Šta je novo?

Praćenje pošiljki (2026) - FAQ u prvoj poruci

Nek stoji i ovde:
Nisam primetio da je neko kačio na ovoj temi, ali čisto informativno:
Sada naplaćuju PDV za sve pošiljke. Ovde možete naći račun naše carine. (Unosite podatke bez Č/Ć/Ž/Š/Đ ako je tako u sistemu)

E sad ono što je zanimljivo. Stigao mi je paket danas, za plaćanje 369 dinara. Paket je sadržao dva ista mala proizvoda koja koštaju po 5,34$. Ili ako ćete tačno, u proceni carine piše: 544,72 dinara, tu je i cena u forintama (1760 HUF) I u evrima (4,64€). PDV od toga je 109 dinara (zaokruženo na okruglo), po njihovom (što i jeste 20% od 544,72).

Dakle, manje više je ispravno izračunato. Ono što ne piše na računu jeste da su stigla 2 paketa. Ipak, to je onda 218 dinara, ne znam zašto mi je naplaćeno 369 dinara? To je 151 dinar više, ako smatraju da su stigla dva paketa, odnosno 250 dinara ako piše da je 1 paket.

Sutra treba da mi dođe drugi paket, vrednosti 598,58 dinara (1934HUF, 5,10€), što je u skladu sa stvarno plaćenom cenom od 5,88$. Taj paket takođe sadrži 2 ista proizvoda. Po računu, treba da mi bude naplaćeno okruglo 120 dinara. E sad, videćemo da li će biti naplaćeno tačno 120, 240 (za 2 proizvoda), 120+250 (ako je to neka taksa) ili 240+151 dinar (ako je to taksa).

Javljam sutra za rezultat, ali sve u svemu, to je to, pa pratite svoje pošiljke kad se već naplaćuju.

Proveravam svoje pakete i uglavnom su vrednosti jednake ili manje koliko sam platio. Jedino sto ne shvatam je kako su uspeli da obracunaju novije pakete prvo, dok stariji cekaju. Samo fali da ih izgube posto su ih pohlepno zadrzali nedeljama unazad kako bi ovaj "napredni" sistem krenuo da radi

Evo i meni problem sa posiljkom. Pisao sam na ECSC da provere o čemu se radi...kod nas u pošti pise samo Prijem...
imam isti datum kao i ti od Poste 16.feb. bez detalja o prijemu a Aliexpress vec je oznacio posiljku kao nemogucu za isporuku. Bila sam u Posti, nista ne znaju i tvrde da posiljka nije stigla u Srbiju, nego da je u Madjarskoj, sto bi znacilo da je 12 dana vec u Madjarskoj. Jedino me brine sto sam na nekom tracking ma netu nasla svoju posiljku da je iz Madjarske krenula u Brazil😏. A poslednji update sa Madjarske internet stranice njihove poste stoji da se spremna za internacionalnu isporuku. A na Cainaio se sa local delivery centar status menja na delivery unsuccessful. Cini mi se da nas nekoliko sa istim datumim i istim statusom cekamo nesto sto mozda nece doci🙈

Izgleda da veci deo LA...HU paketa nekom magijom kampuje kod Madjara, i moja jedna LA0855..HU stoji sa zadnjim statusom 16.2 Prijem
kakav ti je status na Aliju, pretpostavljam da odatle cekas posiljku?

Prilozi

• IMG_0083.jpeg
    IMG_0083.jpeg
    56.4 KB · Pregleda: 60
  • IMG_0082.png
    IMG_0082.png
    109.5 KB · Pregleda: 21
  • IMG_5659.jpeg
    IMG_5659.jpeg
    115.5 KB · Pregleda: 19
  • IMG_5657.jpeg
    IMG_5657.jpeg
    126.1 KB · Pregleda: 18
  • IMG_5656.jpeg
    IMG_5656.jpeg
    130.9 KB · Pregleda: 20
  • IMG_5660.jpeg
    IMG_5660.jpeg
    125.1 KB · Pregleda: 26
sta se desava kod tebe? Da li te neko kontaktirao sa Alija, moze li da se trazi ponovo slanje istog proizvoda besplatno?
Mislim da trebamo ipak pratiti status na sajtu poste. Meni pise Prijem 26.02. za tu posiljku što znači da će tek biti na redu za nedelju ili dve, ako poredim sa nekim prethodnim porudzbinama. Jedna LA sa statusom Prijem od 08.02 je tek juče prošla dalje ono posta 10250. E sad zasto na ovim pise ovaj status na ESCS tj Madjara ne znam...ali ocekujem da ce se promeniti status za nedelju , dve. Svakako ako dobijemo od Poste potvrdu napismeno da nesto nije uslo u Srbiju možemo pisati Aliju i staviti dokaz da nam nije isporiceno i traziti povracaj novca. Svakako moja posiljka nije bas male vrednosti oko 11000 din.

Prilozi

• Screenshot_2026-02-28-11-11-20-075_rs.assecosee.pttandroidapp-edit.jpg
    Screenshot_2026-02-28-11-11-20-075_rs.assecosee.pttandroidapp-edit.jpg
    47.4 KB · Pregleda: 25
  • IMG_20260227_180923.jpg
    IMG_20260227_180923.jpg
    145.1 KB · Pregleda: 57
Dve pošiljke sa statusom prijem u našoj pošti (od 14. i 16. februara), a sada dobijem ovaj sms.
Liči na spam.

Prilozi

• Screenshot_20260228_112211_Messages.jpg
    Screenshot_20260228_112211_Messages.jpg
    75.3 KB · Pregleda: 75
Dve pošiljke sa statusom prijem u našoj pošti (od 14. i 16. februara), a sada dobijem ovaj sms.
Liči na spam.
Pa broj je i Srbije, lici da je neki radnik iz Poste koji sortira te posiljke. Spam je ako ti da link pa ti sugerise da trebas da platis nesto unapred... I naravno trebalo bi da ti da adresu lokalne poste...

kakav ti je status na Aliju, pretpostavljam da odatle cekas posiljku?
In transit, kao kod tebe na slici 0082. Na postinom sajtu stoji identicno kao i kod tebe, razlika je u vremenu samo, kod mene je 15:42 dok kod tebe je 15:51 sve ostalo je copy-paste identicno

Mora da ima broj posiljke u sebi
IMG_20260228_130136.jpg

Uvek do sada je bilo tako, poruka sa brojem pošiljke, i to na Viber. Prvi put dobijam ovakav SMS. Videćemo u ponedeljak šta je.

ne mora da bude broj posiljke u poruci. To je postar otkucao rucno, isto kao sto znaju da zovu i obaveste o prispecu.

Postar je "peske" javio tako da tu nema pravila kako ce da javi, nije to automatizovana poruka.

kako je relevantna kad na keca odbija podrsku, imam potpuno isti status kao i on, iste datume, Posta tvrdi da nije u Srbiji a Kinezi zavrsavaju sa statusom da isporuka nije moguca.

sta se pisalo? Na koju temu i o cemu. Ne povezujem tvoju recenicu sa bilo cime…

To sto Posta kaze da nije u Srbiji je tacno. Prijem na sajtu Poste znaci da su ih mađari obavestili i to je to. Kad stigne promenice se status u prispela i to znaci da je stigla.

Meni se desavalo da primim posiljku, a na aliju stoji da nisam primio tj. isporuka nije moguca

To sto Posta kaze da nije u Srbiji je tacno. Prijem na sajtu Poste znaci da su ih mađari obavestili i to je to. Kad stigne promenice se status u prispela i to znaci da je stigla.

Meni se desavalo da primim posiljku, a na aliju stoji da nisam primio tj. isporuka nije moguca
Ja mislim ipak da je u Srbiji i to u Ugrinovackoj u najbolje slucaju, da cami u cosku nekog magacina ili kontejnera, jer da je u Madjarskoj placala bi se lezarina, u Posti naplacuju lezarinu 20 din po danu za sve teze od 100 gr, sto bi bilo ko drugi skladistio robu za dz a i gde…? To je u Zemunu u GPC, ali nije stiglo do carine i nema status 12 dana jer nije skenirano. Ali hvala ti za info, da je uobicajna panika Kineza nakon 10 dana bez statusa da se posiljka gubi, to je njihova statistika i logistika., jer oni funkcionisu mnogo brze i efikasnije od ovih nasih postanskih lencuga.

Po meni, ovako logicki, ako se na sajtu poste pojavi status Prijem, posiljka mora da zavrsi u Srbiji, jer je vec obavestena da ce biti isporuka. E sad zasto se pojavi status na Madjarskoj posti da je nemoguca dostava, to je pitanje, ili neka automatska poruka ili nemaju povratni info iz nase poste da su primili posiljku i smatra se da je ili adresa na posiljci ili bar kod oštećen ili negde stoji u nekom magacinu kod nas dok ne dodje na red za sortiranje ili carinu. Ja sam uverenja da ce stici, ali ovaj status na Aliju ili ovim sajtovima za pracenje malo unosi strepnju. Oni sto sam uradio je kontaktirao sam mailom ECSC, ali "vešak" mi kaze da oni retko odgovaraju na poruke. Sugerisala mi je da kontaktiram porodvca pa on da proveri i detaljno sam objasnio o cemu se radi. Nadam se da ce oni nesto vise saznati. Nasu postu necu kontaktirati, jer sam status govori da nije doslo so njih, samo elektronski zavedeno i skinuce me sa dnevnog reda lako.

Poslednja izmena:
Evo sa "veštaka" mislim da je lepo objasnjena
I ovo mi je do sad najbolji sajt za praćenje LA..HU, jer daje okvirno vreme dostave.

Za jednu posiljku mi tacno daje vreme dostave koje se poklapa sa statusom na posti Srbije, gde i ocekujem da to bude 02.03.

Prilozi

• Screenshot_2026-02-28-17-53-58-532_com.microsoft.copilot-edit.jpg
    Screenshot_2026-02-28-17-53-58-532_com.microsoft.copilot-edit.jpg
    141.3 KB · Pregleda: 40
  • Screenshot_2026-02-28-17-54-38-123_com.microsoft.copilot-edit.jpg
    Screenshot_2026-02-28-17-54-38-123_com.microsoft.copilot-edit.jpg
    151.5 KB · Pregleda: 24
  • Screenshot_2026-02-28-17-55-05-516_com.microsoft.copilot-edit.jpg
    Screenshot_2026-02-28-17-55-05-516_com.microsoft.copilot-edit.jpg
    159.4 KB · Pregleda: 27
  • Screenshot_2026-02-28-18-05-16-732_com.android.chrome-edit.jpg
    Screenshot_2026-02-28-18-05-16-732_com.android.chrome-edit.jpg
    89.5 KB · Pregleda: 30
Poslednja izmena:
Po meni, ovako logicki, ako se na sajtu poste pojavi status Prijem, posiljka mora da zavrsi u Srbiji, jer je vec obavestena da ce biti isporuka. E sad zasto se pojavi status na Madjarskoj posti da je nemoguca dostava, to je pitanje, ili neka automatska poruka ili nemaju povratni info iz nase poste da su primili posiljku i smatra se da je ili adresa na posiljci ili bar kod oštećen ili negde stoji u nekom magacinu kod nas dok ne dodje na red za sortiranje ili carinu. Ja sam uverenja da ce stici, ali ovaj status na Aliju ili ovim sajtovima za pracenje malo unosi strepnju. Oni sto sam uradio je kontaktirao sam mailom ECSC, ali "vešak" mi kaze da oni retko odgovaraju na poruke. Sugerisala mi je da kontaktiram porodvca pa on da proveri i detaljno sam objasnio o cemu se radi. Nadam se da ce oni nesto vise saznati. Nasu postu necu kontaktirati, jer sam status govori da nije doslo so njih, samo elektronski zavedeno i skinuce me sa dnevnog reda lako.
Slazem se sa tobom, u procenama i definisanju misterioznog statusa posiljaka u Srbiji. Ja sam kontaktirala ECSC i tvrdili su da je neispravna adresa, dok ih ja nisam razuverila. Onda su bili sigurni u tvrdnii da je posiljka u Srbiji i trazili da kontaktiram Postu, sto sam i uradila. Napisem reklamaciju, odbiju me na keca i kazu u Madjarskoj je nije u Srbiji! Kazem dokazite mi pismeno jer ja pismeno imam prijem posiljke u Srbiji😉. Ucutali se…, boli ih uvce i ne javljaju se vise, iako sam ih zatrpala skrinsotovima sa alija i caniaio itd. ECSC mi savetuje da cekam jos koji dan i da im javim da li ima promena. A od prodavca sam trazila da mi posalje novi proizvod jer ovaj poslat ne moze da se isporuci.

Govorim iz licnog iskustva a verujem da je poprilicno slicno i sa drugim clanovima, mada i pisali smo vec o tome ranije... kontaktirati nasu Postu radi dobijanja informacija o posiljkama od preko je jednako izaci napolje sa ciljem da se nadje bacenih/izgubljenih 500e, MOZDA je drugacija situacija ako se ode licno do glavne Poste i Carine.. Ali sve u svemu ovako preko mail-a ili call centra dobija se obicno instant odgovor "to nije kod nas" i tu je tacka, da li ima neko skrinsot ili cak video dokaz sve je to nebitno jer su oni tako zacrtali i to je to.

Sta ti preostaje od opcija? Ako posiljka ima pracenje kod nas, kampujes na sajtu nase Poste i kad stigne stigla je, a ako nema pracenje onda kad stigne stigla je i AKO stigne super 🤣

Da li neko ima iskustva sa Alijem, da mu se promeni status pošiljki LA u (Your package has been marked "Delivery failed". You can check the ECSC website to confirm the reason. If you want more information, please click “How can I find my package?” ) ?

Ono što je najgore, ne zna se razlog, a oni prebacuju da nemaju ništa sa tim i da nije do Mađara. Da li ovo znači da su paketi zalutali, odnosno desna ruka, levi džep? 😀

Da prijavim finale sms obaveštenja - zaista je bila pošiljka, i to nešto besmisleno jeftino (i realno nepotrebno) što sam naručio krajem oktobra prošle godine. Već sam zaboravio na to. I danas je stiglo.

Da li neko ima ideju šta se ovde dešava? 11200 i 11060 se dobacuju pošiljkom.

posta1.png

Možda greškom završio paket u kombiju, pa stigao kod njih. Vratiće ga, bez brige. Dešavalo se više puta, jer na nekom mora da pogreši u toku dana dok sortira pakete. 😀 Datumi, Brojevi, kodovi, ulice, imena i prezimena... Moraš priznati, nije lako. 😀

Nazad
Vrh Dno