Šta je novo?

Pizza (pica) peć

• Začetnik teme Začetnik teme s5p
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Potpuno isti uređaji. Ovaj moj, po meni, ima bolje grejače od Ariete. Ako je ariete odličan onda je i ovaj.

Сви пекачи тога типа, укључујући и мој Ферари су класа испод рерни које имају врата. Јер чим се подигне поклопац, долази до драстичног пада температуре, што аутоматски продужава неопходно време за печење...
Ја сам данас опет правио, укус је био супер за кућне услове (имам итекако велике прохтеве). На око ништа спец.

Prilozi

• 20260125_145413.jpg
    20260125_145413.jpg
    361.6 KB · Pregleda: 118
Baš to, dok se uhvati ruka. Ja sam danas 10 puta podigao poklopac da vidim dokle je "stigla". Sledeći put tanje testo i ne diram je 5min.

Da li bi moj zaključak da ono što ima da se nađe kod nas je nabolja Ariete 909,bio ispravan?Ili dajte neki predlog ako nisam u pravu do 20.000.Mogao bih i iz Nemačke da dovučem pa ako imate i tu predlog.

Arite 909, imas ga za 12-13000.l kod nas. Za malo jace pare mozes da nadjes razne verzije pica peci kao sa slike, od onih manje poznatih do poznatijih, na gas, struju, pelet. Cak sam vidjao neku za stotinak evra. Mada, mislim da ovo moze da se napravi za mnogo manje.

Baš to, dok se uhvati ruka. Ja sam danas 10 puta podigao poklopac da vidim dokle je "stigla". Sledeći put tanje testo i ne diram je 5min.
Ne znam da li si video moj post za količinu testa po pizzi? Za pizzu od 30 cm je dovoljno 300 gr testa, 40 cm oko 400 gr. Često i manje (do 50 gr manje) ako se želi tanja pizza (sa punijim okvirom).

Tako da ako praviš 65% hidratacije, bude 1000 gr brašna plus 650 gr vode, cirka 1650 gr testa. Lako može opet da bude previše debela pizza ako napraviš 5 komada po 30 cm 😉

Uostalom, izmeriš jednu lopticu testa od 250 gr, drugu 300 gr, treću 350 gr i zaključiš šta vam odgovara.
Grejao bih između pizza bar 10ak minuta (pogotovo ako praviš "deblje" pizze, ohladi se kamen posle svake pizze, a još više ako su pizze deblje).

Po tvom "receptu" sam i pravio ali sam u računici prevideo vodu pa je moja računica bila 1000:4=250 😂. Sledeći put cu koristiti vagu. Između pica sam grejao oko pet minuta i po termostatu do 400 stepeni.

Arite 909, imas ga za 12-13000.l kod nas. Za malo jace pare mozes da nadjes razne verzije pica peci kao sa slike, od onih manje poznatih do poznatijih, na gas, struju, pelet. Cak sam vidjao neku za stotinak evra. Mada, mislim da ovo moze da se napravi za mnogo manje.
Zaboravio sam sliku

1000108271.jpg

A evo i linka do Ooni aplikacije. Ima kalkukator za testo, odlicna app da ne moraju da se jure recepti po netu.

Po tvom "receptu" sam i pravio ali sam u računici prevideo vodu pa je moja računica bila 1000:4=250 😂. Sledeći put cu koristiti vagu. Između pica sam grejao oko pet minuta i po termostatu do 400 stepeni.
Hvala na poverenju 😎

Sad vidim da nisam pomenuo da se testo nakon tog prvog mešanja brašna i vode (20 minuta) ostavi na sobnoj temperaturi 2 sata (poklopljeno ili prekriveno celofanom), i nakon toga u frižider (24-72h).
Kad se izvadi iz frižidera mora da odstoji par sati (2-3 h) isto zatvoreno (to nisam zaboravio da pomenem 😅).

Biće to samo bolje vremenom, svaki put se nešto nauči u početku 👍

Zaboravio sam sliku

Pogledajte prilog 525270

A evo i linka do Ooni aplikacije. Ima kalkukator za testo, odlicna app da ne moraju da se jure recepti po netu.
Meni je Ooni peć isto bila vrlo zanimljiva. Iako mi je vizuelno i funkcionalno bila najzanimljivija, ipak sam prelomio na električnu peć.

Prednost ove električne (Panetti) je ta što se može koristiti i napolju i unutra (gasne i na pelet su samo za spoljnu upotrebu).
Druga prednost je rotirajući kamen, tako da nema potrebe da se okreće ručno pizza tokom pečenja.

Ipak i dalje imam negde želju za Ooni Koda 2 (gasna peć), možda se jednog dana smorim sa skučenim prostorom u ovoj sadašnjoj..

Poslednja izmena:
Da, ozbiljna pec ova Koda 2, mogu dve pice od 30cm da se peku istovremeno, ali je i cena ozbiljna.

Taj Rosmarino je u stvari Piezano, ima dosta review-a po netu. Trebalo bi da je bolji od Ariete i bilo kog drugog koji ima jedno podesavanje za oba grejaca. Procitao sam da gornji grejac treba grejati do pola ili 3/4, pa kad se stavi pica odvrne se na max...

Vitapur od 110 evra i kinez od 60 evra. verovatno moze da se nadje i za manje para. Kakav crni Vitapur, kineski rebrendig proizvodi.

Vitapur.jpgKinez.webp

Pa ajde probaj da narucis sa Alija za 60e. Uracunaj shipping, carinu i pdv...

Sta je vama, pa svi ovog tipa su isti. Istih dimenzija, iste snage, grejač gore, grejač ispod kamena. Kakve veze ima da li je Ariete, Rosmarino ili neki treći brend? Ariete samo ima jaču sektu očigledno 🤔

Nekoliko slika amaterski napravljne pice u Gorenje sporetu za ljude sa plicim dzepovima koji zele njupati nabrzaka spremljenu i jeftinu cupi.
Nije preporucljivo cesto jesti picu ali to je verovatno najukusniji nacin da se ugojite i postanete elegantno popunjeni 🙂
brasno 20 dinara
pola svezeg kvasca 10 dinara
p(r)asirani "prdajz" 30 dinara
kobasica 100g 90 dinara
kackavalj 100g 100 dinara
sampinjoni 150g 60 dinara
Cena oko 300 dinara a ukus neprocenjiv 😉
s1.jpg
s2-jpg.525405
s3.jpgs4.jpgs5.jpgs6.jpg

Prilozi

• s2.jpg
    s2.jpg
    131.1 KB · Pregleda: 519
slika 1 Vidi se da nisam stavio nekoliko kasika ulja ali uradio sam to posle 5 minuta. Testo sam nekoliko minuta mesao kasikom u velikoj ciniji.
slika 2 Testo je spremno za razvlacenje i pripremu pice
slika 3 Pica pre pecenja
slika 4 Pica posle 15 minuta pecenja u rerni na 220 stepeni. Obicno pecem picu 12 minuta ali ovaj put sam je ostavio malo duze jer je bilo previse pecuraka na njoj.
slike 5 i 6 Mozda klasicne pice na drugim slikama u ovoj temi izgledaju lepse ali meni je bitniji ukus od izgleda.
Skoro dva sata posle pecenja pica je bila ukusna a testo saviljivo iako nije bilo previse masno ili gnjecavo.
Probajte da napravite testo po receptu koji sam ostavio u ovoj temi ako volite da jedete makanu i socnu picu.
Na slikama se moze videti da se ovako spremljeno testo ne lepi za nauljenu inox tepsiju ni kada se pica drzi u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 12 minuta.
Kada se ohladi parce pice iz pekare ili fast food-a moze se koristoti kao šuriken 😉
Jos nekoliko slika pice.
s8.jpgs9.jpg
s7.jpg
Preporucujem vam da igrate Pizza Tower dok njupate picu 🙂

Poslednja izmena:
Jedno pitanje ali nije vezano za pizzu. Mogu li se one celicne ploce iskoristiti za pecenje paprika u rerni?

Bolje bi bilo da kupis neku rešetku za rernu ako mislis na spremanje paprika u obicnoj rerni. Paprike bi se verovatno zalepile za plocu tokom pecenja a rešetke za rernu nisu skupe.

Vidim da je tema ozivela, ja sam u ovih 3-4 godine zanimanja sa pecenjem pice probao skoro sve. Imam Ooni Karu 12g sa dodatkom za plin i mogu reci da se nisam pokajao sto sam dao toliko para, a da uuzimam sada uzeo bih Koda 2 ili Koda 2 pro.
Inace ovo je recep koji bih savetovao svakome da proba posto je , po meni, jako dobar za uvod u pecenje pice u ozbiljnijoj peci, cak i za ove kao sto su Ariete i Ferari.

Inace meni su najbolji rezultati bili sa 100 biga receptima.

PXL_20251023_164102565.jpg

Ovo je pooslednje sto sam pekao ali mi je pec napolju i bilo je toliko hladno da pec nije mogla da se ugreje preko 400C jer je boca bila hladna.

Bolje bi bilo da kupis neku rešetku za rernu ako mislis na spremanje paprika u obicnoj rerni. Paprike bi se verovatno zalepile za plocu tokom pecenja a rešetke za rernu nisu skupe.
Imam resetku u rerni.

@ny555 Po tvojoj receturi sam zamesao testo i sve sam podelio na pola i brasno i vodu, kvasac secer i so. Ali sam se ulepio (ulepio cinije, noz za secenje testa) i ako sam dodao maslinovo ulje. Jedva sam uspeo nekako da podelim na pola. Kako li cu tek onda da oblikujem picu. Mesao sam mikserom sa dodacima za testo ali je rucni mikser u pitanju. Eno ostavio sam dva sata da bude napolju u poklopljenim kutijama pa onda u frizider. Ako ovako testo bude i posle dva do tri dana dzabe sam krecio. Moracu da bacim.

Ne znam kako ide za ručno mešanje, ja koristim mašinu za testo 😉 Koristio si brašno tip 00?
Dobro je da si poklopio, inače se stvori korica na testu.
Posle toga ide stajanje u frižideru 1-3 dana isto poklopljeno.
Vadi se posuda sa testom par sati pre pečenja, ako sam te razumeo da si odlučio za 2 pizze od po 400 gr (40 cm prečnik). Imaš toliko veliku lopatu za pizzu?
Testo možeš malko i da obradiš na pola stajanja Mesiti pizza testo
Testo se razvlači ručno, pomoću Semoline ili kukuruznog brašna razvlačenje pizza testa.
Tom istom semolinom ili kukuruznim brašnom malko pobrasnjavis lopatu pre nanošenja pizze.
Ima gomila videa i na youtube i na instragramu ako pretrazis "pizza semolina strech" 😉 samo će pomoći ako probaš da prelistas video zapise o tome

Ne nego sam uzeo 500 grama brasna 325 ml hladne vode i po pola kasikice kvasca, secera i soli. Pokusao rucno ali mi se sve lepilo i ako sam dodao maslinovo ulje. Posle uzeo rucni mikser i nekako 10 ak minuta mesao. Kada sam hteo da ga podelim na podlozi morao sam da dodajem brasno jer se na sve lepilo. Bog te pita na sta ce da ispadne posle frizidera ali ako ovako bude i pred pecenje. 🤬 🤬 🤬 🤬 🤬
Ma nema ni teoretske sanse da budu onako loptice i da se testo razvlaci kao zvaka. Jedino ako nisam pogresio sto sam u vodu dodao nekoliko kockica leda da voda bude sto hladnija.

Već je više nas pomenulo da se ručni mikser ne koristi za mešanje testa, bolje po onoj tehnici gore sa videa.

Ja tako mesim za Fokacu. Jedino da ga premesim tako kao u videu pre stavljanja u frizider.
Koristio sam Danubius brasno za pizzu jer kao sto napisah ranije ima u Metrou ali 5 kila a ja ko zna kada cu da ga potrosim a i ne znam gde bih ga drzao osim u frizideru. Kao sto sam i ovo koje koristim.

Poslednja izmena:
Ako si koristio brašno tip 00 i sve po receptu, biće testo kao žvaka. Meni nikad nije ispalo drugačije po tom receptu. Loptice praviš sam, imaš i za to podosta videa. Ne znam čemu nerviranje i toliki pesimizam, al probaj da premesis već sada (pre stavljanja u frižider) po onom videu za "mesiti testo". Evt malo nauljis ruke, mada ne bi trebalo da je neophodno.

@Zuba1970

testo sa 65% hidratacije ne bi trebalo da bude lepljivo. Trebao si da dodas malo brasna ako se lepilo. Ako si na 325ml vode dodao nekoliko kockica leda koje kada se otope povecaju zapreminu vode za recimo 50ml onda je hidratacija 75%, a to vec ume da bude lepljivo. Znaci uvek brasno pri sebi, i ako se testo lepi malo posipaj brasnom.

Sto se tice mesenja, kad ubacis sastojke u posudu, uzmi varjacu i mesaj dok ne dobijes smesu. Onda malo nakvasi ruke vodom (mozes i uljem) i uhvatis deo testa, povuces ka spolja da se rastegne i prebacis nazad sa gornje strane testa. Zaci, svodi se na to da se rastegne i prebaci odozgo.

Nazad
Vrh Dno