Šta je novo?

Koliki vam je račun za struju?

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da li je nekome u Novom Sadu stigao nenormalan račun za januar? Meni je u petak (20.02.) stigao račun za januar, malo preko 36k, inače prethodna dva meseca je bio oko 15k. Nema šanse da sam potrošio 2.4x više struje. Nažalost nemam pristup brojilu, pod katancem je, nisam ključ još uvek nabavio pa ne mogu sam da očitavam (kako uopšte radnik EPS-a očita?).
Ne znam kako je u NS, ali u Beogradu ukoliko se stavi katanac, oni neće da očitavaju.

To nije 2,4 puta više struje. To je verovano oko 700 kWh više, ali većinom u crvenoj zoni.
Ne znam koja je logika da nemaš prstup strujomeru po kom plaćaš račune. Koja je logika sa tim? To je prvi korak da bi uopšte mogao da se žališ na pogrešno obračunatu potrošnju.
Ne grejete se kojim slučajem na struju? Koliko ste kWh potrošili prošlog januara?
Pa pola moje zgrade nema ključ od ormana. Mrzi gospodu da narežu isti i daju neki dinar. Kada iskoče limitatori ili kada žele da provere potrošnju, kucaju na vrata i pitaju "komšija da nemaš možda ključ"... Da ne ispadne da vređam, ali za pola ljudi u mom okruženju ja ne znam kako uopšte žive i šta im je u glavi.

A kako da očitaju ako ima katanac? 🙂

Ako dobro razumem, strujomer može da bude ili u vlasništvu korisnika, ili u vlasništvu elektrodistribucije.
Ako je moje vlasništvo, ne mogu da ga zaključam, pa da se žalim što nije očitano.
Ako je nihovo vlasništvo, jedino oni mogu da zaključaju, ali koliko znam to ne rade i obično je potreban samo onaj trouglasti ključ da bi otvorio elektro orman ukoliko se kroz prozorčić ne vide brojevi.

Nema pravila. Kod mene u ulazu su ormarići sa brojilima potpuno zatvoreni (nema nikakvih prozorčića), zaključani su i očitavali su bez problema. Znači da su očitavači imali kopije ključeva. Inače, imaju "obične" elzet ključeve, ali sa nekim karakterističnim profilom. Nisu ni svi ključari po gradu imali takve da napravim kopije. Sad smo prešli na daljinsko očitavanje i za sada nemam primedbi.
Pozdrav

Da li je nekome u Novom Sadu stigao nenormalan račun za januar? Meni je u petak (20.02.) stigao račun za januar, malo preko 36k, inače prethodna dva meseca je bio oko 15k. Nema šanse da sam potrošio 2.4x više struje. Nažalost nemam pristup brojilu, pod katancem je, nisam ključ još uvek nabavio pa ne mogu sam da očitavam (kako uopšte radnik EPS-a očita?).

Pronađi moju poruku od pre neki dan. Januar iza nas je bio jedan od hladniji meseci poslednjih godina. Potrošili smo u januaru, koliko prošle godine decembar i januar zajedno.

Ne deluje mi da je baš tolika razlika u hladnoći u odnosu na prošlu godinu, bar u BG. U kući smo imali ~8% veći račun (1395 vs. 1505kWh) i to verovatno zato što je burazer počeo da koristi klimu kad je manje hladno, a u stanu kod matoraca nema praktično razlike u odnosu na prethodnu godinu, a greju se samo na struju. U kući nam nikako ne pomaže niži prag za crvenu zonu.😬

Za 3-4c je prosečna temperatura bila niža ovog januara u odnosu na prethodni. Najhladniji januar od 2020.

Pronađi moju poruku od pre neki dan. Januar iza nas je bio jedan od hladniji meseci poslednjih godina. Potrošili smo u januaru, koliko prošle godine decembar i januar zajedno.
Decembar 2025=463.1+Januar 2026=588.0=1051.1 stependana (18C) (11% više od proseka)
Prosek 2010..2026 za Dec+Jan=946.5 stependana (18C)
Maksimum 1290.5 (2016/2017) (36% više od proseka)
(Sumeteo.info)

Al zato februar bas topao,meni klime skoro duplo manja potrosnja nekih 40% manje nego prosle godine.

Decembar 2025=463.1+Januar 2026=588.0=1051.1 stependana (18C) (11% više od proseka)
Prosek 2010..2026 za Dec+Jan=946.5 stependana (18C)
Maksimum 1290.5 (2016/2017) (36% više od proseka)
(Sumeteo.info)

Nisam siguran šta si želeo da kažeš sa ovom porukom?

Napisao sam da je januar ove godine bio hladniji od prošlogidišnjeg.

Evo iz iste baze, za Suboticu, samo januar, prosečna temperatura:
Screenshot_20260224_094120_Chrome.jpg

Sad pogledah, kod kuće sam potrošio 22% više gasa nego prošle godine u januaru.

Očekivao sam da će ljudi da počnu da drame na povećane račune (u novcu), pa sam unapred najavio razlog zašto će svima koji se greju na struju potrošnja biti povećana.

• Like
Reagovanja: PJ
Kod mene je račun veći za crvenu. Skoro 7k. Doduše, dobar deo januara smo ložili kako bi klima dobila oduška.

U spavaćoj je radio norveški i zbog klinje se češće palila mašina za veš.

Izgleda da su postigli šta su želeli sa ovim spuštanjem na 1200 kWh. Sve koje znam, a koji su trošili više od toga, gledaju kako znaju da ne pređu granicu. Ranije sa 1600 kWh, to je bilo relativno lako, ali sada moramo da pripazimo.
I mi smo u januaru olakšali toplotnoj pumi sa desetak večernjih loženja. To nam je tradicija, malo zbog računa, a više što volimo da imamo naloženo kad je napolju jako hladno.
pošto imam praćenje potršnje u u realnom vremenu, napravio sam projekciju potronje do kraja meseca, pa mogu da kalkulišem po malo i ciljam da ne upadnem u crveno.

Januar nam je bio "knap", a pošto je februar topliji, ne moram da brinem. Nismo ni blizu granice za crvenu zonu:
1772013923542.png

Crvena zona znači prosečnu potrošnju od 40kWh dnevno, a februara to ne radimo:
1772013968510.png

Meni se čini da je blaža zima ove godine. U svakom slučaju imam manje potrošenih kilovata, u periodu novembar-januar, ove sezone nego prošle. U novcu, izađe gotovo identično jer je struja poskupela.

@unrealDeer
Imam merenje preko pametnih osigurača na svakom potrošaču.

Što se tiče nas koji grejemo uz pomoć struje, januar 2026 jeste bio hladniji od januara 2025.
Ovo su izmerene minimalne temperature u mom mestu:
1772091737045.png,a ovo maksimalne:1772091706482.png
Slaže se sa onim što merim u svom dvorištu, a i sa tim kako smo se grejali. Prošle godine smo oko Božića i srpske Nove Godine i na kraju januara imali pravo proleće. Pravo grejanje je bilo potrebno samo 10-tak dana sredinom meseca.
Ove godine, je bila prava zima. Da nisu dirali zrvenu zonu, svi bi smo mogli i da uporedimo po računima. Ovako, ko je pazio, imao je nešto veće račune. Ko nije pazio, iznenadili su ih sa duplim iznosima (nekad i više).
Na to dodamo da su otaljavali čitanje mesecima unazad, pa se neko januara konačno setio da očita kako treba. I sad imamo sve neočitane kWh nagurane u januar 2026. Prosto su nerealni iznosi na koji se ljudi žale. Spominju ljudi i račune od preko 90.000 dinara za januar.

Ukupna struja godišnja, po mesecima:
1772209962409.png
Potrošena struja na grejanje, Klima, Fujitsu Nocria 14, grejna površina oko 50ak m2, ali dobro izolovano, vuna u zidovima i plafonu.
Screenshot_2026-02-27-17-29-35-818_com.wooxhome.smart-edit.jpg

Januar 2026 jeste bio hladniji od 2025, iako se ne vidi na slici, vidi se na ukupnoj potrošnji.

Jedno pitanje, objasnjavali ste ovde ali ne razumem najbolje. Stanje uvek prijavljujem prvog u mesecu, sad stanje za februar poslacu 01.03. to je 28 dana, koliko je onda granica za crevna zona 1200kw ili manje? Posto je obracunski period manji od 30 dana

Trebalo bi da bude 1200 🙂

Ok jasno, posto cu probiti granicu crvene zone, prijavicu onda stanje kasnije... 😁

To jedno brojilo na dve kuće ima mnogo da te košta, uvedi još jedno znam da košta i da je cimanje ali ovi kad još podignu cene isplatiće se.

Komso, placen prikljucak jos pre 6 meseci za drugo brojilo, 122k sam im iskesirao, ali u ovoj lopovskoj drzavi ne ide nista lako. Zovem, pisem, kukakam na svakih 10ak dana, kao nije prosao tender, nemaju satove, kutije, ne znam ni ja sta i tako iz meseca u mesec, sluze se mojim parama a ja gazim u crveno... Ostaje mi da blokiram ulicu, kad mogu drugi mogu i ja...

Ja se uselio u kuću od 330m2. Koja je bila sređena već. Podovi, pločice, ma sve. Ali nije imala uvedeno grejanje. Rekoh da probam sa inverter klimama. Da ne bih cepao i rasturao celu kuću. Cela grejna sezona 104.000 din - 7 meseci, sve do 31. maja. Ali - 2 brojila. Ove godine smanjili crvenu zonu na 1200. Pitam rođaka koji radi grejanja (a koji mi i ugradio 6 inverterki) šta da radim sada. Kaže on, kroz zezanje - uvedi treće brojilo🙂 Mislim to je nemoguća misija trenutno, ali bi mi to definitivno bilo najbolja opcija.

Komso, placen prikljucak jos pre 6 meseci za drugo brojilo, 122k sam im iskesirao, ali u ovoj lopovskoj drzavi ne ide nista lako. Zovem, pisem, kukakam na svakih 10ak dana, kao nije prosao tender, nemaju satove, kutije, ne znam ni ja sta i tako iz meseca u mesec, sluze se mojim parama a ja gazim u crveno... Ostaje mi da blokiram ulicu, kad mogu drugi mogu i ja...
Ja u Nišu cekam od oktobra da mi promene monofazno u trofazno brojilo jer sam podneo zahtev za subvenciju za solarne panele. Platio 126k. Ista priča, nemaju izvođača i nema ko to da uradi. Propašće mi subvencija plus neću uhvatiti zadnji voz da panele ugradim u 2026 zbog obračuna.

Da, baš teška situacija mada je bitno da samo pokreneš proceduru i onda ideš po starom čak i ako kreneš u 2027 sa proizvodnjom.
A cifra od 126k je bezobrazluk za nekog ko već ima priključak, deru za Boga ne pitaju.

Ja se uselio u kuću od 330m2. Koja je bila sređena već. Podovi, pločice, ma sve. Ali nije imala uvedeno grejanje. Rekoh da probam sa inverter klimama. Da ne bih cepao i rasturao celu kuću. Cela grejna sezona 104.000 din - 7 meseci, sve do 31. maja. Ali - 2 brojila. Ove godine smanjili crvenu zonu na 1200. Pitam rođaka koji radi grejanja (a koji mi i ugradio 6 inverterki) šta da radim sada. Kaže on, kroz zezanje - uvedi treće brojilo🙂 Mislim to je nemoguća misija trenutno, ali bi mi to definitivno bilo najbolja opcija.
Generalno to je ok cifra za tu kvadraturu. Sa podnim i TP bi imao mnogo manji iznos i verovatno bi se uklopio u 2x1200kWh mesečno ali samo sa podnim, sa radijatorima teško.
Jedino rešenje je kombinacija centralno gas i radijatori da ne bi cepao pod, i klime, tako ne bi ulazio u crveno sigurno plus si siguran u budućnosti ako opet nešto petljaju sa tarifama (ukinu nižu, smanje opet crvenu itd.).

Generalno to je ok cifra za tu kvadraturu. Sa podnim i TP bi imao mnogo manji iznos i verovatno bi se uklopio u 2x1200kWh mesečno ali samo sa podnim, sa radijatorima teško.
Jedino rešenje je kombinacija centralno gas i radijatori da ne bi cepao pod, i klime, tako ne bi ulazio u crveno sigurno plus si siguran u budućnosti ako opet nešto petljaju sa tarifama (ukinu nižu, smanje opet crvenu itd.).
Matematika - Da uradim TP i podno na toliku kuću treba mi oko 12000eu. Za koliko godina bih vratio tu investiciju. 30-40? Ugradnja gasa bi me izašla manje, ali opet oko 25-30 godina povratak investicije.
Isto i za izolaciju. Kuća nema izolaciju. Doduše, izgrađena je sa termo blokovima koji su bili popularni devedesetih (mnoštvo komora iznutra). Samo sam stavio PVC i stiropor na tavan. Kažu da izolacija smanjuje račun za 30-35%. Nek bude 40%. Mene bi na tolikoj kući postavka izolacije izašla u najboljem slučaju oko 12oooeu (visoka, treba skele). Nek bude da me je grejanje izašlo 1000eu. 40% je 400eu. Meni bi se investicja u izolaciju vratila posle 30 godina.
Trenutno mi se ne isplati ništa da diram. Sa inveretrkama i dva brojila prolazim super. Ako baš zagusti, uzeću dve Amity po spratu za dogrevanje.
Bilo šta oko izolacije dolazi u obzir samo ako dobijem subvenciju od države. A to je teško. U mojoj opštini samo podobni to mogu tako da...

Nemaš matematiku da uvodiš toplotnu pumpu i podno grejanje. Već se greješ na klime, a to je manje-više isto. Sa podnim grejanjem bi dobio komfor, a ne manje račune.
Ako ti je OK da imaš takve račune, samo nastavi tako kako si i do sada radio. Ako želiš da smanjiš račune, onda stavi izolaciju. 10 cm izolacije bi trebalo da ti smanji račune na 40% od trenutnih (ne za 40% kako si računao). Ti najbolje znaš da li ti se isplati i za koliko.
Ako još podignu cenu struje, i još jednom spuste crvenu, možda se bude isplatilo i bez te subvencije... nešto mi govori da ovo poslednje poskupljenje nije i poslednje.

Nazad
Vrh Dno