Šta je novo?

Pizza (pica) peć

• Začetnik teme Začetnik teme s5p
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
I da, ovde sam postavio link za Ooni pizza kalkulator, mislim da je jedan od boljih tog tipa jer dozvoljava da se unese da li se testo radi za isti dana, ili presedi u frizideru dan ili vise. Na ovoj slici su objasnjenja sta se i kako koristi u tom kalkultoru, a bitno je za pocetnike nevezano da li koriste njihov kalkulator ili ne. Ovde nema, ali je bitno da se napomene da se instant kvasac koristi u kolicini od 0.5% u odnosu na brasno ako se testo pravi istog dana.

Screenshot from 2026-02-12 14-06-52.png

Gde kupiti kutije za narastanje testa? I koje veličine? Za hleb i picu bih uzeo. Picu najčešće pravim po 2kom, hleb ne pravimo na veliko, jedna vekna na 3-4 dana.

Kineska prodavnica ili bilo koja radnja koja prodaje plastiku. Za picu su ti dovoljne ove od 0.4l, za hleb imas od 1l a ako ti bas treba vece imas i vece.

Najcescce koristim ovu apk za racunanje sastojaka:

Nije bas za pocetnike posto ima puno opcija, ali moze da se izracuna i za poolish, bigu, sourdough...

Inace za pocetnike bih preporucio da probaju "picu u tepsiji", ima puno recepata na YT ovo je jedan od njih:

Gde kupiti kutije za narastanje testa? I koje veličine? Za hleb i picu bih uzeo. Picu najčešće pravim po 2kom, hleb ne pravimo na veliko, jedna vekna na 3-4 dana.
Najtoplije bih preporučio kutije na kojima stoji oznaka da su predviđene za čuvanje hrane. Ima vrlo mnogo plastičnih kutija identičnih dimenzija koje ko zna od kakve plastike su pravljenje i sa ko zna kojim hemikalijama koje mogu da se otpuste prilikom dugog stajanja hrane u istu. Predviđeno za čuvanje svačega (igračaka, bižuterije, klikera, ma svačega).
Dakle, obične kineske kutije nikad ne bih razmatrao, to je ionako nešto što će se dugoročno koristiti, za raznorazne namirnice.

Covek pise da mu treba za narastanje testa, a ne za dugotrajno cuvanje. A to sto se prodaju u kineskoj prodavnici ne znaci da su kineske kutije. Pretostavljam da coca colu ili slican sok pijes iz plasticne flase koja ima oznaku za dugotrajno cuvanje, posto te flase umeju da odleze po par meseci na nekoj paleti u magacinu.

@daxyco

Imas u ikei posude u kombinaciji staklo/bambus ako imas problem sa plasticnim posudama, mada se sad sve pakuje u plasticnoj ambalazi 🙂

Poslednja izmena:

Ikea....

Npr: https://www.ikea.com/rs/sr/p/ikea-365-posuda-za-hranu-s-poklopcem-pravougaono-plastika-s99269080/

Zanimljivo da imaju i takvu manju kutiju, kao i staklene, veću i manju, i na sve četiri paše isti poklopac.

Mi polako prelazimo na staklene kutije.
Malo me već smara hejt prema plastici, pa sam odlučio da mu podlegnem.
😛

Covek pise da mu treba za narastanje testa, a ne za dugotrajno cuvanje. A to sto se prodaju u kineskoj prodavnici ne znaci da su kineske kutije.
A testo kao po pravilu narasta izmedju 24-48 sati za pizzu. Meni je to dugotrajno.
Napisao sam "obične kineske kutije" kako bih ukazao na potrebu da se nadju plastične kutije predviđene za čuvanje hrane, a ne neke bilo kakve kod kineza. Vrlo lako mogu biti i kineske ali predviđene za čuvanje hrane (kakve i sam koristim). I što da ne, pazim da mi svi sudovi za čuvanje hrane budu od plastike koja je predviđena za tu svrhu. Ne vidim u čemu je problem, gledam da to što je do mene učinim kako treba.
To uopšte nije mnogo skuplje i lično nikad ne bih preporučio nikome tu vrstu sitne uštede.

@NShappy
Te staklene su sa plasticnim poklopcem, nije to dovoljno dobro. Zato sam napisao staklene sa poklopcem od bambusa.

@ny555
Jel mozes sa uslikas jednu deklaraciju, bas me interesuje koji su to standardi.

Jel ti treba preoruka za foliju sa sertifikatom ili bez 😉
Salu na stranu, jel probao neko ovu G3Ferrari pica pec, ili ovu ?

Poslednja izmena:
Jel mozes sa uslikas jednu deklaraciju, bas me interesuje koji su to standardi.
1000050684.jpg
Tumačenje simbola:
Simbol sa čašom i viljuškom znači da je proizvod bezbedan za kontakt sa hranom.
To je međunarodni znak koji potvrđuje da je posuda napravljena od materijala koji su sigurni za upotrebu sa namirnicama. To znači da plastika ne ispušta štetne materije i ne menja ukus ili miris hrane pod normalnim uslovima korišćenja.
Uostalom, ti isti znakovi mi stoje i na svim posudama iz Ikee:
1000050687.jpg

Evo jedna od mnogih kupljenih u kineskoj prodavnici za pedeset dinara, sa sve simbolima za bezbedno skladistenje hrane.

1000109025.jpg

Eto, nema greške i nije uopšte bilo skupo. Iako je lako moglo biti drugačije ako se ne zna/ne pazi 😉
Pogotovo kad se traži malo veća posuda, npr za kilogram testa koje treba da naraste (za to koristim posude og 7-10 litara). One vrlo lako nemaju taj znak 😅

Poslednja izmena:
Naravno da te kineske imaju sve sertifikate. Da smo malo veće tržište imale bi i JUS sertifikat...
Nije samo stvar da li je majstor stavio neki simbol ili ne. Stvar je u tome da li mu veruješ da je taj simbol stavljen sa pravom ili ne. To poverenje je važno, naročito na tržištima kao što je naše - gde može da se nekontrolisano plasira sve i svašta.
Pozdrav

Pa ja u onom videu nisam video da je on mesao dugo. Ja ne mogu 5 kila da uzmem jer ne znam gde da drzim toliko brasno.
Inace danas katastrofa sa picom za mamu. Toliko je bila tanka u sredini da kada sam hteom da je ubacim lopatom u rernu zalepila se jer nisam stavio dosta brasna. A i lopata mi je bez rupica. Moja je nekako ispala. Krajevi deblji ali ne tako vazdusasti kao prosla jos sam drzao 2 minuta gril. Valjda ce sledeca da bude bolja. Nadam se.
Kada su oznake u pitanju koristim onu staklenu Pyrex za vodu a kada merim brasno onda digitalna vaga. S'tim da moram da nivelisem tezinu plasticne posude. Da bude na nuli kada sipam.

Pa nece da snima 5-10 minuta mesanja testa 🙂 Uzmi sledeci put 5 minuta mesaj kod sjedinjavanja sastojaka i posle prvog odmaranja testa 3 do 5 minuta strech & fold, trebalo bi da testo bude manje lepljivo.

Ne vredi ja sam bukvalista i tako sam radio kako je na video klipu. Mislio sam da tako treba. Jos sam ja doapo malo brasna da mi se ne lepe ruke.

probajte u testo kasicicu sirceta da stavite , ako vam brasno nije u hermetickoj posudi upija vlagu iz vazduha pa dzabe merite vodu u mililitar . ja babu pitam koliko secera a ona mi kaze jednu saku .......... testo treba da bude mekano kao resica na uvetu da bi se lepo razvlacilo.

Kada smo kod kutija imam neke plasticne koje je kupila mama gde moze da se sa onim dodatkom izvuce vaduh. Plasticne su doduse li nisu dovoljno velike za testo.

Baš zato i pitah za preporuku gde kupiti, jer bih uzeo na proverenom mestu. Znam za te oznake za food safe plastiku, ali trudimo se da ne trpamo svašta u sebe pa mi kinezi iskreno ne dolaze u obzir. Ikea je ok opcija, ako ne nađem nešto bolje (bliže) kad budem išao tamo uzeću i kutije. E sad, one sa linka gore mi deluje da zatvaraju hermetički, a opet čitam da ne treba da bude skroz hermetički, odnosno da treba da postoji neka mala razmena vazduha.

Da li u metrou ima nešto tako?

Bilo koja kutija sa poklopcem će propustiti malo vazduha - dovoljno je da poklopac staviš malo ukrivo.
Pozdrav

Evo ja uzeh malopre kod kineza tri posude za po 130 dinara sa poklopcem 7x12cm (550ml)2, nas je proizvodjac

1000109036.jpg

Ove i ja koristim u poslednje vreme.

Ko je iz Beograda moze ovde da kupi njihove proizvode. Vidim na sajtu da ima i velikih posuda za mesenje testa.

Ja koristim Ikeine staklene i Tupperware plastične i odlično su se pokazale.

Evo relativno lagan recept:

Na sličan način pravim, izjedna fermentišem masu u frižideru jer mi je nekako lakše da sledeći dan napravim kuglice i onda njih sačekam par sati. Ovaj streč test je odlična stvar da se vidi da je tijesto spremno da odleži.

Probao sam skoro da zaledim ispečene kore na nekih 20% i prezadovoljan sam. Njih sam kasnije pekao u klasičnoj rerni na pek papiru na prethodno zagrijan pleh. Super stvar za quick pizzu.

Probaj da testo samo zamesis sa hladnom vodom i ostavis u frizideru bareem 1h pa onda probaj da li je rastegljivo. Mislim da bi to Danubius Pizza brasno trebalo da podnese 70% vode.

Nazad
Vrh Dno