Šta je novo?

TWS slušalice

4 godine su stajale, sto je smrt za tako male baterije.
Druge su iz 2023, ne polazem velike nade ni za njih, nadam se da gresim.
Sve znam, sve kapiram. Najvise se sam se zaletio zbog cijene 50e. Kad bi te druge bile ok za 50e...top. U sustini i ove mi ne predstavljaju problem, jer ih koristim pola sata - sat pa idu nazad u kutiju. Ove su posle par praznjenja sa pola sata dosle na 3.5 - 4h. Ono sto mi nije jasno, je da sa ANC manje spadaju % nego bez. Znaci druze traju sa ANC ON nego OFF. Ne daju mi se velike pare za sluske, uvijek sam davao do 50e. Buds buds + sam isto placao. I jedne i druge traju po 8h i vise. Jednim je 5 jednim 6-7 god. E sad sta god da uzmem da je 2024/2025, a da je klasi buds2 pro je 150e. Ne znam kakve su redmi 6 pro ili tako nesto? One su 75e. Najvise bi mi odgovaralo ili da se kod ovih baterija nekako popravi, kalibrise ili sta vec, jer se bukvalno posle svakog praznjenja popravi, ili da te nove budu ok. Sad da mi vraca 50e, sta kupiti za 50e? Pa i 75-80?

Edit - sad su za nekih 35min skinule 12% sa ANC on, spotify flac. Juce su za 35min skinule 50% mozda i vise. Def se baterija popravlja kako ih praznim / punim.

Update
Evo 75% 1h : 35min. Sto znaci nekih 6h ako nastavi do kraja ovako. Sad spada ravnomjerno. Ne znam sta ce biti do kraja.
Da li je u teoriji moguce da su se te ćelije u bateriji nekako aktivirale? Pored tog punjenja praznjenja par puta komplet sistema uradio sam i sledece. Svaku slusalicu pojedinacno izvadio iz kutije po 20-30x i vratio na pinove? Jel ima to ikakvog smisla?
Prva dva praznjenja je prvo vrisnula lijeva sluska., desna ostane na 18%. Jel to znaci da je ona master, ili je master ona koja prva izadje iz kutije? Ovaj put sam prvo izvadio desnu. Ako to ista ima smisla?

Ima smisla.

Nema master slušalica u TWS, obe se spajaju direktno na BT uređaj.
Jel to znaci da ona koju prvu izvadim nece se nuzno prva trositi? Jel tako? Ako sam razumio. Sry laik sam totalni na ovu temu 😊
Do 60% su de drzale ok, od 60% cure opet. Nista, idu nazad i to je to. Hvala svima na pomoci 👍

Sad kad sam omirisao AptX Loseless, apsolutno neću da gledam telefon bez Snapdragon.

LDAC je polovično realizovan. Sad su mi stvari malo jasnije, pošto sam imao pitse Air3 verziju AptX Adaptive i LDAC (dva para slušalica), vrteo sam ih dva dana na blind test na Tidal, i svaki put mi je obična, jeftinija, verzija bolje zvučala subjektivno. Verovatno je 50% veći protok bio na "običnom" protokolu u odnosu na fensi HiRes.

Olako ljudi padaju na značke.
Pretpostavljam da ovde mislis, pre svega, na da Snapdragon Sound?
Jel znas/znate mozda da li novi Google Pixel 10 i Samsung S25/novi S26 (eventualno A56/A57) imaju AptX Lossless tj Snapdragon Sound? Ne uspevam sa 100% sigurnoscu da 'provalim' da li imaju. Hvala.

Ispada da ni ove najnovije sony WH-1000XM6 ne valjaju jer podržavaju isključivo AAC/LDAC? Nešto mi ne stoji ta priča, pre sam sklon da poverujem da ima nešto i do implementacije a ne samo do standarda.

Sve Sony podržavaju samo LDAC... To je Sony-jev codec. Codec je bitan, ali je samo jedan element, kao i broj drajvera. Uglavnom, imam WF-1000XM5 i iako podržavaju "samo" LDAC i imaju jedan drajver, zvuče ipak bolje od npr. Soundpeats H3 koje imaju tri drajvera uz AptX "Loseless".

Pretpostavljam da ovde mislis, pre svega, na da Snapdragon Sound?
Jel znas/znate mozda da li novi Google Pixel 10 i Samsung S25/novi S26 (eventualno A56/A57) imaju AptX Lossless tj Snapdragon Sound? Ne uspevam sa 100% sigurnoscu da 'provalim' da li imaju. Hvala.

Samsung tek od S25 podržava AptX Loseless... S24 teorijski može da podrži, ali je to Samsung disable-ovao.

Upravo to sam hteo da napišem, koliko god su Nidžine soundpeats bang for the buck, taj njegov test je merodavan samo na tim slušalicama, ili možda na svim soundpeats slušalicama (što takođe ne mora da znači i pretpostavljam da opet zavisi od nekog čipa koji dekodira kao i od toga kako je softver napisan). Ne može se generalizovati da je LDAC lošiji kodek, mada ako analiziramo odgovor AI na pitanje o složenosti implementacije jednog ili drugog kodeka, možda dolazimo do toga na je Nidža delimično u pravu, tj. da je van SONY-ja možda sigurnije ići na snapdragon. Ja nisam primetio neke padove kvaliteta na A56 i capsule 3 pro + (LDAC) ali uglavnom slušam muziku kad mi je telefon u džepu.
Ipak mi je nekako previše da jurim SD telefon svaki put samo zbog BT audio codeca, nisam baš toliki freak (sorry Nidžo 😀).
Implementacija aptX je obično lakša i direktnija, naročito na Qualcomm platformama. LDAC nudi viši kvalitet zvuka, ali zahteva više resursa i pažljiviju integraciju. Dakle, nije jednako teško – LDAC je složeniji za implementaciju, dok je aptX jednostavniji i šire standardizovan.

LDAC nije implementiran samo na slušalicama, već i na uređaju koji emituje, zar ne?

Ne bih se oglašavao po tom pitanju da su samo moje slušalice u pitanju i telefoni, već što je net prepun sličnih sadržaja:

Ne ubeđujem nikog ništa, jednostavno neću da gledam slušalice koje nisu AptX (Loseless), ili dok ne izbace nešto bolje. Stvar jednostavno - radi. Ne postoje nikakve diskusije iole uporedive sa ovim za LDAC.

Upravo to sam hteo da napišem, koliko god su Nidžine soundpeats bang for the buck, taj njegov test je merodavan samo na tim slušalicama, ili možda na svim soundpeats slušalicama (što takođe ne mora da znači i pretpostavljam da opet zavisi od nekog čipa koji dekodira kao i od toga kako je softver napisan). Ne može se generalizovati da je LDAC lošiji kodek, mada ako analiziramo odgovor AI na pitanje o složenosti implementacije jednog ili drugog kodeka, možda dolazimo do toga na je Nidža delimično u pravu, tj. da je van SONY-ja možda sigurnije ići na snapdragon. Ja nisam primetio neke padove kvaliteta na A56 i capsule 3 pro + (LDAC) ali uglavnom slušam muziku kad mi je telefon u džepu.
Ipak mi je nekako previše da jurim SD telefon svaki put samo zbog BT audio codeca, nisam baš toliki freak (sorry Nidžo 😀).

Treba imati u vidu da sve te Bluetooth slušalice, za razliku od pravih HiFi uređaja, žestoko procesiraju zvuk. Tako da hardver je jedna strana medalje, a softver druga, možda i bitnija. Očigledno je tu Sony dosta dobar.

Ne ubeđujem nikog ništa, jednostavno neću da gledam slušalice koje nisu AptX (Loseless), ili dok ne izbace nešto bolje. Stvar jednostavno - radi. Ne postoje nikakve diskusije iole uporedive sa ovim za LDAC.

Kako smo krenuli za par godina ćeš kroz Bluetooth samo da šalješ ime pesme u nekom txt formatu u slušalice, a AI će ti je odsvirati u punom kvalitetu.

LDAC nije implementiran samo na slušalicama, već i na uređaju koji emituje, zar ne?
Naravno, kako drugacije?

Ne bih se oglašavao po tom pitanju da su samo moje slušalice u pitanju i telefoni, već što je net prepun sličnih sadržaja:
Ako ti je ovo sadrzaj... ajd da si tehnicki neuk pa da ne provalis sta je bio problem kod ovog, ali je lik sam sebi odgovorio u izlaganju.
Takodje tada je Spoty bio totalni krs sto je bio razlog da predjem na Qobuz/Tidal. Nadam se da je sada bolji.
Meni se javi stuttering na bilo kojim sluskama kada i ocekujem, tipa odem u trecu sobu od izvora ili kada na poslu odem iza celicnog zida. Mislim...

Ne ubeđujem nikog ništa, jednostavno neću da gledam slušalice koje nisu AptX (Loseless)
Nije stvar ubedjivanja vec stvaranje privida da nesto ne radi kako treba (jer se eto tebi ili bilo kome nije nesto svidelo) iako radi bez ikakvih problema, ako su svi predvidjeni uslovi zadovoljeni (kako i kod svake tehnike jelte).
Da ne bude da branim LDAC, isto bih reagovao da je u pitanju aptX koji mi je takodje radio/radi savrseno kod Sen CX i Momentum sluski.
Ili sam rodjen pod nekom extra sretnom zvezdom da mi sve sluske rade kako treba.
Ali - to ne mogu da kazem za SoundPeats, neki ovde ranije preporucivan kao super model koji se raspada sa bilo kojim kodekom + uzasno zvuci, mada je to extra subjektivan stav, ali koliko para - toliko muzike.
Ako hoces dobar zvuk, ne stedi na sluskama.

Sto se tice LDAC-a on sigurno varira bitrate cak i ako se setuje u dev options na 990kbps. Kada ga preko FiiO adaptera zasta fiksiram na 990bps, desi se da zvuk na Sony XM5 secka, sto se nikada ne desava kada ih direktno povezem na Samsung S24 Ultra.

Da li je 990 (LDAC) ili 1200 (AptX L) nije kljucna stvar, jer je to ipak jako mala razlika. Tesko da je bilo sta od ovih digitalnih Bluetooth slusalica u tom rangu da je ta nijansa upadljiva u kvalitetu zvuka.

Ali - to ne mogu da kazem za SoundPeats, neki ovde ranije preporucivan kao super model koji se raspada sa bilo kojim kodekom + uzasno zvuci, mada je to extra subjektivan stav, ali koliko para - toliko muzike.
Ako hoces dobar zvuk, ne stedi na sluskama.

Imam 4 para Sony slusalica (over the ear XM6 i XM4, bubice XM4 i XM5)... Uzeo sam da probam SP H3, dobre su slusalice. Ne samo za tih 70$ koliko sam ih platio, vec generalno gledano. Nisam probao druge SP.

Samo ukucaš LDAC stutter na web i gledaš, kraja nema. Neki telefoni ni neće da puste veći bitrate, jednostavno previše borbe za moj ukus. 990 mnogima misaona imenica, često i 660.

Radi ljudima na 330 sigurica, ali čemu onda HiRes priča.

Ok, složiš da radi, a da li će sledeći telefon ili slušalice?

Verovatno ima veze sa time što je LDAC softverska impleemntacija koja može da radi na bilo kom SoC-u... AptX Loseless na Snapdragon-u hardverski dekodira.

Samim tim ti sve bude jasno. Mala prdava sluškica pre svega treba da radi bez greške, a zatim sve ostalo, da ne ždere bateriju ni sebi ni telefonu. Na to dodaješ posle šta tačno tražiš, zvuk, razgovor, sport, ANC, sve u jednom, itd.

Stigle Xiaomi Buds 5 Pro, odlično se uparuju sa Xiaomi 15 Ultra i nije potrebna dodatna aplikacija za njih. Odmah po povezivanje updateovan na poslednji firmware.
Mogu da ih uporedim jedino sa prošlim sluskama Vivo TWS 4 Hi-fi koje sam prethodno imao i koje bih koristio i dalje da nisam izgubio jednu slušku 😩

5051.jpg

Koristim ih oko 5 dana i prvi utisci su:
Kutijica nešto manja od Vivo, samo ubacivanje u kutijicu i ležište kako je Xiaomi odradio mi se ne svidja. Mora baš da se naminca polako i treba pažnje da ne ispadnu kod vađenja i stavljanja.
Xiaomi bolje leže u ušima jer bubice ulaze skroz za razliku od Vivo koje su neke polu ulaženje fazon.
Zvuk - fantastičan. Koristim default Harman AudioEFX za punk rock, a za The Prodigy koristim Harman Master sa nešto dubljim i jačim basom.
Vivo je isto podržavao snapdragon sound ali samo aptx adaptive, dok Xiaomi u paru sa ultrom odmah veze na aptx lossless.
Recimo da je vivo za dosta manje para (tada) davao 85-90% zvuka u poređenju sa Buds 5 Pro. Dodao bih još da Xiaomijev ANC blokira svu spoljnu buku, prolazio sam pored radova na ulici gde su drljali hiltijem i ništa se nije čulo. Savršeno. Cena jeste jaka ali mislim da opravdava 135eur investicije ako ste već u Xiaomi ekosistemu.

Drugari, izlazi mi ceo dan reklama na Anker sajtu da su Liberty 4 Pro TWS na popustu i da su od 20.000 din sada 14.000 dinara.
Nemam pojma kakve su ali vidim da su hvaljene a Anker mi je jako drag brend kao i svima vama.

20260223_131139.jpg
Evo i ja da se pohvalim sa xiaomi buds 5 pro.Cena prejaka,230e za xiaomi slusalice jeste skupo,ali ako se malo potrudite mogu se naći i za dosta manje.Ako nekoga nesto zanima tu sam.Perfektne su.

Olesili su te dobro. Šta je razlog da si odlučio da platis premium cenu?

Samsung buds 3 pro su se loše pokazale,airpods ne dolaze u obzir jer koristim android.Ove ostale earfun i tako te marke sam zaobišao i ovo je bio jedini logičan izbor.Xiaomi jeste sad poznat kao slabija marka ali ovaj proizvod su uradili na nivou najboljih slušalica koje postoje

Samsung buds 3 pro su se loše pokazale,airpods ne dolaze u obzir jer koristim android.Ove ostale earfun i tako te marke sam zaobišao i ovo je bio jedini logičan izbor.Xiaomi jeste sad poznat kao slabija marka ali ovaj proizvod su uradili na nivou najboljih slušalica koje postoje
Bez ljutnje, ali za te pare si mogao uzeti vrhunske sluske od poznatih jakih brendova (my 5¢).
Ali ako si ti zadovoljan... To je najbitnije.

Odlicne su Xiaomi Buds 5 Pro, svaki put se odusevim kad ih stavim u uši. Ali cena me kopka što si platio toliko? 135eur je kod mađara, 17.500 su na ananasu na akciji

Trebale su mi sto pre nisam mogao da cekam dostavu.
Odlične su,sad kad neko čuje xiaomi odmah pomisli na neke redmi slusalice od 20e i "the Bluetooth device is ready to pair"ali ovo je priča za sebe.

Morali su da naprave slusalice koje su u rangu sa ostalim top modelima i uspeli su.

Nazad
Vrh Dno