Šta je novo?

Koliki vam je račun za struju?

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
"Oprošteni" su računi svima koji u januaru zbog vanredne situacije nisu imali struju duže od 24h. To se očigledno desilo na ovoj adresi. Nešto o tome ima npr. ovde.
Jeste to mi je racun za selo, gde nije imalo struje nekoliko dana u januaru... Kako preko zime nema nikoga gore, svaki mesec prijavim po 10-15kw, e da sam znao za "oproštaj"...

Mi na Miljakovcu dobijamo racune za struju izmedju 20og i 25og...

Znači nemam reči za ove iz EPS-a. Entitet koji je napravljen da pljačka. U decembru sam očitao struju 05. i u januaru 02. kako bi skratio broj dana da ne uđem u crvenu zonu. 28 dana dana tačnije. U međuvremenu sam saznao da to nema veze i da će mi računati prosek od 30 dana. Tako je i bilo i dobio sam 78 kilovata u crvenoj zoni i ako potrošnja nije dostigla 1200kw.
Sada sam očitao struju 01. februara. Znači 02. januar - 01. februar je tačno 30 dana. Na jednom brojilu je bilo 1223 a na drugom 1185kw. Na prvom brojilu su mi računali kako jeste - 23 kw crvene. Ali su zato na drugom računali 25kw crvene. Nije neka cifra, ali čoveče, budite principijalni. Ne može dva brojila, jedno do drugoga, i da računate na različit način. I da jednog meseca računate na jedan, a sledećeg meseca na drugi način. I to samo kako je njima povoljnije.

Pa nije to baš tako. Ne gledaš samo sumarnu krajnju potrošnju. Odnos niže/više tarife najviše utiče na krajnji ishod
A da su lopine, oduvek, jesu. Verovatno nemaš pojma koliko su krali narod od II sv.rata na ovamo. Rade to i sada samo malo limitiranije

To je njima u krvi, posebno njihovim terenskim radnicima a tek što lažu.
Pre oko 7 godina dodje njihov radnik da nešto prekontroliše kod brata strujomer, završi kod njega i pri izlasku iz dvorišta vidi na našoj kući naš strujomer i otvori vratanca od table. Reko šta radiš, on moram i ovde da proverim, reko kamo nalog i tu se raspravljasmo i on bezobrazan nastavi da radi. Skine mi uklopni sat kaže neispravan, ustvari trebao se je samo naštelovati.
Odnesem sat u distribuciju u Leskovcu, tamošnji radnici kažu mora druga baterija a njih nema. Srećom sam električar pa znam podosta o ukopnim satovima, reko ovaj sat je samo navijajući, bateriju i nema. Mehanizam mu je takav da će stati tek ako struje nema više od 24h. Ubedjivasmo se i oni nikako nisu hteli da prekontrolišu sat pa sam morao kupiti nov.
Ugradnja i sat su me koštali desetak hiljdarki.
I sad najače, nakon samo dva meseca u celom naselju postaviše nam strujomere na bandere i ja si džabe dadoh 10000 din.

@vojinjo
Kao da su ti na drugom satu računali 29 dana između čitanja, a ne 30.
Ako su oba sata očitavana istog dana i u jednom i u drugom mesecu, neko je nešto pogrešio. Ako sam očitavaš, možda si kliknuo u kalendaru dan ranije ili kasnije?
Svakako bi na računu trebalo da stoje datumi očitavanja i po tome će računati tarife.

Potpisujem prethodni komentar i dodajem: ne samo što stoji datum očitavanja, nego i u prvom delu računa ima stavka Период обрачуна, kao i Број дана. Naravno, objašnjen je i način utvrđivanja granica zona, to je u drugom delu računa: Уколико је обрачунски период различит од 30 дана, границе зона се сразмерно померају и то зелена за 11,67 kWh дневно односно плава за 40,00 kWh дневно.

@vojinjo
Kao da su ti na drugom satu računali 29 dana između čitanja, a ne 30.
Ako su oba sata očitavana istog dana i u jednom i u drugom mesecu, neko je nešto pogrešio. Ako sam očitavaš, možda si kliknuo u kalendaru dan ranije ili kasnije?
Svakako bi na računu trebalo da stoje datumi očitavanja i po tome će računati tarife.
Nisam kliknuo pogrešno sigurno. Plus na oba računa stoji datum očitavanja 01.02.2026. Znači ne postoji logika da mi uračunaju crvenu tarifu sem ako ne smatraju da treba da mi se računa od 01. do 01. Ali tada bi bilo 31 dan i ono njihovo bi palo u vodu. Ne znam, neću se žaliti u svakom slučaju. To je oko 350 din. Koje sve gluposti plaćam ovoj državi bolje i da ne komenarišem.

Na jednom brojilu je očitano 02.01.2026. Na drugom 03.01.2026. Bar je tako izabrano u aplikaciji.
Februara su oba istog dana očitana: 01.02.2026.
Tako je računato i tako bi trebalo da piše na računima. Ako piše drugačije, neka greška je u pitanju.

Moze li da obracunski period bude duzi od 30 dana? Meni je na sva tri racuna obr.per. 31 dan.

Znači nemam reči za ove iz EPS-a. Entitet koji je napravljen da pljačka. U decembru sam očitao struju 05. i u januaru 02. kako bi skratio broj dana da ne uđem u crvenu zonu. 28 dana dana tačnije. U međuvremenu sam saznao da to nema veze i da će mi računati prosek od 30 dana. Tako je i bilo i dobio sam 78 kilovata u crvenoj zoni i ako potrošnja nije dostigla 1200kw.

U tom slucaju (28. dana obracunski period) tebi crevna zona ne krece od 1200kWh, nego krece nize od toga. Zato sto je 1201kWh za 30 dana obracunski period. To sto si ti hteo da postignes si mogao ovako: ocitas potrosnju nakon 28 (ili ranije) dana a prijavis to prethodno ocitano stanje nakon30 dana. Znaci ne skracuj nego produzi period.

Poslednja izmena:
Januar prozjumer, grejanje na klime 5kom, kuća 90m2 + garaža u sklopu kuće 25m2, izolacija 5cm fasada/tavan.
Ovo bi bilo 21900din bez solara.
jel se zna koliko inverter klima trosi u proseku mesecno, ako se koristi skoro celog dana na 19-20 stepeni? jel nesto oko 300kw? Hvala!

Ne troši klima već prostor a ona nadoknađuje gubitke. Zavisi od izolacije, stolarije, kvadrature, visine prostorije.
Za 20C neće potrošiti 300kWh prostorija od 25-30m2 sa ok izolacijom.

Svima koji porede račune u odnosu na prethodne godine, ovaj januar sam u jednom prostoru koji se greje na struju imao potrošnju za svega 100kwh manje, nego prošle godine decembar i januar zajedno. Januar vs januar, dnevna je porasla 50%, a noćna, kada radi najveći deo grejanja, skoro 200%. Značajno hladniji mesec, nema pomoći. Izašli na 2.200 kwh.

Pomeranje crvene zone jeste uticalo na račun, ali nije da je to bila ključna stvar za iznos prošlomesečnog računa.

Poslednja izmena:
A da su lopine, oduvek, jesu. Verovatno nemaš pojma koliko su krali narod od II sv.rata na ovamo. Rade to i sada samo malo limitiranije
da napomenemo da tad nisu bila digitalna brojila, koja bi "mogla" (nekazem da rade to sad, nemam dokaza) biti kontrolisana sa njihove strane

IMG_0335.jpeg

Jel moze neko da mi objasni ovo kako se doslo do ove ukupne cifre sa ovim kw?
Naime, novogradnja je i tek sam se uselio, po eps-ovom kalkulatoru racun sa ovom potrosnjom ispadne 14k a ovde 21k?
Ja ne kapiram kako se doslo do ove cifre?

Одакле цене у ЕУР? Да ли са ЕПС имате закључен уговор или са неким другим добављачем

Одакле цене у ЕУР? Да ли са ЕПС имате закључен уговор или са неким другим добављачем
Sa EPS-om. Ne znam odakle to, jedino ako nije ovo zbog “komercijalne potrosnje” ne kapiram zasto je i to uopste

Prilozi

• IMG_0335.jpeg
    IMG_0335.jpeg
    74 KB · Pregleda: 65
Pa to ti je. Zašto nisi prebacio na sebe?

Meni je redovno u poslednjih 1 god oko 11k. samo bojler i frižider od većih potrošača. Komp je svaki dan i veš mašina i to ne svaki dan ne kuvam ništa sem kafe, sam živim i nikako mi nije logično da plaćam struju ovoliko. Ovog što očitava nisam video godinu dana i više. Živim u zgradi.

Pa to ti je. Zašto nisi prebacio na sebe?
Jer nisam dobijao ni jedan racun do sad unazad 3 meseca, iz EPS-a nisam dobijao nikakav odgovor kolika su mi dugovanja sve do danas...
Trošiš po ceni za "komercijalno snabdevanje" koja je veća od "garantovanog snabdevanja".
Ako ćeš da koristiš https://kalkulator.eps.rs/ za upoređivanje, onda klikni ovaj deo
Pogledajte prilog 529395
da da, sad sam video da ima tu opciju...

Da li je nekome u Novom Sadu stigao nenormalan račun za januar? Meni je u petak (20.02.) stigao račun za januar, malo preko 36k, inače prethodna dva meseca je bio oko 15k. Nema šanse da sam potrošio 2.4x više struje. Nažalost nemam pristup brojilu, pod katancem je, nisam ključ još uvek nabavio pa ne mogu sam da očitavam (kako uopšte radnik EPS-a očita?).

Meni se slicno desilo takodje (Niš je u pitanju).
Nisu ocitali decembar (platila sam iznos koliko uglavnom potrosimo za taj mesec), pa nam je stigao korigovani racun za decembar istog dana kao i januarskim Medjutim nisu upisali korigovano stanje tarifa u januarski racun (prepisali su stanje od 1decembra, a ne od 1januara) pa nam je racun izasao duplo veci.
Planiram svakako da im pisem prigovor da isprave tu gresku.

Jer nisam dobijao ni jedan racun do sad unazad 3 meseca, iz EPS-a nisam dobijao nikakav odgovor kolika su mi dugovanja sve do danas...

da da, sad sam video da ima tu opciju...
Kada kupiš stan od investitora, obavezno tražiš da prebaciš brojilo na sebe. Da bi to bilo moguće, investitor mora da izmiri sva dugovanja, posle čega dobija potvrdu. On ti daje tu potvrdu i sa njom (i još nekom dokumentacijom) ideš u lokalnu ED i potpisuješ ugovor.

Da li je nekome u Novom Sadu stigao nenormalan račun za januar? Meni je u petak (20.02.) stigao račun za januar, malo preko 36k, inače prethodna dva meseca je bio oko 15k. Nema šanse da sam potrošio 2.4x više struje. Nažalost nemam pristup brojilu, pod katancem je, nisam ključ još uvek nabavio pa ne mogu sam da očitavam (kako uopšte radnik EPS-a očita?).
To nije 2,4 puta više struje. To je verovano oko 700 kWh više, ali većinom u crvenoj zoni.
Ne znam koja je logika da nemaš prstup strujomeru po kom plaćaš račune. Koja je logika sa tim? To je prvi korak da bi uopšte mogao da se žališ na pogrešno obračunatu potrošnju.
Ne grejete se kojim slučajem na struju? Koliko ste kWh potrošili prošlog januara?

Nazad
Vrh Dno