Šta je novo?

Pizza (pica) peć

• Začetnik teme Začetnik teme s5p
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
@Zuba1970
Pokusaj da nadjes neki jednostavniji recept za pravljenje testa za picu.
Verovatno su recepti za testo koje si dobio u ovoj temi dobri ali moze se na brzi i jednostavniji nacin napraviti.
Napravio sam nekoliko stotina pica i nikada testo nisam drzao u frizideru.
Pokusaj ovako da napravis podlogu za picu
U jednoj solji pomesaj pola svezeg kvasca, kasicicu secera i malo tople ili mlake vode (nekoliko kasika).
Posle 5 ili deset minuta ces sadrzaj iz solje moci da sipas u ciniju sa brasno.
U veliku ciniju stavi 325g brasna, malo soli, 200ml tople vode, 2 ili 3 kasike ulja i sipaj kvasac iz solje.
Verovatno ce ti biti potrebno preko 200ml vode.
Podloga za picu se moze napraviti od obicnog brasna.
Nekoliko puta sam u testo stavio maslinovo ulje ali obicno koristim suncokretovo.
Picu spremam u rerni na inox plehu.

Meni bukvalno ni na jednom receptu koje sam gledao i koji su ovde postavljeni testo nije ovakvo. Uvek je lepljivo i nema sanse da bude ovako rastegljivo.

U receptima koriste brasno 00 koje bolje pije vodu, ako nemas iskustva radi testo sa 60% do 65% hidratacije.

Ja radim sa brasnom Danubius za picu a kupio Caputo Italijansko. Pa vidim ja da cu morati sa smanjim procenat vode.
@Ga100n pokusacu i tako. Dok ne nadjem da mi testo bude kako treba. Problem kod svezeg kvasca ako ga ne potrosim moram u par dana da ga iskoristim da ga ne bih bacio. Ja kao Deni Ajelo kada u filmu 29. Ulica pokusava da napravi idealnu picu. 🤣

Probaj po ovom receptu, hidratacija je 65% i ne moze da ne uspe. Ali probaj da zamenis svez kvasac instant (suvim kvascem), lakse se radi. Jedino sto mora starter da se napravi, ali kog god je probao da radi po ovom receptu napravil je dobru picu maltene iz prve.

@Zuba1970
Svi zele u ovoj temi da ti pomognu ali neki recepti za testo nisu laki za pravljenje i mogu da obeshrabre coveka koji uci da pravi picu.
Logicno je da prvo naucis da pravis omlet pa posle predjes na teze recepte kao sto je Quiche Lorraine 🙂

Za pravljenje testa je najbitnija topla voda i svez kvasac.
U Lidlu imas najjeftiniji svezi kvasac ali dobar je i Vranje kvasac (u Vranje nema lazanje 😉).
Prvo sipaj 200ml vode u brasno pa postepeno dodaj vodu ako bude bilo potrebno.
Nadji nekoliko recepata za pravljenje testa pa odluci koji ti najvise odgovara.
Ja pravim picu na nizoj temperaturi da bi ostala socna (220 stepeni) a testo uvek posle 20-30 minuta bude spremno za razvlacenje.
Mozda ti se ovako spremljeno testo nece svideti ali moras da probas nekoliko recepata da bi nasao onaj koji ti najvise odgovara.

Uveren sam da je Danubius brasno za picu sasvim dobro za ovaj recept koji sam vec ostavljao, naravno ako se sve isprati kako treba i meri kuhinjskom vagom.

Danubius na svojoj FB strani ima recept za pica testo sa njihovim brasnom pa moze da pogleda i taj recept.

@sdejan
cudan mi je odnos svezeg i instant kvasca, on koristi 5 grama sveze ili 3 grama instant kvasca inace odnos treba da bude 3:1, znaci ili 5 grama svezeg ili 1.66 grama instant kvasca.

Poslednja izmena:
U pravu si, 3 grama je previse.

@delboy Ja inace koristim suvi kvasac. Pogledacu i na njihovoj stranici. Poslednje sam pravio kao onaj Italijan sto je nosio testo putem skutera.
Ja moram dobro da pobrasnjavim lopatu jer drugacije nece da ostane u rerni jer se zalepi testo.

Lopata mora da se pobrasnjavi da bi skliznulo testo sa lopate, ali probaj ovaj recept sa 65% hidratacije, lakse se radi i ne lepi se testo za lopatu, pa kad savladas rad sa posnijim testom onda kreni sa vecom hidratacijom. Ako neces sa pravis testo sa starterom videcu sutra sa drugarom recept za testo koje se pravi istog dana.

@delboy Hvala ti u svakom slucaju.

Onda je definitivno vreme da izgooglas "hladna fermentacija testa u frižideru
Nema potrebe za tim jer sam odavno nasao recept za testo koji mi odgovara.
Skoro sam cuo na tv-u jednu italijansku vlasnicu restorana da je rekla kako se u lazanju ne stavlja beli luk a ja ga skoro uvek stavim.
Verovatno u originalnom receptu za lazanju nema luka ali svi prilagode recepte svom ukusu.
Uvek pola kvasca stavim u testo za picu a druga polovina moze da stoji u zamrzivacu pa nema potrebe da kupujem suvi kvasac.
U kolače stavljam prasak za pecivo a u testo za picu svezi kvasac.
Lepo izgledaju pice sa slika iz ove teme ali ja ne volim kada je testo debelo i hrskavo.
Mislim da je lakse koristiti svezi kvasac a lopatu za ubacivanje pice nikada nisam koristio jer picu spremam u klasicnoj Gorenje rerni.
Teze je napraviti kokos kolač sa slike koju sam postavio na cetvrtoj strani ove teme nego testo za picu.
Ne mislim da je pogresno drzati testo za picu u frizideru tokom noci i da takva pica nije ukusna ali lakse je pocetniku da napravi testo sa drugim receptima.
Jasno mi je da ima ljudi koji pokusavaju da naprave skoro savrsenu picu ali treba prvo probati jednostavne recepte pa posle rasmisljati o kupovini peći i/ili kamena za picu.
Pokusavam da pomognem kolegi u temi a ne iznerviram negog sa receptom za testo koji koristim.

Gresis, testo nije "debelo" vec vazdusato i nije uopste hrskkkavo vec mekano.

Ne volim kada je testo debelo po obodu.
Ne kazem da je pogresno tako praviti picu (to sto vi pravite je klasicna pica i izgleda odlicno) nego da sam pre dosta godina nasao recept koji mi odgovara.
Odgovara mi kada je testo mekano (ne gnjecavo) i srednje debljine a pica socna.

Danas sam napravio picu i čokoladni kolač pa da vam pokazem kako pica izgleda kada se spremi po receptu koji godinama koristim.
Na picu sam stavio origano, kackavalj, pasirani paradajz, suseni paradajz i halapenjo papriku.
Na jednoj slici mozete videti kako izgleda stara tegla od Nutella-e.
1a.jpg1b.jpg1c.jpg1d.jpg1e.jpg1f.jpg1g.jpg1h.jpg

Probao sam ovaj recept koji je postavio @sdejan i dobar je i lako se radi sa testom. Ja sam nakon formiranja loptice (uradio sam kolicinu samo za jednu picu) ostavio na sobnoj temperaturu (oko 23-24 stepena) da testo odlezi skoro tri sata i udupla volumen, na nekoj temperaturi od 28-29 stepeni trebalo bi da odstoji ne duze od sat i po, ali to se prati pa sami procenite kada je testo spremno za razvlacenje. Za promenu, pekao sam na kamenu umesto na celiku. Elem, ono sto mi se ne dopada je sto je ukupna kolicina testa u opisu oko 510 grama, sto daje 255 grama po pici, i za moj ukus je za nijansu tanja pica nego sto volim da spremam, meni je idealno oko 290-300 grama testa za picu od 12 inca. Planiram prekosutra ponovo da pravim po ovom receptu, dve pice, ali sa malo korigovanim kolicinama, koje ce da daju po oko 295 grama testa za svaku picu, sto bi otprilike bilo ovako

345g brasna (uzeo sam Danubius pica brasno da probam sa ovim receptom)
230g vode
10g soli
3g instant kvasca

To otprilike i dobiješ u Pizza App+

Screenshot_20260215-165200.png

Ma da, ove stvari se generalno lako izracunaju, a u stvari sam samo povecao za 15% osnovni recept 🙂 s tim, sto cu da ostavim 3 grama kvasca, posto testo nece da stoji dugo pa da fermentacija bude brza i jaca.

Ovaj recept je dobar, ali iz iskustva mogu reci da je mnogo bolja pizza sa duzom fermentacijom drugacijam je struktura pecene pice a i ukus je dosta bolji. Mada za na brzinu isplanirano pizza vece je odlican.

Inace za sutra spremam po prvi put "sourdough" biga testo...

Nekoliko puta sam slikao picu da biste videli kako testo izgleda posle pecenja.
Cini mi se da sam juce izvadio picu iz rerne u 8:30h a poslednja slika je napravljena dva sata kasnije.
Na poslednjoj slici se najbolje vidi kako testo ostaje mekano i elasticno nekoliko sati posle pecenja.
Pica je bila sveza i socna oko 12:30h.
2e.jpg
2a.jpg2b.jpg
2c-jpg.528386
2f.jpg

Prilozi

• 2c.jpg
    2c.jpg
    365.7 KB · Pregleda: 279
Par pica od subote:

Prilozi

• IMG_6050.jpeg
    IMG_6050.jpeg
    185.1 KB · Pregleda: 58
  • IMG_6054.jpeg
    IMG_6054.jpeg
    280.4 KB · Pregleda: 46
  • IMG_6053.jpeg
    IMG_6053.jpeg
    270.4 KB · Pregleda: 43
  • IMG_6052.jpeg
    IMG_6052.jpeg
    298.2 KB · Pregleda: 45
  • IMG_6055.jpeg
    IMG_6055.jpeg
    265.9 KB · Pregleda: 43
  • IMG_6059.jpeg
    IMG_6059.jpeg
    176 KB · Pregleda: 43
  • IMG_6056.jpeg
    IMG_6056.jpeg
    296.8 KB · Pregleda: 44
  • IMG_6057.jpeg
    IMG_6057.jpeg
    243.6 KB · Pregleda: 42
  • IMG_6060.jpeg
    IMG_6060.jpeg
    284.1 KB · Pregleda: 41
  • IMG_6066.jpeg
    IMG_6066.jpeg
    252.6 KB · Pregleda: 50
Odlične čovjek, koliko samo znači taj plamen. Baš se dobija ta rustična boja korica. Koliko košta taj ooni i koji je to model?

Evo i od mene za vikend što sam pravio. Klasično T-400, hidracija 67%, 350C.

Prilozi

• 1000010483.jpg
    1000010483.jpg
    550.3 KB · Pregleda: 47
  • 1000010484.jpg
    1000010484.jpg
    508.1 KB · Pregleda: 48
  • 1000010485.jpg
    1000010485.jpg
    463.4 KB · Pregleda: 46
Mislim da je to Karu 2 Pro, kod nas kosta oko 100k, uopste nije malo....

Ja imam Karu 12g, koja se sada zove Karu 2 i uglavnom je koristim na gas, da sada uzimam izbor bi mi bila Koda 2 pro.

Par pica od subote:
Baš prošle nedelje sam naleteo na preporuku da se ne dodaje šećer u testo kad se pizza peče na 400 °C (i više). Navodno zato što šećer karamelizuje na nižoj temperaturi, pa hoće da izgleda kao da je testo izgorelo (a ustvari može da bude nepeceno unutra)..
Jel ti dodaješ ili možda ne? Izgleda da nemaš problema sa tim 😊

Sad za vikend sam probao sa testom bez šećera i ne vidim neku značajnu razliku, ajd da kažemo da je za nijansu manje izgorela ivica..

Bas tako sam i ja video preporuke i ne stavljam ni secer ni maslinovo ulje u testo kada pecem u ooni peci, kada pecem u tepsiji u rerni takodje ne stavljam secer ssamo maslinovo ulje.

Jel ti dodaješ ili možda ne? Izgleda da nemaš problema sa tim 😊
Ni ja ne dodajem šećer u testo. U testo za pice sa slika iznad ide maslinovo ulje (20 g na 600 g brašna) i to mi je postalo glavno testo jer je baš lako i brzo za pripremu, a fleksibilno je i što se tiče vremena pečenja pošto mu treba oko 3 sata od kada ga izvadim iz frižidera do pečenja. Takođe, većini ukućana se ono najviše sviđa od testa koja sam pravio, pa i zato njega najčešće pravim. Meni je omiljeno napolitansko sourdough testo koje sam nekoliko puta pravio. Ono je kao oblak 🙂 Ali ipak ima tu sourdough notu u ukusu i teksturi, pa nije svima omiljeno 🙂

Što se tiče temperature, najbolje rezultate sa ovim glavnim testom dobijam kada je sredina kamena oko 370 stepeni. Ako je mnogo ispod, pica se duže peče i to joj promeni teksturu, a ako je znato preko 400 stepeni, to mi je prebrzo za manipulisanje, pa mi često zagori. Mada, to zavisi i od testa svakako, npr. ta sourdough napolitana traži da se temperatura baš nagari 🙂

Evo danasnje sourdough biga pice.

PXL_20260216_160810121.MP.jpgPXL_20260216_155810761.jpgPXL_20260216_155340828.jpgPXL_20260216_155157769.jpgPXL_20260216_155109785.MP.jpgPXL_20260216_155037178.jpgPXL_20260216_153738089.jpgPXL_20260216_153810336.jpg

Interesuje me sta radite sa viskom kvasca koji se ne iskoristi? Ovaj svez pretpostavljam da stavite u zamrzivac. Jer mora da se iskoristi u sledecih par dana. A posto je suvi u kesicama ja ono sto ne potrosim savijem kesicu i dobro je izlepim selotejpom.

Nazad
Vrh Dno