta ovakvih uređaja i nemam problem ni sa jednim od njih. Nisam menjao report intervale, ali mislim da ni ne možeš da im menjaš kod Tuya Zigbee. Na primer kod Sonoff temperaturne sonde imam opciju da menjam.
Ovakvi senzori obično imaju nekoliko parametra na osnovu kojih odlučuju kada da jave temeperaturu (ili vlažnost).
Minimalno proteklo vreme, maksimalno proteklo vreme i minimalna promena u temperaturi (ili vlažnosti).
To što kažeš da čitav sat ne javi mi je baš čudno. Teško da može da se ne promeni temperatura toliko dugo ni za 0,1°C pa da ne odluči da javi. Ili je neko podesio suviše velike vrednosti.

Hajde daj grafik da vidimo šta se u stvari meri kroz vreme. Ravna horizontalna linija obično bude ako uređaj nema dobar signal, pa nije ni mogao da prijavi promenu. Koji ti je LQI od tog uređaja?

Da li i vama sada sa alija naplaćuju neki porez/carinu i to veoma čudno (4 evra plaćen proizvod - 3 evra porez, 13 evra plaćen proizvod - 5 evra porez)?

Izgleda da je prošlo vreme poručivanja jeftinih uređaja na komad sa AE. Ako već moram da platim 260 dinara za "obradu", onda se više isplati da napravim porudžbinu od 4-5000 dinara i da sve odjednom kupim.
Juče mi je stigao Gledopto ESP32 WLED konroler i platio sam dodatnih 500+ dinara. I sa tim je i dalje jeftinije nego da ga kupujem negde drugde. Ne mogu nigde da nađem da bude jeftinije od ovih 1850 din koliko sam platio sve zajedno.
Verujem da će biti isto i za ostale stvari. IKEA je povoljna za razne stvari, ali ne mogu ni kod da kupujem na komad, pošto mi naplaćuju isporuku više nego ovi harač za obradu paketa iz inostrastva.

Do ikee jedino da se ode... Ja imam par drugara tu pa ko ide do idee, obavezno javi/pita sta treba 🙂

Za Ikeu imate foru isporuke u Paket Shop. Bar u Nisu ih ima na dve lokacije, i isporuka porudzbine je 199 RSD. Mene je toliko kostala za dva duseka, otirac, i gomilu sitnica. Samo dodjem autom i pokupim.

Poslednja izmena:
Kupujem novogradnju u kojoj ugradjuju smart home sistem "Oblo living" ako sam dobro razumeo, poseduje elektricne podizace roletni u svakoj sobi, verovatno dimere za led trake u spustenom plafonu itd.

Nemam nikakva iskustva sa ovim sistemima generalno a supruga je osetljiva na zvukuve i zahteva tisinu.

Pisem ovo jer sam usao juce u stan i primetio da svi prekidaci u stanu kao da zuje i prosto se cuje kada se stoji pored njih, ona je cula i sa metar od njih jer ima apsolutni sluh.

Da li je ovo normalno? Zujanje je kao ono struja da se cuje laicki receno.

Prilozi

• Screenshot_20260314_071943_Brave.jpg
    Screenshot_20260314_071943_Brave.jpg
    96.6 KB · Pregleda: 62
Ikea Kajplats 1055 lumena,Matter i Zigbee.
Znam za rizikujem da sam dosadan 🙂,ali mi baš nije jasan ovaj Matter na HA da nema nikakvih opcija tj skoro pa nikakvih.Jel tako i ako se poveže preko Apple Home,Dirigere...?

Prilozi

• Screenshot_2026-03-15-15-21-22-919_io.homeassistant.companion.android.jpg
    Screenshot_2026-03-15-15-21-22-919_io.homeassistant.companion.android.jpg
    52.3 KB · Pregleda: 21
  • Screenshot_2026-03-15-15-21-14-674_io.homeassistant.companion.android.jpg
    Screenshot_2026-03-15-15-21-14-674_io.homeassistant.companion.android.jpg
    46.6 KB · Pregleda: 20
  • Screenshot_2026-03-15-15-21-03-634_io.homeassistant.companion.android.jpg
    Screenshot_2026-03-15-15-21-03-634_io.homeassistant.companion.android.jpg
    50.2 KB · Pregleda: 21
  • Screenshot_2026-03-15-14-05-25-298_io.homeassistant.companion.android.jpg
    Screenshot_2026-03-15-14-05-25-298_io.homeassistant.companion.android.jpg
    40.9 KB · Pregleda: 19
  • Screenshot_2026-03-15-14-04-32-036_io.homeassistant.companion.android.jpg
    Screenshot_2026-03-15-14-04-32-036_io.homeassistant.companion.android.jpg
    47.3 KB · Pregleda: 22
Meni je to normalno sto si stavio.

Na Dirigeri ima standardno za bilo koju sijalicu sa belim spektrom:

IMG_8206.pngIMG_8207.pngIMG_8208.png

Može li Shelly Plus 1 PM da se podesi preko hotspota od telefona i dalje radi svoj posao bez interneta (na podešen tajmer da uključuje i isključuje dotičnog potrošača) dok se ne uvede na toj lokaciji internet.

Lokalni wifi je dovoljan bez internet pristupa za pristup konfigurisanju. E sad fora odnosno problem bez interneta je moguce za sat (clock), koliko se secam sinhronizacija je preko neta i kad nestane struje, izgubi se vreme i datum.

E pa to se bas meni desilo, raskacio sam Shelly sa wifi-a jer je radila automatika schedule za paljenje gasenje bojlera svaki dan u isto vreme, kontao ne treba mu net za to. i to je sljakalo par meseci ali kad je nestala struja, nije znao kolko je sati i prestao da radi, morao je fabricki reset da bi proradio.

Imam dosta ovakvih uređaja i nemam problem ni sa jednim od njih. Nisam menjao report intervale, ali mislim da ni ne možeš da im menjaš kod Tuya Zigbee. Na primer kod Sonoff temperaturne sonde imam opciju da menjam.
Ovakvi senzori obično imaju nekoliko parametra na osnovu kojih odlučuju kada da jave temeperaturu (ili vlažnost).
Minimalno proteklo vreme, maksimalno proteklo vreme i minimalna promena u temperaturi (ili vlažnosti).
To što kažeš da čitav sat ne javi mi je baš čudno. Teško da može da se ne promeni temperatura toliko dugo ni za 0,1°C pa da ne odluči da javi. Ili je neko podesio suviše velike vrednosti.

Hajde daj grafik da vidimo šta se u stvari meri kroz vreme. Ravna horizontalna linija obično bude ako uređaj nema dobar signal, pa nije ni mogao da prijavi promenu. Koji ti je LQI od tog uređaja?
Sve je ok sa uredjajima.
+3 sam stavio vlažnost, za toliko pokazuju manje. Temperatura je ok.
LQI je ok sad, imao je zigbee verovatno neki bug.

Cekaj kako nema. Evo upravo sam probao kod mene u HA. Kliknes na tekst ovde (ne na prekidac):

1773658308947.png

pa dobijes ovo i tu imas sve:

1773658367751.png

P.S. Inace ova sijalica od 1521 Lm kida koliko je jaka.

Nazad
Vrh Dno