Šta je novo?

AliExpress (FAQ u prvom postu)

Meni već druga pošiljka sitna sa AE jednostavno ne stiže. Bukvalno ću prestati da naručujem, kineski tracking samo dođe do "Package arrived at local carrier facility" i bog ga pomiluje. Za ovaj drugi nisam ni dobio "elektronski prispela" status kod domaćih, bukvalno je nema sem na Cainiao.

LA-HU pošiljke su u srećno vreme dolazile za ~20 dana max. Sada neke čekam više od mesec dana, nema nagoveštaja kada će.

UPU kaže da je otišla iz Budimpešte 22.01, a posljednji kineski status je 05.02, znači kod nas je. Negdje je crna rupa za sitne pošiljke od par dolara, samo da ne bude kao ono kad su našli pun kamion prosut negdje u šumi u Njemačkoj.

@faXcooL zastoj je na našoj strani, zbog izmena u načinu carinjenja. Ja sam područje NS carine a kao što vidiš sada ide ovako.
13006.jpg

Ma kod naših i mađara je problem uvek bio, kinezi kako napišu tako i bude - bar u mojim slučajevima.

Definitivno najbolja aplikacija za praćenje svega od servisa:

Za LA HU pošiljke samo ubaciti ove servise i to je to:
Screenshot-20260227-212908-Track-Checker-Mobile-2.jpg

Poslednja izmena:
Meni je postar prosle nedelje doneo bukvlano punu veliku kesu sa mojim UC paketicima skoro 30 kom, pristiglih od pocetka decembra. Ove nedelje mi je doneo i jedan paketic negde sa pocetka novembra kojeg sam disputovao pre 2 nedelje. Postar je pravi covek i takoreci mi je postao priajatelj, i znam da nista od tog kasnjenja nije do njega.
Neko rece gore i ja mogu da potvrdim i da LA paketi sada kasne. Neki mi stoje na prijemu od pocetka februara i ni makac od tada.
Ponovicu sta mi je postar rekao. Opste je rasulo nema ko da radi.
Jasno je svima da su sve institucije pred kolapsom i da ce nam se sruci sve na glavu.

Poslednja izmena:
Zato sad krecu roboti da sortiraju pakete pa kad AI krene da lupa pdv i carine bice hit 😉

Nek stoji i ovde:
Nisam primetio da je neko kačio na ovoj temi, ali čisto informativno:
Sada naplaćuju PDV za sve pošiljke. Ovde možete naći račun naše carine. (Unosite podatke bez Č/Ć/Ž/Š/Đ ako je tako u sistemu)

E sad ono što je zanimljivo. Stigao mi je paket danas, za plaćanje 369 dinara. Paket je sadržao dva ista mala proizvoda koja koštaju po 5,34$. Ili ako ćete tačno, u proceni carine piše: 544,72 dinara, tu je i cena u forintama (1760 HUF) I u evrima (4,64€). PDV od toga je 109 dinara (zaokruženo na okruglo), po njihovom (što i jeste 20% od 544,72).

Dakle, manje više je ispravno izračunato. Ono što ne piše na računu jeste da su stigla 2 paketa. Ipak, to je onda 218 dinara, ne znam zašto mi je naplaćeno 369 dinara? To je 151 dinar više, ako smatraju da su stigla dva paketa, odnosno 250 dinara ako piše da je 1 paket.

Sutra treba da mi dođe drugi paket, vrednosti 598,58 dinara (1934HUF, 5,10€), što je u skladu sa stvarno plaćenom cenom od 5,88$. Taj paket takođe sadrži 2 ista proizvoda. Po računu, treba da mi bude naplaćeno okruglo 120 dinara. E sad, videćemo da li će biti naplaćeno tačno 120, 240 (za 2 proizvoda), 120+250 (ako je to neka taksa) ili 240+151 dinar (ako je to taksa).

Javljam sutra za rezultat, ali sve u svemu, to je to, pa pratite svoje pošiljke kad se već naplaćuju.

LA..HU / LR..NL danas mi stigle obe posiljke, uredno naplacen PDV. Tako da u buduce sve sto se naruci bice naplacen PDV. Carinsku deklaraciju sam skinuo sa sajta uprave carine i sve se poklapa tj. PDV od 20%. Jedina stavka koja nedostaje, a naplacena je "usluga carinskog zastupanja" (ako nisam pogresio naziv usluge) koja kosta 260 dinara

Da mnogi su se ovde zalili sto im se pored deset pošiljaka koje puste jedna naplati vise nego sto treba, evo sada znaju svaka kupovina plus 20% i poštuje se zakon 🙃...
Doduse kod kineza moze i da se prodje dobro kad napisu nizu cenu, u EU nema sanse da upisu manju...

Da li ti znači da Pošta više neće da gubi/krade neregistrovane pošiljke? 🙂

Da li ti znači da Pošta više neće da gubi/krade neregistrovane pošiljke? 🙂
Jok, ja cu da ih kradem... Nemoj da smo smesni 🙂 Kad dodje trenutak da posta profunkcionise, bicemo kao svajcarska 🙂

Ja sam poručio nekih 6 paketa tamo 12 februara. Stigao mi samo jedan prošle nedelje u sredu od 23e, a naplatili su 173 dinara. Pitao sam u pošti o čemu se radi, kurir kaže PDV, a ova na šalteru da ona nema veze sa tim i da se obratim cn express koji im je prosledio paket. Kada sam pitao šta je to, nova pošta? Ona kaže da, u Šimanovcima i sve što uđe sa carine ide kod njih, pa u poštu. Pošto su ovi iz pošte kraduckali, bolje je ovako. Da platiš, a da znaš da će pkaet stići. Koliko kapiram, pošta je sada zadnja u lancu i odgovara za paket, jer je ona platila ovima cn express, tako da se ne isplati da nestane paket, jer će neko od radnika da odgovara. Da je džabe, bila bi druga priča i gledalo bi se u fazonu da se sagubilo... 😀

Da li neko zna ili ima iskustva sa paketima sa alija? Promenio mi se status, da isporuka nije moguća i da proverim kao sa kurirskom službom u Mađarskoj?

Ja sam poručio nekih 6 paketa tamo 12 februara. Stigao mi samo jedan prošle nedelje u sredu od 23e, a naplatili su 173 dinara. Pitao sam u pošti o čemu se radi, kurir kaže PDV, a ova na šalteru da ona nema veze sa tim i da se obratim cn express koji im je prosledio paket. Kada sam pitao šta je to, nova pošta? Ona kaže da, u Šimanovcima i sve što uđe sa carine ide kod njih, pa u poštu. Pošto su ovi iz pošte kraduckali, bolje je ovako. Da platiš, a da znaš da će pkaet stići. Koliko kapiram, pošta je sada zadnja u lancu i odgovara za paket, jer je ona platila ovima cn express, tako da se ne isplati da nestane paket, jer će neko od radnika da odgovara. Da je džabe, bila bi druga priča i gledalo bi se u fazonu da se sagubilo... 😀

Da li neko zna ili ima iskustva sa paketima sa alija? Promenio mi se status, da isporuka nije moguća i da proverim kao sa kurirskom službom u Mađarskoj?
Postoji posebna tema za praćenje pošiljka/carina itd., tamo se obrati, da ne zatrpavamo temu previše kad postoji odvojeno.
Uzgred CN ti ide direktnim letom za Srbiju. LA i UC preko Mađara. Prati sajt pošte tamo ti je validno samo ukoliko ima praćenja paketa.

Imas temu koja se zove Pracenje posiljki i jos jednu temu koja se zove Carina na posiljke, samo treba da procitas i sve ti je odgovoreno.

@snorki11 ne brini ti za njih, biće paketa uvek. Pa, većina naših prodavnica koje izlaže artikle na policama su iz Kine. 😀 Mi smo tu sitna riba, na njima je zarada, jer su u pitanju kontejneri i palete. Najgore je ovde, što nema neki šablon po kome se naplaćuje, već radnom ili je u pitanju neka ležarina?

@snorki11 Mi smo tu sitna riba, na njima je zarada, jer su u pitanju kontejneri i palete.
pa nismo baš sitna riba pošto nikada nisi mogao da uvezeš kontejner i paletu proizvoda na fizičko lice, a sve ovo što su kupili od nove opreme je namenjeno paketima za fizička lica tj. nas. Palete i kontejneri se drugačije carine, ne radi se paket po paket.

U svakom slucaju i ja sam misljenja da ce se podosta smanjiti promet preko aliexpress-a, dok se ne uvede kao za EU, na samom aliju VAT included, ali obzirom da je nabavljena nova masinerija, tesko da ce to skoro..

Paketi od 20e imaju dodatnu globu od 750din.
Paketi od 10e imaju dodatnih 500din.
Paketi od 5e dodatno 380din
Paketi od 1e dodatno ~300din. 😉

I meni stize LA HU, placen 10,76$ sto kaze kolega globa 484 din.

1000046838.jpg
Više nema smisla komunicirati sa prodavcima ili aliexpress customer supportom.

KUMI sat koji smo naručivali preko coinsa je vraćen iz njihovog centra za sortiranje i nije poslat i već mjesec dana nisu u stanju da mi refundiraju novac.

Kada pokušam sam da pokrenem refund dobijam 404 error na aliexpressu i na webu i u aplikaciji...

Sad samo refund pomaze da se dodje do realnije cene za to sto se kupi 😂

Nazad
Vrh Dno