Šta je novo?

Meta Quest 3 VR

Probao sam pre jedno mesec dana, videh fliperi u listi rekoh hajde da probam to u VR i prijatno sam se iznenadio.
U smislu doživljaja ne može da se poredi sa fliper igricama, prilično verodostojan osećaj pravim fliperima.
Ima gomilu tematskih stolova na bazi raznih filmova mislim da sam izbrojao nekih 20~.

Postoji i MR opcija gde možeš da ubaciš stolove u svoj stan/kuću što je prilično dobra fora.
Preporuka za probati svakako, i dobra igra za uvod u VR svet.

Samo je mana sto je izgleda svega par stolova uključeno u osnovnu igru, ostalo se kupuje i to po prilično visokim cenama.
Imaš naravno narodnu verziju gde je sve otključano.
Puno hvala! Nemam još uređaj ali razmišljam da uzmem. Da li je 128GB verzija dovoljna?

To zavisi od toga kako ga planiraš da ga koristiš. Meni je 128gb sasvim ok, pošto na njemu drzim samo osnovne user friendly stvari za goste koji bi da probaju.
Sve ostalo ide stream preko mreže filmovi/pcvr.

Ali ako nameravaš da ne brišeš igre i da držiš filmove na njemu onda 512gb.
Igre su u proseku 2-5gb, mada ima 10ak većih koje su 20-30gb. Filmovi 2D/3D računaj skidaš 4k rezoluciju znači 10-20gb, dok 180/360* 8k sadržaj ide od 10-70gb.

Puno hvala! Nemam još uređaj ali razmišljam da uzmem. Da li je 128GB verzija dovoljna?
Mislim da bi ti bila sasvim dovoljna 128GB verzija a razmisli i o povezivanju VR-a na PC. U tom slučaju nisi vezan isključivo za Quest 2/3 naslove već možeš na svojoj konfiguraciji da poteraš i veliki broj PCVR naslova. Tada bi imao i mogućnost da instaliraš Visual Pinball za koji postoji veliki broj tabli i sve to besplatno.
Što se eventualnog gledanja filmova/serija tiče, umesto kopiranja filmova na sam Quest 3 preporučujem Strimio aplikaciju i neki add-on (ja koristim Torrentio), imaćeš osećaj da si u bioskopu ili da imaš u sobi TV ogromnog formata.
Za povezivanje Quest 3 na PC preporučujem aplikaciju Virtual Desktop. Nije besplatna ali u tom slučaju nema potrebe da kupuješ Meta Quest link kabl,

Planiram da isprobam VR svijet pa razmišljam da uzmem Meta Quest 3s koji je nešto jeftiniji, ali i nešto slabiji od MQ3. Nemam namjeru da nešto puno igram, možda 2-3 igre i poneki film da pogledam pa mislim da će mi 128 GB biti dovoljno. E sad, da li je za početnika dovoljan 3s ili mi je bolje da odmah idem na MQ3? Takođe, koju igru mi preporučujete gdje mogu da se ono baš umorim, da mi bude kao trening, recimo neki boks, tenis ili nešto slično?

Planiram da isprobam VR svijet pa razmišljam da uzmem Meta Quest 3s koji je nešto jeftiniji, ali i nešto slabiji od MQ3. Nemam namjeru da nešto puno igram, možda 2-3 igre i poneki film da pogledam pa mislim da će mi 128 GB biti dovoljno. E sad, da li je za početnika dovoljan 3s ili mi je bolje da odmah idem na MQ3? Takođe, koju igru mi preporučujete gdje mogu da se ono baš umorim, da mi bude kao trening, recimo neki boks, tenis ili nešto slično?
Jesi imao do sada bilo kakvog iskustva sa VR?

Da sam na tvom mestu prvo bih isprobao VR par puta na nekom mestu, nije za svakoga, jer moze izazvati mucnine, vrtoglavice, i jos mnogo sto sta, pogotovu u igricama gde se hoda. Tek onda ces znati da li je za tebe ili ne, odnosno da li da se upustas u tu pricu. A sto se igara tice, ima ih zaista mnogo I odmah bih isao na trojku (bez S)

Da sam na tvom mestu prvo bih isprobao VR par puta na nekom mestu, nije za svakoga, jer moze izazvati mucnine, vrtoglavice, i jos mnogo sto sta, pogotovu u igricama gde se hoda. Tek onda ces znati da li je za tebe ili ne, odnosno da li da se upustas u tu pricu. A sto se igara tice, ima ih zaista mnogo I odmah bih isao na trojku (bez S)
U vojsci sam bio diverzant, prošao sam rigoroznu obuku i nikada nisam imao poteškoća u nekim ekstremnim situacijama. Recimo kopao sam rov pod gas maskom i sl. budalaštine tako da ne vjerujem da će mi korištenje VR-a predstavljati problem.
Dakle, idem odmah na MQ3. Sad me još samo zanima koja bi mi grafička trebala da igram većinu igara bez problema jer mi je ova trenutna RX 6500 XT vjerovatno preslaba?

Generalno ne treba ti ni jedna, samo ako ces da kacis VR na PC, mada ja to nisam imao potrebe da koristim, jer sve direktno skidas na VR

Ok, hvala na odgovorima. Onda tražim MQ3 512 GB. Već sam našao ovde kod nas za 690 €, ali pokušaću da nađem povoljnije. Ne žuri mi se.

Vidio sam da je u BG jeftiniji nego kod nas u SA što me je malo iznenadilo. Sačekaću malo, nije mi žurba.

Kupio sam Meta Quest 3 prije 7 dana i još sam u fazi istraživanja. Ima li neko preporuku za neku fitnes aplikaciju ili VR igru?

Beat saber je meni bila super zanimljiva, plus se lepo umorim/oznojim
Probao demo, meni dosadna. Ipak, hvala na sugestiji.

Hoću da kupim igru Eleven Table Teniss pa me zanima da li je sigurniji način kupovanja preko PayPal računa ili mogu bez bojazni od zloupotreba dodati svoju bankovnu karticu u Meta aplikaciji?
I da li ima nekih varijanti za jeftiniju kupovinu (popusti, akcije, referral...) ili je cijena uvijek ista?

Eleven stoni tenis je fenomenalan, cista 10-ka...Imam osecaj kao pravi stoni tenis da igram. Mozes kupiti ili uzeti onu Meta pretplatu sto je 7e mesecno, pa je igrati preko pretplate

Eleven stoni tenis je fenomenalan, cista 10-ka...Imam osecaj kao pravi stoni tenis da igram. Mozes kupiti ili uzeti onu Meta pretplatu sto je 7e mesecno, pa je igrati preko pretplate
Baš tako.

Sa Horizon+ ti je dostupno dosta igara.

Preporuka za HardBullet, RE4, The Walking Dead, Bonelab i Superhot.

Ko ima solidan PC, obavezno i VirtualDesktop za Steam VR na Questu (kupuje na Horizon Store, a na Win istalira free VirtualDesktop Server). Vredno je cimanja samo zbog HL2 VR moda i Alyx. Ace Combat 7 (sa VR modom) i Project Wingman su takođe vrhunac VRa.

Meni su blaga vrtoglavica i mučnina prošli posle 2 dana. Tokom privikavanja, "cupkanje" u mestu pomaže da zavaraš mozak da si u pokretu tokom kretanja u igrama 🙂

Naručih headstrap sa baterijom preko Temua (i još par dodataka), pa ću da javim utiske.

Sve što je potrebno za PCVR preko VD-a...

i jedan tata za kraj 🙂

Bolji headstrap koji ima Halo oblik na potiljku pomaze oko glavobolja. Jer ovaj fabricki raspored previse opterecuje celo celom tezinom headseta. Zato su dobri oni koji imaju halo oblik da raspodele celu tezinu, pa je dosta i podnosljivije za nosenje.

Naručio onu Meta Horizon + pretplatu pa mi dali prva 3 mjeseca gratis. Uglavnom, probao sam neke igre:
Blacktop Hoops (košarka) - prekomplikovana
Kuglanje - dosadno je i uživo 😂
Eleven Table Tennis - fenomenalan
Ultrawings 2 (avioni) - dosadna
Maestro (dirigovanje orkestrom) - zanimljiva
Cubism (3D puzzle) - nije loša
The Thrill of the Fight (boks) - dobra

Boksovao sam skoro sat vremena i u jednom momentu pogledam, mokar kao čep. Nije mi čudo što su me ruke bolile, ali da mi se mišići na nogama onako upale... Uglavnom, umoran ko pas poslije zaspao ko klada. 🤣

Ovih dana se malo igrao sa različitim podešavanjima da bih podesio najbolji kvalitet slike shodno svom hardveru pa sam napravio malu tabelu koja može svima da posluži i da vam da uvid u potrebnu zahtevnost, shodno kvalitetu slike koji očekujete. Bitrate je namenjen za 90hz/fps.
Naravno moguće je podesiti i veće rezolucije od godlike u samim PCVR modovima i dobiti jos malo na kvalitetu supersamplingom ali mislim da nije isplativo.

Ako ne koristite Q3 za PCVR, razliku u kvalitetu slike promenom rezolucije možete najlakše videti u eleven table tennis igri promenom rezolucije u grafičkim podešavanjima, retke su igre koje to nude. Jedan od razloga zašto ljudi koji igraju samo quest igre kupuju game optimizer aplikaciju.

VirtualDesktopRezolucije.png

Trenutno igram ovu, odlična je. 👍

Misije su sve komplikovanije, tako da sumnjam da ću bez pomoći doći do kraja.

Prilozi

• 1000020135.jpg
    1000020135.jpg
    31.6 KB · Pregleda: 34
Igra li neko Real VR Fishing? Ja počeo prije 3 dana i već upecao ajkulu. 😂

Prilozi

• 321884d5a8f24cf73d39655931d3bb8b.jpg
    321884d5a8f24cf73d39655931d3bb8b.jpg
    186.8 KB · Pregleda: 23
  • b15d7f842c6a20e76ef0c35570a28d6b.jpg
    b15d7f842c6a20e76ef0c35570a28d6b.jpg
    125.6 KB · Pregleda: 25
Da li je ovo poskupljenje ram memorije uticalo i na quest 3? Nešto mi se čini da 512gb verzija nije bila 570e???

Vidim i polovne cene po 450e, što je po meni nerealno

Da li je ovo poskupljenje ram memorije uticalo i na quest 3? Nešto mi se čini da 512gb verzija nije bila 570e???

Vidim i polovne cene po 450e, što je po meni nerealno
Sad sam proverio cenu kod mene u NL (amazon.nl), trenutno je model od 512GB 550e i tako je valjda od oktobra prošle godine (proverio sam na sajtu https://tweakers.net/)
Navodno je i sa ovom cenom Meta u blagom gubitku ili na minimalnoj margini profita, u pokušaju da zadrži procenat udela na tržištu.

Da li je imao neko problem pri kupovini meta pretplate. Ne mogu da vezem karticu i da dobijem 3 meseca gratis i posle da nastavim sa placanjem pretplate. Sve sam pokusao ali nikako ne mogu da kupim pretplatu.

Nazad
Vrh Dno